Dilema: Samsung Galaxy J5 (2017) vs. Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Naša čitateľka si vyberá medzi dvoma lacnými smartfónmi do 200 eur. Jeden ponúkne krajšie fotografie, druhý viac výkonu, dvojnásobok miesta v úložisku a nižšiu cenu.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Kontaktovala nás aj Zuzana: "Dobrý deň. Môj starý mobil sa mi po 3 rokoch používania pokazil, tak zháňam nový. Aktuálne sa neviem rozhodnúť medzi Samsung Galaxy J5 (2017) a Xiaomi Redmi Note 5A Prime. Ide mi prevažne o výkon v náročnejších hrách a aplikáciách. Xiaomi má väčšie úložisko aj RAM, no Galaxy J5 dosahuje v AnTuTu benchmarku trochu lepšie výsledky. Ktorý z nich by ste mi odporúčali?"

Samsung Galaxy J5 (2017) aj Xiaomi Redmi Note 5A Prime ponúknu klasické displeje s nižším HD rozlíšením, ktoré však pri lacnejších smartfónoch ešte stále vidíme relatívne často.

Xiaomi zaujme trochu väčšou 5,5-palcovou uhlopriečkou, Samsung zas čítačkou odtlačkov prstov na praktickejšom mieste vpredu. Navyše, je vsadená do hardvérového tlačidla Domov, ktorého dvojité stlačenie dokáže rýchlo spustiť fotoaparát.

Galaxy J5 by od nás získal bod navyše aj za trochu podarenejší dizajn a praktickejšiu grafickú nadstavbu. V prípade Redmi Note 5A zas možno využijete infraport pre ovládanie domácej techniky, televízora či set-top-boxu.

Pri pohľade na hardvérovú výbavu vo vnútri bude jasným víťazom Xiaomi. Gigabajt operačnej pamäte navyše (3 GB RAM) oproti len 2 GB RAM v Galaxy J5 (2017) zvládne prácu s viacerými aplikáciami lepšie a dodá vám viac istoty v ďalších rokoch používania.

To isté platí pre 32 GB vnútorné úložisko. Samsung pre svoj lacný model vyčlenil len 16 GB úložný priestor, ktorý ľahko zaplní aj menej náročný používateľ. Stačí pár fotografií, videí a dve-tri náročnejšie hry. Hoci môžete oba smartfóny doplniť microSD kartou, bude to zbytočná starosť navyše.

Upozorňujeme však, že aj Xiaomi aj tento Samsung patria medzi tie menej výkonné zariadenia a nové 3D hry si na plných detailoch určite neužijete ani na jednom z nich.

Na Fony.sk sme oba telefóny už recenzovali. Zuzana by si teda mala prečítať test Samsungu Galaxy J5 (2017) aj recenziu Xiaomi Redmi Note 5A Prime.

Čo Samsung stráca na výkone, napraví pri fotografiách. Jeho 13-megapixelový snímač za objektívom so svetelnosťou f/1.7 je totiž o krok ďalej než čip od Xiaomi. Lepšie sa vám bude pracovať aj so samotnou aplikáciou, keďže zaostrenie na správny bod v Redmi Note si občas vyžaduje viac pokusov.

Kvalita záberov z Xiaomi klesá najmä s ubúdajúcim osvetlením a príchodom do interiérov. Podobné to bude pri porovnaní predných fotoaparátov. Hoci Číňan ponúkne nad displejom až 16 Mpix, selfie zábery budú výrazne krajšie z 13-megapixelového predného foťáku Samsungu. Ten si na vás prisvieti aj netradičným LED bleskom, ktorý býva obvykle vyhradený len pre chrbát smartfónov.

Pre detailnejšie porovnanie záberov z oboch zariadení si môžete otvoriť naše články Takto fotí Samsung Galaxy J5 (2017) a Takto fotí Xiaomi Redmi Note 5A Prime.

Výdrž oboch konkurentov bude prakticky rovnaká. Xiaomi ponúkne 3080 mAh akumulátor, Samsung dostal rovných 3000 mAh. Súboj cien už jednoznačne vyhrá Redmi Note 5A Prime, ktorý môžete mať už za 150 eur. Na Galaxy J5 si pripravte 195 eur.

Pre každého, kto preferuje nízku cenu a čo najvyšší výkon tak bude ideálnou voľbou Xiaomi. Ak vám záleží aj na čo najlepšej kvalite fotografií, siahnite po Samsungu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu