Sony Ericsson J300i

Recenzia drobného low-endu Malý pekný fónik so základnými funkciami chce zaujať najmä dizajnom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 99 x 43 x 18 mm,

hmotnosť: 85 gramov,

displej: pasívny, 65 536 farieb, 128 x 128 b., 27 x 27 mm,

pamäť: 12 MB, 510 položiek v tel. zozname, 100 SMS, 300 udalostí, 80 úloh, 10 poznámok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, kábel,

zábava: Java 3D, WAP 1.2.1/2.0, MP3 prehrávač, 40-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 750 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/300 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

fotoaparát, IrDA, Bluetooth, rádio, Push to talk Over Cellular,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R2AT003

CXC125996R1A

obsah PA10

Obsah balenia:

mobil, batéria BST-36, nabíjačka, návod.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Recenzia je písaná aj s použitím recenzie na Sony Ericsson K300i, ktorého mnohé funkcie sa zhodujú s funkciami v tomto modeli.

Zapnutie/vypnutie

Zadný kryt batérie sa odníma ľahko, nový systém odistenia krytu sa mi páči. Vidno ho dobre na snímkach v našej Galérii!. SIM karta sa len zasúva, jej výmena je rýchla. Zapnutie prístroja sprevádza animácia s melódiou, ktorú sa mi vypnúť nepodarilo.

Dizajn

Kvalitne spracovaný, dizajnovo netradičný mobil ma vždy poteší. Sony Ericsson J300i je vskutku malý telefón, ktorý akurát padne do ruky. Spredu na ňom nevidno nič netradičné. Bočné steny sú holé, spodná obsahuje len dátový konektor (starší typ) a otvor mikrofónu. V hornej stene je drobná poistka pre uvolnenie predného výmenného krytu. Zadnú stenu tvorí takmer celú kryt akumulátora s otvormi pre výstup melódií. Najvýraznejším prvkom je anténa ukrytá v otvore pre pútko. Je výborne vymyslená a dokonca spríjemňuje držanie mobilu (ťažko sa to opisuje, to treba skrátka chytiť). Displej je pod úrovňou okolitej steny, čo aspoň mierne bráni jeho poškodeniu. Spracovanie mobilu je perfektné, žiadne vŕzganie nečakajte.

Sony Ericsson J300i bude k dispozícii v týchto farbách: Plucky Pink, Sensitive White, Midnight Grey (testovaná verzia).

Klávesnica

Drobná klávesnica sa vyznačuje dobrým joystickom, okolo ktorého sú 4 tradičné tlačidlá. Alfanumerické tlačidlá sú priehľadné a intenzívne podsvietené oranžovým svetlom. Tlačidlá sú výborne hmatovo odlíšiteľné, pôsobia na mňa však tvrdšie, než by bolo vhodné. Ich odpor mohol byť menší. Nechýba automatický zámok klávesnice, ktorý túto zablokuje po niekoľkých sekundách nečinnosti. Jednotlivým (štyrom) smerom joysticku môžete priradiť ľubovoľné funkcie. Pri písaní sa z klávesnice ozýva jemné pukanie, nie je určite najtichšia.

Displej

Pasívny displej je v dnešnej dobe už prežitkom, avšak šetrenie nákladov výrobcov núti vracať sa k zastaranejším technológiám. Tou lepšou stránkou je rýchlosť reakcií telefónu, pekná grafika a viacero možností nastavení. Majiteľov tohto modelu potešia grafické témy, šetrič, obrázok na pozadí. V nastaveniach je možné aktivovať aj úsporný režim, ktorý prakticky úplne zhasne displej po určitej dobe nečinnosti a veľmi účinne tak znižuje spotrebu energie. Viditeľnosť údajov na displeji na slnku je dobrá (svedčí o tom aj trojica snímok v Galérii tohto fónu), menší odraz spôsobuje ochranné sklíčko. Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5 riadkov.

Nastavenie kontrastu som našiel len v servisnom menu, ktoré vyvoláte touto kombináciou kláves v pohotovostnom stave (pomlčky slúžia na oddelenie jednotlivých úkonov):

pohyb joystickom doprava - stlač * - pohyb joystickom dolava - pohyb joystickom dolava - stlač * - pohyb joystickom dolava - stlač *

Menu je ikonové (3 x 3 položky) a veľmi pekne graficky spracované. Aktívna ikona sa vždy výrazne zväčší. Ďalšie úrovne sú textového charakteru so zobrazením 5 položiek pod sebou. Pohyb v menu je bleskový, rýchlosť reakcií prekvapila aj viacerých fanúšikov tejto značky.

Obrázky

Obrázky sú inteligentne umiestnené v Správcovi súborov. V náhľade vidno naraz 4 zmenšeniny obrázkov. Priblíženie obrázkov tu chýba, prezerať je možné len snímky roztiahnuté podľa šírky displeja. Pri tzv. prezentácii sa zobrazujú obrázky na čiernom pozadí. Objekty je možné odosielať cez e-mail a MMS. Súbory v správcovi je možné aj presúvať. Obrázky je možné použiť ako pozadie, šetrič, fotku ku kontaktu.

Melódie a prehrávač hudby

V Správcovi súborov sa nachádzajú aj všetky zvuky, ktoré je možné priradiť k upozorneniu na hovor. K300i prehrá IMY, až 40-hlasé MIDI, AMR aj MP3 súbory. Vybranú MP3 skladbu môžete použiť ako zvonenie (všeobecne alebo ku konkrétnemu kontaktu) alebo budík. V J300i nájdete aj samostatný prehrávač MP3 skladieb nazvaný Prehrávač záznamov. Pri použití MP3 ako zvonenia je skladba reprodukovaná ihneď, bez akéhokoľvek badateľného oneskorenia.

V nastavení profilu meníte:

hlasitosť zvonenia, signál zvonenia, aktiváciu zosilňujúceho zvonenia, vibrácie, signál správy (7 prednastavených zvukov), zvuk tlačidiel, signál budíka, osvetlenie, presmerovanie, povolenie hovorov, režim prijatia hovoru, názov profilu, príslušenstvo.

Prehrávač videí

Sony Ericsson J300i prehráva 3GPP videá, ktoré nie je možné pozastaviť.

MusicDJ

Aplikácia na vytváranie MIDI melódií. Pri tvorbe máte k dispozícii 4 riadky, pracovne ich môžeme nazvať nástroje. Každý riadok je rozdelený na 4 takty (doby, údery), pri tempe 80 ide o 3-sekundové úryvky (sample), ktorých je k dispozícii v každom riadku 32. Jednotlivé sample vkladáte do riadkov na určité políčka. Ak máte aspoň čiastočný hudobný sluch, peknú skladbu poskladáte za niekoľko chvíľ. Zdanlivo je k dispozícii množstvo samplov (štýly groove, salsa, reggae a techno), ale v skutočnosti vytvoríte 5 skladieb a vyčerpáte všetky možnosti. Na adrese www.sonyericsson.com/fun by mali byť k dispozícii okrem množstva rôznych súborov na prevzatie aj ďalšie sample. Vytvorené MIDI melódie je možné odoslať viacerými cestami, podobne ako akýkoľvek iný objekt.

Na adrese wap.sonyericsson.com nájdete množstvo bezplatných objektov pre ich download do vášho mobilu.

Pamäť

12 MB, 510 položiek v tel. zozname, 100 SMS, 300 udalostí, 80 úloh, 10 poznámok,

Telefónny zoznam

Páči sa mi, že pri položke, na ktorej je kurzor, sa objaví aj telefónne číslo, nepáči sa mi slabá podpora zoznamu na SIM karte. Výbornou funkciou Sony Ericssonov je automatická možnosť uložiť neznáme telefónne číslo volajúceho do zoznamu. Pri vyhľadávaní kontaktov podľa viacerých znakov sa len kurzor presúva do oblasti vyhovujúcej zadanej kombinácii, nedochádza ku filtrovaniu zoznamu ako na Nokiách (osobne to považujem za výhodu). Na čísla uložené na SIM karte je možné volať aj odoslať SMS alebo MMS správu. Ku jednotlivým kontaktom je možné priradiť vybrané zvonenie. Skupiny je možné použiť len pre hromadné odosielanie správ alebo filtrovanie hovorov (povolenie v profiloch). Vítam možnosť upraviť číslo pred jeho vytočením.

Hovor

Kvalita hovoru je výnimočne dobrá, hlasitosť dostatočná. Počas telefonátu vidíte na displeji jeho aktuálnu dĺžku. Po vstupe do menu je možné hovor nahrať. Nahrávka sa uloží pod názvom, ktorý je zhodný s menom volaného/volajúceho do Správcu súborov. Jej kvalita ma milo prekvapila. Reguláciu hlasitosti uskutočňujete joystickom. Podržaním "c" počas hovoru vypnete aj zapnete mikrofón.

Písanie textov

Pri písaní bez slovníka T9 je jediným nedostatkom tvrdá klávesnica (postupom času sa moje nároky na kvalitu klávesnice zvyšujú z dôvodu neustáleho skvalitňovania tohto prvku všetkými výrobcami mobilov). Reakcie prístroja nie sú oneskorené ani ku koncu správy. Slovník T9 zapnete podržaním hviezdičky, jeho stláčaním prepínate režim písania veľkého a malého písma. So slovníkom T9 píšete správy bez diakritiky, pri písaní poznámky sa už diakritika zobrazuje. Tento systém sa mi páči. Sony Ericssony ponúkajú jednu výnimočnú funkciu: kontrolu nad slovami pridanými do slovníka. Tento je obmedzený len zdieľanou pamäťou, čo je svetlou výnimkou spomedzi väčšiny výrobcov mobilných telefónov. Pridané slová môžete vyhľadávať, upravovať, odstraňovať. Pri písaní so zapnutým slovníkom je možné zobrazenie alternatívnych slov zodpovedajúcich danej kombinácii znakov v miniatúrnom okne.

SMS

Sony Ericsson J300i je prednostne určený na telefonovanie a prácu so správami. Klávesnica síce mohla byť kvalitnejšia, no ostatné parametre, podľa ktorých hodnotím použiteľnosť telefónu pre túto funkciu, výborne spĺňa. Pri písaní SMS vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5. Odpočítavanie začína až pri 20 znakoch do konca každej správy. Na druhú správu ste upozornení slabým tónom a krátkym textovým upozornením, ktoré však pri napísaní ďalšieho znaku zmizne. To nie je najvhodnejšie riešenie. Pamäť na 100 správ je dostatočná. V zozname prijatých správ je možné pri každej správe označenej kurzorom zobraziť čas prijatia, detaily alebo nič. Chýba mi automatické mazanie správ (napr. pri plnej pamäti).

MMS

Veľkosť multimediálnej správy je obmedzená 100 kB. Pri spustení editora je nutné určiť objekt, ktorý chcete pridať (aj text). Nechýba ani stránkovanie správy. K editoru MMS nemám takmer žiadne výhrady, keďže pri možnostiach displeja a ostatného hardvéru ponúka všetko, čo ponúkať má. Prekvapila ma možnosť určenia farby pozadia.

E-mail

E-mailový prehliadač som nastavil zo stránky Sony Ericssonu pomocou SMS. Krásne zvláda diakritiku v e-mailoch, nemá problémy ani s odosielaním objektov v prílohách. Pri odosielaní správy vidíte počet už prenesených kB. Je možné nastaviť prevzatie len hlavičiek, alebo aj hlavičiek a textu. Pridať môžete aj vlastné meno, podpis, kopírovanie odchádzajúcich správ do zadanej schránky a automatickú konrolu v zadanom intervale (5 min. až 12 hod.). Skrátka, pred e-mailovým klientom J300-ky dávam klobúk dole.

WAP

Wapový prehliadač reaguje pomerne pomaly. Zobrazí 5 riadkov textu, plus nadpis a popis polyfunkčných tlačidiel. Aj na J300i je možné prečítať prijatú SMS počas wapovania, v Možnostiach sa nachádza aj ponuka uskutočniť hovor. Wapový prehliadač má svoje výhody (okrem už spomínaných napríklad aj história posledných navštívených stránok), avšak kvôli pomalým reakciám ho zaraďujem medzi priemerné prehliadače.

Prenos dát

Na prenos dát slúži len GPRS v neznámej konfigurácii. Odhadujem to na 4+1 timeslot. Na odoslanie MMS alebo e-mailu to bohate stačí, viac od tohto mobilu ani neočakávam.

Organizačné funkcie

Budík - J300i ponúka jednoduchý aj opakovaný budík. Ten druhý je možné nastaviť pre vybrané dni v týždni. Signál budíka je možné prispôsobiť.Pri budení je možné budenie odložiť o pár minút.

Kalendár - v jednoduchosti je krása. Pamäť na 300 položiek by mala byť dostatočná. Pripomínať môže len zapnutý telefón, alebo aj vo vypnutom stave. Nechýba možnosť "odstrániť všetko". Nastavujete len jeden typ udalosti s poznámkou a miestom udalosti, ako aj zvukovou signalizáciou. Opakovanie udalostí chýba, prítomné je len ich kopírovanie.

Sony Ericsson J300i si zapamätá aj 80 úloh a 10 krátkych textových poznámok.

Hry a Java aplikácie

V novej J300-ke nájdete 2 hry: šípky a nejakú bitku dvojíc. Z aplikácií sa tu objavila len Converter.

Ďalšie funkcie

Nechýba tu časovač, stopky, kalkulačka a pamäť kódov.

Výdrž, batéria

Nabíjanie trvá asi 2 hodiny, čo je na dnešné pomery už nadpriemerná doba. Výdrž som dosiahol vďaka šetreniu energiou takmer stále vypnutým displejom 3-4 dni s niekoľkými uskutočnenými hovormi. Veľmi sa mi páči indikácia stavu batérie, jej presnosť, ako aj stav nabíjania zobrazený rovnakou ikonou. "Eriksoňáci" dobre vedia, o čom hovorím.

K mobilu dostanete klasickú, pomerne veľkú, nabíjačku s tradičným konektorom.

Výhody:

- fakt drobný a pekný fónik,

- všetky základné funkcie.

Nevýhody:

- aspoň infraport by sa zišiel,

- pasívny displej.

Cena

5 900 Sk

Sony Ericsson J300i je veľmi pekný telefónik, určený skôr do ženskej ruky. Ale šedá farebná verzia sa páči aj mne. Na telefonovanie a písanie všetkých typov správ je to výborný spoločník. Väčšina užívateľov sa orientuje na základné funkcie a dizajn, preto dávam J300-ke veľké šance na úspech.

Prístroj požičal AutoTel Bratislava, spol. s r. o.. Ďakujeme!

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu

- nastavenie J300i SMS-kou

- web stránka produktu

bezplatný obsah pre K300i

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.08.2005 - 12:58

Soty: Myslím, že segment zákazníkov, pre ktorých je ur?ený, aj tak len telefonuje a max. SMS-kuje a netuší ?o je infraport. Takže nevadí, že tam nie je. Hlavne, že je pekný a malý. Rišo, dalšia pekná recenzia...

anonymous12.08.2005 - 16:27 Trvalý odkaz

Atlis: Vitaj Soty ;)

Ano ako basic telefonik infraport asi potrebovat nebude, osobne ma dost prekvapila velkost, pretoze som cakal nieco vacsie, no v porovnani s S55 je to skutocne malicky fonik...

anonymous14.08.2005 - 05:37 Trvalý odkaz

Quo: Aj mne sa j300 paci. display mohol byt aktivny,inak vela vyhrad nemam

anonymous02.08.2011 - 16:44 Trvalý odkaz

kristian: Zdravim poradte my co je to ems dakujem

Celá diskusia 4 príspevky