Android 9.0 Pie prichádza na prvé zariadenia

Po mesiacovch špekulácií a čakania sme sa dozvedeli oficiálny názov najnovšej platformy Googlu. Okrem Pixelov patrí medzi prvé zariadenia s novým Androidom aj Essential Phone.

Žiadne Pistachio ani Pineapple, ale jednoducho Pie - koláč. Android doteraz označovaný písmenom P začali vývojári postupne testovať už od marca. Viac podorobností o pripravovanej verzii priniesla májová Google konferencia.

Základným pilierom operačného systému Android 9.0 Pie má byť inteligencia, jednoduchosť a digitálny blahobyt, pričom Google do platformy implementoval okrem umelej inteligencie aj strojové učenie.

Novinkám, ktoré pripravovaná platforma prinesie, sme sa venovali v článku Android P: ovládanie gestami, umelá inteligencia a jednoduchosť.

Medzi prvé zariadenia, ktoré už oficiálne dostávajú aktualizáciu na Android Pie, patria smartfóny Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL a Essential Phone.

V priebehu nasledujúcich týždňov a dá očakáva update pre zariadenia zaradené do programu Android One, kam patria niektoré modely značiek Nokia, HTC, Sony, Xiaomi alebo OnePlus. Postupne sa Android 9.0 Pie dostane aj na ďalšie smartfóny rôznych značiek.

O tom kedy a na ktoré modely rozhodujú výrobcovia. Napríklad OnePlus už oznámil, že Android Pie dostanú aj OnePlus 3 a 3T.

Zdroj: blog.google

Diskusia k článku:

Tomas07.08.2018 - 13:58 Trvalý odkaz

Nic moc. Najlepsia funkcia je, ze ak vypnete autorotaciu, po otoceni telefonu sa zjavi tlacidlo na manualne otocenie obrazu.
Gesta nie su uplne zle (aj ked stale preferujem tlacidla), ale zdaju sa mi take... nedotiahnute, neplynule, ako by tomu este nieco chybalo.

Dusan07.08.2018 - 19:33 Trvalý odkaz

To už je predpríprava na budúcoročnú finall verziu pee

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.08.2018 - 21:17 Trvalý odkaz

Essential naraz s Pixelmi, hmm.
Nerde už si to tam narval?
Škoda, že to Andy Rubin zabalil :(

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy07.08.2018 - 21:28 Trvalý odkaz

Jasne, cca o polnoci bol tam. Ja stale v kutiku duše verim ze este dalsi telefon pride.

Skusenosti po 2 dnoch: nic zasadne som nespozoroval :D akurát ze cca o 20% rýchlejšie mizne baterka a ze zopar aplikácii ma s 9nou problem. Vynovené "tlačítka" su fajn rovnako ako multitasking, len to chce trochu cviku :)

Celá diskusia 5 príspevkov