Poradňa: Hľadáme čo najmenší dual SIM mobil

Jeden z našich čitateľov hľadá náhradu za svoj starý tlačidlový smartfón. Nových mobilov s QWERTY klávesnicou, Wi-Fi a podporou pre dve SIM karty je veľmi málo, preto zrejme skončí s niekorým z lacných androidov.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Čitateľ iTuxx využil naše fórum a hľadá náhradu za svoju staručkú Nokiu Asha 210. Tú popri iPhone využíva ako pracovný mobil, zrejme najmä na prijímanie hovorov. Vyhovuje mu, že sa jedná o dual SIM s QWERTY klávesnicou. Ideálna by pre neho bola výmena za nový bezchybný kus.

Podobné problémy riešia mnohí. Napríklad staršie osoby, ktoré doteraz používali klasický (tlačidlový) mobil, aké sa už takmer ani nevyrábajú, a prechodu na dotykový smartfón sa stále boja. Pozrime sa, čo ste mu poradili a aké možnosti má podľa nás.

Päť rokov stará Asha už v ponuke slovenských e-shopov nenachádza, no jeden z vás ho upozornil na možnosť kúpy v zahraničí za približne 60 až 250 eur. Túto možnosť bez záruky a so zbytočne premrštenou cenou neodporúčame.

Najlepším nedotykovým dual SIM mobilom dostupným v roku 2018 bude zrejme znovuzrodená Nokia 3310 za necelých 50 eur. Možno je trochu škoda, že verzia s 3G konektivitou zvládne len jednu SIM a 4G model s Wi-Fi je určený výhradne pre Áziu, no na druhej strane, surfovanie na internete si na takto malom displeji nevieme predstaviť. Na načítanie väčšiny webov by ste čakali veľmi dlho a slabučký hardvér by niektoré zrejme ani zobraziť nedokázal. Výhodou bude veľmi jednoduché ovládanie menu bez zmien už viac než 10 rokov.

Ak by sme trvali na QWERTZ klávesnici a Wi-Fi, museli by sme zamieriť do ponuky BlackBerry. KEYone však bude zbytočne drahý, veľký a podobne ako staršie modely ho len veľmi ťažko zoženiete v dual SIM variante. To isté platí pre prakticky najlepší malý model na svete, iPhone SE. Ako dual SIM neexistuje.

Keďže sa možnosti míňajú, pravdepodobne budeme musieť skončiť pri čo najmenšom dual SIM androide. A podľa nás to bude najlepšia voľba! Veľká časť ľudí tvrdí, že na dotykový displej si skrátka zvyknete. A náš čitateľ predsa používa aj iPhone, takže v ovládaní bude ako doma. Výhodou bude Wi-Fi, GPS a možnosť inštalácie takmer akejkoľvek aplikácie z Google Play v prípade, že dostanete chuť sekundárny mobil využívať trochu intenzívnejšie.

Spomenúť musíme kickstarterový pokus Jelly, ale stopercentne iba vo verzii Pro s aspoň 2 GB RAM a 16 GB úložiskom. Z nemeckého Amazonu vám dorazí za 112 eur.

Ako serióznejšiu voľbu s pohodlným ovládaním a hardvérovým tlačidlom domov odporúčame Samsung Galaxy J3 (2017) Duos za príjemných 155 eur. Nebude patriť k najrýchlejším, no ide o solídny lacný a malý mobil, ktorý sa na pozíciu dvojky vo vašej taške môže hodiť. Ak chcete viac výkonu, budete musieť siahnuť po 5,5-palcovom Xiaomi Mi A1 za 190 eur. Jeho recenziu si môžete prečítať v článku Xiaomi Mi A1 - tentoraz bez nadstavby.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

korps 16.06.2018 - 13:24

A spomenut xperie compact by sa patrilo...

Borland16.06.2018 - 17:15 Trvalý odkaz

Tiez som si myslel, ze ako prva a jedina volba bude Sony Xperia XZ2 Compact. Zmienka o iPhone SE je uplne zbytocna, kedze sa cely cas bavime o dual SIM.

Nightmare16.06.2018 - 18:39 Trvalý odkaz

Tiez ked pocujem ze niekto chce DUAL SIM a hlavne kompaktny fon ma napadne Xperie Compact...ja by som sa obzeral po nich aj ked Sony moc nemusim

Tomas16.06.2018 - 19:44 Trvalý odkaz

Spomenut iPhone SE a nespomenut Ixperiu... ach.

Scotty16.06.2018 - 19:56 Trvalý odkaz

K tomu iphonu...vyrobca SBS vyraba puzdra na iphone ktore umoznuje dual sim funkciu....staci ked date to google sbs dualsim go phone a urcite vam to najde ....

Celá diskusia 8 príspevkov