Sony Ericsson Live with Walkman (WT19i)

Recenzia androidu so stereo repro, dotykovým 3,2’’ HVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom, LED notifikáciou a drobnými hudobnými vylepšeniami.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Android Android 2.3 + Timescape UI

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA

rozmery: 106 x 56 x 14 mm,

hmotnosť: 117 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 320 x 480 b., rozmery 45 x 68 mm, uhlopriečka 3,2'' (81 mm),

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, záznam HD videí (1 280 x 720 b.),

predná kamera: áno

pamäť: pamäť 512 RAM + 320 MB celková + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, stereoreproduktory,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, informačná dióda, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 200 mAh

výdrž: do 14 h hovoru / do 600 h pohotovosti / do 17,5 h hudby /do 6,5 h videa

SAR: 1 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 180 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, aktívny kryt objektívu,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.4

Obsah balenia: telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, microUSB kábel, dokumenty,

Live Walkman je malý smart-hudobník zo známej edície Walkman, ktorý vznikol ešte za čias Sony Ericssonu. Sony nám zatiaľ ponúka iba zariadenia zo série NXT, a preto sme veľmi zvedaví, aký osud čaká túto hudobnú kategóriu. Sony vyrába okrem iného aj MP3 / MP4 prehrávače, čo sa zatiaľ na produktoch Sony veľmi neprejavilo. Nechajme sa teda prekvapiť...

Live sa drží dizajnu predchádzajúcich modelov, najmä Xperie Mini. Tá je o necelé dva centimetre kratšia a o štyri milimetre užšia. No aj tak sa drobec Live radí medzi to menšie, čo trh ponúka. Nie každý potrebuje veľkú "lopatu", ktorej displej aj tak nevyužije. Smartfóny podobných rozmerov sú aj ideálnou súčasťou dvojice tablet – telefón. Pomocou malého telefónu vyriešim hovory a niektoré multimediálne funkcie – MP3 prehrávač, FM rádio. No a na prácu s e-mailami, prezeranie webu, sledovanie filmov použijem tablet či ultrabook.

K dispozícii sme mali bielo-oranžovú verziu, ktorú by som odporučil skôr ženám. Pre muža bude asi lákavejšie čierno-zelené prevedenie. Konštrukcia je plastová , zadná stena sa líši iba povrchovou úpravou. Drsnejší povrch bez lesku dodáva istotu pri držaní a aj vďaka bielej farbe nie sú vidieť žiadne odtlačky. Tie sa sústreďujú najmä na sklo displeja. Na pevnosti telefónu sa v značnej miere podieľa zadný kryt, ktorý prechádza aj do bočných stien. V ľavej nájdeme iba nekrytý microUSB konektor s dobrým umiestnením v strede. Nabíjací kábel by teda nemal prekážať pri používaní zariadenia na ležato. Pravá stena obsahuje tlačidlo ovládania hlasitosti a dvojpolohovú spúšť fotoaparátu. Slúži aj na jeho rýchle spustenie, no iba v odblokovanom stave. Prechod medzi zaostrením a snímaním je znateľný, no u Sony Ericssonu sme sa už stretli aj s lepšími prechodmi. Každopádne je jej prítomnosť veľkým plusom. V spodnej stene sa nachádza iba mikrofón a otvor pre pútko. Obsah hornej steny tvorí 3,5 mm audio konektor a dve tlačidlá. Prvé je klasické, napájacie no to druhé prezrádza príslušnosť zariadenia. Ide o špeciálne tlačidlo Walkman. No s tou výnimočnosťou by som to až tak vážne nebral. Bez urážky, ale na čo tam je? Jeho jedinou funkciou je zapnutie prehrávača, a aj to iba v odblokovanom stave.

Na prednej stene nájdeme okrem displeja aj senzory priblíženia a automatickej regulácie jasu, prednú kameru a informačnú LED diódu. Tej sa vždy poteším. Pod displejom sa nachádza trojica tlačidiel. Dve dotykové a jedno fyzické. To poslúži aj na rozsvietenie zhasnutej obrazovky. Veľké plus. No vzápätí znegované funkcionalitou dotykových. Ľavé tlačidlo bolo občas náladové a nie vždy sa mu chcelo robiť to, čo má. No a pre zmenu, to pravé toho robilo až-až. Stlačil som raz a operáciu vykonalo dvakrát. Asi bug v systéme.

Displej? Tak akurát. Písmo nie je až také kostrbaté, no zoomovaniu pri prezeraní webu sa nevyhnete. Pomer medzi rozlíšením (320 x 480 b.) a 3,2-palcovou uhlopriečkou je dobrý. Značne lepší ako na Samsungu Galaxy Y, kde je rozlíšenie menším utrpením (3'' a 240 x 320 b.). Xperia Mini kombinuje uhlopriečku Galaxy Y a rozlíšenie Live. Pozorovacie uhly "walkmana" sú pri tejto cenovej kategórii a použitej technológii samozrejme slabšie. Nevyniká ani čitateľnosťou v exteriéri, no jas na maximum si s týmto problémom sčasti poradí.

Čistý Android je doplnený o nadstavbu Timescape, ktorá sa sústredí aj na dobré prepojenie so sociálnymi sieťami. Je upravená pre menšie zariadenia, čo znamená, že v rohoch domácich obrazoviek nájdeme priečinky so skratkami. Ich správanie je dosť inteligentné. Ak som pridal na plochu široký widget, ktorý potreboval aj ich priestor, priečinok sa na danej obrazovke skryl (iba na tej konkrétnej). Po presunutí alebo odstránení widgetu sa opäť objaví. Chýba mi však možnosť odstránenia nepotrebných obrazoviek. Na oživenie telefónu poslúži sedem tém. Ich farby vás budú sprevádzať aj v menu a niektorých aplikáciách.

O vaše telefónne čísla a telefonáty sa už tradične postarajú aplikácie Kontakty a Telefón, ktoré sú prepojené. Inteligentné vytáčanie chýba, čo je ale pochopiteľné, keďže číselník pokrýva väčšinu displeja. Chýba teda miesto kde by sa zobrazovala zhoda. S touto funkciou si ale poradia rôzne aplikácie v Google Play. Po pridaní viacerých kont sa zhodné kontakty automaticky prepoja. Telefón si poradí aj s importom položiek zo SIM karty alebo pamäťovky. Chýba však vytváranie skupín, čiže opäť návšteva Google Play.

SMS správy sú zoradené do konverzácií. Po pridaní obrázka, zvuku alebo videa sa SMS automaticky prepne na MMS. Aj na menšom displeji sa dá písať bez chýb. Odráža sa to ale na rýchlosti písania, najmä vo vertikálnej polohe. Režim landscape (naležato) je oveľa pohodlnejší a rýchlejší. V oblasti e-mailov sa opäť nič nemení. Nájdeme tu dve aplikácie E-mail a Gmail. Prvá si poradí aj s odlišnými kontami.

Vstavaný prehliadač je už tradične na veľmi dobrej úrovni. Ponúka možnosť viacerých okien, správcu preberania, záložky a vyhľadávanie na stránke. Mobilné verzie stránok sa čítajú dobre, na klasické som musel použiť zoom.

Fotoaparát odvádza priemernú prácu. Snímky nie sú najkvalitnejšie no nenáročnému používateľovi to postačí. Poteší automatické zaostrovanie, hardvérová spúšť a LED blesk. Ten môžete využiť aj ako svietidlo. Stačí navštíviť Google Play a stiahnuť si niektorú z viacerých aplikácii, napríklad Tiny Flashlight. Poradí si aj s natáčaním HD videa. Testovacie fotografie a video nájdete v našej galérii.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 12 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 47 MB / min.)

Za málo peňazí dobrá muzika. Trochu pozmenené príslovie asi najlepšie vystihuje tento telefón. Veľkú pochvalu si zaslúži za stereo reproduktory s výborným podaním a funkciou xLOUD na zosilnenie úrovne hlasitosti. Klub šachistov tak má o ozvučenie mega párty postarané. No a s chválou som skončil. Tlačidlo "Walkman" v hornej stene som už spomenul na začiatku. A ja stále neviem pochopiť, na čo tam je. Spustí iba prehrávač, aj to iba v odblokovanom stave. Viacnásobné stlačenie, ktoré by preplo skladbu, dlhšie podržanie na spustenie v zablokovanom stave, ovládanie prehrávača na zablokovanej obrazovke... Zabudnite. Neponúka ani ovládanie vo výsuvnej lište. Ešte že na ten widget nezabudli. V okolí 3,5 mm audiokonektora sa nachádza osvetlenie, ktoré bliká podľa tónov prehrávanej skladby. Ak ponúkam produkt, ktorý má určitú cieľovku, tak by som k nemu aspoň doplnil patričné príslušenstvo. Viem, že to nie je high-end, ale kvalitnejšie slúchadlá by sa fakt zišli. Tie v balení potešia možno nenáročných jedincov, ktorí ich budú používať v tichšom prostredí. Chýbajúce hĺbky si všimnete napríklad počas počúvania v MHD-čke. Priemerný znalec hudby ich hneď vymení za niečo kvalitnejšie.

Jednoduché rádio s RDS je prepojená aj s programom TrackID, ktorý pomocou dátového pripojenia identifikuje skladbu. Nájdeme tu aj funkciu automatického vyhľadávania staníc.

Na organizačné funkcie poslúži kalendár bez informačnej lišty, jednoduchá kalkulačka, viacpočetný budík. V Google Play nájdete aj iné, prepracovanejšie aplikácie.

Výhody:

+ hlasné stereo reproduktory

+ informačná LED dióda

+ hardvérová spúšť fotoaparátu

+ netradičný dizajn s oranžovým svetlom okolo audio konektora

Nevýhody:

- priemerný fotoaparát

- reakcie dotykových tlačidiel

- na Walkman veľmi slabé slúchadlá v balení

- čakal som viac hudobných vylepšení

Orientačná cena: 179 € (se-eshop.sk)

Záver

Najväčšou prednosťou tohto telefónu sú stereo reproduktory. Hlasitosť a podanie hudby je na veľmi dobrej úrovni. Nemusíte sa báť, že prichádzajúci hovor nebudete počuť. Sklamalo ma však klasické prostredie hudobného prehrávača, ktoré sa od tradičných zariadení tejto značky vôbec neodlišuje. Chcelo by to niečo naviac, napríklad Walkman tlačidlo, či blikajúce svetlo okolo audio konektora, ktoré sú jedinými prvkami, ktoré Live with Walkman odlišujú od jeho kolegov. Procesor s taktom 1 GHz sa stará o svižný chod zariadenia, nestretol som sa so žiadným zasekávaním. Priemerným fotoaparátom odfotíte najmä to najnutnejšie, no chválim prítomnosť automatického zaostrovania, LED blesku a najmä hardvérovú spúšť fotoaparátu.

Live with Walkman zanechal dobrý dojem. Ideálne zariadenie pre nenáročného používateľa, ktorý ocení hlasné reproduktory, malé rozmery a pevné zhotovenie. A čierna verzia sa mi vážne páči.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.08.2011 - 17:56

Ja som si objednávala z talkive a došiel mi hneď za páru dní (do 3 pracovných, objednávala som v nedeľu večer, prvý sviatok vianočný a prišiel štvrtok ráno)... záleží aj od toho kedy objednávaš, keď objednávaš týždeň pred vianocami, tak nemôžeš čakať, že do 5 dní všetko príde... inak NIKDY by som si neobjednávala z hocijakého obchodu nič s tým, že pošlem peniaze na účet... jedine dobierka, keď nič nepríde, tak ich osrať :D

anonymous22.08.2011 - 18:15 Trvalý odkaz

Speedyno: mam SE Satio a SE Vivaz Pro ale tento Se Walkman je delo...chcel by som ho...

anonymous22.08.2011 - 18:17 Trvalý odkaz

TOTO: Slušný mobil aj pekný, keď bude dobrá cena oplatí sa pouvažovať :)))

anonymous22.08.2011 - 18:18 Trvalý odkaz

Martin: Medzi SE Live a novou Xperiu Mini nevidim ziaden rozdiel, az na ten design

anonymous22.08.2011 - 18:57 Trvalý odkaz

Janickomilykrasny: Možno tento telefon bude mať lepšie slúchadla a doplnkovú výbavu zameranú na hudbu no kto vie vyzerá pekne este počkať na cenu a sup do obchodu

Celá diskusia 185 príspevkov