Poradňa: Ako pripojiť prílohu e-mailu v aplikácii Gmail na iPhone?

Tento týždeň vám poradíme, ako pracovať s prílohami v aplikácii Gmail. Jednoduchšie však môže byť použitie natívneho poštového klienta v iOS.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tento týždeň nás jeden z vás požiadal o pomoc s odosielaním e-mailov na iOS: "Dobrý deň. V iPhone X a cez aplikáciu Gmail neviem pripojiť žiadny súbor uložený v niektorej z aplikácií, napríklad PDF dokument. Vidím len možnosti Disk od Googlu a Fotky, prípadne nejaké nedávne súbory. Ďakujem za pomoc."

Čitateľ chce dosiahnuť na prvý pohľad jednoduchú vec - k svojmu rozpísanému e-mailu pripojiť PDF dokument, s ktorým predtým pracoval napríklad v aplikácii PDF Expert.

Kedže však namiesto natívneho poštového klienta Mail na iOS používa Gmail a v operačnom systéme od Apple je prístup aplikácií k vnútornému úložisku kvôli bezpečnosti výrazne obmedzený, nevie si poradiť. Ak máte v Gmaili rozpísaný text vašej správy a kliknete na ikonu pre pripojenie prílohy, dostanete na výber len zo súborov uložených vo vašom cloudovom úložisku Google Disk alebo fotografií uložených vo svojom iPhone. Gmail totiž do súborov, s ktorými pracujú iné aplikácie, jednoducho nevidí.

Náš čitateľ má teda tri možnosti:

1. Buď svoj PDF dokument najprv nahrá na Google Disk a v aplikácii Gmail potom klikne na priloženie prílohy, kde príslušné PDF-ko vyberie zo zoznamu súborov a vloží do tela e-mailu.

2. Druhá možnosť je opačná. PDF najprv otvorí v príslušnej aplikácii (na našej ukážke napríklad v spomínanom PDF Expert), klikne na ponuku zdieľania súboru a v zozname vyberie Gmail. Otvorí sa kompozícia nového e-mailu, pričom ako prílohu už uvidí svoje PDF. Uznávame však, že táto možnosť bude ideálna iba pri posielaní nových e-mailov a pri práci s rozsiahlymi konverzáciami, na ktoré odpovedáte ako x-tý adresát v poradí, sa príliš nehodí.

3. Alebo sa viac prispôsobí ekosystému Apple a svoj gmailový účet bude okrem aplikácie Gmail spravovať aj cez jabĺčkársky Mail. V tom prípade svoj súbor cez kartu zdieľania uloží do pamäte iPhonu (Uložiť do Súborov). V aplikácii Súbory potom môže kliknúť na Kopírovať a cez funkciu vložiť zas PDF ľahko umiestni do ľubovoľného e-mailu.

Tretia možnosť bude podľa nás najjednoduchšia. So svojou poštou môžete naďalaj pracovať cez aplikáciu Gmail, Mail môžete využiť iba v takýchto špecifických prípadoch.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

martian 17.03.2018 - 11:22

Nie je nad to, ked mi klient posiela nafotene dokumenty a vsetky su v tele mailu. Na 90% je na konci mailu napisane "Odoslane z mojho iPhone"...

Dejvo17.03.2018 - 12:08 Trvalý odkaz

Mne príde natívna aplikácia Mail v iOS lepšia, z používateľského hľadiska, ako Gmail appka.

Tomas17.03.2018 - 14:08 Trvalý odkaz

Fakt nechapem tieto zbytocne obmedzenia iOS. Taka jednoducha vec.

Matej Krajčovič17.03.2018 - 22:56 Trvalý odkaz

V mobile by som to pochopil, ale presne to isté robí aj poštový klient na Macu...

Han Solo19.03.2018 - 15:13 Trvalý odkaz

Sice apple nemusim, ale este je to mozne riesit apkou documents 6, ktora vie vsetko co potrujete a asi je to najjednoduchsia moznost, ktora nebola uvedena.

Celá diskusia 6 príspevkov