Poradňa: Môžem použiť externý mikrofón pri nahrávaní videí na Androide?

Externé mikrofóny dokážu výrazne vylepšiť zvuk vo videu nahrávanom na mobil. Pri niektorých androidoch vám však budú zbytočné.

Sobotnú rubriku Poradňa pripravujeme na základe vašich otázok. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme ten najzaujímavejší a spracujeme ho formou takéhoto článku.

Poradňu na Fony.sk podporuje obchod Mi-store.sk.

Čitateľ Milan sa zaujíma o nahrávanie videí s externým mikrofónom: "Dobrý deň, viem, že sa venujete hlavne mobilom, ale dúfam, že mi poradíte aj s mikrofónom. Chcel by som si kúpiť mikrofón Rode smartLav+. Je napísané, že je určený pre iPhony. Funguje aj s Androidom? Ak by som ho pripojil do mobilu, vedel by normálne nahrávať zvuk vo videu bez použitia ďalšej appky? Budem rád ak mi odpoviete, aj keď je to trošku z iného súdka."

Výrobca Rode na svojom webe uvádza, že jeho mikrofón smartLav+ podporuje zariadenia s iOS a "vybrané" zariadenia s Androidom.

My môžeme potvrdiť, že s externými mikrofónmi pripájanými k iPhonom nemávame žiadne problémy. K tým starším ich pripojíte cez tradičný 3,5 mm audio jack, k novším prostedníctom dodávanej redukcie pre Lightning konektor. Telefón ich rozpozná a pri nahrávaní videí cez zabudovaný fotoaparát bude zvuk snímať práve z mikrofónu.

S androidmi je to bohužiaľ zložitejšie. Vieme potvrdiť, že podobný postup funguje s väčšinou Samsungov. V minulosti sme mali podobné skúsenosti aj so smartfónmi od Sony.

Časť smarfónov ale po spustení aplikácie fotoaparátu vždy preferuje vstavaný mikrofón, prípadne niekoľko mikrofónov rozmiestnených rôzne po konštrukcii - kvôli lepšiemu odrušeniu nežiadúcich zvukov alebo nahrávaniu viackanálového audia. K takýmto výrobcom patrí napríklad Huawei.

Rode smarLav+ alebo iné budete k jeho mobilom pripájať zbytočne. Pri nahrávaní videí ho budú ignorovať. Šťastie môžno budete mať len s niektorou so špeciálnych aplikácií z Google Play alebo vstavaným diktafónom. Ani na to by sme sa však príliš nespoliehali.

Milanovi teda odporúčame vyhľadať konkrétne skúsenosti ostatných používateľov na internete. Ako kľúčové slová by sme použili názov mobilu + frázu "external microphone" (napr. Moto G5 plus external microphone). To napovie, či budú mikrofóny v kombinácii s jeho androidom fungovať, alebo nie.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Milan k. 17.04.2018 - 20:55

Čo by ste si vybrali vy rode smartlav+ alebo rode VideoMic Me chcem si to kupiť k samsungu s8 na pravidelne natáčanie videi

Celá diskusia 1 príspevok