Nokia 700

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDotykový smartfón s OS Symbian Belle, 3,2'' uhlopriečkou, 5 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, podporou HSPA, Wi-Fi, GPS, NFC, Bluetooth, FM rádiom s RDS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Symbian Belle

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 110 x 51 x 10 mm,

hmotnosť: 96 gramov (zistená: 94 g),

displej: odolný (Gorilla glass) dotykový (kapacitný), AMOLED ClearBlack, 360 x 640 b., 40 x 71 mm, uhlopriečka 3,2'' (81 mm), pomer strán 16:9, 16 mil farieb,

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, tlačidlo spúšte, záznam HD videí (1 280 x 720, 30 fps),

pamäť: RAM 512 MB + 2 GB (dostupných 1,57 GB) + microSD karta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, NFC,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion 1 080 mAh, BP-5Z,

výdrž: do 7 h hovoru / do 465 h pohotovosti / do 47 h hudby / do 7 h videa

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, pod 270 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, slúchadlá WH-207, microUSB kábel, dokumenty.

Všetky fotografie nájdete v našej Galérii!

Nokia 700 je jeden z prvých modelov s najnovšou verziou operačného systému Symbian Belle. Už na prvý pohľad zaujme štíhlym telom s netradične riešeným reproduktorom, vďaka ktorému jeho dizajn pripomína slider. Do ruky padne vynikajúco.

Ak som si mala vybrať, ktorý z modelov Nokia 500, 700 alebo 701 môžem otestovať ako prvý, bola to 700-ka práve kvôli konštrukcii a spracovaniu. Aj napriek tomu, že zadný kryt je z kovu, prekvapí nezvyčajne nízkou hmotnosťou. Nepoteší však, že na vloženie pamäťovej či SIM karty musíte vybrať batériu.

V spodnej časti sa nachádza praktický otvor na pútko, čo som už dlhšie na telefóne nevidela. V hornej stene sa nachádzajú tri konektory: microUSB konektor bez krytu, štandardný nabíjací 2 mm konektor (nabíjať sa tak dá oboma spôsobmi) a 3,5 mm jack. Ľavá strana ostala prázdna, na pravej nájdeme tlačidlá ovládania hlasitosti, blokovacie tlačidlo a spúšť fotoaparátu. Tlačidlo na odblokovanie klávesnice zároveň slúži aj na aktivovanie LED diódy, ktorá mi tak často poslúžila ako svietidlo, keď som napr. večer niečo hľadala v kabelke. Aj napriek tomu, že táto dióda je pomerne malá a nenápadná, je dostatočne silná a dokáže osvetliť aj niekoľko metrov miestnosti. Veľmi ma potešilo, že tlačidlá pod displejom sú hardvérové. Aj napriek tomu sa mi často stáva, že pri výbere telefónu z vrecka nohavíc nechtiac stlačím červené tlačidlo a tým odmietnem prichádzajúci hovor.

Najviac som bola zvedavá na nový Symbian, a aj napriek tomu, že som verný fanúšik Androidu, musím priznať, že Belle ma presvedčila. V Nokii sa poučili, zozbierali snáď všetky plusy a mínusy Symbianu a konkurenčných operačných systémov, a skombinovali to. Výsledok je naozaj veľmi dobrý. Aj keď najväčšia chyba Symbianu, nestabilita systému a samovoľné zatváranie sa aplikácii, stále pretrvávajú.

Prvou novinkou oproti Anne je rolovacia lišta na úvodných obrazovkách. Na nej sa dajú jednoducho vypnúť / zapnúť mobilné dáta, Wi-Fi, Bluetooth a tichý režim. Pod nimi sa nachádzajú klasické upozornenia ako nastavený budík, mobilná sieť, v ktorej je telefón prihlásený, či názov Wi-Fi, na ktorú je pripojený. V dolnej lište sú tri dotykové tlačidlá: menu, telefón a "ďalšie". Vynikajúcim ťahom je tiež pridanie šípky "späť". Tá mi nielen u Nokií často chýbala.

Ďalšou novinkou v porovnaní s Annou je možnosť pridávať na plochu widgety a aplikácie po jednej, a dokonca nemáte ani určenú mriežku, do ktorej treba widgety vkladať. Tomuto už vravím naozajstná úprava podľa seba.

Konečne sa už aj na Symbiane dajú jednotlivé widgety a aplikácie usporadúvať aj medzi viacerými domovskými obrazovkami. Na Anne ich preťahovanie cez obrazovky nebolo možné. Domácich obrazoviek môže byť až šesť, čo mi úplne stačilo. Taká drobnosť, ktorú už poznáme aj z predošlej verzie Symbianu je, že na každú obrazovku si môžete dať inú tapetu. Osobne sa mi takéto riešenie páči viac než na Androide, kde sa jeden obrázok natiahne cez všetky obrazovky.

Displej je naozaj krásny. Čistý, jasný, dokonca ma veľmi milo prekvapil vynikajúcou viditeľnosťou na priamom slnečnom svetle. Na jeho zamknutie slúži tlačidlo v pravej bočnej stene, no odomknúť sa dá aj stredným tlačidlom pod displejom a následným potvrdením na obrazovke. Vyhovuje mi, že pri pretočení telefónu do landscape sa naležato zobrazujú nielen jednotlivé aplikácie, ale aj domáce obrazovky a menu. Na dotyk reaguje perfektne.

Jediné, čo mi pri ovládaní robilo problémy, bola QWERTY klávesnica, ktorá je na výšku neuveriteľne úzka. Napísať na nej pár slov bez preklepu bolo skutočne umenie. No vyžadovalo to len cvik a po čase sa to dalo zvládnuť. V pohode sa dajú písať aj texty s diakritikou, pozná aj mäkčene a široké "ä", aj keď treba dodať, že "slovenská" QWERTY sa zobrazovala len pri SMS-kách, a nie pri písaní e-mailov.

Zmeškané udalosti oznamuje aj blikajúce prostredné tlačidlo pod displejom.

Funguje tu nielen inteligentné vytáčanie, ale aj vytáčanie hlasom. Aj keď musím povedať, že správny kontakt takto našlo málokedy. V Nokii nezabudli ani na rýchle stíšenie prichádzajúceho hovoru pretočením telefónu displejom nadol.

V menu sa už nenachádzajú priečinky ako kancelária a pod., aplikácie sú tu voľne uložené, tak ako to poznáme u androidov. Dajú sa však jednoducho usporiadať podľa vašej chuti alebo podľa abecedy. Tiež môžete vytvárať rôzne zložky. Menu je možné zobraziť dvojako: ako zoznam alebo ako ikony. Aplikáciu z menu na domovskú obrazovku pridáte tak, že podržíte prst na ikone, teda rovnako, ako v Androide.

Zvykla som si používať miniaplikáciu "Vyhľadávanie". Slúži ako na vyhľadávanie prostredníctvom služby Google, tak aj na prehľadávanie obsahu telefónu. Je to šikovné, hlavne, keď máte v menu veľa aplikácií a chcete nejakú rýchlo nájsť.

Mnoho ľudí oceňuje na Symbianoch to, že budík vás zobudí aj pri vypnutom telefóne. Mňa by skôr potešilo to, keby som mala na výber, kedy sa má budík opakovať. Tu sú na výber len 4 možnosti (denne, pracovné dni, týždenne alebo neopakovať), z ktorých mi ani jedna nevyhovuje. Vstávam totiž inokedy v pondelok a inokedy v piatok. V tomto opäť boduje Android. No aj tu sa to dá vyriešiť ručným pridaním piatich rôznych budíkov. Šikovný nápad je odklad budíka pretočením telefónu displejom nadol.

V prehrávači hudby sa jednotlivé položky zobrazujú buď podľa albumov, zoznamov skladieb alebo podľa žánrov. Je možné vytvoriť si aj vlastný zoznam skladieb. Zvuk pri hlasnom prehrávaní cez reproduktor je výnimočný skôr výškami než hĺbkami, ale to je pochopiteľné. Rockové skladby s množstvom nástrojov cez neho nevyniknú, jemné melódie sa dajú počúvať. Kvalitu reprodukcie cez kvalitné slúchadlá často hodnotiť, ale slúchadlá v balení sú použiteľné naozaj len pre najmenej náročných majiteľov sedemstovky. Po vybratí slúchadiel z konektora sa prehrávanie automaticky stopne.

FM rádio ponúka RDS aj Radio Text, teda zobrazenie názvu stanice aj relácie, resp. skladby. Ani FM rádio, ani hudobný prehrávač nie sú prepojené s odblokovacím displejom, ale našťastie Nokia 700 ponúka aspoň ovládanie hudby pri zhasnutej obrazovke.

Galéria je jednoduchá, videá aj fotografie sa zobrazujú spoločne. Je tu aj možnosť vytvárať si rôzne priečinky.

Fotoaparát kvalitou neohúri, absencia zaostrovania tiež znižuje dojem z fotoaparátu. Na displeji sa fotografie zobrazujú čisto a pekne, no pri ich prezeraní na počítači im jasne chýba ostrosť. Škoda.

Počas nahrávania videa poteší doostrenie videa po priblížení, teda funkcia prítomná na mnohých posledných Nokiách. Plusom je hardvérová spúšť a LED blesk.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 22 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 85 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

Slovník u Nokie je vynikajúci, základom je angličtina (výkladový slovník), ku ktorej si možno doinštalovať dva ďalšie jazyky. So sklamaním však musím konštatovať, že na Belle, tak ako aj na Anne, je stále akoby "nedotiahnutý". Napr. nefunguje francúzska výslovnosť. A takýchto nedostatkov tu nájdeme viac.

Internetový prehliadač je tiež vylepšený. Tak ako na Anne, aj tu sa už dá prehliadať web s viacerými oknami. Môže ich však byť naraz otvorených iba šesť. Pri otvorení nového okna sa zobrazí ponuka šiestich najčastejšie navštívených stránok. Konečne je tu vidieť aj horná lišta s časom, batériou a druhom pripojenia. To mi doteraz na Symbiane stále chýbalo. Nepoteší, že na zadanie novej webovej adresy musíte rolovať celou stránkou až hore.

Zabudovaný Quickoffice vám síce zobrazí súbory, no vytvárať si ich nemôžete, pokiaľ si nezakúpite licenciu.

Časované profily sú u Nokie už pomaly samozrejmosťou. Novinkou je tu miniaplikácia profilov, vďaka ktorej sa dajú profily meniť a časovať aj priamo z domácej obrazovky.

Email je podobný ako v predchádzajúcej verzii Symbianu, dočkal sa ale novšieho widgetu. Nastavenia sú stále veľmi podrobné a pre mnohých neprehľadné. Ak ale používate Gmail alebo inú podobnú službu, prvotné nastavenie schránky pre vás nebude problém. Po nastavení Exchange servera sa konečne nevyskytuje problém s hláskou "Neplatné heslo". S exchange som cekovo veľmi spokojná, emaily sa synchronizovali so serverom takmer okamžite.

Správy sa znova zobrazujú v konverzáciach.

OVI obchod je nezmenený, aj keď už existuje nová verzia. Niektoré služby sú u nás stále nedostupné.

S citlivosť Wi-Fi som bola spokojná. Nokia 700 sa vždy automaticky prihlásila do známej siete. Zvláštne je, že kolegovi Richardovi práve automatické prihlasovanie do známej siete nefungovalo.

GPS nájde moju polohu rýchlo, pri studenom štarte asi do minúty. Je presné, dokonca sa pri určovaní mojej polohy v adrese pomýlilo len o jedno popisné číslo. Pre mnohých sú lákadlom bezplatné mapy celého sveta aj s navigáciou. V bezplatnej navigácii je Nokia jednoznačným lídrom.

Výdrž nie je ničím výnimočná, pri bežnom používaní mi vydrží približne dva dni, občas aj menej.

Výhody:

+ nový Symbian Belle

+ rozmery, nízka hmotnosť a kvalitné spracovanie

+ bezplatná navigácia

+ hardvérová spúšť fotoaparátu, hardvérové tlačidlá pod displejom

+ LED svietidlo

+ krásny displej s dobrou čitateľnosťou na slnku

Nevýhody:

- nízka stabilita systému (pri testovanej vzorke)

- nepohodlná qwerty klávesnica v polohe na výšku

- pamäťová karta pod batériou

- slabý fotoaparát

- starý OVI obchod (možná aktualizácia na novú verziu)

Orientačná cena: 267 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 700 ma ohúrila na prvý pohľad. Kvalitne spracované štíhle telo v kombinácii s krásnym AMOLED displejom a nízkou hmotnosťou je popri všetkých veľkých vlajkových lodiach príjemným spestrením. Výbava v podobe najnovšieho Symbianu mi úplne vyhovovala. Konečne sa dali domáce obrazovky jednoduchšie upravovať, pribudla rolovacia lišta s upozorneniami, vylepšený bol internetový prehliadač a nezabudli ani na praktickú "šípku späť". Mám pocit, akoby sa spojil Android s výhodami, ktoré poskytuje Symbian. Aj keď treba podoktnúť, že nízka stabilita systému, ktorou je tento operačný systém známy, sa objavila aj tu. Telefón by som odporúčila každému, kto hľadá štýlový prístroj s pekným displejom, dostatočnou výdržou a nepotrpí si na fotoaparát či písanie dlhých textov.

Všetky fotografie nájdete v našej Galérii!

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia 700 stále patrí medzi tradičné Nokie, ktoré odmietnutý hovor považujú za prijatý, takže používajte radšej stíšenie zvonenia a na schôdzke odmietnite až druhý telefonát od dotyčného, aby ste mu potom nezabudli zavolať. Potešilo ma svetlo "dýchania" a tiež výborné svetelné upozornenie na zmeškaný hovor či prijatú SMS. Nokia konečne ponúka reguláciu hlasitosti počúvanej hudby aj pri zamknutom displeji. Veľmi ma zaujali rozmery prístroja a hmotnosť (zistených len 94 gramov). Prekvapením je rolovacia lišta ako z Androidu a tiež Androidu podobné menu. Tým si Nokia 700 získala moje sympatie. Z polovice je to tradičný Symbian s časovanými profilmi, budením aj vo vypnutom stave či jasným správcom spustených aplikácií, no z polovice je to moderný dotykový prístroj s novými efektami a funkciami. Aj keď by som si 700-ku nekúpil, páči sa mi. Je to oproti desiatkam Androidov príjemná zmena. Škoda len toho fotoaparátu.

Produktová stránka: Nokia 700

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.10.2011 - 03:17

Nechce mi ist internet uložim svoju wifinu doma stale to pyta heslo na wifinu napisem stale neukazuje ikonka wifiny a nechce sa pripojit za fasa.Kde to mam nastaveny nastavit lebo tam som prešiel všetko stale nejde sakra :( ale inak fakt super mobil

anonymous24.08.2011 - 23:14 Trvalý odkaz

mess: rozdiel medzi nokia 600 a 700 je len v displayi ? ( okrem hrubky a hud.funkcii).. nikdy som nefandil nokii, ale teraz im drzim prsty, skoda jedine toho AF :/

anonymous25.08.2011 - 00:41 Trvalý odkaz

ZacI: Baterka :O? To ako prečo tam proste nemôžu dať neakú 1400 aspoň?

anonymous25.08.2011 - 02:14 Trvalý odkaz

rtg: stale su to srackove displaye, clovek kym nevidi nazivo SUPER AMOLED od Samsungu, nepochopi.... lepsi display neexistuje a ten mobil je dlho na trhu uz a aj lacny, nechapem co to ludia nekupuju, lepsie ako iFón za snad tretinovu cenu....

anonymous25.08.2011 - 09:24 Trvalý odkaz

kosmiklove: ZacI pri amoled displayi to uplne staci..pri beznom pouzivani sa dostanes tak na 2-3 dni takze pohoda ;) rtg a myslis ze tieto displaye su od koho? tiez od samsungu..

Celá diskusia 119 príspevkov