Poradňa: Batéria môjho mobilu sa rýchlo vybíja. Čo robiť?

Príčin môže byť niekoľko. Možno je to malou kapacitou batérie, možno len letným obdobím a intenzívnejším používaním. Základné triky na predĺženie výdrže však platia stále.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Matúš má rovnaký problém ako množstvo majiteľov súčasných smartfónov. Batéria v jeho zariadení sa vybíja príliš rýchlo: "Rozhodol pre kúpu Samsungu Galaxy S9 a rád by som vás poprosil o radu. Mám problém s batériou, moja stará Galaxy A5 (2016) vydržala dlhšie.

Rýchle vybíjanie som spozoroval už po prvom zapnutí - mobil som nabil na 85 % okolo 8:50 hod, potom som ho používal celý deň, skoro stále dáta alebo Wi-Fi, ale viac-menej som sa krotil. Od 18:00 do 20:30 hod som na neho nesiahol vôbec a o 20:30 hod som skončil s batériou na 10 %, čo je podľa mňa dosť málo.

V porovnaní s recenziami na internete sa zdá, že môj android spotrebúva viac energie, neviete prečo? Always-on displej mám vypnutý, rozlíšenie nastavené na Full HD+. Neviete, čo ešte by batériu mohlo žrať? Alebo sa s tým musím zmieriť? Prikladám screenshoty."

Matúšove screeny uvádzajú, že jeho displej (známy screen-on-time) svietil 5 hodín a 6 minút. Keďže však telefón nenabil na 100 %, pravdepodobne ide o hodnotu, v ktorej je započítaný aj predchádzajíci deň. V ňom vidíme, že mobil pomerne dlho zotrvával okolo hranice 65 %, takže samovybíjaním pri nečinnosti očividne netrpí.

Odporúčame mu však cez noc doplniť energiu naozaj naplno, po zobudení smartfón odpojiť od siete a normálne používať. Takto môže odsledovať svoju hodnotu času s rozsvieteným displejom a následne ju reálne vyhodnotiť. Možno dokonca s priemerom viacerých pracovných dní.

Máme preňho aj zlú správu. Zrejme sa dočítal, že QHD+ rozlíšenie spotrebúva viac energie a preto si v nastaveniach svojej S9-tky zvolil len Full HD+. Svoju úlohu však zohráva aj veľkosť obrazovky. Väčší mobil jednoducho minie viac energie na podsvietenie celého panelu.

Ak sa pohybujete vonku, na rozdiel vplýva aj ročné obdobie. Počas leta musia naše smartfóny jas často vypiecť až na úplné maximum, kým v zime stačia automatike aj oveľa nižšie hodnoty. O pár mesiacov tak možno bude spokojnejší.

Ešte výraznejší šok by mohli zažiť používatelia, ktorí na moderný smartfón prejdú zo starých mobilov s malou obrazovkou a HD rozlíšením.

Na Matúšovom mieste by sme si s definitívnym verdiktom ešte chvíľu počkali. Je možné, že počas prvých dní používa nový mobil intenzívnejšie - kým si nastaví a prihlási sa do všetkých aplikácií. Na pozadí tiež môže prebiehať sťahovanie údajov alebo indexovanie súborov pre potreby fulltextového vyhľadávania a hlasových asistentov. Tento jav dobre poznajú majitelia iOS zariadení, ktoré si na druhý deň po aktualizácii "sadnú" a vydržia o niečo dlhšie.

Nezanedbávali by sme ani akumulátor v úplne novom telefóne. Moderné batérie sa z výrobných liniek posielajú v režime hibernácie. Plnú kapacitu dosiahnu až po dvoch-troch plných cykloch, teda nabitiach na 100 % a vybitiach bežným používaním na minimum.

Je však možné, že 3000 mAh batéria Samsungu Galaxy S9 Matúšovým nárokom postačovať nebude. Predsa len, dnes sa jedná skôr o priemernú hodnotu. Galaxy S9+ by mu ponúkol o 500 mAh viac (+16 %), najnovší Galaxy Note 9 dostal dokonca 4000 mAh akumulátor.

Ako výdrž na jedno nabitie predĺžiť?

Môžete tiež skúsiť niekoľko notoricky známych trikov pre predĺženie výdrže. Na AMOLED displejoch sa nám osvedčilo použitie čiernej tapety na pozadí domácej aj uzamykacej obrazovky. Nie tmavej, ale naozaj čiernej.

Predĺžte interval sťahovania e-mailov, ak okrem Gmailu používate aj iného klienta. Minimálne na 1 hodinu, možno ešte viac.

Zálohovanie fotografií a videí na Dropbox či Google Fotky povoľte iba cez Wi-Fi, alebo ručne po otvorení aplikácie. Neverili by ste, koľko energie dokáže vysať nahrávanie 2 GB 4K videa na pozadí pri nízkych rýchlostiach odosielania.

Najväčšieho žrúta energie môžete identifikovať cez Nastavenia, položku Batéria a Používanie batérie (v prípade iných nadstavieb a iOS je postup podobný). Tabuľku spomínal už aj náš čitateľ na začiatku článku.

Skúsiť môžete aj obmedzenie systémových animácií cez Režim pre vývojárov alebo zakázanie automatického prehrávania videí, napríklad pre Facebook. Nie sme veľkí priaznivci vypínania mobilných dát a GPS. V praxi neustále sťahovanie hornej lišty len otravuje. Na iOS sa vám však môže osvedčiť selektívne zabránenie prístupu k lokalizácii pre aplikácie, ktoré ich podľa vás nepotrebujú.

Niektoré grafické nadstavby (práve v Samsungu alebo Huaweioch a Honoroch) umožňujú dlhšie nespustené aplikácie presunúť do režimu spánku alebo úplne zakázanie vybraných procesov na pozadí. Pohrať sa teda môžete aj s týmto nastavením.

A na záver jeden malý mýtus. Ručné zatváranie aplikácií cez multitasking vraj výdrži nepomáha, práve naopak. Ďalšie rady a skúsenosti s výdržou určite pridajú naši čitatelia v komentároch pod týmto článkom.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Lubos 11.08.2018 - 14:44

Mal som s tým aj ja problém. Našiel som super appku na to..gsam battery monitor..no muši to but skúsený používateľ treba to cez adb a Pc aktivovať alebo mať root..a zistil som že najviac mi vyvíjal baterku Samsung health..odinštalovany som alebo zákal bezaniu na pozadí pár programom a výdrž sa predĺžila asi o 30percent... Najlepšia apka akú som zatiaľ mal na zistenie spotreby baterky...

Lubos11.08.2018 - 14:48 Trvalý odkaz

Sorac za chyby. T9 si myslela že chcem dačo iné napísať..

karol11.08.2018 - 22:43 Trvalý odkaz

ja mám skôr problém vybiť môj mobil ale každý má svoj problém ale skús obmedziť synchronizácie a takéto ale neviem čo funguje na androide ja používam iba na ios

Celá diskusia 6 príspevkov