Takmer tretina Slovákov chce platiť bezkontaktne nositeľným zariadením

Vo využívaní moderných platobných metód patria Slováci na špičku v rámci Európy. Už desať rokov môžeme využívať bezkontaktné platby a rastie záujem o elektronické peňaženky.

Od svojho zavedenia spoločnosťou Mastercard v roku 2008 sa bezkontaktné platby tešia u Slovákov stále väčšej obľube. Sú jednoduché, rýchle, pohodlné a pri dodržaní pravidiela aj bezpečné.

Kým v roku 2011 bolo v obehu okolo 392-tisíc bezkontaktných platobných kariet spoločností Mastercard a Visa, o sedem rokov neskôr ich počet vzrástol na takmer 5 miliónov, pričom až 89 % Slovákov využíva bezkontaktnú platobnú kartu aspoň raz sa rok.

Narozdiel od zvyšku Európy, kde tento typ platieb využíva len 49 % obyvateľov, u nás je to takmer 90 %. Už za prvý kvartál tohto roka Slováci v bezkontaktnom platení s počtom transakcií 72 651 825, takmer dosiahli celkový počet transakcií vykonaných za celý minulý rok. V roku 2017 bezkontaktne zaplatili spolu 73 030 914-krát.

Slováci zároveň stále viac využívajú na platenie svoj mobilný telefón, inteligentné hodinky či náramok. Elektronickú peňaženku pre bezkontaktné platby mobilom na patobnom terminály môžete mať uloženú napríklad v aplikácii Google Pay, na platby za tovar na internetových stránkach alebo v prevádzkach platobných partnerov môžete využívať Masterpass.

V porovnaní s európskymi krajinami ako Nemecko, Francúzsko, Česká republika, Maďarsko alebo Poľsko, kde využíva mobilné platby v priemere 38 % obyvateľov, na Slovensku je to 51 %. Digitálnu budúcnosť predstavuje aj aplikácia Global Pay, ktorá umožňuje zákazníkom objednávať a platiť za jedlo priamo od stola. Za jedlo sa platí prostredníctvom digitálnej peňaženky Masterpass.

Aktuálne je tento spôsob dostupný v bratislavskej reštaurácii U zlatého bažanta a postupne sa bude na Slovensku rozširovať ďalej. Z jedálneho lístka v aplikácii si vyberiete o čo máte záujem a cez Masterpass zaplatíte. Zamestnanci prevádzok sa menej nabehajú k stolom zákazníkov a tí môžu po konzumácii rýchlejšie odísť. Nemusia čakať na čašníka s účtom.

Budúcnosť platieb je jasná. Viac než 31 % Slovákov má záujem platiť bezkontaktne pomocou inteligentných hodiniek, náramkov, kľúčeniek a ďalších nositeľných zariadení. Na Slovensku elektronickým peňaženkám dáva prednosť až 47 % obyvateľov, pričom európsky priemer predstavuje 40 %.

Do roku 2020 bude podľa predikcií spoločnosti Mastercard až 62 % nositeľných zariadení obsahovať platobné funkcie a dá sa očakávať, že Slováci budú v tejto oblasti stále patriť medzi špičku.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Nightmare 31.07.2018 - 20:52

Ja takto neplatim ani neplatit nebudem dovod?neverim kvoli bezpecnosti

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy31.07.2018 - 21:36 Trvalý odkaz

Myslis ze by ta mohli nfc platby ohroziť na živote?
Raz vyskusas a ine uz nebudes chciet..

nanoSIM31.07.2018 - 22:09 Trvalý odkaz

"Kým v roku 2011 bolo v obehu okolo 392-tisíc bezkontaktných platobných kariet, o sedem rokov neskôr ich počet vzrástol na takmer 5 miliónov, pričom až 89 % Slovákov využíva bezkontaktnú platobnú kartu aspoň raz sa rok." Nakoľko ide iba o karty spoločnosti Mastercard, tie čísla sú absolútne mimo reality.

Lenka Ivančíková31.07.2018 - 22:23 Trvalý odkaz

nikde sa nepise, ze ide iba o karty Mastercard. Ide o celkovo karty na Slovensku. Dopisala som to do vety, nech je to jasne. :)

nanoSIM31.07.2018 - 22:35 Trvalý odkaz

mňa najviac fascinuje, ako pri bezkontakných platbách ľudia absolútne strácajú prehľad o svojich transakciách, v IB sa im pohyby na účte zobrazujú s oneskorením až niekoľko dní a aj tak sú spokojní. Hlavne, že nemusia zadávať PIN a sú IN :-)

Celá diskusia 14 príspevkov