Motorola Flipout

SKÚSENOSTI majiteľa Poznámky na základe dlhodobého používania.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

RECENZIA: Motorola Flipout

GALÉRIA: Motorola Flipout

FÓRUM: Aparáty Android

Prečítajte si skúsenosti Michaely Ivančíkovej.

Úvod

Väčšina mobilných telefónov, ktoré sú v poslednom čase uvádzané na trh vyzerajú ako "cez kopirák". Veľká placka s dotykovým displejom, občas aj s hardvérovou klávesnicou, ktorá sa ledva zmestí do vrecka nohavíc. S nostalgiou spomínam na časy, kedy boli "in" véčka či klasické slajdre. Keď som začala hľadať nejakú vhodnú náhradu za moju Xperiu X10 mini, hneď mi padla do oka táto Motorola. Spĺňala všetky moje podmienky (najmä Android a hardvérová QWERTY klávesnica), bola malá a hlavne, odlišovala sa od iných. Tu je pár mojich poznatkov po mesiaci a pol používania.

Konštrukcia

Táto Motorola so svojím atypickým výzorom zaujme už na prvý pohľad. Zatiaľ nikto z mojich známych nevedel hneď na prvý pohľad s istotou povedať či ide o mobilný telefón. Dizajnovo je určený skôr mladšej generácii. V balení sa nachádzajú štyri farebné vymeniteľné kryty. Odnímajú sa veľmi jednoducho, takže nehrozia zlomené nechty.

Dobrou správou je, že k pamäťovej karte sa dostanete aj bez nutnosti vybratia batérie. To však neplatí pre SIM kartu. Pre tých, ktorí nosia svoj telefón zavesený na pútku bude iste sklamaním, že tu naň nie je otvor. Svojimi šikovnými rozmermi sa bez problémov zmestí všade, kam potrebujete, či je to vrecko nohavíc alebo mini kabelka.

Konštrukčným materiálom je plast. Napriek tomu všetko drží pevne a nič zatiaľ nevŕzga. Prekvapením bola jej hmotnosť, ktorá je vyššia než sa pri prvom pohľade môže zdať.

Aj keď sa pýši pomerne kompaktnými rozmermi, v ruke sa nedrží veľmi pohodlne, najmä vďaka väčšej hrúbke a šírke, keďže displej nie je položený na výšku. Pri práci s ňou som preferovala vysunutú verziu, ktorá sa mi ovládala lepšie. No ani ovládanie jednou rukou nepredstavovalo žiadny závažný problém.

Plus: pevné spracovanie, zaujímavý dizajn, rozmery, vymeniteľné kryty v balení, prístup k pamäťovej karte aj bez vybratia batérie

Mínus: horšie sadne do ruky, chýba otvor na pútko, SIM karta sa nachádza pod batériou

Displej

Keď som čítala, aké rozlíšenie displeja má tento telefón, váhala som či ho kúpiť. Našťastie som pri prvom kontakte zistila, že sa nemá za čo hanbiť. Obraz je jasný, čistý, na bežné používanie stačí. Nie je to AMOLED, takže ani pri dlhšej práci s ním "neťahá" oči. Tapety a obrázky zobrazoval bez "štvorčekov", no fotografie (fotené digitálnym fotoaparátom) zobraziť bez viditeľného rastra nedokázal.

Po mojich skúsenostiach s androidovými zariadeniami som ostala veľmi milo prekvapená jeho dobrou viditeľnosťou na slnku. Používať sa dá nielen v režime na šírku, ale aj na výšku. Automatické otáčanie je možné v nastaveniach vypnúť.

Plus: jasné, čisté farby, dobrá viditeľnosť na dennom svetle

Mínus: nepekné zobrazovanie fotografií

Ovládanie

Ovládanie mobilu je pre mňa jedno z najdôležitejších kritérií pri jeho výbere. Zo skúseností som zistila, že sa nedá spoliehať na to, že kapacitný bude reagovať aj na jemné dotyky. A keďže som "zhýčkaná" iPhonom, ktorý v tejto oblasti stále považujem za špičku, moje nároky sú veľké. Motorola s týmto však nemá problém. Telefón reaguje aj na slabšie dotyky, takže nie je potrebné vyvíjať väčší tlak. Odozvy sú rýchle, nezaznamenala som žiadne spomalenia. Dvakrát mi však zamrzol a pomohlo len vybratie batérie.

V pravej bočnej stene je šikovne umiestnené tlačidlo, ktorým odblokujete zamknutý displej. Pri dlhšom stlačení vám ponúkne tri možnosti: prepnutie na tichý režim, režim lietadlo a vypnutie. Pod displejom sú tri dotykové tlačidlá. Občas sa stáva, že na ne omylom ťuknem, preto preferujem hardvérové.

Na softvérovej klávesnici sa mi píše veľmi dobre, s minimom preklepov. Pri písaní textov sa vám automaticky zobrazuje QWERTY klávesnica, dokonca aj keď používate obrazovku v režime na výšku. V nastaveniach si môžete zvoliť vibrácie či zvuk pri stláčaní znakov, takisto aj automatické opravovanie textov či dokončovanie slov. Jediné čo zamrzí je, že na rozdiel od hardvérovej klávesnice, pri dotykovej nemáte možnosť písať s mäkčeňmi, dĺžne však zadávať môžete.

Hardvérová klávesnica našťastie ponúka pri podržaní zvoleného písmena aj široké možnosti výberu daného písmena, napr. ç, ć, č. Pri písmene "a" máte na výber navyše ešte ďalších deväť znakov. Tlačidlá na hardvérovej klávesnici nie sú jednoliate, ale oddelené, a tak je písanie na nej veľmi pohodlné a bezproblémové. Osobne ju považujem za najväčšie plus tohto telefónu.

V ľavom dolnom rohu sa nachádza štvorsmerové tlačidlo, vďaka ktorému nemusíte používať displej tak často. Tiež som ocenila tlačidlá "OK", na potvrdenie a hľadacie "Lupa". Občas sa však stane, že pri zadávaní nejakého písmena sa napíše dvakrát. Považujem ta však za softvérovú vadu, ktorú by mohlo odstrániť jeho preinštlovanie.

Zmeškané udalosti oznamujú blikajúce dotykové tlačidlá pod displejom. Menu mobilného telefónu je v angličtine, čo by niektorým mohlo byť na obtiaž.

Pri oznamovaní prichádzajúceho hovoru sú na výber tri varianty: nechať zvoniť vami nastavenú zvučku; oznámenie mena, resp. telefónneho čísla spolu so zvučkou alebo len oznámenie mena (či tel. čísla). Telefónne číslo vám však samozrejme prečíta len v angličtine.

Prekáža mi však, že uskutočňovať hovory sa dá len s otvoreným prístrojom. Pri prichádzajúcom hovore a zatvorenom telefóne nie je k dispozícií klasické zelené a červené tlačidlo. Hovor sa prijíma otvorením zariadenia. Na odmietnutie hovoru slúži bočné tlačidlo "lock", určené aj na odomykanie displeja.

Zaujímavá bola možnosť odomykania displeja nielen heslom, ale aj vzorom. Tiež mi vyhovovalo zobrazovanie správ v konverzáciach.

Plus: pohodlná hardvérová klávesnica, jej široké možnosti (znaky), štvorsmerové ovládacie tlačidlo, rýchle odozvy systému, veľmi dobré reakcie obrazovky na dotyk, zamknutie obrazovky pomocou obrazca alebo hesla, tri varianty oznamovania prichádzajúceho hovoru

Mínus: menu je len v angličtine, dotykové tlačidlá pod displejom, občasné zamrznutie, uskutočnenie hovoru len s otvoreným telefónom

Médiá

Od fotoaparátu som nečakala veľa. Nepoteší kvalitou fotografií ani absenciou blesku. Na zachytenie snímky musíte použiť dotykové tlačidlo na obrazovke, pretože hardvérová spúšť chýba. Pri nahrávaní videa nemáte možnosť priblíženia ani oddialenia. Videá sú podobne ako fotografie nekvalitné. Keďže však fotoaparát v mobile nevyužívam, neprekáža mi to. Na občasné momentky postačuje.

Hudobné funkcie združuje aplikácia Connected Music Player, v ktorej nájdeme hudobný prehrávač, FM rádio aj internetové rádio, videá z YouTube, rozpoznávanie hudby a tiež Community, čo je prepojenie so sociálnymi sieťami. Kvalita prehrávaného zvuku do slúchadiel je dobrá, cez reproduktor sa tiež dá počúvať. Hlasitosť je dostatočná.

Pri prehrávaní sa vám zobrazuje text piesne. Rádio však môžete počúvať iba prostredníctvom slúchadiel. Je to škoda najmä v situácií, keď počujete obľúbenú pieseň, ktorej názov či interpreta nepoznáte. Nemôžete vtedy využiť rozpoznávanie hudby. Potešil ma "sleep timer", kde si môžem nastaviť vypnutie hudobného prehrávača buď po 15, 30, 45 minútach alebo jednej hodine. Slúchadlá či externé reproduktory pripojíte pomocou 3,5 mm jacku.

Vstavaný internetový prehliadač mi úplne vyhovuje, takže som zaň ani nehľadala náhradu. Je k nemu skrátený prístup pomocou dvojitého ťuknutia na tlačidlo "home" (domov). Je to fajn, najmä keď som v nejakej aplikácii a potrebujem si rýchlo niečo overiť na internete. V nastaveniach si pre tlačidlo "home" môžete navoliť aj na nejakú inú aplikáciu.

Klasického správcu súborov nenájdeme, jeho funkciu prebrala aplikácia QuickOffice. Slúži tak nielen na prehliadanie dokumentov, ale aj ich spravovanie. Na prenos obsahu telefónu do počítača je určená šikovná aplikácia Moto Phone Portal. Pred pripojením k počítaču máte na výber z dvoch možností: pomocou USB kábla (len vo Windows) alebo cez Wi-Fi (vo Windows, MACu a Linuxe).

Plus: aplikácia Connected Music Player, zobrazovanie textu piesne pri prehrávaní, sleep timer, 3,5 mm jack, rýchly prístup k prehliadaču, aplikácia Moto Phone Portal

Mínus: nekvalitný fotoaparát, absencia blesku a hardvérovej spúšte, rádio sa prehráva len do slúchadiel, zvuk cez reproduktor má plechový nádych, internetový prehliadač sa občas sám zatvoril

Konektivita

Citlivosť Wi-Fi je lepšia v porovnaní s Xperiou X10 mini a aspoň tak dobrá ako na Nokii E6. A to v tomto považujem Nokie za špičku. Signál GPS našlo rýchlo, do niekoľkých sekúnd.

Výdrž

Ak telefón využívam naplno, vydrží mi minimálne jeden deň. Pri priemernom používaní batériu nabíjam približne každých 40 hodín. Plusom však je rýchlosť nabíjania. Zvyčajne ho zapojím, keď hlási stav batérie 15 % a nabije sa presne za 60 minút. Počas doby nabíjania svieti silná zelená dióda. Je to pohodlné, pretože tak viete, kedy je telefón úplne nabitý.

Systém

Z operačných systémov mi najviac vyhovuje Android. Zdá sa mi najpriateľskejší, veľmi jednoducho si ho prispôsobíte svojim potrebám a Android Market ponúka takmer nekonečné množstvo užitočných aj zábavných aplikácií. Na Motorole Flipout sa nachádza nadstavba Motoblur. Nechýba praktická rolovacia lišta, kde sú oznámenia, ukazovateľ stavu batérie či spotreby dát a podobne.

Motorola tu pridala aj zopár svojich widgetov. Z tých, ktoré používam spomeniem napr. Sticky note, čo sú praktické "nálepky" s poznámkami na plochu, počasie, hudobný prehrávač, widget obľúbenej fotografie či obrázku. Nechýbajú tu ani klasické widgety.

K dispozícii máte sedem domácich obrazoviek. Pri stlačení tlačidla "home" sa automaticky dostanete na základnú prostrednú obrazovku. Bola som zvyknutá, že pri dvojitom kliknutí na tlačidlo "home" sa vám zobrazí náhľad na všetky obrazovky, no tu takáto možnosť chýba. Pri dlhšom podržaní tohto tlačidla sa vám zobrazia naposledy používané aplikácie.

Na domáce obrazovky si okrem množstva widgetov môžete pridať aj odkazy na webové stránky, rôzne aplikácie alebo odkaz na kontakt z telefónneho zoznamu.

Plus: množstvo widgetov, Android Market, jednoduché prispôsobovanie si používateľského prostredia, sedem domácich obrazoviek

Mínus: nemožnosť náhľadu na všetky obrazovky

Aplikácie

S aplikáciami u androidov problém nebýva. Buď sa uspokojíte s tým, čo vám telefón už ponúka alebo si jednoducho z Marketu stiahnete niektorú z množstva náhrad.

Mňa osobne potešilo, že nemusím hľadať kalkulačku, ktorú by som mohla využívať aj v škole, pretože tá v Motorole má v sebe aj pokročilé funkcie ako sínus, tangens a podobne. Škoda len, že neponúka možnosť ukladania výsledku do medzipamäte.

Kalendár mi tiež vyhovuje. Má široké možnosti nastavení, môžete v ňom mať viacero kalendárov a podľa potreby si ich nechávať zobrazovať všetky naraz alebo len niektoré.

Pri kontaktoch nechýba obľúbené inteligentné vyhľadávanie, ktoré je možné využiť aj priamo z domácej obrazovky. Telefónny zoznam je možné synchronizovať s Facebook a Google kontom. Ak máte viac účtov, môžete si vybrať či chcete zobraziť všetky kontakty alebo len z niektorého z nich.

Je tu aj možnosť nechať si zobraziť len kontakty, ktoré majú aj telefónne čísla. A ak vás niekto naštve, tak celkom jednoducho nastavíte, aby hovor od daného dotyčného automaticky presmerovalo do odkazovej schránky.

Kto je zvyknutý na rôzne profily, bude sklamaný. Sú tu len tri: normálny, tichý a režim lietadlo. Ich časovanie tiež chýba. V Markete však určite nájde nejakú náhradu. Ja som ju nehľadala, pretože profily nepotrebujem. Vystačím si s tým, že tlačidlom na ovládanie hlasitosti si nastavím buď vibrovanie alebo zvuky úplne vypnem.

Na e-maily som používala aplikáciu Google Mail, no skôr zo zvyku. Vstavaný e-mail mu je veľmi podobný, no chýba tu praktické vyhľadávanie v správach. Frekvencie kontroly mailov je možné nastaviť na nikdy alebo na každých 5, 10, 15, 30 či 60 minút.

Budíkov si môžete nastaviť viacero, len si treba dať pozor na to, že ak je telefón vypnutý, tak nezvoní. Často využívam aj časovač, ktorý sa nachádza v tej istej aplikácii.

V každom androide nájdete aj zabudovaný Talk, čo je vlastne Google talk ako ho poznáme z počítača. Osobne som túto aplikáciu však radšej využívala v mobilnom telefóne, pretože sa mi zdala prehľadnejšia.

Takisto sa tu nachádza aj YouTube, ktorý je naozaj dobre spracovaný. S prehrávaním videí som nemala žiadne problémy ani cez Wi-Fi. Videá sa zobrazujú na celom displeji a môžete ich pretáčať. Vyhľadávanie je možné pomocou kľúčových slov alebo cez rôzne kategórie. Nechýba tu možnosť prihlásenia sa cez svoj účet. Uploaduje sa celkom jednoducho, kliknete len na položku "Upload" a vyhodí vás to do vašej galérie, kde si vyberiete dané video.

Nainštalované aplikácie

Do telefónu zvyčajne neinštalujem veľa aplikácií, tie čo ma omrzia odinštalovávam. Tu je pár z tých, ktoré môžu byť užitočné:

Google Maps

Facebook for Android

3G Watchdog

Battery Indicator

Dictionary.com

APNdroid Free

Advanced Task Killer

Solitaire

Plus: množstvo aplikácií v Markete, kalkulačka s pokročilými funkciami, prepracovaný kalendár, inteligentné vyhľadávanie kontaktov, ich jednoduchá synchronizácia so sociálnymi sieťami a e-mailom, zabudovaný časovač, Google talk, YouTube

Mínus: chýbajú tu profily, budík nezvoní, ak je telefón vypnutý

Záver

Motorolu Flipout používam ako môj primárny mobilný telefón a som s ňou spokojná. Pred kúpou som váhala najmä kvôli kritizovanému rozlíšeniu displeja, no som milo prekvapená nielen jasnými a čistými farbami, ale aj jeho viditeľnosťou na slnku. Potrebovala som malý, šikovný a štýlový mobil s Androidom, hardvérovou QWERTY klávesnicou a rádiom. Moje potreby boli naplnené.

Telefón by som odporúčala skôr mladšej generácii, kľudne do tých tridsať rokov, keďže to je "imidžovka". Spokojný by mal byť každý, kto nemá rád "masovky" , chce sa odlišovať, rád a často píše správy, počúva hudbu a nepotrebuje veľmi fotografovať.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.08.2011 - 17:20

mam len jednu jedinu otazocku, bude na to niekedy aj slovensky jazyk?

anonymous29.08.2011 - 19:47 Trvalý odkaz

Korenisko: Ash, pekná recenzia :) Fakt zaujimavý kúsok, tá flipout :O

anonymous29.08.2011 - 20:20 Trvalý odkaz

Sachiel: Pozeral som nejake eshopy a nikde ju nemaju na sklade. Da sa momentalne tento mobil niekde kupit?

anonymous29.08.2011 - 20:46 Trvalý odkaz

Adam: Distributor pre slovensko ju na sklade ma, takze aj nejaky eshop by ju mal mat.

Celá diskusia 20 príspevkov