Dilema: Huawei Mate 10 Lite vs. Samsung Galaxy A6

Dominik hľadá smartfón za rozumnú cenu s čo najlepším fotoaparátom. My by sme sa však zamerali aj na ostatné hardvérové parametre, ktoré budú pri každodennom používaní rovnako dôležité.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dominik sa rozhoduje medzi dvoma relatívne lacnými smartfónmi: Dobrý deň, mám dilemu a z toho množstva mobilov, ktoré je na trhu, som si konečne vybral dva. Neviem však, ktorý má lepší fotoaparát - Huawei Mate 10 Lite alebo Samsung Galaxy A6?

Papierové parametre a počet megapixelov síce niečo naznačí, no o kvalite fotoaparátov až tak veľa nevypovedá. Dominik si preto môže skúsiť spraviť názor aj na základe testovacích fotografií zhotovených jednotlivými redakciami. Ukážkové snímky z Huaweiu Mate 10 Lite nájde aj na Fony.sk, v našom článku Takto fotí Huawei Mate 10 Lite.

Ten ponúkne duálny 16-megapixelový fotoaparát s 2 Mpix pomocníkom, ktorý má za úlohu pomáhať mu so softvérovým rozostrovaním pozadia v jednom zo špeciálnych režimov. Táto funkcia je čoraz populárnejšia, no pri takto lacných mobiloch ju môžete smelo ignorovať. Výsledky poslúžia skor na zábavu počas prvých týždňov a pri akýchkoľvek zložitejších scénach už bude mať problémy.

Duálny fotoaparát v Mate 10 Lite ale môže byť pre niektorých používateľov zaujímavý aspoň vpredu. Aj nad displejom totiž nájdeme podobnú kombináciu 13 + 2 Mpix snímačov schopných docieliť bokeh efekt.

Všeobecne nám ale vôbec nevadí, že Samsung Galaxy A6 takúto možnosť neponúkne vôbec. Jeho 16 Mpix fotoaparát dostal svetelnejšiu optiku s clonovým číslom f/1.7 oproti f/2.2 u konkurenta z Číny.

Teoreticky by tak mal lepšie zvládať nočné a večerné fotografie, s menšou mierou nežiaduceho šumu pri vyššej citlivosti ISO. Lepšie vyzerá aj jeho predný fotoaparát so 16 Mpix a clonou f/1.9.

Samsung tiež dostal aplikáciu fotoaparátu s vylepšenou logikou a jednoduchším ovládaním. Pre oboch konkurentov v Dominikovom výbere je bohužiaľ maximom len nahrávanie Full HD videí pri 30 fps.

Môže za to slabší hardvér, ktorý je pri lacných mobiloch nevyhnutnosťou. Galaxy A6 vsádza na procesor Exynos 7870 v spojení s 32 GB vnútorným úložiskom a 3 GB RAM. Aspoň tak ho nájdete v ponuke slovenských e-shopov a na stránke výrobcu.

Mate 10 Lite na tom bude lepšie, jeho Kirin 659 je spriahnutý so 4 GB operačnou pamäťou a až 64 GB úložiskom.

Jeho väčší 5,9-palcový displej má jemnejšie Full HD+ rozlíšenie a do tela výrobca umiestnil silnejšiu 3340 mAh batériu. A6-tka má len 5,6'' displej s HD+ rozlíšením (720 x 1480 b.) a 3000 mAh akumulátor.

Dominikovi teda túto dilemu nezávidíme. Ak by sme mali vybrať smartfón s lepším fotoaparátom, ukázali by sme na Samsung Galaxy A6. Pri každodennom používaní by sme však vo vrecku chceli radšej Huawei Mate 10 Lite s jemnejším displejom, väčším úložiskom, silnejšou batériou a mierne nižšou cenovkou. Jeho kompletnú recenziu nájdete tu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Michal 22.07.2018 - 12:58

To radšej by som priplatil 30 € a kúpil Honor 9....A čo tak dať medzi tieto dva telefóny (dilema) tohtoročnú Xperiu XA2 zo Snapdragonom 630 a s cenovkou na úrovni 280 € ?

rtg22.07.2018 - 15:16 Trvalý odkaz

Tiež som skôr za Huawei, ale osobne by som si v tejto cenovej kategórii a za daných požiadaviek vyberal úplne iné modely, napr. P20 Lite alebo Xperia XA2, prípadne Moto G6...

Štefan22.07.2018 - 18:58 Trvalý odkaz

Huawei mate 10 lite osobne vlastním natáča HD video 60snimkov za sek. Bohato stačí fotky sú úžasné ostré len píšu že má 2k displej ale nemôžem sledovať 2k videa taka maličkosť batéria mi 2 hodiny vydži na80% keď počúvam hudbu a hrám hry úžas a už mi prišiel ANDROIN 8 OREOOO ale ako je to mežne........

Celá diskusia 5 príspevkov