Alcatel E158

EXKLUZÍVNE! Recenzia úplného low-endu Mobil s minimálnym počom funkcií pre amatérov a seniorov.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 97 x 44 x 19 mm,

hmotnosť 80 gramov,

displej: pasívny, 4 096 farieb, 102 x 80 b., 28 x 22 mm,

pamäť 255 kontaktov,

správy: SMS s T9,

zábava: 16-hlasé melódie, SIM Toolkit,

batéria: 650 mAh, Li-Ion.

Čo mu chýba:

EMS, MMS, WAP...

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Výmena SIM karty je rýchla, karta je len zasunutá pod akumulátorom. Zvuk pri zapnutí aj vypnutí nastavujete sami, podobne aj displej.

Dizajn

Veľmi elegantný telefónik kvádrovitého tvaru s niektorými oblými hranami. To treba naozaj vidieť!Čierno-strieborná kombinácia mu sedí. Okrem hranatej klávesnice upúta obdĺžnik otvorov nad reproduktorom v hornej časti nad malým displejom. V pravom hornom rohu je otvor pre pútko a v hornej časti pravej steny pod gumeným krytom dvojica konektorov (nabíjačka + príslušenstvo). Pri silnom uchopení sa ozýva z prístroja mierne vŕzganie (ale naozaj len mierne). Novinkou v prípade Alcatelu je, že sa pri nečinnosti nevracia na úvodnú obrazovku, ale po opätovnom "prebudení" prístroja sa nachádzate tam, kde predtým.

Klávesnica

Klávesnica je pre tento model typická. Podobne, ako pri niektorých modeloch konkurenčých značiek, Alcatel zvolil dvojité tlačidlá z mäkkej hmoty. Tento materiál som nevidel v mobilnom telefóne už pár rokov (Ericsson T65 napr.). Píše sa však na nej dobre, spočiatku som mal len drobný problém s prehmatmi pri dvojiciach tlačidiel. Podsvietenie je zelené, preto som aj zvolil zelenú tému displeja.

Alcatel E158 nemá joystick, ale len dve šípky. V pohotovostnom stave horná vyvolá správy, spodná telefónny zoznam. Podržaním hviezdičky klávesnicu zablokujete, mriežkou aktivujete tichý režim s vibráciami.

Displej

Veľmi jednoduchý, až zastaraný typ pasívneho displeja ma spočatku trocha vystrašil, ale po vstupe do menu či správ som pochopil... Veľké písmo, kontrastné farby sú veľmi dobre viditeľné, aj keď nie na priamom slnku, kde má tento typ displeja menšie problémy. Je to vyslovene mobil pre ľudí so slabším zrakom. A ja hovorím: konečne! Na displeji vidíte vždy 3 riadky textu. Mrzí ma, že nejde zrušiť tapetu na displeji. Doplniť novú (bielu) možné nie je (MMS-ky ani WAP nepodporuje, IrDA už vôbec), možno jedine káblom. Menu telefónu je jednoduché, textové položky sú zoradené pod sebou.

Melódie

Zvláštne 16-hlasé melódie mi pripomenuli staré časy dobrých Alcatelov (715, 525 a pod.). Zvuky sú hlasné a prenikavé, opäť vhodné pre starších majiteľov.

Telefónny zoznam

Do zoznamu vstúpite šípkou nadol. V prípade testovaného modelu nebolo možné zadať ani počiatočné písmeno vyhľadávaného mena, avšak vo finálnej verzii bude toto určite opravené. Prístroj si pamätá poslednú použitú pozíciu. Prečo to nedokážu ostatní výrobcovia? Novinkou je vyhľdávanie kontaktov podľa čsla, ale vtedy musíte zadať kompletný údaj. To ho môžem rovno napísať a vytočiť. Nechýbajú skupiny volajúcich, kopírovanie SIM -> mobil, mobil -> SIM. Každá skupina môže mať vlastné zvonenie a upozornenie na SMS. Zobrazené môžu byť všetky zoznamy, na SIM alebo len čísla v mobile. Zoznam je jednopoložkový.

Hovor

Neviem, či aj vo finálnej verzii bude prítomný taký prenikavý tón počas vyzváňania na druhej strane, ale neskôr som si naň zvykol. Kvalita a hlasitosť hovoru je priemerná, pohodlie pri telefonovaní tiež. Počas hovoru môžete tento podržať, vstúpiť do zoznamu, napísať SMS alebo vypnúť mikrofón. Dĺžka hovoru je zreteľne zobrazená na displeji. Stlačením zeleného tlačdla sa dostanete do zoznamu volaných čsiel, ostatné registre sú v menu.

Písanie textov

Klávesnica je dobrá, reakcie telefónu tiež. Slovník T9 píše s diakritikou a je to cítiť aj u dĺžky správ.

SMS

Pri písaní správy sa zobrazujú 3 riadky textu (tak ako všade inde) aj počet napísaných čiastkových správ. Slovník T9 reaguje prekvapivo rýchlo, avšak používa kódovanie, ktoré si vyžaduje viac priestoru. Preto s použitím slovníka T9 napíšete do jednej správy len 70 znakov. Na písanie správ som si veľmi rýchlo zvykol, rozloženie znakov (aj pri písaní s T9) je takmer zhodné s Nokiou.

Ostatné funkcie

Budík - 4 opakované budíky s predvolenou melódiou s nastavením času (nie dátumu ani dňa v týždni).

Klakulača - veľmi jednoduchá kalkulačka.

Hry - 2 hry: jedna typu Tetris a druhá Tehly (odrážanie loptičky).

Automatické zapnutie a vypnutie prístroja v zadanom čase ma milo prekvapilo.

SIM Toolkit je súčasťou už každého nového mobilu.

Výhody:

- veľké písmo,

- dizajn,

- prenikavé zvuky.

Nevýhody:

- slovník T9 s diakritikou,

- prehmaty na klávesnici,

- minimum funkcií.

Cena

predpokladám do 2 000 Sk.

Alcatel E158 je zaujímavý pomocník pre úplného začiatočníka vo svete mobilnej komunikácie. Ohrozuje staršie dosluhujúce telefóny, ktoré môže pokojne nahradiť. Aj keď testovaná vzorka mala slovenské menu aj slovník T9, je otázne, či sa k nám tento model dostane. Do predplatených súprav i k najnižším paušálnym programom je to však výborný pomocník.

- kontakt na výrobcu (Alcatel CZ)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.08.2005 - 01:28

Henrich: Pre?o k nám vozí Alkatel takéto šroty a nie modely s 262000 farbami. Toto je mobil o ni?om. Recenzia v celku fajn ale mobil naozaj asi len pre dôchodcov.

anonymous19.08.2005 - 11:11 Trvalý odkaz

cejko: Bude to asi preto ze sa im nevrati investicia do prekladu manualov atd

anonymous19.08.2005 - 12:23 Trvalý odkaz

Garganel: Pri citani tejto recenzie si spominam na stare dobre casy ked som vlastnil Motorolu 2288. Alcatel o ktorom je pisane v tejto recenzii sa fak hodi pre starsiu generaciu nie ze by som ich tym urazal ale neviem si predstavit co by robili napr. s SE 910i. Ale cest vynimkam.

anonymous19.08.2005 - 13:17 Trvalý odkaz

riso: no, ten seniorphone vyzera fakt dost dobre! myslim, podla zamerania..

Celá diskusia 10 príspevkov