Kedy iPhone X namiesto priblíženia spraví iba výrez?

Ak máte iPhone 7 Plus, 8 Plus alebo iPhone X a vo fotoaparáte stlačíte 2x, neznamená to, že sa vždy použije druhý fotoaparát s dvojnásobným ohniskom.

Čitateľ Pavol Biely nám napísal e-mail, že robil niekoľko pokusov a jeho iPhone X neprepína na druhý fotoaparát s dvojnásobnou ohniskovou vzdialenosťou ani po stlačení tlačidla 1x. Stane sa tak len po prepnutí na režim Portrét.

"Aplikácia fotoaparátu na iPhone x je vám asi známa. V režime základného fotografovania je vedľa spúšte tlačidlo priblíženia - keď sa naň klikne, zobrazí sa priblížený záber a informácia v krúžku 2x. Človek by povedal, že sa vtedy prepnú objektívy, aby zoomová fotka bola zoomová. Nie je. Fotí sa cez základný objektív, fotka sa len cropne. Preto sú detaily po zväčšení úplne identické. Teleobjektív sa používa až v režime portrétu. Overil som si to jednoducho pevnou pozíciou mobilu, kde kolmo oproti širokouhlému objektívu som umiestnil jednoducho umiestnený nit tak, aby bol úplne v strede záberu na displeji. Nit bol cca 10 cm od telefónu. Keď som potom klikol na ikonu priblíženia a zobrazilo sa 2x, čakal by som, že nit sa posunie na ľavý kraj záberu, lebo sa použije objektív umiestnený o 10 mm vedľa. Nestalo sa. Nit ostal v strede. Dokonca aj pri väčšom priblížení sa nepoužil teleobjektív. Do strany sa nit presunul, až keď som použil režim portrét."

Tento fakt je dlhodobo známy. iPhone X (aj iPhone 7 Plus a 8 Plus) pri horších svetelných podmienkach naozaj radšej vytvorí výrez zo základnej snímky z väčšieho snímača než aby vytvoril záber dopadajúci cez objektív s horšou sveteľnosťou na menší snímač. V režime Portrét nemá iPhone na výber, keďže tam potrebuje pracovať s obomi zadnými fotoaparátmi.

Preto som Pala poprosil tým istý telefónom vytvoriť podobné tri zábery v prostredí s ešte väčším množstvom svetla.

Potvrdilo sa, že vonku pri dostatku svetla už na portrétový fotoaparát (niekde nesprávne označovaný aj ako tele) prepne aj v základnom režime po stlačení virtuálneho tlačidla 1x (kedy sa prepne na 2x).

Odpoveďou teda je, že iPhony s dvomi fotoaparátmi v zadnej stene vždy vyhodnocujú aktuálne podmienky a občas pri dvojnásobnom priblížení radšej vytvoria výrez zo základného fotoaparátu. Druhý fotoaparát s objektívom aj snímačom, ktoré vyžadujú väčšie množstvo svetla, používajú zakaždým len v režime Portrét, kedy nastáva umelé rozostrovanie pozadia.

Diskusia k článku:

martian 17.05.2018 - 03:03

Hm, to by mi nenapadlo. :) Note 8 to zjavne robi tiez, ako som prave odskusal. Stacilo zakryt jeden objektiv papierom. Tak som zasa mudrejsi....

Celá diskusia 1 príspevok