Nokia C6-01

SKÚSENOSTI majiteľaPoznámky na základe dlhodobého používania.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

RECENZIA: Nokia C6-01

GALÉRIA: Nokia C6-01

FÓRUM: Aparáty so Symbianom S60, S80

Prečítajte si skúsenosti Michaely Ivančíkovej.

Úvod

Keďže telefóny sú mojou záľubou už niekoľko rokov, vyskúšala som si ich už pekných pár desiatok. Po prejdení na smartfóny som začínala klasicky so Symbianom (Nokia 6120 classic, Nokia 5800 XM, SE Vivaz) a bola som spokojná, keďže som nič iné nepoznala. Potom som si vyskúšala Windows Mobile (Samsung i600, HTC HD2), no zdal sa mi trocha komplikovaný. Keď som "narazila" na Android (HTC Hero, HTC Desire HD, SE X10 mini), vedela som, že je to pre mňa to pravé. Veľmi som si naň zvykla a doteraz ho považujem za "najpriateľskejší" operačný systém. Momentálne používam Motorolu Flipout a ako sekundárny telefón Nokiu E71. Pred pár týždňami som dostala možnosť vyskúšať si po čase znova Symbian, tentokrát vynovený v podobe Nokie C6-01. Očakávala som zlepšenia, no aj napriek evidentnej snahe vývojarov to stále nie je to "pravé orechové".

Konštrukcia

Vzhľad Nokie C6-01 je konzervatívny, pôsobí solídne a nezahanbí vás, ani ak potrebujete trocha reprezentovať. Dizajnovo je neutrálny, vhodný pre ženu aj pre muža.

Spracovanie je na vynikajúcej úrovni, nikde nič nevŕzga. Celý zadný kryt je z kovu, vrátane rámu okolo displeja či hardvérového tlačidla pod ním, čo poteší tých, ktorí nemajú radi "plasťáky". Hmotnosť je vyššia, než sa na prvý pohľad môže zdať, čo je však daň za kovové časti. Rozmery ma naozaj potešili, v dnešnej dobe plnej dotykových "placiek" je tu prístroj pri ktorom sa nebojím, že ho "rozlomím". Nie je príliš tenký, ale ani zbytočne hrubý a jeho výška je tiež ideálna, takže padne do ruky veľmi dobre, pohodlne sa dá ovládať jednou rukou. Jemne zaoblené hrany dotvárajú príjemný pocit. Bez problémov sa zmestí do vrecka a nikde nevytŕča.

Plusy: kvalitné spracovanie, reprezentatívny výzor, prijateľné rozmery

Mínusy: vyššia hmotnosť

Displej

Obrazovka je "čistá", žiadne "štvorčeky", avšak aj keď som mala jas na maximum, pôsobila na mňa nevýrazne a trochu tmavo. A to neporovnávam so žiadnymi Super AMOLED displejmi, len s inými obyčajnými. Čo je potešujúce, čitateľnosť v exteriéri je veľmi dobrá, takže oproti prevažne androidom aspoň uvidíte, kto sa vám snaží dovolať, či koľko je hodín.

Plusy: dobrá viditeľnosť na slnku

Mínusy: tmavé, nevýrazne farby

Ovládanie telefónu

Keďže Nokia konečne prešla na kapacitné displeje, očakávala som pohodlnejšie ovládanie než na starších modeloch tejto značky. Ostala som sklamaná. Obrazovka často na dotyk nereagovala, musela som vyvinúť silnejší tlak, čo mi pripomenulo časy rezistívnych displejov. Aj "skrolovanie" šlo citeľne ťažšie než na iných kapacitných displejoch. No možno som len rozmaznaná z ovládania iPhonu či HTC-čiek. Pri výbere na obrazovke je cítiť pod prstom jemnú odozvu v podobe vibrácie, ktorá mi veľmi vyhovovala, no dá sa to samozrejme vypnúť v nastaveniach.

Reakcie telefónu sú však dosť spomalené. Občas som po ťuknutí na vybranú položku musela čakať aj dve až tri sekundy, preto sa mi často stalo, že som ťukla na niečo dvakrát, keďže sa zdalo, že prístroj nereaguje. Tým pádom sa otvorila iná aplikácia, než som mala v úmysle. Dosť to dokáže nahnevať, najmä ak potrebujete niečo rýchle vybaviť.

Veľmi mi vyhovovalo automatické pretočenie displeja do landscape režimu, teda polohy na ležato, kde sa pretočilo naozaj všetko vrátane aplikácií, menu aj domácej obrazovky.

Softvérová klávesnica je pohodlná, preklepov som robila len minimum. Čo mi však vadilo bola nepresnosť, najmä v internetovom prehliadači. Vždy som nechtiac niekde ťukla. Ani priblíženie tomu veľmi nepomohlo, pretože potom sa už stránka nedala plnohodnotne prehliadať. Zamrzela aj nemožnosť písania na qwerty klávesnici v polohe na výšku.

Hardvérové tlačidlá pod displejom sú výrazným plusom pri dotykových telefónoch. Aspoň pre mňa. Nielen, že pri zablokovanom displeji ho jeho stlačením môžem rozsvietiť, ale nemusím sa obávať náhodného dotyku pri manipulácii s telefónom. Veľmi oceňujem aj odomykanie obrazovky jednoduchým pohybom posuvníka v pravej bočnej stene.

Informačná dióda je užitočným pomocníkom pri oznamovaní zmeškaných udalostí. Pri tejto Nokii sa nachádza pod displejom v tlačidle s kovovým vzhľadom. V prípade indikovania správy alebo zmeškaného hovoru jemne presvitá cez jeho prostrednú časť. V pohotovostnom režime pri zhasnutom displeji cez diódu telefón jemným svetlom "dýcha", tak ako sme zvyknutí už aj z predchádzajúcich modelov, prevažne z radu E.

Ďalšia svetelná dióda, ktorá je umiestnená vedľa napájacieho konektora svieti počas doby nabíjania. Vďaka tomu viete, kedy je batéria nabitá.

Napriek tomu, že sa tu opäť stretávame s použitím "nokiáckeho" konektoru, nevadilo mi to, pretože nabíjať sa dá aj cez micro USB. Takto si môžete nabiť telefón nielen pri pripojení k počítaču cez kábel, ale v prípade núdze si bez problémov môžete požičiať nabíjačku od kamaráta s androidom.

Plusy: vibrácia pri výbere na displeji, hardvérové tlačidlá, tlačidlo na odomykanie obrazovky, informačná dióda, svetelná dióda, landscape aj vrátane menu a domácej obrazovky, pomerne presná klávesnica, nabíjanie aj cez microUSB

Mínusy: ovládanie displeja, oneskorené odozvy, nemožnosť písania qwerty klávesnicou na výšku

Médiá

Fotoaparát nie je veľmi vydarený, čakala som od neho viac. Nezachráni to ani dvojitý LED blesk. Najviac mi chýbalo automatické zaostrovanie. Nastavenia fotoaparátu sú bežné ako v iných modeloch tejto značky. Výhodou je funkčné približovanie počas nahrávania videa. Mnohých určite poteší možnosť vypnutia zvuku pri snímaní. Prístup do aplikácie je možný aj stlačením spúšte pri odomknutej obrazovke.

Hudobný prehrávač je priemerný, nechýba triedenie skladieb podľa interpreta, albumu alebo žánru, ani jednoduchý ekvalizér s prednastavenými hodnotami. Vytvoriť si vlastnú úpravu však nie je možné. V telefóne však poteší už zabudované rádio, takže sa nemusíte namáhať s hľadaním iných internetových verzií. Nahrávač zvuku je celkom použiteľný, jasne tam počujete hovoriaceho, aj napriek menšiemu hluku v miestnosti. Čo sa týka samotného zvuku pri prehrávaní skladieb, tak cez slúchadlá je počúvateľný, aj keď to je samozrejme aj záležitosť kvality slúchadiel, osobne používam "Kossy" a bola som spokojná, avšak varujem pred počúvaním hudby cez reproduktor. Zvuk je plechový a po chvíľke vám nezíde na um iné slovo než otrasný. Na obranu však treba dodať, že tento telefón nie je prezentovaný ako multimediálne zariadenie a ja osobne aj tak najradšej počúvam hudbu cez slúchadlá, takže v tomto mi vyhovoval.

Časované profily je vec, ktorá mi v mnohých mobilných telefónoch chýba. Aj keď v obchodoch s aplikáciami sa dá nájsť softvér, ktorý ponúka rovnakú službu, oceňujem možnosť načasovania profilov už ako súčasť operačného systému.

Ovi obchod mi príde ako obťažujúci prvok v systéme. Prepojenie cez Ovi pri používaní niektorých aplikácií, hlavne sociálnych sietí zdržovalo, často pýtalo opätovné zadávanie prihlasovacích údajov. Najlepšie je vyhľadať si potrebnú aplikáciu v počítači cez jej webové rozhranie a následne si ju nechať poslať do mobilného telefónu a nainštalovať. Používanie Ovi Store cez vstavaný prehliadač je občas zúfalé.

Samotný internetový prehliadač je dosť nepohodlný, osobne som radšej využívala nainštalovanú Operu Mobile. Najviac mi vadila nemožnosť otvoriť si ďalšie okno a neustále preklepy.

Plusy: funkčné približovanie počas nahrávania videa, možnosť vypnutia zvuku pri fotografovaní, zabudované rádio, časované profily, 3,5 mm jack, vynikajúci nahrávač zvuku, hodiny ako šetrič displeja

Mínusy: slabý fotoaparát, kvalita zvuku pri prehrávaní cez reproduktor, Ovi obchod, internetový prehliadač

Konektivita

S citllivosťou Wi-Fi i GPS signálu som bola spokojná. Rýchlo nájde už známu Wi-Fi sieť, do ktorej sa automaticky prihlási. Pri vyhľadávaní satelitov pred použitím navigácie som ani pri studenom štarte nečakala viac než dve či tri minúty. V stabilite pri pripojení nie je Nokii čo vytknúť.

Výdrž

Výdrž je jednoznačne veľkým plus. Na rozdiel od mnohých smartfónov s operačným systémom Android, Nokia C6-01 vydržala o viac než jeden deň prevádzky dlhšie. Pri bežnom používaní som sa dostala až na tri dni. V tomto má Symbian naozaj navrch, žiadne prudké a náhle vybíjanie, aké mnohí poznajú z androidov sa tu nekoná.

Systém

Aj napriek tomu, že Symbian ako starší operačný systém by mal mať svoje muchy vychytané, stopercentne sa naň spoľahnúť nemôžete. Nokia C6-01 mala spomalené reakcie, napr. pri návrate na domácu obrazovku z menu, prípadne po jej odomknutí sa občas stávalo, že displej na dotyk nereagoval okamžite, ale dával si pár sekúnd na čas. Prekáža to nielen vtedy, keď človek potrebuje rýchlo použiť svoj mobil, ale mne ako netrpezlivému človeku to vadilo stále. Okrem toho raz za čas vypovedal službu úplne a zamrzol.

Čo sa týka prostredia, tak je to klasický Symbian, ako ho poznáme, takže rozpisovať sa o ňom nebudem. Vec, ktorá mi však chýba na Androide je možnosť ukončiť aplikáciu buď rovno v jej menu alebo pri zobrazení bežiacich aplikácii prostredníctvom stredového tlačidla. Toto má Symbian vyriešené jednoduchšie.

Plusy: jednoduché ukončovanie aplikácií

Mínusy: zamŕzanie systému, spomalené reakcie

Nainštalované aplikácie

Doinštalovaných aplikácií mám v mobilnom telefóne málo. Nielen na Symbiane, ale aj na iných operačných systémoch. Zbytočnosti neinštalujem, prípadne ich vymažem. Z mnou používaných vyberám:

Sleeping Screen

Opera Mobile

Chat

Battery Monitor

Nokia Beta Labs

JoikuSpot

Záver

Musím sa priznať, že nie som symbianový nadšenec, radšej používam Android, no keď som dostala možnosť vyskúšať si po dlhšom čase Symbian, neváhala som. Bola som zvedavá, či a aké pokroky spravil. Naposledy som mala dotykovú Nokiu 5800XM, ktorá mala staršiu verziu tohto operačného systému. Úprimne však musím povedať, že s mojou predchádzajúcou Nokiou som bola spokojnejšia. Preferujem síce kapacitné displeje, no tomuto akoby stále niečo chýbalo. Robila som dosť omylov a preklepov v menu aj pri prezeraní webu. Preto by som tu ocenila stylus. Telefón by som odporúčala len niekomu, kto ešte predtým nemal žiaden s kapacitným displejom, inak by bol pravdepodobne sklamaný. Bežnému nenáročnému používateľovi,ktorý len telefonuje, sem-tam napíše SMS či e-mail, popočúva si hudbu a spraví zopár momentiek by mal postačovať. Určite mnoho ľudí ocení, že po vybratí z krabice sa dá okamžite používať bez nutnosti doinštalovávania základných aplikácií ako súborový manažér, časovač profilov či vynikajúci výkladový slovník, ktorý podľa mňa nemá v iných operačných systémoch konkurenciu. Pomer konštrukčné spracovanie a cena je viac než vynikajúci. Avšak vy by ste mali mať vo svojej výbave na oplátku trpezlivosť.

Diskusia k článku:

anonymous12.08.2011 - 15:10 Trvalý odkaz

mulo: Misa pekne skusenosti, ja som mal ten mobil a vadilo mi hlavne ze displej reagoval aj ked som len prilozil palec nad displej a to mi vadilo , taktiez mensia uhlopriecka 3,2 mi vadila lebo displej je sirokouhly a preto sa zda mensi ako napr. 3,2 na Orange Boston. Inak C6-01 ma vylepseny displej od N8 ale mne sa zdal na N8 pre mna lepsi aj zobrazovanim aj dostykom. Dalej mi vadilo ze 3.5mm jack bol na spodnej strane a níe na vrchu. Ale najviac ze ten mobil nema AF u fotaku inak je ten mobil super. Ale osobne by som si ho nekupil .

anonymous12.08.2011 - 16:08 Trvalý odkaz

Michaela: Dakujem, Pato. To je zaujimave, ze tebe ten displej reagoval tak jemne, mne naopak. Mne osobne sa ten novy CBD displej nepozdava, aj ked je aspon citatelny na slnku. No tie farby by mohli vylepsit ;).

anonymous12.08.2011 - 16:44 Trvalý odkaz

mulo: ved som pisal ze sa mi zdal horsi ten displej na C6-01 tak ako tebe

anonymous12.08.2011 - 18:06 Trvalý odkaz

netreba: nokia v poslednej dobe vypusta same geno ...

Celá diskusia 25 príspevkov