HTC U11 life - namiesto kopírovania vlastný štýl

Recenzia 5,2'' androidu s Full HD displejom, 16 Mpix fotoaparátom, slabšou 2600 mAh batériou a pribalenými USB-C slúchadlami s potlačením hluku.

HTC už dávno nepatrí na výslnie. Najmä vlajkový model U11 je však podľa mňa prehliadaný neprávom. Ide o výkonný a dobre vyzerajúci mobil, ktorý zbytočne neexperimentuje, no dáva prednosť overeným a spoľahlivým riešeniam.

Je preto logické, že výrobca skúša využiť zvuk jeho mena aj pri ďalších modeloch. Je tu HTC U11+, U11 EYEs aj odľahčená verzia U11 life. V niečom má k súrodencom blízko, na niečom sa, naopak, šetrilo až príliš.

ikona

Základné info: HTC U11 lifeSmartfón z rodiny Android One s 5,2'' Full HD displejom, OS Android 8.0 Oreo, dvojicou 16 Mpix fotoaparátov, ovládaním stlačením bočných stien a 2600 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Ide o elegantný a relatívne šikovne malý mobil. Páči sa mi, že predné sklo chrániace displej akoby úplne plynule prechádzalo do rámu a pri zhasnutej obrazovke takmer nemáte šancu vidieť, kde presne v tej čiernej ploche leží displej a čo už sú nevyužité okraje.

Konštrukcia je však klasická a sklo úplne rovné, takže nebude oslabené pri náhodných pádoch. Pre parádny efekt stačilo natrieť na čierno aj pár milimetrov rámu. Zvyšok už je modrý, tak ako chrbát.

Odolnosť displeja je dobrá, ale to vzadu už Gorilla Glass určite nie je. Po dvoch týždňoch som mal chrbát U11 life plný škrabancov od bežného pokladania na stôl. Skvelý dizajn vám tak bez ochranného puzdra vydrží len pár mesiacov. Na rozdiel od veľkej U11-tky, tu v balení plastový obal chýba, tak doň radšej investujte čím skôr.

Problém som mal aj s vypínačom pod reguláciou hlasitosti. Stláčal sa naozaj nepríjemne ťažko. Predpokladám, že išlo o chybu, ktorú by e-shop bežnému zákazníkovi vyreklamoval a smartfón vymenil za podarenejší kus.

Mňa aspoň motivoval rýchlejšie si nastaviť odtlačok prsta, aby som displej mohol rozsvietiť spoľahlivejším dotykom palca na plochu pod 5,2-palcovým displejom.

Takéto Super LCD panely HTC robiť vždy vedelo. U11 life má skvelé farby, výborný kontrast a slušnú čitateľnosť na slnku. K tomu si pridajte Full HD rozlíšenie a automaticky aktivovateľný Nočný režim šetriaci vaše oči v tme. Razom tak získate výhodu nad množstvom HD-čkových konkurentov. Oceňujem tiež, že nie všetko nové na trhu musí mať pomer strán 18:9. Starú klasiku, teda 16:9, nie je nutné za každú cenu nahrádzať.

Všetko nové by ale malo mať Android 8.0 Oreo a HTC nesklamalo. Bohužiaľ, Google stále nedokázal vštepiť hlbší zmysel notifikáciám na uzamykacej obrazovke. Pod obrovskými hodinami vidím len dva posledné riadky. Ostatné musím rozklikávať, takže je pre mňa výhodnejšie stiahnuť hornú lištu.

Body pre rýchle zapnutie fotoaparátu alebo príjem hlasových pokynov Asistenta Google v spodných rohoch sú praktické. Najčastejšie som ich používal na vygooglenie rýchlych kľúčových slov, ak sa mi nechcelo používať klávesnicu.

Rám smartfónu môžete v dlani stlačiť (silno zovrieť) a tým aktivovať funkciu Edge Sense. Pri prvom nastavení vás vyzve na tri rýchle stlačenia za sebou, čím nastaví ideálnu intenzitu pre spoľahlivé rozpoznanie takéhoto gesta. Pamätajte ale, že s niektorými krytmi nemusí fungovať ideálne.

Rozpoznáva dva druhy zovretia, počas každodenného používania tak môže krátke stlačenie bokov spustiť fotoaparát alebo akúkoľvek inú aplikáciu. Dlhé stlačenie zas rozsvieti LED svietidlo alebo vytvorí screenshot.

Horná lišta s notifikáciami ničím neprekvapí. Nechýba tu žiadny z podstatných prepínačov pre Wi-Fi, Bluetooth, režim Nerušiť a ďalšie. Príjemným prekvapením je prítomnosť NFC, ktoré môžu klienti vybraných bánk využívať na bezkontaktné platby cez Google Pay.

Kedže sa tento smartfón drží viacerých klasických riešení, tlačidlá pre návrat späť a vstup do ponuky multitaskingu sú senzorové, podsvietené a nezaberajú miesto na displeji. Ten tak budete môcť využiť aj s dvomi aplikáciami naraz, v rozdelených oknách zoradených pod sebou. Toto ale už zvládne každý novší android.

Na zadávanie textu poslúži šikovná klávesnica Gboard s podareným slovenským prediktívnym slovníkom. Jej horný riadok ponúkne zadávanie číslic, špeciálne ponuky zas smajlíkov alebo vyhľadávanie GIF-ov v príslušných online knižniciach pre spestrenie chatov.

Lacnejší U11 life netrpí na nedostatok výkonu. Vo vnútri beží spoľahlivý čipset Qualcomm Snapdragon 630 spojený s 3 GB operačnou pamäťou a 32 GB vnútorným úložiskom. Z neho mi po prvom zapnutí zostalo voľných takmer 20 GB.

Pri bežných činnostiach, prehrávaní videí, surfovaní na internete alebo prepínaní medzi viacerými aplikáciami naraz som nezaznamenal žiadne zaváhanie ani nepríjemné zahrievanie. Horšie to bude s grafickým jadrom Adreno 508. Horúcu novinku PUBG Mobile si napríklad zahráte plynule, no len na najnižších detailoch, ktoré si koniec-koncov hra nastaví automaticky. Na strednej úrovni už výrazne seká.

Pri hraní mi prekážalo umiestnenie hlasného reproduktora. Po otočení mobilu na šírku si ho budete zakrývať dlaňou. Sklamal aj pri pokuse o prehrávanie hudby cez Spotify. Zvuk je veľmi mdlý, hĺbky a výšky podpriemerné a už na strednej hlasitosti začína nepríjemne rezonovať.

Audio jack s 3,5 mm konektorom nahradili moderné USB-C slúchadlá. Po prvom pripojení "naskenujú" štruktúru vašich uší a vytvoria vylepšený zvukový profil, pre čo najlepší prednes. Ich kvalita je výborná a zvuk v celom spektre jasne predčí všetkých blízkych konkurentov.

Malo by sa jednať o rovnaké špunty, ktoré dostane aj k väčšej vlajkovej lodi U11. Hrdia sa tiež aktívnym potlačovaním zvuku, čo je pri slúchadlách priamo v balení stále rarita. Veľa ruchov okolia odblokuje už ich samotná pasívna in-ear konštrukcia so správne zvolenou veľkosťou náušníkov. V krabici nájdete tri rôzne veľkosti.

Chýba im regulácia hlasitosti priamo na kábli, no pripojíte ich aj k iným androidom, napríklad novej Xperii XZ2 Compact.

Dospelé HTC U11 kvalitou fotoaparátu príjemne prekvapilo. Od lacnejšieho modelu samozrejme špičkové výkony očakávať nemôžeme, no snímky za dobrého počasia určite nikoho nesklamú. Snímač so 16 Mpix rozlíšením ponúkne dostatočne veľa detailov a verné farby. Pri využití HDR, ktorého aktiváciu môžete nechať na automatiku, nemám výraznejšie výrady ani k jeho dynamickému rozsahu.

Večer to už taká sláva nie je, fotografie zostanú bledé a farby zmiznú. Nastupuje aj veľmi výrazný šum.

Podobný scenár sa bude opakovať pri prednej kamere. Čip s veľmi sľubným 16 Mpix rozlíšením vytvorí prekvapivo kvalitné snímky cez deň a v dobre osvetlených interiéroch, selfies v šere alebo za tmy však budú doslova tragické. Teší ma však, že HTC nezapína žiadne softvérové skrášľovanie tvárí a podobné nezmysly. Predná kamera vždy použije dvojsekundovú samospúšť, čo hodnotím skôr pozitívne. Ale chápem, že niekto by uvítal možnosť voľby.

Teší ma premyslené prostredie fotoaparátu, jasné rozvrhnutie ponúk aj bohatý manuálny režim, dokonca s ručným nastavením času uzávierky a možnosťou fotiť do formátu RAW. Pri fotografovaní panorám zas bude pomáhať digitálna vodováha.

Videá z tohto drobca sú kapitola sama o sebe. Možnosť nahrávať ich v 4K rozlíšení by som v HTC U11 life fakt nečakal, najmä ak Full HD záznam zvládne len 30 snímkov za sekundu, namiesto plynulejších 60 fps. Full HD bude maximom aj pre prednú kameru.

Príjemným prvkom navyše je tiež odolnosť voči vode, hoci s nižším stupňom certifikácie IP67. V hĺbke jeden meter by mal smartfón bezpečne prežiť aspoň 30 minút.

Najslabším článkom tohto smartfónu je batéria. S kapacitou 2600 mAh neohúri ani na papieri, ani v bežnej prevádzke. Hodina a pol ranného navigivania s Waze mobil bude ukazovať 70 %, po obede sa priblíži k šesťdesiatke a bude jasné, že pôjde o klasické jednodenné zariadenie.

V balení je aspoň rýchlejšia nabíjačka, takže na doplnenie energie z nuly na sto bude stačiť 90 minút. Počas nich ale budete musieť zabudnúť na počúvanie hudby cez slúchadlá USonic.

Výhody:

+ kvalitné USB-C slúchadlá s noise-cancelingom v balení

+ nahrávanie 4K videí, dva slušné 16 Mpix fotoaparáty

+ USB-C konektor

+ dostatok výkonu

+ odolnosť voči vode (IP67)

Nevýhody:

- chrbát sa veľmi rýchlo poškriabe

- kvalita nočných fotografií

- zvuk z hlasného reproduktora

- nízka kapacita batérie (2600 mAh)

Orientačná cena: od 329 eur

Záver

HTC U11 life má cenovku nastavenú trochu odvážne. Za svoje peniaze ale dostanete pekný a výkonný mobil, navyše s mimoriadne kvalitnými slúchadlami. Príjemne ma prekvapili aj fotografie počas slnečných dní.

V noci je to už oveľa horšie. K negatívam musím zaradiť aj odolnosť zadnej časti smartfónu a slabšiu batériu. Pristalo by jej aspoň o 400 mAh viac.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí HTC U11 Life.

Diskusia k článku:

Nightmare 30.03.2018 - 01:58

Par veci mi tu chyba...napr ze sa radi do skupiny Android One aa ze ako hodnotis to Edge sense?:)

Matej Krajčovič30.03.2018 - 13:09 Trvalý odkaz

Okrem nápisu na krabici zatiaľ naozaj nevidno žiadne rozdiely. Je tam nové Oreo a appky nie sú nijako orezané. Ako na tom bude rýchlosť aktualizácií, uvidíme až po pár mesiacoch.

Na Edge Sense sa mi páči, že možno nastaviť až dve funkcie (na krátke a dlhé stlačenie). Ja som to používal na spúšťanie foťáku, ale úprimne, zatlačenie na klasické HW tlačidlo spúšťe na Xperii XZ2 Compact je oveľa spoľahlivejšie a rýchlejšie.

Celá diskusia 2 príspevky