Telekom: pokrytie LTE sieťou stúplo na 93,3 %

V minulých týždňoch pokryl operátor 4G sieťou ďalších 27 lokalít, a tak ku koncu júna tohto roka dosahovalo pokrytie rýchlou dátovou sieťou vyše 93 % populácie Slovenska.

V poslednom období Telekom pokračoval v rozširovaní celkovej kapacity siete a zároveň pridal aj nové BTS do nasledujúcich 27 lokalít: Adamov, Belá (okres Nové Zámky), Bezovec, Bočiar, Čabiny, Čertižné, Ďaňová, Hájske, Jablonov, Kečkovce, Kokšov-Bakša, Košecké Podhradie, Medzibrod, Modrová, Nitra-Západ (diaľnica R1), Okoličná na Ostrove, Podskalie, Podtureň, Previdza-Veľká Lehôtka, Pucov, Sološnica, Sučany, Šíd, Vígľašská Huta, Vojany (elektráreň), Vyšný Žipov a Vývrat.

Okrem toho v prvom polroku rozširoval vo viacerých mestách aj 4G+ sieť s prenosovou rýchlosťou až 500 Mbps. Celkovo je 4G+ sieť v prevádzke už v 23 mestách, o najnovších mestách s rýchlosťou sťahovania až 400 Mbps sme vás informovali pred pár dňami.

Prvenstvo v pokrytí 4G si zatiaľ stále drží O2, ktoré sa chváli 93,56 % pokrytím. Posledné údaje Orangeu hovoria o LTE sieti dostuonej pre 90,5 % obyvateľov Slovenska.

Výsledné číslo pokrytia záleží aj od spôsobu výpočtu. Akú metodiku používajú pri výpočte pokrytia 4G signálom v danej lokalite naši operátori?

O2:

Pri zaradení medzi pokryté lokality dochádza k viacnásobnému testovaniu všetkých funkcionalít siete (volania, dáta) priamo v danej obci alebo lokalite. Dôležitým je nielen to aby, signál zabezpečil zákazníkom dobrú užívateľskú skúsenosť pre volania a dátovanie, ale aby sieť fungovala správne aj po technickej stránke (napr. prepínanie medzi 2G a 4G), ktoré zákazník ani nevníma. V krajských, okresných mestách a na rýchlostných cestách používame na stanovenie kvality signálu najmodernejsie meracie auto.

Telekom:

Slovak Telekom používa pri LTE pokrytí pomerne prísnu metodiku, ktorá do pokrytej časti populácie ráta iba skutočne pokrytú časť a súčasne zákazník dosahuje rýchlosti 2 Mbps pre sťahovanie a 0,5 Mbps pre odosielanie dát. Pri týchto parametroch má deklarované pokrytie 93 %. Pokiaľ by znížil kritéria na na 0,5 Mbps pre sťahovanie a 0,25 Mbps pre odosielanie dát, pokrytie by mierne narástlo. Ak by dokonca ešte ubral silu signálu, no stále by riešil dostupnosť LTE pokrytia, aktuálne by mal už vyše 98 % pokrytie.

Orange:

Orange má prísne kritéria pre posudzovanie pokrytia miest a obcí. Za pokrytú považuje Orange až takú lokalitu, kde má aspoň 50 % jej obyvateľov umožnený prístup do 4G siete. Do celkového počtu pokrytej populácie spadá však len tá časť obyvateľstva mesta alebo obce, ktorá môže mobilný internet v sieti 4G plnohodnotne využívať.

4ka:

Nové miesta sa vyberajú na základe prísnych kritérií.

Zdroj: operátor

Diskusia k článku:

Rastislav.j 13.08.2018 - 17:12

"Pokiaľ by znížil kritéria na na 0,5 Mbps pre sťahovanie a 0,25 Mbps pre odosielanie dát, pokrytie by mierne narástlo. Ak by dokonca ešte ubral silu signálu, no stále by riešil dostupnosť LTE pokrytia, aktuálne by mal už vyše 98 % pokrytie." no ale to by sa dostali pod parametre vyžadované licenciou. 2Mbps/256kbps

bodnar.tom14.08.2018 - 10:37 Trvalý odkaz

Nechcem byt zly ale tie parametre su na hrane pouzitelnosti. Jednoducho za takych to podmienok ma smartphone obrovske problemy komunikovat s mobilnou sietou a prepina sa do GSM siete ktora ma lepsi signal. Takuto uroven signalu mobilnej siete LTE vacsina smartphonov bud ignoruje alebo ma s tym velke problemy.

Celá diskusia 2 príspevky