Samsung Galaxy S9 - opäť na špici

Recenzia vodeodolného výkonného androidu s 5,8'' natiahnutým QHD+ displejom, výbornými fotoaparátmi a kvalitnými stereo reproduktormi.

Po väčšom zástupcovi radu S9 sme v redakcii otestovali aj na menší kúsok. Ten zrejme uprednostnia používatelia, u ktorých veľkosť zohráva veľkú rolu. Rozdiel však nie je iba v rozmeroch.

Dizajnéri tohtoročnej S9 boli zrejme častejšie na káve v bufete než za kresliacim stolom. Výsledkom je takmer identický dizajn s minuloročnou es-osmičkou. Dokonca aj rozmery sú veľmi podobné, rozdiely možno rátať v desatinách milimetra.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S9Nová vlajková loď s 5,8'' displejom QHD+ rozlíšením, vylepšeným osemjadrovým procesorom, sklenenou konštrukciou, 12 Mpix fotoaparátom s OIS a variabilnou clonou, skenerom očnej dúhovky, Bluetooth 5.0, IP68 a 3000 mAh batériou s rýchlym i bezdrôtovým nabíjaním. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vpredu a vzadu tak opäť nájdeme ochranné sklo Gorilla Glass 5, ktoré po stranách telefónu prerušuje kovový lem dodávajúci telu pevnosť. Samsung ostáva verný aj displeju so zaoblením po stranách, no ja tomuto dizajnovému výstrelku stále neviem prísť na chuť. Plusom je užšia konštrukcia, ktorú pohodlne skrotíte aj jednou rukou a naťahovanie sa do protiľahlej časti obrazovky je bez problémov.

Nedostatok odhalíte v momente, kedy sa rozhodnete dopriať prednej stene zvýšenú odolnosť v podobe temperovaného skla. Väčšina takýchto skiel vyzerá zvláštne a podľa mňa kazí celkový dizajn telefónu. Nami testovaný kúsok už zrejme zažil niekoľko redakcii a testov, čo je na prednej stene vidieť. Nejde o žiadne výrazné ryhy, ale skôr tenké vlásočnice. Po prejdení prstom ich nepocítite, no určite je ich vidieť.

Kvalita spracovania je tradične na vysokej úrovni. Nezabudlo sa ani na odolnosť voči vode a prachu. Napriek hladkým kontúram sa mi telefón z nerovného povrchu nešmýkal, a to isté platí aj pre držanie v ruke. Hmotnosť v porovnaní s predchodcom narástla o deväť gramov, ale stále ide o rozumnú hodnotu. Menšie mínus si tak zaslúži iba samotný povrch, ktorý si neustále pýta pozornosť odtlačkov a mastnoty.

Rozloženie prvkov v bočných stenách sa medziročne nemení, a to mi vyhovuje. Tlačidlo napájania v pravej stene je dobre dostupné aj bez prehmatávania v ruke. V stene oproti sa nachádza ovládanie hlasitosti a tlačidlo asistenta Bixby. Ten ma neoslovil už pri minuloročnej vlajkovej lodi a náš vzťah sa ani po roku nezmenil. Dokáže toho veľa, no mne skrátka nesadol a neskutočne ma iritovalo spúšťanie obrazovky Bixby Home aj pri stlačení tlačidla v zhasnutom stave.

Pri vyberaní telefónu z vrecka bol tento scenár samozrejmosťou. Našťastie, v nastaveniach Bixby Home môžete spúšťanie vypnúť, naďalej však ostáva podporovaná funkcia Bixby Voice, ktorú aktivujete dlhším podržaním tohto tlačidla. Z funkcii asistenta Bixby spomeniem napríklad rozpoznávanie objektov, ktoré ma žiaľ tiež nepresvedčilo. Telefón som namieril na Samsung Galaxy S7 a Bixby ho vyhodnotil ako iPhone. Oveľa radšej by som privítal možnosť použiť toto tlačidlo na rýchle spúšťanie ľubovoľnej aplikácie.

Samsung chválim za zachovanie audio konektora a v porovnaní s predchodcom je krokom vpred aj pridanie druhého reproduktora, ktorý sa nachádza v mriežke slúchadla. Kvalita zvuku je výborná, o čom som sa presvedčil aj pri priamom porovnaní s reproduktormi iPhonu 8 Plus. Nechýbajú hĺbky, a ani pri vyššej hlasitosti nedochádza k výraznému zlievaniu tónov. V nastaveniach zvuku určite odporúčam zapnúť režim Dolby Atmos, ktorý zvuk obohatí.

Vrchná stena ukrýva šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom, do ktorého môžete vložiť druhú nanoSIM kartu a využívať telefón v režime dual SIM, ale pamäťovú kartu, a rozšíriť si tak úložisko.

Ak sa rozhodnete pre režim dual SIM, môžete si zvoliť, ktorý slot bude využívať siete 4G. Ten druhý sa automatický prepne do 3G/2G. Správa SIM kariet je prehľadná. Obe karty viete odlíšiť prostredníctvom farebných ikon a názvu. Rýchly prístup k správe sa nachádza dokonca aj vo výsuvnej lište, čo rozhodne vítam. V nastaveniach si už tradične viete zvoliť prednastavenú SIM kartu pre hovory a SMS správy.

Prvou výraznejšou medzigeneračnou zmenou sú stereo reproduktory, tou druhou presunutie čítačky odtlačkov prsta. Nie, na prednej stene sa jej miesto nenašlo, no z nepraktického umiestnenia vedľa fotoaparátu sa presunula priamo pod neho. Nahmatanie je tak pohodlnejšie a vďaka miernemu zapusteniu aj istejšie. Reakcie sú rýchle a okrem odblokovania ju môžete využiť aj na vysunutie hornej lišty so skratkami.

Samsung si na možnostiach odblokovania telefónu dal záležať a v ponuke biometrie nájdeme okrem odtlačkov aj odomknutie pomocou tváre a skener dúhovky. Ideálnym riešením je zvoliť možnosť inteligentné skenovanie, ktorá využíva zároveň skenovanie tváre a dúhovky. Odblokovanie je veľmi rýchle a problém mu nerobí ostré slnko, ani úplná tma. Vtedy si telefón veľmi šikovne sám pomôže a zvýši jas obrazovky. Spolu s inteligentným skenovaním môžete mať súčasne zapnuté aj snímanie odtlačkov, čo rozhodne chválim.

Inteligentné skenovanie spustíte rozsvietením displeja, buď pomocou tlačidla napájania, alebo pritlačením na spodnú časť obrazovky. K úplnej dokonalosti mi tu chýba už iba rozsvietenie a zhasnutie displeja dvojitým poklepaním. Displej viem rozsvietiť aj spomínaným zatlačením v spodnej časti, no sprevádza ho vibrácia, ktorú je v tichom prostredí počuť.

Súčasnému ošiaľu v podobe displeja s výrezom sa Samsung vyhol. Pri pohľade na základné parametre ide v podstate o rovnaký displej, aký ponúkol predchodca. Na 5,8-palcovej uhlopriečke ponúkne jemné WQHD+ rozlíšenie (2960 x 1440 bodov), ktoré si viete znížiť na FHD+, prípadne HD+. FHD+ je prednastavené výrobcom, preto ak si chcete vychutnať maximálnu jemnosť, zavítajte do nastavení a zvoľte WQHD+. Uhlopriečka a rozlíšenie sa nezmenili, no napriek tomu je tu krok vpred. V porovnaní s predchodcom by mal mať displej o 20 % vyšší jas a ešte vernejšie podávať farby.

S čitateľnosťou na slnku som bol mimoriadne spokojný a páči sa mi aj podanie farieb, najmä čierna je naozaj čiernou. Ak vám prednastavené zobrazenie nesadne, v nastaveniach stále nájdete ďalšie režimy (kino, fotografia, základný) s možnosťou upraviť si aj teplotu farieb. Z ďalších funkcií spomeniem filter modrého svetla, ktorý sa môže aktivovať automaticky podľa západu/východu slnka, režim zvýšenej citlivosti pre pohodlné ovládanie telefónu v rukaviciach a HDR vylepšenie obrazu, ktoré využijete napríklad v aplikácií YouTube alebo v prehrávači videí.

V softvérovej výbave nesmie chýbať Always on Display, ktorý na zhasnutej obrazovke zobrazí čas, dátum a notifikácie. Nastavenia tohto zobrazenia sú bohaté a v ponuke je hneď niekoľko widgetov. Okrem hodín je možné na zhasnutej obrazovke zobraziť ľubovoľný obrázok, prípadne mesačný náhľad kalendára. Jas obrazovky Always on sa prispôsobuje okolitému svetlu, preto v noci neruší. Stále si môžete nastaviť aj časové rozmedzie, odkedy dokedy má svietiť.

Výkonný hardvér je samozrejmosťou. V útrobách konštrukcie sa nachádza opäť čipset z vlastnej dielne, tentokrát Exynos 9810. Rovnaký nájdeme aj vo väčšom modeli S9+. Napriek poriadnej dávke výkonu je teplota konštrukcie pri bežnom užívaní v norme, zvýšené hodnoty som pocítil iba pri dlhšom hraní hier, čo je však pochopiteľné. V benchmarku AnTuTu dosiahla es-deviatka až 241 080 bodov, a zaradila sa tak medzi špičku.

Modely S9 a S9+ majú rovnaký čipset, no líšia sa veľkosťou operačnej pamäte. Zatiaľ čo väčšia zástupkyňa nového vlajkového radu ponúkne až 6 GB, menšej sestričke dopriali 4 GB. Je to stále dosť, a aj pri viacerých spustených aplikáciách boli reakcie veľmi svižné, ale všetci dobre vieme, že ľudia majú radi veľké čísla a 4 GB nájdeme dnes už aj v strednej triede. Celkovo však hodnotím reakcie systému na jednotku.

Nad Androidom 8.0 beží prepracované prostredie Samsung Experience 9.0. Funkcií a možností prispôsobenia je tu neúrekom a podrobný rozpis by bol dlhší než moja bakalárka, preto spomeniem iba tie najzaujímavejšie. Na domácich obrazovkách nesmú chýbať bočné panely, ktoré umožnia rýchly prístup k obľúbeným kontaktom, počasiu, centimetru a mnohým ďalším zaujímavým widgetom. Na veľkej obrazovke určite oceníte aj zobrazenie dvoch aplikácií naraz.

V hornej tretine si ukotvím napríklad video prehrávané v YouTube a zvyšné miesto využívam na prehliadanie webu. Aplikácie viete šikovným ťahom z horného rohu smerom do stredu aj zmenšiť do podoby plávajúceho okna, a to následne minimalizovať na bublinku pripomínajúcu četovaciu hlavičku v aplikácií Facebook Messenger. Zmenšiť si môžete aj celé prostredie, čo oceníte v situáciách, kedy máte voľnú iba jednu ruku.

Myslelo sa aj na bezpečnosť. Do zabezpečeného priečinka si môžete uložiť napríklad citlivé dokumenty, súkromné multimédia, prípadne používať aplikácie s inými kontami, a oddeliť tak prácu a súkromie.

Jedným z hlavných rozdielov medzi S9 a S9+ je aj foto výbava. Zadná stena väčšieho modelu ponúkne aj druhý tele fotoaparát, pri menšom si musíte vystačiť iba s jedným. Slovíčko vystačiť je samozrejme nadnesené. Samsung už nejaký ten piatok patrí medzi fotografickú špičku a dokazuje to aj pri súčasných modeloch. Najnovšie tu máme dvanásťmegapixlový fotoaparát s variabilnou clonou (f/1.5 a f/2.4) a nechýba ani optická stabilizácia obrazu. Variabilná clona sa mení podľa okolitého svetla, automatický režim používa pri dostatku svetla f/2.4, pri horších svetelných podmienkach f/1.5.

Ak chcete sami ovládať clonu, namiesto automatického režimu použite manuálny. Kvalita snímok je výborná, čo som viac-menej aj čakal. Farby sú verné a detaily výborné po celej ploche. Zahanbiť sa nenechá ani v noci, kedy jasne cítiť prítomnosť svetelnosti f/1.5 a tiež optickú stabilizáciu obrazu. Počas slnečného dňa sa môžete spoľahnúť aj na kvalitný HDR režim. Jedinú výhradu dávam iba za skrytie ovládania HDR do nastavení, inak som spokojný. Oveľa radšej by som ho videl ako skratku na hlavnej obrazovke.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné. Medzi režimami sa prepínam jednoduchým ťahom po obrazovke. Pri fotografovaní pomocou oboch rúk si však treba dávať pozor na nechcené prepínanie ľavým prstom. Skratky sa nachádzajú napravo, čo mi vyhovuje, no určite by som medzi nimi privítal aj spomínané HDR. Najčastejšie som používal skratku úplné zobrazenie, ktorá prepne snímanie do režimu s pomerom strán 18,5:9 a rozlíšením 7,9 Mpix. Väčšinu fotografii som ale snímal v maximálnom 12 Mpix rozlíšení s pomerom 4:3.

V ponuke režimov poteší panoráma s výbornými výsledkami a fanúšikovia rozmazaných pozadí isto ocenia aj selektívne zaostrenie. Ak vás zaujali Animoji na iPhone X, Samsung si pre vás pripravil niečo podobné. V režime Emotikona AR si viete naskenovaním tváre vytvoriť emotikony s vašou tvárou, pridať na tvár okuliare a rôzne masky, alebo sa naskenovať v podobe zvieratka. Emotikony s vlastnou tvárou sú nasnímané dobre a svoje publikum si určite nájdu, no ja ním určite nie som. Ale po takom piatom pive to môže byť celkom zábava.

Oveľa viac zaujme nahrávanie spomalených videí v HD rozlíšení pri 960 snímkach za sekundu. Nahrávanie sa môže spustiť automaticky po zaznamenaní pohybu, alebo manuálne. Video môže obsahovať aj viac spomalených úsekov. Túto zaujímavú funkciu oceníte najmä v exteriéri pri dobrých svetelných podmienkach, napríklad pri snímaní áut alebo ľudí. S ubúdajúcim svetlom kvalita rapídne klesá, čo je ale pochopiteľné.

Vysokú kvalitu môžete očakávať aj pri klasickom videu. Samsung Galaxy S9 ako jeden z mála podporuje aj nahrávanie 4K videa so 60 snímkami za sekundu. Vtedy však už prídete o stabilizáciu. Výsledné videa sú kvalitné a radia sa medzi špičku.

Jednoduchým ťahom prsta sa šikovne prepínam na predný fotoaparát. Ten taktiež patrí medzi špičku a okrem kvalitných snímok poteší aj automatickým zaostrovaním. Nechýba ani HDR a pár zaujímavých režimov, napríklad široké selfie a selfie s rozostreným pozadím. Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S9.

Batéria s kapacitou 3000 mAh ma príliš nepotešila a počas náročného dňa som si musel dávať pozor, aby som domov dorazil s ešte akým-takým percentom. Tu môže pomôcť podpora rýchleho nabíjania, no ani tá príliš neexcelovala a stretol som sa už aj so svižnejším nárastom percent. Po polhodine stúpol stav z 2 na 40 %, po hodine bol telefón nabitý na 78 %, po hodine a pol na 96 %.

Výhody:

+ opäť poctivo zložená a dobre vyzerajúca konštrukcia

+ výkonný hardvér

+ kvalitné stereo reproduktory

+ svižné reakcie

+ prostredie nabité zaujímavými funkciami

+ výborný displej s parádnou čitateľnostou na slnku

+ skenovanie dúhovky, tváre

+ výborné fotoaparáty

+ podpora rýchleho aj bezdrôtového nabíjania

+ odolnosť voči vode a prachu

Nevýhody:

- nevýrazná výdrž na jedno nabitie

- čítačka odtlačkov vzadu

- chýba rozsvietenie displeja po zodvihnutí

- rovnaký dizajn ako predchodca

- v zaoblenom displeji sa stále niečo odráža

- výrazne nižšia cena v zahraničí

Orientačná cena: 849 eur

Záver

Samsung Galaxy S9 je bezpochyby jeden z najlepších telefónov súčasnosti, na ktorom jasne prevládajú plusy nad mínusmi. Mohol by som tu opäť spomenúť výborný displej, ešte lepšie fotoaparáty a mnoho ďalšieho, no to všetko nájdete v texte. Mňa skôr zaujalo jedno mínus, ktoré mi počas celej doby používania najviac vŕtalo hlavou: V porovnaní s predchodcom tu síce posun vpred vidno, no je otázkou, či stojí za ten výrazný cenový rozdiel. Stačí sa len pozrieť k západným susedom, kde sa minuloročná S8 predáva v overených obchodoch za 599 eur, niekde dokonca aj za 499 eur. Naopak, v prospech drahšej S9 bude hrať okrem spomínaných vylepšení aj dlhšia softvérová podpora. Momentálne môžeme Samsung pochváliť za Android 8.x pre Galaxy S7.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S9.

Diskusia k článku:

15.06.2018 - 14:47

Blbé je že pri tomto modeli sa tiež nakopilo veľa problémov...zablokovanie nahrávania hovorov, black crush, slabá výdrž batérie...

Matej16.11.2018 - 23:12 Trvalý odkaz

FYI - prebieha zase akcia na S9/S9+ : -200eur okamzite, -200eur cashback. Cize vo finale zlava 400eur. Trva to iba par dni...

DoubleG02.02.2019 - 10:01 Trvalý odkaz

Uz je oficialne dostupna aktualizacia na Pie 9.0 po manualnom vyvolani aktualizacii pre SK region. Tak hravo do toho :)

Dušan27.02.2019 - 12:10 Trvalý odkaz

Dobrý deň
Aktuálne mám sony xperia xz premium dual sim. Chcem sa opýtať na váš /Váš názor - menili by ste tento Samsung s9 s mojou xperiou? Inak povedané - oplatí sa mi z hľadiska parametrov, výkonu, rychlosti počas multitaskingu, atď. prejsť na ten recenzovaný samsung s9?
Teším sa na prípadnú odozvu, vďaka
Dušan

Celá diskusia 6 príspevkov