Redakčný výber smartfónov do 250 eur

Plánujete kúpu smartfónu s cenovkou do 250 eur a neviete si z bohatej ponuky vybrať? Skúsili sme výber zúžiť na sedem favoritov.

Mobilných telefónov v cenovej kategórii do 250 eur je na našom trhu veľa. Jeden má kvalitnejší displej, druhý lepší výkon, tretí lepší fotoaparát než konkurencia. Ktorý si teda vybrať? Pripravili sme si pre vás sedem modelov siedmich výrobcov, ktoré sa dajú aktuálne na našom trhu kúpiť a majú čo ponúknuť.

V tejto cenovej kategórii už je samozrejmosťou čítačka odtlačkov, sklenená alebo kovová konštrukcia a niektoré modely lákajú Full HD rozlíšením displeja či duálnym fotoaparátom.

Orientačné ceny sú aktuálne ceny v obchodoch s oficiálnou distribúciou, prípadne overených e-shopoch.

Meizu M6 Note

Orientačná cena: 170 eur

Teraz si dáme trochu exotiky. Značka Meizu s modelom M6 note, ponúka celokovovú konštrukciu. Na prednej strane má svoje miesto 5,5'' Full HD IPS displej, pod ním našla svoje miesto čítačka odtlačkov prstov. Nad displejom je umiestnená kamera s nadštandardným rozlíšením 16 Mpx.

Na zadnej strane nájdeme dva fotoaparáty. Primárny s 12 Mpix rozlíšením, sekundárny dostal 5 Mpx. O výkon sa stará procesor Snapdragon 625, ktorému pomáha 3 GB operačná pamäť RAM a 32 GB úložisko. Výrobca zvolil hybridný dual SIM slot. Batéria ponúka slušnú kapacitu 4000 mAh. Operačný systém Android 7 prekrýva grafická nadstavba FlymeOS.

Xiaomi Mi A1

Orientačná cena: 180 eur

Xiaomi Mi A1 má kovovú konštrukciu a 5,5-palcový IPS displej s Full HD rozlíšením 1080 x 1920 bodov. Na zadnej strane našiel svoje miesto duálny 12 Mpx fotoaparát a čítačka odtlačkov prstov. O výdrž sa stará batéria s 3080 mAh kapacitou. Poteší USB-C konektor, no na plné nabitie akumulátora si budete musieť chvíľu počkať, pretože nepodporuje rýchle nabíjanie.

Procesor Qualcomm Snapdragon 625 poskytne v kombinácii s 4 GB RAM a 64 GB vnútornou pamäťou dostatok výkonu na prácu aj hry. Úložisko si môžete rozšíriť microSD kartou, ale Mi A1 ponúka hybridný slot. Je tak len na vás, či preferujete dve SIM karty, alebo radšej dáte prednosť pamäťovej karte. Android beží v čistej verzii 8 Oreo, navyše je Mi A1 zaradené do programu Android One. Znamená to, že najbližšie roky budete dostávať časté aktualizácie a pri vydaní novej verzie Androidu máte istotu, že na váš model výrobca nezabudne. Ako to všetko funguje opísal Tomáš v recenzii Xiaomi Mi A1 - tentoraz bez nadstavby.

Nokia 6

Orientačná cena: 199 eur

Nokia 6 ponúkne robustnú hliníkovú konštrukciu s 5,5'' Full HD IPS displejom, pod ktorým sa nachádza čítačka odtlačkov. Na zadnej strane je umiestnený 16 Mpx fotoaparát, selfie zhotovíte 8 Mpix prednou kamerou. Výkon zabezpečuje procesor Snapdragon 430 spolu s 3 GB RAM a 32 GB vnútornou pamäťou. Tá sa dá ďalej rozšíriť microSD kartami. Aj Nokia zvolila hybridný slot.

Batéria má kapacitu 3000 mAh a dobíjať ju budete pomocou microUSB konektora. Čím môže Nokia zaujať oproti konkurencii, je stereo zvuk. Primárnemu reproduktoru pomáha druhý, ktorý je umiestnený nad displejom. Nokia 6 beží na Androide 8. Náš podrobný test odhalil, že Nokia 6 nereaguje vždy najsvižnejšie. Viac si prečítajte v recenzii Nokia 6 - neskoro, ale predsa.

Huawei P10 lite

Orientačná cena: 209 eur

P10 lite je celosklenené zariadenie, ktoré obopína kovový rám. Na prednej strane máme 5,2'' Full HD IPS displej, nad ním je umiestnená 8 Mpix kamera. Čítačku odtlačkov nájdeme vzadu pod objektívom hlavného 12 Mpx fotoaparátu. O výkon sa stará procesor Kirin 658, ktorému asistuje 3 GB RAM a 32 GB vnútorná pamäť rozšíriteľná microSD kartou.

Huawei už tradične ponúka hybridný slot. Ak nepotrebujete viac pamäte, využijete ho na vloženie druhej SIM karty. Batéria ponúka 3000 mAh kapacitu. Aktuálne v zariadení beží Android vo verzii 7, no čoskoro má doraziť update na Android 8. Samozrejmosťou je grafická nadstavba EMUI. Smartfón sme podrobne otestovali v recenzii Huawei P10 lite - tradičný výsledok shenzenskej evolúcie.

Honor 9 lite

Orientačná cena: 229 eur

Honor 9 lite je ďalšie zariadenie zo skla a kovu. Takmer celú prednú stranu zabral displej, s moderným pomerom strán 18:9, uhlopriečkou 5,65'' a Full HD+ rozlíšením. Nad displejom majú svoje miesto dve kamery. Primárna dostala 13 Mpix rozlíšenie, sekundárna 2 Mpx. Zhodnú dvojicu fotoaparátov nájdeme spolu s čítačkou odtlačkov na zadnej strane.

Procesor Kirin 659, 3 GB RAM a 32 GB pamäť dodajú dostatok výkonu a ukladacieho priestoru na vaše obľúbené aplikácie a hry. Komu by pamäť nestačila, môže si ju rozšíriť pomocou microSD karty. Mobil ponúka hybridný dual SIM slot. 3000 mAh robí z Honoru 9 Lite klasické jednodňové zariadenie. Dobíjať ju budete cez starší microUSB konektor. Operačný systém Android 8.0 dopĺňa grafická nadstavba EMUI. Ako celok funguje si prečítajte v recenzii Honor 9 Lite - štyri oči v lesklom tele.

Samsung Galaxy A3 2017

Orientačná cena: 249 eur

Galaxy A3 2017 má kompaktné rozmery a dobre padne aj do menšej ruky. Na 4,7-palcovej uhlopriečke ponúka HD rozlíšenie. V dnešnej dobe je už v strednej triede štandardom Full HD, no displej patrí k tým lepším. Navyše poteší aj Super AMOLED technológia, ktorá zaručuje perfektné podanie čiernej farby. Čítačku odtlačkov nájdeme vpredu pod displejom. Fotografie zhotovíte hlavným 13 Mpx fotoaparátom alebo prednou 8 Mpix kamerou.

Celosklenenú konštrukciu obopína kovový rám, navyše je odolná vode a prachu, spĺňa certifikáciu IP68. Výkon zabezpečuje procesor Exynos 7870, ktorému sekunduje 2 GB RAM a 16 GB internej pamäte. Tú si ďalej môžete rozšíriť pamäťovou kartou. V telefóne beží Android 7 Nougat, výrobca vraj pripravuje aktualizáciu na novšiu verziu. Batéria má kapacitu 2350 mAh. Viac o mladšom bratovi vlajkových lodí kórejského výrobcu si môžete prečítať v recenzii Samsung Galaxy A3 2017.

Moto G6

Orientačná cena: 249 eur

Moto G6 má tak ako vyššie spomenuté modely sklenenú konštrukciu, ktorú tentoraz obopína plastový rám skvelo imitujúci hliník. Pod 5,7'' IPS displejom s pomerom strán 18:9 a Full HD+ rozlíšením je umiestnená čítačka odtlačkov. Nad displejom má svoje miesto predná 8 Mpx kamera, ktorej pomáha LED dióda. Vzadu nájdeme už len duálny fotoaparát, ktorý ponúka 12 Mpx + 5 Mpx snímač.

Výrobca použil čipset Snapdragon 450, RAM má kapacitu 3 GB, vnútorná pamäť 32 GB. Výhodou oproti konkurencii je samostatný slot na microSD kartu. Ak hľadáte plnohodnotný dual SIM, možno je tento mobil pre vás ten pravý. Batéria s 3000 mAh kapacitou poteší rýchlym nabíjaním. Turbo adaptér nájdete už priamo v balení. G6 má od výroby nainštalovaný čistý Android 8, ktorý doplnili známe a návykové Moto akcie. Ak napríklad dvakrát zatrasiete mobilom, spustí sa vám zadné LED svetlo. Viac o týchto gestách i celom smartfóne si prečítajte v teste Motorola Moto G6 - triezva voľba.

Pokiaľ ste v zozname nenašli svojho favorita, budeme radi, ak sa o svoj tip podelíte s ostatnými v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

TAMARA 23.06.2018 - 23:32

Presne tuto dilemu riesim aj ja ... telefon do 250 euro .. este ste tam zabudli dat SAMSUNG GALAXY J5 2017 ... ja sama sa rozhodujem aky telefon si mam kupit .. zvazovala som nad kupou honor 9 lite alebo samsung galaxy J5 .. no chcela by som uz nieco novsie modernejsie tak asi to bude ten honor aj ked vaham a ci nepockam na honor 10 lite :)

Tomas23.06.2018 - 23:49 Trvalý odkaz

V roznych eshopoch sa da pod 250 kupit aj Samsung A5 2017, alebo Xperia XA2 za 266 eur atd... Ak mas vyskusany nejaky eshop a veris mu, vyber je ovela vacsi.

A3 a A5 sa mi celkom pozdavaju. Urcite nechod do J-ckovej rady, to je low end. Ackova rada na pohlad vyzera celkom luxusne, spracovanie prvotriedne, USB C, vodeodolnost, always od display... Pred nedavnom oba dostali Oreo. A3 mame doma je to velmi pekny maly telefon, len mne osobne vadi len 720p display a slabsi fotak. A5 foti lepsie a ma 1080p

Peter24.06.2018 - 13:58 Trvalý odkaz

Presne niečo podobné som riešil, pre kolegu. Nakoniec bude mať za cca 220€ Moto G5+

marek123424.06.2018 - 14:15 Trvalý odkaz

Jednoznacne Honor 9 lite. Ziaden Samsung, otrasne nadstavby a za chvilku sa na teba vykaslu s aktualizaciami... Honor chodi ukazkovo. Aktualizacie raz za mesiac.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn24.06.2018 - 14:39 Trvalý odkaz

Manzelka sa vratila po styroch mesiacoch od iPhone SE ku Galaxy A3 2015. Tak pre nu jasna volba A3 2017. Ten ponuka najmensi displej v tejto cenovej thladine a ma vybornu sms aplikaciu a telefonny zoznam, co nejednej zene staci. Ja by som isiel do Motoroly, ale v tejto cene mi ziadny mobil jevyhovuje.

Celá diskusia 65 príspevkov