Huawei P20 - v tieni väčšieho brata

Recenzia 5,8'' androidu s duálnym 12 + 20 Mpix fotoaparátom, 128 GB úložiskom, 3400 mAh batériou a spoľahlivým odomykaním tvárou.

Do súboja o ten najvýkonnejší smartfón s najlepším dizajnom a najdokonalejším fotoaparátom chce zasiahnuť aj Huawei. Jeho séria P20 má byť priamym konkurentom iPhonov alebo Samsungu Galaxy S9. Kto chce to najlepšie, bude sa zrejme obzerať rovno po modeli P20 Pro. Ani "obyčajná" P20 sa však určite nemá za čo hanbiť a dôvodov priplatiť si, nemusí byť až tak veľa.

ikona

Základné info: Huawei P20Nástupca P10 ponúka natiahnutý 5,8'' Full HD+ displej, výkonný čipset Kirin 970, duálny fotoaparát Leica, nahrávanie 960 fps videí, prednú 24 Mpix kameru, 128 GB úložisko, čítačku odtlačkov na prednej strane a 3400 mAh batériu.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Konštrukcia prináša všetko, čo dnes od špičkového mobilu očakávate, bez výrazných kompromisov: je tu natiahnutý 5,8'' displej s pomerom strán 18,7:9, čítačka odtlačkov vpredu, výrez (alebo ak chcete rozšírenie obrazovky) formou rohov, aj odomykanie skenom vašej tváre.

K dokonalosti bude časti používateľov chýbať zrejme len 3,5 mm audio jack. Vyššie rozlíšenie obrazovky by som žiadal len od modelu P20 Pro. Full HD+ (1080 x 2244 bodov) mi úplne stačí a napríklad také Samsungy alebo LG, ktoré na papieri lákajú na QHD, potom bojujú s nízkou výdržou na jedno nabitie a v nastaveniach aj tak odporúčajú zvoliť menej jemnú mriežku.

Odomykanie tvárou funguje po prvotnom zosnímaní prednou kamerou bleskovo a spoľahlivo. Vo väčšine prípadov prebehne analýza prakticky simultánne s rozsvietením displeja po stlačení vypínača naboku, takže sa dostanete rovno na domácu obrazovku s ikonami. Uzamykaciu obrazovku s ikonou zámku som videl len v noci a v úplnej tme, kedy sa proces mierne spomalí. Ani táto cca sekunda navyše mi však nijako neprekážala.

Počas nej displej svieti a zobrazuje čas, prípadne zmeškané notifikácie, čo očividne stačí na úspešnú analýzu čŕt pár centimetrov od prednej kamery. Podmienkou je však správna tapeta, napríklad tá, ktorú Huawei vybral ako východziu. Keď som si na pozadie nastavil jednoliatu čiernu plochu, v tme nemal systém žiadnu šancu rozpoznať ma. Ani v takýchto prípadoch ale nie je nič stratené, kedže stále stačí priložiť palec na čítačku.

Ak vám okamžité odomykanie prekáža a chcete si čítať notifikácie alebo počet prejdených krokov počas dňa na uzamykacej obrazovke, pri Odomykaní tvárou nastavte Odomknúť posunutím. Systém tak bude vyžadovať ďalší ťah prsta ako potvrdenie.

V redakcii sme testovali parádny modrý farebný variant. Chrbát síce výrazne zachytáva všetky odtlačky, no aj tak vyzerá naozaj výborne. Povrch poslúži v prípade núdze ako spoľahlivé zrkadlo, takže pre rýchlu kontrolu svojej vizáže nebudete musieť spúšťať Fotoaparát a prepínať na prednú kameru.

Ak vám prekážajú drobné škrabance od pokladania na stôl, odporúčam si vopred premyslieť spôsob ochrany zadnej časti. Po niekoľkých mesiacoch sa určite objavia. Pre mňa by bola ideálnym riešením vhodná fólia. Áno, aj na chrbát. Skrývať tento dizajn do hrubého puzdra je totiž doslova hriech. Koniec-koncov, ak už Huawei jeden ochranný štítok nalepil priamo na displej, mohol aj dozadu.

Výrez v hornej časti obrazovky vzhľad novinky spestruje. Po niekoľkých desiatkach minút používania som ho už prakticky nevnímal. Rozširuje plochu využiteľnú aplikáciami na zobrazovanie informácií, no myslím si, že výrobcovia by mali tieto experimenty prenechať skôr iPhonom.

iOS totiž pracuje s notifikáciami úplne inak než Android. Jeden a pol centimetra v strede zaberá miesto ikonám zmeškaných udalostí, čo niekedy môže byť problém. Určite teda zamierte do Nastavení -> Aplikácie a oznámenia, kde vypnete aspoň zbytočnú informáciu o názve operátora v hornej lište.

V karte Zobrazenie Huawei láka na možnosť "skrytia" tohto výrezu. O žiadne skrytie sa však rozhodne nejedná, systém týchto pár riadkov pixelov len zaplní čiernou tapetou, čo môžete vhodne orezaným obrázkom urobiť na každom smartfóne aj sami. Hodiny, informácia o zostávajúcej energii v batérii aj všetko ostatné zostane na tom istom mieste.

Všetky mnou používané aplikácie si s rohmi P20-tky poradili bez akýchkoľvek problémov, až na Instagram. Ten sa však v hornej časti vykresľoval zle pri oboch režimoch výrezu - predvolenom i "skrytom".

Problém som mal tiež s navigáciou Waze. Každých pár minút stratila signál a piktogram auta na mape zostal stáť, často pred dôležitou križovatkou. Poloha sa chytila až po ďalších pár sekundách. Záujemca o kúpu by si teda mal v priebehu nadchádzajúcich pár týždňov na internete overiť, či sa problémy s GPS neopakujú aj u iných čerstvých majiteľov.

Huawei P20 ponúka dobre odladenú kombináciu nového Androidu 8.1 Oreo so známou nadstavbou EMUI vo verzii 8.1. Majitelia starších telefónov značky tak nájdu všetko na svojim mieste.

Na uzamykacej či domácej obrazovke ani v hornej lište s rýchlymi prepínačmi nič neprekvapí. Je tu aktivácia LED baterky, Wi-Fi hotspot, zdieľanie obrazu do kompatibilných televízorov, režim nerušiť, nahrávanie obrazovky aj režim ochrany zraku zožltnutím obrazovky.

Filter môžete načasovať, no automatická aktivácia podľa západu Slnka chýba. Huawei ponúka tiež režim Prirodzený tón, ktorý má byť obdobou True Tone technológie a prispôsobuje teplotu farieb okamžitým podmienkam v miestnosti. Farby si môžete jemne upraviť aj sami, podľa svojho vkusu.

NFC môžu klienti niektorých slovenských bánk využiť aj na platenie v obchodoch cez Google Pay. Život vám uľahčí zmenšenie obrazovky pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou, automatické zdvihnutie hovorov pri priložení mobilu k uchu alebo stíšenie vyzváňania po zodvihnutí zo stola. Spolu s ovládaním v rukaviciach hľadajte tieto gestá v položke Inteligentná pomoc.

Huawei P20 môžete kúpiť so 4 GB operačnou pamäťou v kombinácii so 128 GB (115 GB dostupných) vnútorným úložiskom. Je to slušná kapacita pre všetky fotografie, videá a aplikácie, no bude finálna, kedže s možnosťou využívať microSD karty sa nepočítalo. Ako 256 GB variant neexistuje dokonca ani P20 Pro.

Nový Kirin 970 ponúkne dostatok výkonu, najmä v spojení s grafickým čipom Mali-G72. Počas testovania zaváhal len raz pri používaní fotoaparátu, no stačilo reštartovať jeho aplikáciu.

Aj tu však čínska novinka ťahá za kratší koniec. S 207265 bodmi v našom Antutu benchmarku by sa P20-tka v marcovom rebríčku ocitla až za Samsungom Galaxy S9, Nokiou 8, OnePlus 5(T) alebo konkurentmi z vlastnej stajne Honor View 10 a Huawei Mate 10 (Pro). Exynos 9000 aj Snapdragon 845 teda majú navrch.

Hoci som nepatril k fanúšikom EMUI, táto nadstavba sa mi páči čoraz viac. Šikovný je zoznam s prehľadným denníkom hovorov a kontaktmi, ktoré môžete rýchlo vytočiť alebo im odoslať SMS. Telefón s mojou SIM v od Orange podporoval VoLTE, takže informácie na internete som mohol vyhľadávať aj počas hovoru a bez dosahu Wi-Fi. Na toto používatelia s iPhonami stále čakajú.

Ako klávesnicu telefón používa SwiftKey s jedným z najlepších slovenských prediktívnych slovníkov. Dostupné je tiež zvukové a vibračné potvrdenie stlačených klávesov.

Fotoaparát P20 a P20 Pro sa okamžite vyšplhal na čelo hodnotenia DxOMark, takže moje očakávania boli obrovské. Najprv trocha teórie. V lacnejšom modeli sú len dva zadné fotoaparáty. Koncept spájania 12 Mpix farebného a 20 Mpix čiernobieleho snímača už poznáme. Výsledný (farebný) záber môže mať maximálne 20 megapixelov s pomere strán 4:3.

Oproti predchodcom sú ale čipy výrazne väčšie. Vďaka šošovkám so svetelnosťou f/1.8 (RGB), respektíve f/1.6 (ČB) preto zachytia oveľa viac svetla.

Prostredie fotoaparátu, ktorý najrýchlejšie spustíte z uzamykacej obrazovky alebo dvojitým stlačením tlačidla pre zníženie hlasitosti nadol, prechádza už dlhšie len miernymi úpravami. P20 do neho pridáva technológiu Master AI, ktorá má obraz analyzovať a automaticky vybrať najideálnejšie nastavenia a scénické režimy. Má ich byť až 19.

Vie napríklad sama zapnúť režim pre portrét, zeleň či modrú oblohu pri fotografovaní v prírode. To je niekedy šikovné, no inokedy zas režimy výrazne deformujú reálne farby a sú agresívne ako filtre na Instagrame. Na displeji ešte vyzerajú dobre, no pri pohľade v počítači mením názor. Bohužiaľ, ručné zatvorenie automatického režimu nič nerieši. Trvá len pár sekúnd, kým sa zapne opäť (analýza totiž prebieha permanentne) a opäť rozostrí pozadie za tvárou toho, koho fotíte. Riešením môže byť vypnutie Master AI v nastaveniach, no niektoré jeho režimy sa mi predsa len zdali užitočné a chýbali by mi.

Posúvaním ľavej lišty môžete Portrét so skrášľovaním pleti (to určite vypnite) a rozmazávaním pozadia aktivovať aj sami. Je tu tiež špeciálny režim Noc pre ručné nastavenie času uzávierky, Clona pre detailnejšiu práci s rozostreným pozadím a plne manuálny režim Pro (zaostrovanie, ISO, uzávierka, EV, WB). Ako ste sami pochopili, v niektorých sa jednotlivé palety možností prekrývajú.

To však až tak nevadí, Huawei P20 totiž takmer vždy urobí výbornú fotku aj v plne automatickom nastavení. Verné farby, široký dynamický rozsah a veľa detailov ho právom vystrelili medzi najlepšie na trhu.

HDR, spomalené videá a panorámu zapnete v položke Viac. Optickú stabilizáciu objektívy telefónu nemajú. V noci ale vidno prácu elektroniky či ak chcete umelej inteligencie. Mesto osvetlené pouličnými autami tak nie je problém fotografovať ani z ruky či podopretím sa o strom alebo zábradlie. Pri nahrávaní 4K alebo Full HD (60 fps) videí už otrasy, bohužiaľ, vidno. To je veľká škoda.

Predná kamera naopak vyniká. S 24 megapixelmi ju môžeme smelo označiť za jednu z najlepších na trhu. Hoci nezaostruje a maximom pre video je Full HD, respektíve Full HD+ rozlíšenie. Vždy sa uistite, že vypínate skrášľovanie pleti. Ak je aktívne, video bude mať len HD rozlíšenie. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Huawei P20.

Huawei si pripravil bohatú ponuku vopred nainštalovaných aplikácií: podarený e-mailový klient, fitness aplikáciu Zdravie, kompas, HiCare pre správu problémov, Phone Clone pre uľahčenie prechodu zo starého smartfónu alebo Quik pre rýchlu editáciu videí.

Hudbu budete musieť počúvať cez pribalenú USB-C - 3,5 mm redukciu alebo USB-C slúchadlá, ktorým zostal in-ear dizajn aj ovládacie centrum s diaľkovou reguláciou hlasitosti. Ich zvuk je dobrý, hoci by zniesli aj výraznejšie basy. Spodný hlasitý reproduktor je na tom ešte lepšie. Dostatočne hlasný a kvalitný.

Batéria dostala kapacitu 3400 mAh a výdrž na jedno nabitie je veľmi slušná. Nikdy som nemal problém prežiť celý deň s niekoľkými desiatkami percent energie v zálohe. Aj pri náročnom používaní a využívaní navigácie počas jazdy autom (30-40 minút denne) som nemal problém prekročiť screen-on-time s hodnotou 4 hodín. Celkovú výdrž tak môžem spriemerovať ako 16 hodín nepretržitej služby.

Ak by to bolo málo, pripravený je šetriaci režim potláčajúci internetové služby, zníženie rozlíšenia displeja alebo Ultra úsporný režim, ktorý však povolí len základné systémové aplikácie ako telefonovanie či posielanie SMS správ. O rýchle nabíjanie sa postará dodávaný SuperCharge adaptér.

Výhody:

+ dizajn

+ výborné fotoaparáty a predná kamera

+ VoLTE (u niektorých SK operátorov)

+ odomykanie tvárou alebo odtlačkom prsta vpredu

+ slušná výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- Master AI farbám fotografií niekedy skôr škodí

- videám chýba optická stabilizácia

- chýba plnohodnotná odolnosť voči vode (len IP53)

- výkon procesora, RAM alebo 128 GB úložisko za konkurentami zaostáva

- problémy s GPS (najmä s Waze)

Orientačná cena: 669 €

Záver

Huawei P20 je viac než vydareným nástupcom P10-tky. V čom konkurenciu bez problémov vyrovná, alebo ju dokonca preskočí? Na zoznam určite zaradíme podarený dizajn, výborné fotoaparáty, slušnú výdrž na jedno nabitie a výborný celkový dojem z používania.

Nič iné než 128 GB úložisko a dnes už priemerná 4 GB operačná pamäť naopak nemusia stačiť každému. V porovnaní surového výkonu nebude stačiť ani vlastný procesor Kirin. To sú však len drobnosti, ktoré väčšinu používateľov trápiť nebudú.

Tí by zrejme privítali skôr lepšiu odolnosť voči vode, optickú stabilizáciu pri videách a trochu jednoduchšie prostredie fotoaparátu.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P20.

Diskusia k článku:

LOL 06.05.2018 - 17:26

Tolko nedorobkov a absencia OIS v takomto telefone, to je totalny fail. Vidno, ze cinania sa prvej lige nemozu rovnat a budu hrat len druhe husle pri Samsungu a Apple. To svedci aj o tom, ze cena ich top modelov velmi rychlo klesa a aj tento to budeme mat do pol roka za 400 eur, ako pri P10. Modra obloha a rezim Zelen v Master AI je nepouzitelny, mozno pre deti. Telefon sa kvoli zadnemu krytu zosmykne aj z takmer rovneho stola. Aj taka jednoducha hra ako Hill Climb Racing 2 seka a nie je plynula! S Waze som ale problem zatial nezaznamenal.

Kosto8917.05.2018 - 15:32 Trvalý odkaz

ale ved OIS by mal mat 12MIX farebny objektiv a tak isto pri 1080p pri 30 FPS by mala mat tiez opticku stabilizaciu.

Me_Gusta11.09.2018 - 22:59 Trvalý odkaz

Ahojte, mate aj vy tak slabý príjem wifi? Oproti Moto z3 play je o dosť slabší.

Celá diskusia 5 príspevkov