Xiaomi Mi Mix 2S - už len zvýšiť odolnosť

Recenzia aktualizovanej vlajkovej lode s natiahnutým 6'' Full HD+ displejom, 6 GB RAM, 3400 mAh batériou, 800 MHz LTE sieťou a duálnym fotoaparátom.

Rad Mix je aktuálne najvyššie postavený v produktovej línii čínskeho výrobcu. Po revolučnom Mi Mix sme sa minulý rok dočkali menšieho, lacnejšieho a predovšetkým dostupnejšieho Mi Mix 2. Jeho najväčšou slabinou oproti konkurencií bol zrejme fotoaparát. A práve tu prichádza na scénu Mi Mix 2S, ktorý je vybavený novým duálnym fotoaparátom. Okrem toho sme sa dočkali aj nového procesora, no zvyšok zariadenia je zhodný s predchodcom. Na to sme si už ale pri S verziách dávno zvykli.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi Mix 2SDual SIM android s 5,99'' natiahnutým Full HD+ displejom, Snapdragonom 845, až 8 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom s OIS, OS Android s nadstavbou MIUI 9.5 a 3400 mAh batériou s bezdrôtovým nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Na test nám prišla Globálna verzia, ktorá je pripravená pre európsky trh. Okrem balenia v angličtine je hlavnou prednosťou európska nabíjačka. Nebudete tak už musieť používať rôzne redukcie ako tomu býva zvykom pri čínskych verziách. Ďalej v balení nájdeme USB-C kábel, redukciu z USB-C na 3,5 mm audio konektor a tvrdý kryt.

Oproti čínskemu modelu je teda rozdiel len v angličtine a nabíjačke. Balenie je zhodné s Mi Mix 2, zmenil sa len tvrdý obal kvôli novému duálnemu fotoaparátu. Zaujímavosťou tiež je, že nabíjačka, USB kábel aj kryty sú vo farbe telefónu. Pri Mix 2S sú biele, pri Mix 2 čierne.

Dizajn Mix 2S je takmer totožný s predchodcom, zmenilo sa len niekoľko drobností. Najviac do očí udrie nová biela farba a duálny fotoaparát. Aj Mix 2 sa dal kúpiť v bielej, no išlo o keramickú Special Edition, ktorá bola drahšia než bežné čierne modely. Special Edition modely boli celo-keramické, teda okrem zadnej časti aj rám telefónu bol z tohto materiálu. Tentokrát je biela dostupná už od najlacnejšieho modelu. Veľkou výhodou bieleho prevedenia je minimum viditeľných odtlačkov na sklenenej zadnej časti. Čierny keramický povrch je hotový magnet na odtlačky.

Hlavný fotoaparát sa premiestnil zo stredu zadnej časti na ľavý horný roh a dostal dva snímače. Nápadne pripomína iPhone X. Nový model je o 8 gramov ťažší a pol centimetra hrubší. Porovnávame základné 64 GB verzie, pričom Mix 2 má rovnako kovový rám a zadnú časť keramickú. Duálny fotoaparát vystupuje z tela ešte výraznejšie než pri predchodcovi.

Predný snímač je na bielom prevedení jasne viditeľný, na čiernom ho musíte hľadať. Ďalšiu zmenu, ktorú som našiel, je dizajn hlavného mikrofónu. Zo štyroch otvorov ostal len jeden. Na Mix 2 vyzerala spodná strana lepšie vďaka symetrickosti.

Displej Mi Mix 2S má zhodné parametre s predchodcom. Ide teda o 6'' Full HD+ IPS displej s pomeru strán 18:9. Pokrytý je ochranným sklom Gorilla Glass 4. Chválim dobrú čitateľnosť na priamom slnku. To však bola silná stránka vlajkových lodí Xiaomi už od Mi 5. Mám však pocit, že maximálny jas o niečo vyšší než pri Mix 2. Rozdiel však nie je nejaký zásadný. V porovnaní s konkurenciu s AMOLED displejmi nemôžete očakávať hlbokú čiernu ani Always On displej.

Jedným z hlavných vylepšení oproti Mix 2 je samozrejme nový procesor. Qualcomm Snapdragon 845 je aktuálne najvýkonnejší procesor, aký nájdeme v androidoch a v Mix 2S tak nesmie chýbať. Nový čipset dostal výrazne vyššie takty a to až 2,8 GHz.

Procesor dopĺňa 6 GB operačnej pamäte pri 64 a 128 GB úložiskách. K 256 GB verzii dostanete až 8 GB operačnej pamäte. Tá je typu LPDDR4X rovnako ako pri predchodcovi. Vnútorné UFS 2.1 úložisko patrí k úplnej špičke s rýchlosťami 705 MB/s a 145 MB/s pri sekvenčnom čítaní a zápise.

Mix 2 bol prvým globálnym smartfónom Xiaomi, Mix 2S v tomto trende pokračuje. Výrobca udáva, že telefón by mal fungovať v 226 krajinách sveta. Nás však zaujíma predovšetkým podpora 800 MHz LTE, ktoré tu nesmie chýbať. LTE Cat18 podporuje sťahovanie pri rýchlosti až 1,2 Gbps, čo je dvakrát toľko ako pri predchodcovi. Nechýba ani podpora pre VoLTE. Z bezdrôtových technológií tu nechýba ani 5 GHz WiFi 802.11ac s 2x2 MIMO. Bluetooth 5.0, GPS, Glonass a Galileo sú tiež samozrejmosťou.

Vo výbave pre zmenu nenájdeme slot pre pamäťové karty, FM rádio, IrDA (infraport), a audio jack. Mix 2S má teda rovnaké nedostatky ako model, z ktorého vychádza. Novinkou je podpora bezdrôtového nabíjania Qi s výkonom 7,5 W. Chválim zachovanie stereo reproduktorov, ktoré stále nie sú štandardom. Z nejasného dôvodu sú však reproduktory o niečo tichšie než pri predchodcovi. Maximálna hlasitosť klesla zo 111,4 na 107,2 dB a pri vzdialenosti 10 cm je pokles z 94,8 na 91,7.

MIUI vo verzii 9.5 neprináša výrazné vylepšenie, tých sa dočkáme až v MIUI 10. Ako som už v úvode spomenul, Mix 2S máme v globálnej verzii. Tá má nainštalovanú globálnu verziu MIUI s podporou slovenčiny, Google Play a neobsahuje žiaden čínsky balast. Telefón je tak plne pripravený na používanie v našich končinách.

Ak by ste si chceli nainštalovať beta verziu MIUI 10 z www.miuios.cz, je potrebné odomknúť bootloader. To žiaľ výrobca čím ďalej sťažuje a po novom musíte čakať až dva týždne. Toto je však potrebné len pre pokročilých používateľov, ktorí si budú chcieť vyskúšať novú verziu MIUI v predstihu alebo inštalovať custom ROM. Pre všetkých ostatných je globálna verzia systému v telefóne plne postačujúca.

Musím však povedať, že okrem čím ďalej komplikovanejšieho odomykania bootloader je medzi jednotlivými verziami MIUI veľký bordel. Na vývojárskej verzii MIUI 9 na Redmi 5 Plus som mal odomykanie tvárou. Na moje nemilé prekvapenie na Mix 2S s globálnou ROM táto funkcia nie je. Treba si tak dať dobrý pozor, či máte globálnu/čínsku a stabilnú/vývojársku verziu systému. Rozdiely medzi nimi môžu byť kozmetické ale aj funkčné ako v tomto prípade.

Do MIUI 9 pribudlo ovládanie gestami pre telefóny bez kapacitných tlačidiel pod displejom. Túto funkciu som si samozrejme zapol, aby som využil čo najväčšiu plochu obrazovky. Gestá sú návykové a rýchle. Tiež som si ich už dávnejšie vyskúšal na Redmi 5 Plus.

Po prechode z OnePlus 6 som však zistil, že implementácia od Xiaomi nie je úplne ideálna. Návrat domov a zobrazenie nedávnych aplikácií je na Xiaomi aj OnePlus zhodné. Líši sa krok späť. Na OnePlus treba potiahnuť z pravého alebo ľavého dolného okraja smerom nahor. Hovoril som si, že Xiaomi to má spravené lepšie. Tu sa krok späť aktivuje potiahnutím z pravej alebo ľavej strany displeja smerom do jeho stredu.

Je to jednoduchšie na nahmatanie než naťahovať sa palcom k spodku displeja, je to ale jedno veľké ALE. Veľmi často sa mi stávalo, že som krok späť aktivoval nechtiac pri prehliadaní internetu a navigácii na stránke. Chcel som si posunúť stránku a bum, vrátil som sa na predchádzajúcu. Toto sa mi dialo neustále a veľmi mi to liezlo na nervy. Riešenie od OnePlus preto pokladám za použiteľnejšie. Ani jedno z riešení však nie je také plynulé ako na iPhone X, z ktorého sa jasne inšpirovali obaja výrobcovia.

Najväčšou zmenou prešiel hlavný fotoaparát. Novinka dostala duálny 12 Mpix fotoaparát s teleobjektívom. Hlavný 12 Mpix snímač je Sony IMX363 s clonou f/1.8, štvorosovou OIS a 1.4 μm veľkými pixelmi. Teleobjektív s 2x priblížením má tiež 12 Mpix, clonu f/2.4, 1.0 μm pixely, no je bez optickej stabilizácie. Nájdeme tu tiež duálny LED blesk, Dual Pixel AF a detekciu scén pomocou AI.

Hlavný snímač dostal v DxO Mark 97 bodov. Za fotografie až 101 bodov. Ja však týmto hodnoteniam veľmi neverím, názor si však spravte sami. Xiaomi avizovalo, že Mix 2S dostane aktualizáciu fotoaparátu a fotiť bude rovnako ako Mi 8, ktorá používa rovnaké senzory. Kedy však táto aktualizácia bude k dispozícii nie je známe. Fotografie počas dňa sú solídne. Efekt HDR je viditeľný, no nemusí byť každému po chuti. Teleobjektív podáva tiež dobré výsledky.

Za Galaxy S9+ v dobrých svetelných podmienkach Mix 2S zaostáva, rozdiel však nie je veľký. Xiaomi sa opäť a krôčik priblížilo k vrcholu, no ešte stále sa tam nemôže zaradiť. Nočné fotografie u toho dôkazom. Opäť tá istá rozprávka - priveľa šumu, zlé podanie farieb a nutnosť používať manuálny režim. Výrazný rozdiel oproti Mix 2 som nezaznamenal.

Galaxy S9+ je v nočných fotografiách na míle ďaleko. Jediným riešením je použiť statív a manuálny režim, vtedy sú výsledky veľmi dobré. Kto však nosí statív stále zo sebou? Zachytenie momentky s 30 sekundovou expozíciou tiež nie je možné. Teleobjektív v noci radšej ani neskúšajte použiť. Fotografie z neho sú katastrofálne.

Nahrávanie videa je výrazne pozadu oproti konkurencii a to najmä ak sa bavíme o vlajkových lodiach. Mix 2S nahráva 4K a Full HD videá, žiaľ iba v 30 fps. 60 fps pri Full HD je pritom už štandardom a pri 4K by sa tiež dalo pri vlajkovej lodi v roku 2018 očakávať. Zvláda to konkurencia, prečo nie Xiaomi? Spolu s rozlíšeniami a snímkami za sekundu súvisí aj stabilizácia. Optická aj elektronická je dostupná pri Full HD, v 4K sa musíte spoľahnúť len na OIS. Opäť tu vidíme zaostanie za konkurenciou, ktorá pri 30 fps ponúka EIS vo Full HD aj 4K a pri 60 fps sa zvyčajne spolieha na OIS. Potešila ma však pozitívna zmena a to v kvalite zvukového záznamu.

Konečne je zvuk čistý a nemá plechový odtieň ako tomu bolo pri predchádzajúcich modeloch. Nie som si istý, či ti je len vďaka použitiu globálnej rom, alebo sa to týka všetkých Mi Mix 2S, každopádne zvukové nahrávky sú také, aké majú byť. Mierne sa zlepšilo aj zaostrovanie, ktoré bolo kedysi len automatické alebo len manuálne. Teraz je pri automatickom režime možné zaostriť manuálne, stačí sa dotknúť displeja v želanom mieste. Následne sa ale už nedostanete naspäť do automatického režimu a musíte zase ostriť ručne. Súdruhovia z číny to opäť nedomysleli. Nabudúce to snáď už bude konečne dotiahnuté do detialu. Pozitívne aspoň je, že sme na dobrej ceste.

Prostredie fotoaparátu sa mierne zmenilo. Pribudla funkcia umelej inteligencie AI, zmizlo HHT a vodoznak. S duálnym fotoaparátom samozrejme pribudlo aj 2x priblíženie. AI dokáže rozoznať scénu a prispôsobiť kompozíciu pre čo najlepšiu fotografiu. Výsledkom však sú zvyčajne preexponované a prifarebné fotografie. Úprava však nie je taká okatá ako pri Huawei P20 Pro. Ak sa vám mierne presaturované fotografie páčia, nechajte si AI zapnuté. Ináč odporúčam fotiť bez AI.

Predná 5 Mpix kamera s clonou f/2.0 a Full HD videom je pre netradičné umiestnenie takmer nepoužiteľná. Pri bežnom uchopení budete namiesto svojej tváre fotiť dlaň. Výrobca preto odporúča otočiť telefón hore nohami, čo však nie je veľmi praktické. Oproti predchodcovi pribudli funkcie HDR a rozostrenia pozadia. Taktiež skrášlenie má viac úrovní. Zmeny sú teda predovšetkým softvérové, hardvér ostal ten istý. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Mix 2S.

Batéria si zachovala kapacitu 3400 mAh, čo patrí k miernemu nadpriemeru v tejto kategórii. Vzhľadom na zachovanie displeja a použitie úspornejšieho, no výkonnejšieho procesora, nie je výdrž zhodná s predchodcom žiadnym prekvapením. Štandardne som mal 5 hodín zapnutého displeja, čo vydrží na deň aktívneho používania. Pri menej náročnom používaní som o pol noci mal ešte 30 %. Na dva dni používania to stačiť nebude.

V balení nájdeme nabíjačku s podporou rýchleho nabíjania Qualcomm QuickCharge 3.0 a výstupom 5 V 2.5 A / 9 V 2 A / 12 V 1.5 A. Rýchlosť nabíjania je nasledovná:

- 5 min = 3 %

- 10 min = 10 %

- 15 min = 16 %

- 30 min = 34 %

- 60 min = 71 %

- 111 min = 100 %

Výhody:

+ originálny dizajn a spracovanie

+ výkon

+ dual SIM

+ pekný displej a čitateľnosť na slnku

+ bohaté balenie

+ stereo reproduktory

+ plná podpora LTE frekvencií

Nevýhody:

- väčšia hrúbka a hmotnosť oproti predchodcovi.

- chýba 3,5 mm audio konektor, FM rádio a slot na microSD kartu

- nie je vodeodolný

- podpriemerné nahrávanie videa

Orientačná cena: 579 €

Záver

V skrátenom životnom cykle sa Mix 2 dočkal priameho nástupcu Mix 2S. Zmeny nie sú svetoborné, predsa len ide o "S" verziu. Novinka tak má nový výkonnejší procesor a duálny fotoaparát. Ostatné zmeny sú skôr kozmetické, ako napríklad biela farba či väčšia hrúbka a hmotnosť kvôli bezdrôtovému Qi nabíjaniu. Ak ste vlastníkom Mix 2, nevidím dôvod na prechod na nový model. Počkal by som na Mix 3, ktorý má vraj priniesť výsuvnú prednú kameru na štýl Vivo Nex S. Ostatných môže Mix 2S zaujať najmä ako štýlový a výkonný smartfón. Napriek viditeľnému zlepšeniu v oblasti fotoaparátu novinka stále zaostáva za konkurenciou. Vidieť je to najmä na videách a nočných fotografiách.

Xiaomi Mi Mix 2S sa dá zakúpiť na Slovensku z oficiálnej distribúcie na www.mi-store.sk. Zakúpiť si ho môžete aj v zahraničí, kde je cena nižšia než u nás. Gearbest.com, odkiaľ máme telefón my, ponúka Mix 2S v globálnej verzii o pár desiatok eur lacnejšie. Aktuálna cena je 520 € za 64 GB verziu a 514 € za 128 GB model. Obe ceny sú predobjednávky, momentálne nie sú telefóny na sklade. Po naskladnení môžete očakávať ceny na úrovni 450 €.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Mi Mix 2S.

Diskusia k článku:

Marian 27.08.2018 - 11:59

Kúpil som ho pred týždňom, 440E za 64GB čiernu verziu global, cez Amazon. Kým nepríde na trh Poco F1, nevidím v tej cene na trhu nič lepšie.

Celá diskusia 1 príspevok