Emporia Talk Comfort

Prvý kontakt so seniorským mobilom s 1,8'' čiernobielym displejom, základnými funkciami hovorov, SMS-kami, LED svietidlom, budíkom a kalkulačkou.

Základné parametre:

OS: vlastný

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 114 x 55 x 15 mm,

hmotnosť: 80 gramov

displej: TFT, čierniobiely FSTN , ??? farieb, 64 x 128 b., uhlopriečka 1,8'' (46 mm)

fotoaparát: nie

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 100 SMS + 250 kontaktov

globálny prenos dát: nie

lokálny prenos dát: nie

hudba: nie

ostatné: LED svietidlo, budík, kalkulačka, pripomienky, silný vibračný alarm,

batéria: Li-Ion batéria 1 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 40 €, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: Jednoduchý mobilný telefón so základnými funkciami.

Softvérová verzia testovaného telefónu: finálna

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, dokumenty,

emporiaTALKcomfort, ako sa presne píše na nálepke vedľa SIM karty pod 1000 mAh batériou AK-RL2 môžete rozpoznať aj podľa označenia Emporia V20m. Tento model je aktuálne asi najklasickejší zo všetkých aktuálnych od Emporie.

Rozmermi aj hmatovo krásne rozpoznateľnými tlačidlami patrí ku tradičným seniorským telefónom. V spodnej stene 3,5 mm nabíjací konektor, v hornej zase svietidlo, ktoré funguje po stlačení príslušného tlačidla v pravej bočnej stene aj vo vypnutom stave. Paráda. Model TALKcomfort budete úspešne ovládať najmä pomocou ovládačov v bočných stenách. Tým sa odlišuje od bežných low-endov.

V ľavej stene je vypínač, ľahko nahmatateľný dvojitý ovládač hlasitosti a posuvný zámok prístroja. Ak váš senior stlačí niektoré tlačidlo na zablokovanom mobile, prístroj mu na displeji zobrazí návod pre odomknutie. Všetko je v slovenčine a Emporia sa vyjadruje naozaj pochopiteľne.

Pravá bočná stena obsahuje už spomínané ovládanie svietidla, pod ktorým sa nachádza špeciálny posuvný ovládač. Jeho posunom smerom hore vkročíte do SMS-iek. Ich písanie je na "bublinkovej" klávesnici naozaj pohodlné. Posunom dolu sa dostanete do menu, ktoré je jednoduché. Každé potvrdenie uskutočníte zeleným tlačidlom, krok späť zase červeným. Najnižšie položeným ovládačom v pravej bočnej stene je posuvný ovádač budíka.

Zhrňme si to: ovládačmi v bočných stenách ovládate vypínač i zámok prístroja, hlasitosť, svietidlo, budík a umožňujú vstup do správ i menu.

Pod kontrastným monochromatickým displejom nájdete len štvoricu jasných tlačidiel: zelené, červené a medzi nimi dve šípky. Stláčanie tlačidiel sprevádza hlasná signalizácia. Stlačením zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa dostanete do posledných hovorov, inak slúži na klasické potvrdzovanie volieb. Červeným sa vždy vraciate o krok späť. Samozrejme, že obe tieto tlačidlá slúžia aj na príjem / ukončenie hovoru. Funkcia šípok je jasná, a tak len spomeniem, že v pohotovostnom stave (po odblokovaní) sa šípkou dolu dostanete do telefónneho zoznamu.

Výhody:

- jednoduché ovládanie tlačidlami v bočnej stene

- spoľahlivý displej

- pohodlná klávesnica

- LED svietidlo

Nevýhody:

- absencia FM rádia,

- chýba SOS tlačidlo (nie každý to považuje za nevýhodu)

- rýchla voľba ponúka iba 5 miest

- neštandardná nabíjačka

Orientačná cena: okolo 40 €

Záver

emporiaTALKcomfort sa mi páči a považujem ju za najtradičnejší seniorský mobil pre ľudí, ktorí nemajú presnú predstavu, aký mobil pre dôchodcu zvoliť. Neponúka SOS tlačidlo, ktoré sa vždy v mojom okolí stretlo len s nepriazňou (poznám troch aktívnych používateľov seniorských mobilov a všetci by si priali taký istý mobil no bez SOS tlačidla, ktoré som všetkým deaktivoval), ani FM rádio, no tým sa stáva jednoduchším a ľahšie pochopiteľným najmä pre úplných mobilných začiatočníkov. Dobrá práca, Emporia.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu