Redakčný výber smartfónov do 800 eur

Zákazník s limitom 800 eur už právom očakáva smartfón, ktorý naplní jeho potreby vo všetkých smeroch. Pripravili sme pre vás prehľad tých najlepších.

Nedávno sme pre vás zostavili výber najlepších smartfónov do 250 eur a následne do 450 eur. Nasleduje kategória, pri ktorej sme si ako maximum určili osem stoviek.

Očakávame Full HD, resp. FHD+, možno dokonca QHD displej. Nie vždy však platí, že viac pixelov prináša viac výhod. Niekto možno ostrejší text vo webovom prehliadači okamžite rozpozná, určite si však všimne aj nevyhnutne horšiu výdrž batérie. QHD tak má význam hlavne na používanie VR okuliarov či častú tvorbu jemných snímok obrazovky (screenshotov) kvôli práci.

Radšej by sme siahli po mobile s triezvym mixom všetkých parametrov než po rekordérovi naháňajúcom čísla len v jednom riadku technických špecifikácií.

Trvali by sme na kvalitnom fotoaparáte, USB-C konektore a v tekto kategórii sa bežnou stala zvýšená odolnosť voči vode a prachu. Bezdrôtové nabíjanie je príjemným bonusom najmä v aute alebo na nočnom stolíku. Nahrávanie 4K videí sa možno trochu preceňuje, ale silný čipset zabezpečí účinnú digitálnu stabilizáciu Full HD videí. Skrátka, čo najnovší čipset nemusíte využiť len na hranie hier, oceníte ho aj pri iných náročných aplikáciách akými sú navigácia, fotoaparát a podobne.

Samozrejmosťou sa začínajú stávať čo displeje s výrezom okolo nevyhnutných prvkov. Nevýhodou je, že kvôli prednej kamere a reproduktoru už nikdy neuvidíte celú hornú lištu. A tak v hornej časti displeja Galaxy S9 uvidíte viac informácií než na P20 od Huaweiu. Na druhej strane platí, že P20 vďaka posunutiu displeja do hornej časti mohla zachovať čítačku odtlačkov prstov v prednej stene, a to dokonca pri použití natiahnutej obrazovky. Tú využijete pri častom surfovaní po webe (zhora vyskočí nejaký objekt, zdola upozornenie na cookies...), rolovaní facebookom, pri písaní textov (nad klávesnicou stále vidíte veľkú časť danej aplikácie), pri rozdelení obrazovky na polovicu, atď.

Drahé telefóny tak stále prinášajú niečo nové a zdá sa, že stále kvalitnejšie fotoaparáty, často s dvomi ohniskovými vzdialenosťami, nové natiahnuté displeje spolu so zvýšenou odolnosťou voči vode a bezdrôtovým nabíjaním sú pádnym dôvodom na viac než 500-eurový pokles stavu vášho bankového konta.

Uvedené orientačné ceny sú aktuálne ceny v obchodoch s oficiálnou distribúciou, prípadne overených e-shopoch. Najlacnejšie obchody zväčša ignorujeme. Prečo, to sa dočítate v článku Na Slovensku je to tak: Lacné mobilné telefóny.

Motorola Moto Z2 Force

Orientačná cena: 499 eur

5,5'' OLED displej už ponúkne QHD rozlíšenie a špeciálne, vraj nerozbitné krycie sklo. Snapdragon 835 síce za ostatnými top androidmi o rok zaostáva, 6 GB RAM a 64 GB interné úložisko však už nie. Myslelo sa aj na rozšírenie microSD kartou, duálny 12 Mpx fotoaparát a návykové gestá, ktoré už z takmer neviditeľnej nadstavby Moto určite dobre poznáte.

Batéria má kapacitu len 2730 mAh. Zo zadnej strany našťastie vystupuje séria pinov, na ktoré si môžete v prípade potreby pripnúť ďalší špeciálne navrhnutý zdroj. Pri nabíjaní sa samozrejme najprv dobije akumulátor v smartfóne, až potom externá batéria. Takto pripojíte aj hlasný reproduktor vyvinutý JBL alebo (úprimne fakt mizerný) fotoaparát od Hasselbladu s xenónovým bleskom a 10-násobným optickým zoomom. Jeho kvalita je ale výrazným sklamaním.

Honor View 10

Orientačná cena: 499 eur

Model View 10 je typický výraznou grafickou nadstavbou EMUI a duálnym zadným fotoaparátom. Ten kombinuje 16 Mpix farebný a 20 Mpix čierno-biely snímač. Dvojka vám má umožniť zachytávať detailnejšie fotografie najmä večer a v noci. Samozrejme, nesmie chýbať ani umelé rozostrovanie pozadia.

Mobil s kovovou zadnou stenou ponúkne 5,99'' IPS Full HD+ displej, pod ktorým je čítačka odtlačkov prstov a 13 Mpix selfie snímač. Výkon dodáva procesor Kirin 970, ktorý môže dopĺňať až 6 GB operačná pamäť s veľkým 128 GB úložiskom. Žolíkom môže byť veľmi slušne dimenzovaná 3750 mAh batéria a infraport. Ten nahradí ovládač k televízoru, set-top-boxu alebo dokonca niektorým klimatizáciám. Namiesto recenzie si určite prečítajte: 10 rozdielov medzi Huawei P20 a Honor View 10 .

Asus Zenfone 5z

Orientačná cena: 509 eur

Zenfone 5z je tohtoročný top model značky Asus, ktorú v rukách Slovákov z neznámych dôvodov vídame len naozaj zriedka. IPS displej ponúkne výrez, pomer strán 19:9, 6,2-palcovú uhlopriečku a notoricky známe Full HD+ rozlíšenie.

V zadnej sklenenej stene našiel svoje miesto duálny fotoaparát - primárnemu 12 Mpix snímaču pomáha sekundárny, s rozlíšením 8 Mpix. Snapdragon 845 dopĺňa 6 GB RAM a 64 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartou. Nad novým Androidom 8 Oreo pláva výrazná nadstavba ZenUI. Bonusom budú stereo reproduktory. Zrecenzovať sme zatiaľ mohli len slabší model Zenfone 5 - výrez, širokáč a dobrá cena.

OnePlus 6

Orientačná cena: od 519 eur

Najmladšie dieťa spoločnosti OnePlus už ponúka aj displej s výrezom, 6,28'' Optic AMOLED panel však stále disponuje triezvym Full HD+ rozlíšením. Vzadu nájdeme duálny snímač kombinujúci 16 Mpix a 20 Mpix rozlíšenie. Oba objektívy ponúknu rovnakú ohniskovú vzdialenosť, teda žiaden "optický zoom". Jeden z nich ponúkne aj optickú stabilizáciu.

Fotografie budú kvalitné, video aj v 4K rozlíšení pri 60 fps a prekvapení budete tiež zo schopností OnePlus 6 pri snímaní makro záberov. Spoľahnite sa na rýchle reakcie, minimalistickú nadstavbu OxygenOS a Snapdragon 845.

Farebných kombinácií namixovaných so 6 GB či 8 GB RAM a 64, 128 alebo 256 GB vnútorným úložiskom je na oficiálnom webe výrobcu dostupných poriadne veľa. Cenovka začína na 519 eurách. Viac sa už dočítate v Tomášovej recenzii: OnePlus 6 - výkon má prednosť.

Huawei P20

Orientačná cena: od 549 eur

Model P20 Pro sa, v prípade, že budeme naozaj trvať na oficiálnej slovenskej distribúcii a overených e-shopoch, do 800 eurovej hranice nezmestí len tesne. Našou voľbou z portfólia Huaweiu by však aj tak bola klasická P20-tka. Základnú cenovku 669 eur za 128 GB verziu môžete znížiť výberom Twilight verzie so 64 GB úložiskom. Ale pozor, P20-ka nepodporuje pamäťové karty.

Zo schopností drahšieho súrodenca pri nočných a večerných scenériách totiž nestratila vôbec nič a ponúkne stále výborný duálny fotoaparát tvorený 20 Mpix (čiernobielym) a 12 Mpix (farebným) snímačom. Maximálnych 40 Mpix z P20 Pro by ste pravdepodobne každý deň nevyužívali, takáto snímka totiž zaberá oveľa viac miesta vo vnútornom 128 GB úložisku (pokojne aj 12 MB), ktoré už nie je rozšíriteľné microSD kartou.

5,8-palcový Full HD+ displej nie je výrazne menší a postačí aj 3400 mAh batéria. Huawei však mohol pridať lepšiu odolnosť voči vode, stereo reproduktory alebo bezdrôtové nabíjanie. Konkurentov preto odstaví až 24-megapixelový predný fotoaparát, ktorý patrí k tým najlepším na trhu. Komplexnú recenziu tohto atraktívneho prístroja sme nazvali Huawei P20 - v tieni väčšieho brata.

Xiaomi Mi Mix 2S

Orientačná cena: 619 eur

Od alternatívy z Číny nepochybne čakáte maximálny výkon za relatívne príjemnú cenu. Okrem minimálne 6 GB RAM a 128 GB vnútorného úložiska si môžete objednať aj 8 GB RAM / 256 GB variant, no preferujte verzie Global, ktoré nebudú mať problémy so žiadnym zo slovenských LTE pásiem. Odvážlivci môžu siahnuť po dodávke z Ázie, ostatní radšej uprednostnia naše e-shopy s jednoduchším uplatňovaním záruky.

Prémiová verzia môže mať aj keramický povrch. Z hodín fyziky určite viete, že odolá škrabancom od bežnej zátaže, pri náhodných pádoch však bude mimoriadne krehká. Rýchly procesor, 12 Mpix fotoaparát s optickou stabilizáciou a 3400 mAh batériou doplní rýchle a bezdrôtové nabíjanie. Nevýhodou v porovnaní s konkurentmi je absencia odolnosti voči vode a zvláštne umiestnenie prednej kamery. Ak vás zaujíma viac, otvorte si nedávnu recenziu: Xiaomi Mi Mix 2S - už len zvýšiť odolnosť .

LG G7 ThinQ

Orientačná cena: 679 eur

QHD displej s výrezom, Snapdragon 845 a 4-gigabajtová RAM spolu so 64-gigabajtovým úložiskom. To je LG G7 Thinq v skratke. Kľúčovými funkciami sú zvýšená odolnosť voči vode a pádom IP68 aj MIL-STD 810G, vysokokvalitný Hi-Fi Quad DAC a tradičný širokouhlý fotoaparát.

LG podľa nás pochopilo význam duálnych snímačov najlepšie. Jeden 16 Mpix fotoaparát obstará väčšinu záberov, druhý s až 107° uhlom záberu zas netradičné fotografie prírody, budov, skupiniek vašich priateľov a interiérov.

V balení nájdete aj kvalitné slúchadlá B&O s 3,5 mm jackom, ktorý sa už z mnohých dnešných smartfónov definitívne vytráca. Všetko ostatné sa už dočítate v recenzii: LG G7 ThinQ - ľahký širokáč.

Sony Xperia XZ2

Orientačná cena: 699 eur

Xperie dlho čakali na osvieženie dizajnu, ktoré s XZ2-kou konečne dorazilo. Bohužiaľ, spolu s ním aj nepríjemný nárast hrúbky a hmotnosti. Jeden centimeter a takmer 200 gramov sa už príliš nenosí. Keďže Sony zmenšilo okraje okolo displeja, čítačka odtlačkov prstov sa musela presunúť dozadu.

Spoľahnúť sa môžete na vodeodolnosť, 5,7-palcový displej s moderným pomerom strán 18:9 a Full HD+ rozlíšením. Nesklame vás ani výkonný Snapdragon 845, 4 GB RAM a 64-gigabajtové vnútorné úložisko. Batéria ponúkne rýchle i bezdrôtové nabíjanie, telo zas vodeodolnosť a priaznivci filmov a hudby si užijú Hi-Fi analógovo-digitálny prevodník či stereo reproduktory, ktoré konečne nepatria k najslabším na trhu.

Zadný fotoaparát dostal 19-megapixelové rozlíšenie a schopnosť nahrávať videá v 4K i rekordne spomalenom režime s 960 fps. Za zbytočnosť roka vyhlasujeme dynamické vibrácie a nahrávanie HDR videí. Platí totiž nielen to, že na prezeranie potrebujete HDR monitor, televízor alebo displej inej Xperie XZ2, ale aj fakt, že HDR videá budú na SDR obrazovkách vyzerať výrazne horšie než klipy z ostatných konkurentov. Batéria dostala kapacitu 3180 mAh. Viac sa už dočítate v recenzii: Sony Xperia XZ2 - zavalitý silák

Apple iPhone 8

Orientačná cena: 799 eur

Vo výbere top smarfónov nesmie chýbať iPhone. Modely 8 Plus a iPhone X budú samozrejme príliš drahé, do osemstoeurovej hranice sa však už zmestíte s najnovšou vodeodolnou osmičkou v jej základnej 64 GB kapacite. Dostanete tak ultimátny výkon, výborný fotoaparát a trochu iný prístup k ovládaniu operačného systému iOS, ak vám Android z akéhokoľvek dôvodu nevyhovuje.

iPhone 8 stavil na sklenené telo, ktoré umožnilo pridať bezdrôtové nabíjanie. Z nášho výberu bude najkompaktnejší, použitie displeja s rozlíšením 750 x 1334 b. tak na 4,7'' uhlopriečke prekážať nebude. Jeho podanie farieb je špičkové aj bez zapnutia režimu True Tone. Majitelia predchádzajúcich iPhonov nájdu všetko na svojom mieste - aj čítačku odtlačkov, aj návykový mechanický prepínač vibračného režimu.

Jedinou nevýhodou môže byť kratšia výdrž. Alternatívou však bude o rok starší hliníkový iPhone 7 Plus s 32 GB úložiskom za 769 eur. Rozdiel v rýchlosti bude zanedbateľný, prídete prakticky len o nabíjanie bez kábla a nahrávanie 4K videí pri 60 fps. Recenziu sme nazvali: Apple iPhone 8 - zvláštny spôsob evolúcie.

Samsung Galaxy S8+

Orientačná cena: 799 eur

Ceny starších Samsungov rýchlo klesajú, a tak si za necelých osemsto eur môžete dopriať aj minuloročnú vlajkovú loď vo verzii plus. Tá prinesie o 16 % väčší displej aj batériu v porovnaní s lacnejšou obyčajnou S8-čkou. 6,2-palcový natiahnutý QHD+ displej pracuje s režimom Always-on, 12 Mpix fotoaparát zas s optickou stabilizáciou. Práve vďaka nemu patrí S8+ stále na čelo tých najkvalitnejších fotomobilov. O pohon sa stará vlastný procesor Samsungu s označeným Exynos 8895, v spolupráci s 4 GB RAM a 64 GB vnútorným úložiskom. Je tiež vodeodolná.

Najvybavenejšie modely Galaxy S a Galaxy Note už roky lákajú na zahnuté obrazovky. Dizajnovo pútavý prvok však nemusí byť po chuti každému. Objektívne treba priznať, že zaoblenie skracuje naplno využiteľnú šírku obrazovky, dokáže "hádzať" nepríjemné odlesky a predražuje prípadnú výmenu v servise. Fotoaparát i výdrž na jedno nabitie ale budú lepšie než pri rovnako drahom iPhone. Ak vás tento telefón zaujíma, určite si nenechajte ujsť recenziu: Samsung Galaxy S8+ - plus šestnásť percent.

Ako vidíte, je z čoho vyberať. Aký je váš favorit v kategórii 499 - 799 eur? So svojím názorom sa neváhajte podeliť s ostatnými v našej diskusii.

Diskusia k článku:

Juraj 09.08.2018 - 18:31

Mojim favoritom je LG V30, momentalne uz ThinQ za 495 Evri. Som velmi spokojny :)

Tomas09.08.2018 - 19:06 Trvalý odkaz

Viem, ze beriete oficialne ceny ale za 8 stoviek sa da zohnat S9+ aj P20 pro... Ak by som mal vyberat len z toho, co je v clanku, bral by som 1+6 alebo by som mozno zaspominal na stare casy a skusil Xperiu.

Peter09.08.2018 - 22:05 Trvalý odkaz

Moto Z2Force je v nemeckých obchodoch (rovnakých ako u nás NAY, Datart) dlhodobo do 300€, v júli som videl za 269€.

Celá diskusia 31 príspevkov