Ostrov Krk na 30 fotkách z Huaweiu P20

Dovolenková sezóna sa blíži a vy možno hľadáte mobil na leto. Vzal som preto Huawei P20 na chorvátsky Krk a fotil, a fotil...

Huawei P20 sme už podrobili dôkladnej recenzii. Z tej sa ľahko dostanete aj do základného infa, samozrejmosťou je aj video na jej konci. A ako vždy, aj tentoraz sme pripravili článok Takto fotí Huawei P20, v ktorom nájdete originálne fotografie v plnej kvalite i niekoľko videí.

Musím sa priznať, že Huawei P20 je android, ktorý mi po dlhej dobe padol do oka. Súkromne používam iPhone 7 (256 GB), na prácu (videá) zas iPhone 8 Plus (256 GB). A nech sa akokoľvek snažím, vždy skončím pri kompaktnom mobile. Natiahnuté displeje s pomerom strán 2:1 odrazu umožnili vytváranie úzkych mobilov so šírkou okolo magických 70 mm aj v prípade uhlopriečok nad 5,5 palca. Huawei P20 s 5,8-palcovým displejom, 166-gramovou hmotnosťou a rozmermi 149 x 71 x 8 mm síce hranicu kompaktných rozmerov mierne prekonáva, no, ako ukázali moje skúsenosti, dokážem s tým žiť.

V tieni modelu P20 Pro

Na Fony.sk už nájdete aj recenziu Huawei P20 Pro, ktorý ponúka zopár zaujímavých foto vlastností navyše, k tomu je odolnejší voči vode a videá si na ňom užívate na 6,1'' OLED displeji aj so stereo zvukom. Lenže, je tiež podstatne väčší a drahší. Nakoniec som pochopil, že trojnásobné priblíženie nepotrebujem a 40 Mpix zábery veľké viac než 10 MB robiť tiež neplánujem. Preto som aj s P20 Pro skončil na úzkych snímkach s pomerom 18:9 a rozlíšením 7 Mpix doplnených čiernobielymi zábermi, ktoré sú večer na nezaplatenie. Paradoxom je, že menšia P20-ka vytvára snímky s pomerom 18:9 s jemnejším rozlíšením než verzia Pro. Vyrezáva ich totiž z 12 Mpix (na 8 Mpix) a nie z 10 Mpix (na 7 Mpix).

Čiernobiely fotoaparát

Už rok sa nám čiernobiely fotoaparát v Huaweioch skutočne pozdáva. Sám robím monochromatické zábery od základnej školy a patrím k zástancom teórie, že pokiaľ nie sú farby nevyhnutné, zbytočne rušia odkaz celého záberu. A monochromatický fotoaparát v Huawei P20 je naozaj slušný. Pri slabšom svetle je to s clonou f/1.6 pomocník na nezaplatenie.

Konečne clona ako sa patrí

Farebný fotoaparát používa objektív s clonou f/1.8, čo je oproti modelu P10 s clonou f/2.2 výrazný pokrok. Pozadie na blízkych objektoch je tak rozmazanejšie a večer je rozdiel tiež vidieť. Vďaka väčšej svetelnosti môže fotoaparát používať kratšie expozičné časy, čo sa zíde pri fotografovaní neposedných detí alebo zvierat.

Rozostrené pozadie

Treba priznať, že režim portrét má na P20-ke medzery. Nedokáže si spoľahlivo poradiť s rozpustenými či strapatými vlasmi ani komplikovanými objektmi. Ale vďaka clone f/1.6, resp. f/1.8 som ho používal minimálne. Pri blízkych objektoch je pozadie rozmazané aj v štandardnom režime. Automatika je veľmi vydarená, na letných záberoch pracuje aj s HDR a dokresľuje oblohu, doostruje kamienky...a ľuďom okolo mňa sa to páči. HDR odporúčam používať s rozvahou, je príliš agresívne. A nebojte sa zábery občas trochu prisvetliť.

Predná kamera

Tá patrí ku špičke. Na dovolenkách sa dnes autoportréty stávajú bežnou súčasťou foto aktivít. Selfie s pomerom 18:9 ponúkajú rozlíšenie až 16 Mpix. Ani tu nechýba režim portrét s umelým rozostrením pozadia. Možno sa vám bude páčiť. Ja ostávam verný klasike, ktorá je zaostrená na tvár a pozadie vďaka clone f/2.0 rozostruje celkom dobre aj bez umelín.

Fotogaléria

Poďme však už na konkrétne zábery. Krk je veľmi fotogenický. Na dovolenku ho vrelo odporúčam.

Každý farebný záber som zmenšil na 1600 x 800 pixelov a doplnil ho aj stopercentným výrezom.

Začneme umelým rozostrením pozadia, ktoré sa v tomto prípade naozaj podarilo.

Pokračujme krajinou. Krk je veľmi zaujímavý ostrov. Nájdeme tu holé skaly aj zeleň. A koniec mája je tu prekvapivo rozkvitnutý a voňavý. A okolie dedinky Stará Baška je doslova čarovné.

Na nasledovnom zábere som sa snažil ukázať, aby ste s režimami Portrét a Široká clona, resp. Clona pracovali opatrne. Občas vás bude lákať ich zapnúť, no niekedy je štandardný režim vhodnejší.

Uznávam, že umelé rozostrenie pozadia má svoje čaro, no pri komplikovaných objektoch sa nemusí podariť presne.

A poďme na režim HDR. Zábery s vysokým dynamickým rozsahom boli zakaždým zbytočne tmavé a preostrené. Dá sa to potom vyladiť, dokonca aj priamo v mobile, ale osobne odporúčam spoľahnúť sa na automatiku. Tá si dokáže poradiť veľmi dobre s väčšinou scén aj bez umelej inteligencie. Master AI som mal celý čas vypnuté, neprišiel som tejto (otravnej) funkcii na chuť.

Architektúra na ostrove Krk je naozaj pestrá. Tento žltý dom nájdete v letovisku Baška.

Keď budete na Krku, odporúčam návštevu výrobne poctivého olivového oleja z olív vo vlastných sadoch. Pol litra za osem eur. Ulika pri obci Punat je tiež reštauráciou s pekným výhľadom.

Na záberoch nemôže chýbať ani voňavá levanduľa. Tu som zapol HDR, čo vidno na dvojitom obryse horizontu.

Keď vyhladnete v mestečku Krk, odporúčam vám reštauráciu Konoba Andreja.

Na nasledujúcom zábere som skúšal najbližšie možné makro. Tento chrobáčik mi ochotne zapózoval.

Keď si na dovolenku pri vode vezmete čln, dostane úplne nový rozmer. Opustené pláže s prístupom výhradne z vody majú vždy svoje čaro.

A teraz poďme na čiernobielu fotografiu. Začneme príkladom, že niekedy je farba priam nevyhnutná. Neplatí to len pre pestrú architektúru, ale aj obyčajné krajinky.

Ale potom sú situácie, kedy je čiernobiela priam žiaduca. A tak vám ponúkam desať príkladov. Snáď sa vám budú páčiť.

A na záver som si pripravil dve porovnávačky. Najprv tri rovnaké zábery letoviska Baška. Prvý monochromatický, druhý štandardný a tretí v HDR.

Síce vo väčšine prípadov považujem HDR za zbytočné, no na dvoch posledných záberoch prekvapivo zeleného údolia na inak vyprahnutom ostrove Krk, ktoré vedie k obci Baška, sa ukázalo, že aj to HDR je občas lepšie zapnúť.

Záver

Zobrať si na fotenie postrehov z dovolenkového ostrova Huawei P20 bol dobrý nápad. Automatický režim je viac než solídny, v uličkách kúzelných miest a večerných záberoch som okamžite prepínal na monochromatické zábery.

Diskusia k článku:

Peter 06.06.2018 - 00:08

Bol som na Starej Baške bolo tam krásne,mal som vtedy Lumia 1020 a porobil som krásne fotky. Málo frekventované letovisko krásna príroda. Uvidím ako tento rok nafotím Chorvátsko tento rok z 20 pro :-)

Richard Hombauer06.06.2018 - 10:03 Trvalý odkaz

Kepajko, ak budes mať chuť, môžeš najlepšie fotky nahádzať na imgur a nalinkovat do témy v diskusnom fóre na fony.sk. potešíme sa.

Peter06.06.2018 - 11:31 Trvalý odkaz

Pohľadám v počítači Richard a upnem ;-) Inak dik za Tvoje kvalitné recenzie rád ich čítam. Držím palce nech sa darí.

andrej.bacik@g…19.07.2018 - 16:43 Trvalý odkaz

Dobry den chcem sa spytat ci spravite recenziu aj na tento fon http://www.fony.sk/clanky/13008-xiaomi-mi-note-3 ktory ma fotak a pomer cena/vykon urcite lepsi. Viem ze to je trochu offtopic ale je to rozhodne zaujimavy kusok za dobru cenu :) Dakujem za pochopenie.

Celá diskusia 4 príspevky