Dilema: Sony Xperia XZ2 vs. Huawei P20 Pro

Ľubica si vyberá medzi smartfónom z Japonska a najvybavenejším modelom Huaweiu. Voľbou našej redakcie by však bol skromnejší model P20 bez tretieho objektívu.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

O pomoc môžete požiadať aj prostredníctvom diskusného fóra, kde vám radi pomôžu aj čitatelia Fony.sk.

Ľubica takto hľadá svoj nový smartfón: "Dobrý deň, o mesiac si budem kupovať nový telefón. Chcem prejsť z iOS na Android a rozhodujem sa medzi Sony Xperia XZ2 a Huawei P20 Pro. Ku ktorému z tých dvoch by ste sa viac priklonili? Ocenila by som váš názor."

Sony Xperia XZ2 vás poteší najmä výkonným procesorom Qualcomm Snapdragon 845, no menej príjemné budú jej rozmery a hmotnosť. Hrúbka vyše centimeter sa už vo svete moderných smartfónov naozaj príliš nenosí a ručička váhy sa zastaví na takmer 200 gramoch.

Niekomu môže vyhovovať displej bez výrezu, no 5,7-palcová obrazovka zobrazí menej informácií než ešte o pár bodov vyšší 6,1'' panel Huaweiu P20 Pro. Ten má navyše čítačku odtlačkov prstov pekne v predu, kým pri Sony budete musieť ukazovák prikladať na chrbát.

Huawei P20 Pro porazí XZ2-ku aj pri pohľade na zvyšok hardvérovej výbavy. Ponúkne totiž 6 GB RAM namiesto 4 GB a až 128 GB úložisko namiesto 64 GB v japonskom zástupcovi. Budete však musieť oželieť microSD karty, keďže rozširujúci slot mu chýba.

Oba smartfóny ponúknu odolnosť voči vode (Huawei IP67, Sony až IP68) USB-C konektor na nabíjanie aj počúvanie hudby a USB-C slúchadlá v balení.

Xperia XZ2 môže zaujať bezdrôtovým nabíjaním, v prípade, že si dokúpite tú správnu podložku. Huawei P20 Pro radšej stavil na infračervený vysielač pre ovládanie televízorov, set-top-boxov či DVD prehrávačov.

Huawei ponúkne tiež výrazne väčšiu 4000 mAh batériu. Xperia si bude musieť vystačiť len s 3180 mAh akumulátorom.

Tradične najzaujímavejšie je porovnanie fotoaparátov. Aj najdrahšie modely Sony naďalej zostávajú verné jednému snímaču, hoci pozadie umelo rozostrovať dokážu. Xperia XZ2 má známy 19 Mpix fotoaparát, ktorého výsledky vám ponúkame v článku Takto fotí.

Najväčším lákadlom sú superspomalené videá pri 960 fps a 4K záznam s podporou čoraz populárnejšieho HDR. Pre ich správne zobrazenie však budete potrebovať displej smartfónu, s ktorým ste ich natočili, prípadne HDR televízor alebo HDR monitor. Na iných zariadeniach totiž budú vyblednuté kvôli nesprávnemu farebnému profilu. Viac sa dozviete v našej recenzii.

Trojitý fotoaparát v Huaweii s doteraz nevídanou kombináciou až 40-megapixelového farebného snímača, 20 Mpix čiernobieleho čipu a 10 Mpix teleobjektívu s trojnásobným priblížením má byť ešte o level vyššie. Najmä pri snímaní v noci dokáže malé zázraky a hoci platí, že názorov na kvalitu fotografií môže byť nekonečne veľa a všetko často závisí aj od konkrétnej scény, P20 Pro zatiaľ vedie v rebríčku nezávislého hodnotenia DxOMark. Naše fotografie nájdete tu.

Viac o smartfóne sa dočítate v podrobnom teste kolegu Tomáša. Zavážiť môže aj výborný 24 Mpix predný fotoaparát.

Zdá sa teda, že Huawei P20 Pro by Ľubici ponúkol viac muziky v podobe silnejšej batérie, väčšieho displeja, dvojnásobného úložika a 6 GB RAM. Navyše s lepšími fotoaparátmi. Bude ju to však stáť viac peňazí, keďže najvybavenejší model čínskeho výrobcu sa aktuálne predáva za 849 eur.

Xperiu XZ2 zoženiete už za menej než 700 eur. Tipom našej redakcie by však bol skromnejší Huawei P20, ktorý bude v kombinácii 4 GB RAM so 128 GB vnútorným úložiskom ešte lacnejší. Prídete síce o tretí objektív a pár mAh z kapacity batérie, no podľa mnohých je verzia Pro trochu preceňovaná.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

DoubleG 08.07.2018 - 15:50

Samsung S9 a vybavit si cashback... stavka ma istotu, inak by som tiez skor uprednostnil klasicku P20 pred pro verziou.

Karol08.07.2018 - 19:37 Trvalý odkaz

Tie Sony telefóny sú také divné. XZ2 vyzerá celkom pekne dizajnovo,len tá zadná strana je naozaj čudná. A keď už má čítačku vzadu,tak by mohol mať aspoň odomykanie tvárou. To už aj OnePlus 6 je v tomto lepší. Asi by som si radšej vybral Huawei než Sony.

adamkofirda@gm…08.07.2018 - 20:20 Trvalý odkaz

XZ2 v žiadnom prípade. Ked už tak počkať na XZ2 Premium.

Fyi de Will08.07.2018 - 21:30 Trvalý odkaz

tak ja by som si radšej vybral sony.až na to, že nemá jack, to mi vadí (preto mám xz1c). výborne odladený systém, takže baterka nie je problém, výdrž výborná, aktualizácie systému tiež. 4gb ram úplne stačí, pamäť sa dá rozšíriť kartou (vo všetkom platí, že nie vždy viac pásikov je adidas). fotoaparát má tiež dobrý, záleží od užívateľa, čo s tým vie robiť. videl som hodne sprasených fotiek od tzv. top modelov s tzv. super foťákmi. proste záleží na článku medzi stoličkou a zariadením. tam býva väčšinou chyba. ;-) váha, tvar, dizajn je väčšinou subjektívny dojem, takže odporúčam pozrieť a vyskúšať naživo v nejakom obchode.

Celá diskusia 6 príspevkov