Poradňa: Hľadáme kompaktné Bluetooth slúchadlá do MHD

K svojmu iPhonu 7 Plus som hľadal Bluetooth slúchadlá. Prioritou boli čo najmenšie rozmery a pohodlné zmotanie do vrecka či tašky.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Smartfónov s 3,5 mm audio jackom ubúda a častá manipulácia s dlhými káblami nepoteší ani majiteľov tých mobilov, ktoré ho ešte majú. Ja som nedávno hľadal slúchadlá, ktoré by spĺňali všetky moje potreby:

- prioritou boli kompaktné rozmery a čo najľahšie zmotanie do vrecka alebo tašky

- Bluetooth konektivita, keďže práca s redukciami k iPhonu 7 Plus je otravná

- čo najlepšia izolácia hluku, prípadne Noise Canceling technológia jeho aktívneho potláčania

- relatívne dobré podanie hudby (v rámci možností, prioritou je však počúvanie podcastov, videí a filmov)

Do užšieho výberu postúpili nasledovné modely, ku ktorým pripájam vlastný pohľad, na základe vyššie spomenutých požiadaviek.

Apple AirPods - veľmi zaujímavé slúchadlá, ku ktorým by som mal mať ako dlhoročný majiteľ iPhonu a Macbooku blízko. Rozumiem používateľom, ktorí si ich nevedia vynachváliť, ja som sa však rozhodol túto kategóriu slúchadiel úplne bez káblov ignorovať.

Chýbajúca šnúrka doslova vyzýva k rýchlej strate jedného zo slúchadiel a hoci sú veľmi malé, vlastne ani také skladné nie sú. Bezpečný transport je možný len v dodávanej krabičke, ktorá je hrubšia a väčšia než zmotaný kábel.

Okrem toho som doteraz používal klasické biele EarPods s káblom dodávané k iPhonom priamo v krabici. Vo vlaku, lietadle či inom hlučnom prostredí som mal problém s počúvaním podcastov aj na maximálnej hlasitosti. AirPods ponúkajú vlastne to isté, chýba im izolovanie alebo blokovanie hluku a nemajú ani pohodlnú reguláciu hlasitosti. Druhá generácia (možno v septembri?) by mala pridať Noise Canceling, no hovorí sa o vyššej cene než je súčasných 179 eur. A čakať nechcem.

Creative Outlier Sports som mal možnosť dlhšie testovať pri písaní recenzie. Cena okolo 55 eur poteší, ale môj rozpočet je výrazne vyšší a ich vzhľad na slúchadlá do mesta až príliš športový. Chválim však výdrž cez 10 hodín a kolega Richard ich spomedzi slúchadiel do 100 eur vrelo odporúča. Dlhodobo používa podobné JBL Reflect Mini BT, s ktorými je tiež veľmi spokojný. Creative však vyhrávajú cenou a v ničom podstatnom ho pri testovaní nesklamali.

Kolega Richard testoval aj Samsung U Flex. Správne pripomína, že masívna oblúková konštrukcia umožňuje použitie väčších batérií, no aj napriek tomu s nimi dosiahnete výdrž plus mínus 10 hodín. U mňa z výberu vypadli, nemožnosť ich zmotať je pre mňa veľkou nevýhodou.

Beats X sú vlastne ďalšie slúchadlá od Applu. Ponúkajú rovnaký čip W1 ako AirPods. Majiteľov androidov nezaujme, jabĺčkárom však umožní rýchlejšie párovanie s Macom, iPhonom či hodinkami iWatch. Postačí slúchadlá zapnúť a na iPhone hneď vyskočí okno pre potvrdenie pripojenia. Mobil odložíte a na Macu dvomi kliknutiami prepnete výstup na rovnaké slúchadlá, ktoré už operačný systém vidí, hoci s počítačom ešte nikdy spárované neboli.

Pre mňa bod navyše, hoci párovanie s viacerými zariadeniami a len o niečo menej pohodlné prepínanie medzi nimi už ponúka viacero produktov.

Beats X vyzerajú veľmi dobre a patria k tým najmenším - páči sa mi najmä minimalistická konštrukcia náušníkov. V balení nájdete aj násady s háčikmi pre pevnejšie uchytenie. V praxi ich však netreba, podľa recenzií držia pevne aj pri intenzívnom behu a cvičení. Testy tiež potvrdzujú intenzívne pasívne blokovanie takmer všetkých zvukov z okolia, takže aktívny Noise Canceling nebude nevyhnutný a vlastne ho v tejto cene neponúka skoro nikto.

Ďalším plusom je kombinácia tvrdšieho kábla držiaceho tvar v strede a mäkkých koncov, ktoré umožňujú ich úplné zmotanie do vrecka. Kábel je dlhší než na štandardných športových slúchadlách, no je to kvôli pohodlnému zaveseniu na krk. Tam ich môžete bezpečne zopnúť pomocou integrovaných magnetov. Oproti konkurentom ich tak môžem bezpečne uložiť nie len do vrecka, ale aj ponechať na krku či pod golierom košele. Toto samozrejme ponúkajú aj Samsung U Flex, ale tie nezmotám a Creative musíte kvôli krátkemu káblu bez magnetov upevniť štipcom.

Beats X sa nabíjajú cez Lightning konektor, čo je pre majiteľov iPhonov veľká výhoda. Pozitívom je tiež relatívne slušná cena 110 eur, no viaceré recenzie nie sú práve nadšené z ich hudobného prejavu. Iné ho naopak hodnotia ako dostatočný v tejto triede.

Poslednou možnosťou boli Bose SoundSport Wireless za 150 eur. Ponúknu najkvalitnejši zvuk, no za cenu trochu väčších rozmerov slúchadiel. Zmotať do vrecka by sa však zrejme dali, Beats X porazia aj odolnosťou voči potu. Pozorný záujemca si nemôže nevšimnúť internetové diskusie majiteľov, ktorí trochu často spomínajú rýchlo opotrebované a zlomené gumené časti.

Verím však, že išlo o problémy kusov z prvého roku predaja a Bose časom tieto nedostatky odstránilo. SoundSport Wireless sú bohužiaľ zámerne konštruované tak, aby zvuk z okolia prepúšťali. Budú teda vhodnejšie na beh či korčule, kde chcete vedieť aj o prichádzajúcich autách. Ja som sa obával rovnakých problémov vo vlaku a hlučnom prostredí, ako v prípade bežných slúchadiel od Apple.

Zvažoval som kúpu a otestovanie Bose SoundSport Wirelles, najmä kvôli ohlasom na kvalitu reprodukcie s tým, že ich možno v 14-dňovej lehote vrátim, ak by mi prepúšťanie hluku okolia prekážalo až príliš.

Nakoniec som sa však rozhodol pre Beats X. Vyhrali vďaka najmenším rozmerom, pohodlnému zbaleniu do vrecka aj bezpečnému upnutiu na krk. A získal som ďalší Lightning kábel, ktorých doma nikdy nie je dosť.

Zvuk izolujú výborne, prepínanie medzi Macom a iPhonom je rýchlejšie a boli taktiež o niečo lacnejšie. Ich zvukovú stránku budem vedieť vyhodnotiť až po dlhšom čase, zatiaľ ju však vnímam skôr pozitívne.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

DoubleG 28.07.2018 - 14:24

Som tiež majiteľom Beats X a to s android telefonom. Za mňa veľká spokojnosť, pri bežnom používaní aj pri športe. Výdrž na nabitie vcelku slušná, sedia v ušiach ako pribité a zvukovo to možno nebude vyhovovať audiofilom, ale na dané využitie (šport, outdoor,...) je basovejšie podanie vyhovujúcejšie. Po 3 mesiacoch max spokojnosť zatiaľ

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy28.07.2018 - 15:06 Trvalý odkaz

Ja používam Monster iSport Achieve Bluetooth Wireless In-Ear
Basovejsi zvuk mi vyhovuje, pri behu dobre drzia...
Za tie prachy spokojnosť

dasilva28.07.2018 - 15:15 Trvalý odkaz

Pomer cena výkon Creative Outlier Sports. Mne vydržia okolo 11,5 hod. Nabijanie jednoduche. Su vyrobené zo supermaterialu a budem menit az ked uz nebudu na trhu...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne28.07.2018 - 15:58 Trvalý odkaz

Ja mam AirPods a ako rebel ich pouzivam prevazne s androidmi.

Celá diskusia 7 príspevkov