Kingston Canvas microSD karty - keď úložisko mobilu nestačí

Recenzia troch microSD kariet, ktoré sú určené do mobilných zariadení, fotoaparátov, kamier a dronov. Reálne rýchlosti môžu byť odlišné.

Kingston predstavil novú sériu SD kariet s označením Canvas. Ja som mal možnosť vyskúšať modely Canvas Select, Canvas Go! a Canvas React. Select je určený pre kompaktné fotoaparáty a smartfóny. Go! je podľa výrobcu vhodný do akčných a palubných kamier a dronov. Najrýchlejší React odporúča používať v DLSR a bezzrkadlových kamerách, na nahrávanie 4K videa a vďaka certifikátu A1 tiež na ukladanie aplikácií pri androidoch.

Aké sú v praxi? Je možné na koncovom zariadení odmerať udávané rýchlosti a vidieť reálne rozdiely?

Výrobca udáva nasledujúce rýchlosti pre nové microSD karty: Select 80MB/s čítanie a 10 MB/s zápis, Go! 90MB/s a 45MB/s a React 100 MB/s a 80 MB/s. Papierové rozdiely medzi jednotlivý modelmi tak nie sú zanedbateľné. Karty som začal testovať na Sony Xperia XZ2 Compact a dostal som veľmi nečakané výsledky, veď posúďte sami:

Čítačka microSD kariet v Xperii zjavne nedokáže prekročiť 20 MB/s a brzdí tak všetky karty. Skúšal som aj iné microSD karty a testy som viackrát opakoval, výsledok bol stále rovnaký. Tieto výsledky ma nemilo prekvapili, doteraz nerozumiem, prečo nemôže tohtoročná vlajková loď zvládať rýchle microSD karty, keď práve rozšíriteľná pamäť má byť jedným z dôvodov, prečo siahnuť po nových Xperiách.

Logickým krokom bolo vyskúšať karty aj na inom smartfóne. Siahol som po Samsung Galaxy S9. Ďalšia vlajková loď, snáď už budú výsledky adekvátnejšie. A veru že boli:

Kým XZ2 Compact neprekročila hranicu 20 MB/s, S9 bez problémov zvláda aj 75 MB/s. Môžeme tiež vidieť, že Select začína mierne zaostávať v oblasti zápisov.

Karty som samozrejme odskúšal aj na počítači, kde som očakával najlepšie výsledky, čo sa mi potvrdilo:

Teraz už graf dáva zmysel a všetky karty sú v poradí, v akom by mali byť. Prekvapením však je, že rýchlosti sú stále veľmi vyrovnané a Select aj Go! sú výrazne rýchlejšie než udáva výrobca. Naopak React nespĺňa ani jednu z prezentovaných rýchlostí.

Všetky karty spĺňajú niekoľko odolností a to konkrétne vodeodolnosť IPX7, odolnosť voči röntgenu na letiskách, nárazom a vibráciám a taktiež proti výkyvom teplôt. Karty sú taktiež vybavené doživotnou zárukou, čo už je pri produktoch Kingston dlhoročným štandardom. Mám s tým osobnú skúsenosť, asi po 4 rokoch sa mi pokazila microSD karta a bola bez problémov vymenená.

Výhody:

+ doživotná záruka

+ zvýšená odolnosť

+ kompatibilita s rôznymi zariadeniami

Nevýhody:

- reálna rýchlosť závisí od koncového zariadenia

Orientačná cena:

- Select microSD 32 GB: 13,30 €

- Go! microSD 32 GB: 19,90 €

- React microSD 32 GB: 19,90 €

- Select microSD 64 GB: 33,90 €

- Go! microSD 64 GB: 35,90 €

- React microSD 64 GB: 35,90 €

Všetky ceny sú vrátane adaptéru na SD.

Záver

Pamäťové karty sa zo smartfónov postupne vytrácajú Výrobcovia argumentujú tým, že sú pomalé a nespoľahlivé. Stále sa však nájde zopár výrobcov, ktorý slot pre microSD kartu dajú aj do nových vlajkových lodí. Galaxy S9 a Xperia XZ2 Compact sú toho dôkazom.

V tomto teste nových Kingston Canvas microSD kariet však Xperia XZ2 Compact pohorela. Nedokázala využiť plné schopnosti testovaných kariet, čo som od tohtoročnej vlajkovej lode nečakal. Premiant od Samsungu si naopak viedol veľmi dobre a od čítačky v počítači sa vzdialil len mierne. Prekvapením je tiež, že všetky karty majú veľmi podobné rýchlosti napriek tomu, čo tvrdí výrobca.

Treba mať však na pamäti, že akokoľvek sú tieto microSD karty rýchle, nedokážu sa vyrovnať vnútornému úložisku moderných smartfónov. Vlajkové lode ako práve Galaxy S9 a Xperia XZ2 Compact majú UFS 2.1 úložiská, ktoré majú čítanie na úrovni 700 - 800 MB/s a zápis okolo 200 MB/s.

Diskusia k článku:

korps 14.05.2018 - 21:24

podla diskusii na xda ma tento problem aj XZ2. Dost velky fail od sony, zaujimalo by ma, ci to len tohtorocne modely alebo uz aj predtym dlhodobo to sony brzdi...

Tomas14.05.2018 - 22:09 Trvalý odkaz

Samsung pouziva vzdy top HW. Sony si takto len skodi. Stale cakam, kym vyroby Sony mobil bez kompromisov a po rokoch sa do mojho vacku vrati Xperia. Ale asi sa nedockam :D

Peter17.05.2018 - 20:17 Trvalý odkaz

Tak tento test ma veľmi prekvapil.
Samozrejme že interné úložisko telefónu je niekoľko násobne rýchlejšie, ale myslel som si, že aj čítačka kariet v telefóne bude rýchla aspoň natoľko aby sa dali využiť prenosové rýchlosti microSD kariet.
Sony je teda v tomto riadny šrot. Celkovo po osobnej skúsenosti by som už nešiel do Sony.
Jediné čo mali dobré boli aktualizácie, no bohužiaľ ani to nie u všetkých modelov.
Človek si kúpi pamäťovú kartu a nakoniec zistí, že je pomalá. A problém nie je v karte ale v mobile samotnom.
Sony palec dole.

viperman18.05.2018 - 11:03 Trvalý odkaz

tak je to zvlastne ze to brzdia... ale v praxi kde vyuzijes tu rychlost? teda ak kazdy den nekopirujes obrovske mnozstva dat z karty do pc cez kabel. ja by som si to ani nevsimol nebyt totho testu lebo mobil je svizny a nic mi na nom nechyba..na karte mam foto/hudbu atd.. a nie je to pomale.

korps27.05.2018 - 15:31 Trvalý odkaz

V praxi potrebujes rychlu kartu napr. Pri nahravani 4k videa priamo hned na kartu, co je v dobach len 32gb v telefone dost potrebne

Celá diskusia 5 príspevkov