Nokia 6.1 - čistá, ale spomalená

Recenzia dual SIM smartfónu s čistým Androidom, 5,5'' Full HD displejom, slušnými fotoaparátmi a batériou s rýchlym nabíjaním.

Nespornou výhodou zariadení s operačným systémom iOS je možnosť okamžitej aktualizácie po sprístupnení novej verzie systému. Pri Androide je to trochu zdĺhavejšie. Väčšina výrobcov obohacuje čistý Android o vlastnú nadstavbu, čo spôsobuje väčšiu prácnosť a automaticky posúvanie dostupnosti novej verzie.

Riešením je siahnuť po smartfóne zo série Android One. V tejto rodinke nájdeme hneď niekoľko modelov od rôznych výrobcov a momentálne najdostupnejšiu a najbohatšiu paletu ponúka známa značka Nokia, ktorá spadá pod spoločnosť HMD Global. Z trojice tohtoročných noviniek sme sa pozreli na najdostupnejšieho zástupcu, Nokiu 6.1.

ikona

Základné info: Nokia 6.1 (2018)Vynovený model s 5,5'' Full HD displejom, procesorom Snapdragon 630, až 4 GB RAM, 16 Mpix fotoaparátom, USB-C konektorom a 3000 mAh batériou. (živé fotografie)

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Dizajn novinky vychádza z minuloročnej šestky. Najvýraznejšou zmenou je odstránenie tlačidiel spod displeja, čo sa odzrkadlilo na výške. Nokia 6.1 je o štyri milimetre kratšia, šírka a hrúbka sú takmer rovnaké. Priestor na redukciu nevyužitého miesta pod displejom tu určite je, no celkovo na mňa predná stena pôsobí príjemne a okraje okolo displeja nerušia.

Kovová konštrukcia sa vydarila. Je pevná, dobre vyzerá a vďaka zaobleným rohom a mierne zaoblenej zadnej stene padne dobre do ruky. Elegantné čierne prevedenie oživuje oranžový lem okolo konštrukcie, tlačidiel a fotoaparátu. So svojimi 173 gramami sa radí už skôr medzi tie ťažšie kúsky, no vzhľadom na použitie kovu ide o rozumnú hodnotu.

Za mínus považujem iba chýbajúcu odolnosť voči vode a potešil by aj menej hlučný vibračný motorček. Ak aj vy radi píšete na klávesnici so zapnutou vibračnou odozvou, v tichom prostredí to bude počuť.

Tlačidlá v pravej stene mohli byť o kúsok nižšie a o čosi viac vystupovať z tela, no dá sa na to zvyknúť. Oproti nájdeme nenápadný šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a hybridným slotom pre pamäťovú kartu alebo druhú nanoSIM s podporou aj 3G sietí.

Audio konektor umiestnil výrobca hore, hlasný reproduktor dolu. Kvalitou neohúri, chýbajú mu najmä hĺbky, a v danej cenovej kategórii ide skôr o priemer. Pozor si treba dávať aj na samotné umiestnenie. Pri hraní hier alebo sledovaní videí som ho často nechtiac zakryl. MicroUSB konektor použitý v predchodkyni vystriedalo novšie USB typu C.

Okrem pravej steny sú všetky bočné steny rovné, bez vystupujúcich prvkov, čo sa zíde napríklad pri snímaní autoportrétov zadným fotoaparátom. Telefón stačí len položiť na nejaký rovný povrch a nastaviť časovač spúšte.

Čítačka odtlačkov sa už pod displej nezmestila a nájdeme ju vzadu. Pre mňa menší krok späť, ale zvykol som si. Ak som mal telefón položený na stole a nechcelo sa mi ho dvíhať, využil som možnosť rozsvietiť displej dvojitým poklepaním a následne ho odblokoval pomocou vzoru. Ale späť k čítačke. Reakcie sú rýchle a okrem odblokovania ju možno využiť aj na rozbalenie a zbalenie lišty so skratkami.

Chýbajúcu notifikačnú diódu zastupuje Ambientná obrazovka. Po prijatí notifikácie sa obrazovka rozsvieti a zobrazí sa detail upozornenia. Napríklad v prípade Gmailu uvidíte odosielateľa, predmet a časť textu. Priamo z tohto miesta viem email vymazať alebo naň odpovedať. Ak si notifikáciu náhodou nevšimnete, ambientné zobrazenie viete aktivovať aj naklonením telefónu k sebe. Vtedy už ale namiesto detailu notifikácie uvidíte iba ikonu aplikácie.

Displej s moderným pomerom strán 18:9 treba hľadať až pri drahšom modeli Nokia 7 Plus. U Nokie 6.1 ide o zaužívanú klasiku. Na 5,5-palcovej uhlopriečke ponúkne jemné Full HD rozlíšenie a pred škrabancami ho chráni ochranné sklíčko Gorilla Glass 3. Farby IPS displeja sú živé a dobre sú na tom aj pozorovacie uhly a čitateľnosť na slnku.

V nastaveniach displeja nechýba automatická regulácia jasu, zmena veľkosti písma a zobrazenia, už spomínané zobudenie dvojitým poklepaním a nočný režim. Ten eliminuje vyžarovanie modrého svetla, ktoré pred spaním pôsobí rušivo. Môže sa zapínať vo vami nastavenom čase alebo automaticky podľa západu a východu slnka.

Priaznivcov čistého Androidu určite poteší najnovšia verzia 8.1.0 a dvojročná podpora aktualizácií. Napriek systému bez nadstavby neboli reakcie úplne stopercentné. Od čistého Androidu by som skrátka čakal o kúsok viac. Spúšťanie aplikácií ale aj pohyby v prostredí boli občas pomalšie. Nie je to nič výrazné, no takto si reakcie čistého systému nepredstavujem.

Hardvérová výbava je slušná. Operačná pamäť s kapacitou 3 GB si poradí aj s viacerými spustenými aplikáciami a prepínanie medzi nimi je bez opätovného načítavania obsahu. Čipset Snapdragon 630 ponúkne dostatok výkonu aj na hranie náročných hier. Pri dlhšej záťaží je na zadnej stene cítiť mierne zvýšenú teplotu, je to však v norme.

Prostredie čistého Androidu je prehľadné a zorientujete sa v ňom v priebehu pár sekúnd. Potiahnutím na domácej obrazovke smerom nahor sa dostávam k zoznamu nainštalovaných aplikácií a ťahom doľava sa zobrazí Asistent Google.

Drvivá väčšina nainštalovaných aplikácií je od Googlu a ponuka je o čosi skromnejšia než je to u konkurencie s vlastnou nadstavbou. Má to svoje plusy, ale aj mínusy. Používateľa zbytočne neotravuje viacero nepotrebných aplikácií, ktoré väčšinou aj tak odinštaluje, no na druhej strane, niektoré kúsky v prostrediach iných výrobcov sú prepracovanejšie.

Týka sa to aj samotného prostredia. Mne tu chýba napríklad možnosť zmeniť mriežku zobrazenia domácich obrazoviek a režim používania jednou rukou.

Fotoaparáty s optikou od známej spoločnosti ZEISS vídavame v telefónoch značky Nokia už niekoľko rokov. V tomto prípade ide o šestnásťmegapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a duálnym LED bleskom. Kvalita snímok je na danú kategóriu veľmi slušná. Nokia 6.1 vie zachytiť dostatok detailov a verné farby. Problém s farbami som mal iba pri snímaní v protisvetle, kedy je obloha zachytená verne, bez prepálenia, no ostatné farby sú tmavšie než je realita. Všimnete si to napríklad na trávniku, ktorý je zelenší než v skutočnosti je. Pri ubúdajúcom svetle nastupuje šum a detaily idú do úzadia, no v danej cenovej kategórii nejde o nič prekvapujúce.

Prostredie fotoaparátu je jednoduché a prehľadné. Oceňujem najmä ponuku skratiek v ľavej časti, v ktorej nechýba ani rýchle prepínanie HDR, blesku, či prepnutie na prednú kameru. Režimov je tu pomenej, no nič dôležité nechýba. K manuálnemu Pro režimu sa dostanete aj potiahnutím spúšte smerom do stredu obrazovky. Ponúkne nastavenie vyváženia bielej, ostrenia, ISO, rýchlosti uzávierky a expozície.

Fanúšikovia autoportrétov sa môžu tešiť na dobrý osemmegapixelový predný fotoaparát. Medzi režimami nechýba HDR a v súčasnosti veľmi obľúbený Bokeh, ktorý rozmaže pozadie za vami. Ide však len o softvérovú záležitosť, čo si na výsledku hneď všimnete. Potrápi sa najmä s vykreslením prechodu medzi vlasmi a pozadím. Okrem toho tu ešte nájdete manuálny režim a možnosť snímania obomi fotoaparátmi naraz.

Potiahnutím prsta vo vertikálnom smere sa prepínam medzi režimom fotoaparátu a videa. Tu Nokia 6.1 trochu prekvapila a ponúkne aj nahrávanie v 4K rozlíšení. Výsledok nesklamal. Obraz sa trochu trasie a optická stabilizácia obrazu by tu bola vítaná, no pochvalu si určite zaslúži za ostrosť a rýchle preostrovanie.

Ak vás omrzia klasické videá, môžete siahnuť po režime časozberu, prípadne nahrať spomalené video, ktoré sa sníma v rozlíšení 720 x 480 pixelov. Po nahratí si sami môžete zvoliť, ktorá časť videa má byť spomalená.

Výdrž 3000 mAh batérie nešokovala a v mojom prípade išlo o bežný jednodňový telefón, ktorý každý večer putuje pod nabíjačku. Viac než výdrž zaujala podpora rýchleho nabíjania. Polovicu kapacity batérie nabijete za slušnú polhodinku, 80 % kapacity trvalo hodinu.

Výhody:

+ kovová konštrukcia

+ ambientné zobrazovanie notifikácií

+ slušné fotoaparáty

+ podpora rýchleho nabíjania

+ dvojročná podpora aktualizácií

Nevýhody:

- občas pomalšie reakcie

- chýba vodeodolnosť

- čistý Android nemusí sadnúť každému

Orientačná cena: 275 eur

Záver

Nokia 6.1 sa vydarila, no k dokonalosti jej chýba odstrániť nedostatok, ktorý mal byť jej najväčším plusom. Reč je o systéme. Od čistého Androidu som očakával rozhodne svižnejšie reakcie. Inak som spokojný. Nokia 6.1 vyzerá dobre, oranžové prvky na konštrukcii oživujú dizajn, a konštrukcia z kovu je pevná. Displej ponúkne jemné Full HD rozlíšenie a na zmeškané udalosti vás upozorní prostredníctvom ambientného zobrazenia. V neposlednom rade musím pochváliť aj slušné fotoaparáty a podporu rýchleho nabíjania. Ak vývojári popracujú na svižnosti systému, Nokia 6.1 bude rozumnou kúpou s dvojročnou softvérovou podporou.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Nokia 6.1 (Nokia 6 2018).

Diskusia k článku:

Matúš 08.05.2018 - 23:10

8 Sirocco ma displej s pomerom stran 16:9

Nightmare09.05.2018 - 09:03 Trvalý odkaz

Dikes na tuto recenziu som cakal trocha...necitam to prvy krat (nebolo to aj pri kladickej Nokii 6?) spomaleny system...to az tak?trocha ma to zaraza aby som pravdu povedal

Michal09.05.2018 - 09:45 Trvalý odkaz

Tiež som zostal "zaskočený" pretože toto sa kritizovalo už pri predošlej verzii NOKIA 6.. Inak sa mi telefón ako taký páči, najmä teda dizajn je veľmi podarený.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease09.05.2018 - 13:08 Trvalý odkaz

Aj v inej recenzii sa píše:
"drobné nedokonalosti v optimalizaci"
alebo Nokia 7 Plus:
"optimalizace není zcela dokonalá"
Nokia 5:
"občasné záseky animací při běžném používání
výrazné zpomalení a trhání systému v byť jen trochu vyšší zátěži"

Pri čistom androide takéto hodnotenia - vážny prúser pre Nokiu.

Celá diskusia 21 príspevkov