Samsung Galaxy S9+ - evolúcia po tretíkrát

Recenzia vlajkovej lode s natiahnutým 6,2'' QHD+ displejom, duálnym 12 Mpix fotoaparátom s teleobjektívom, 6 GB RAM a 3500 mAh batériou.

Samsung Galaxy S9+ je väčším z dvojice nových top modelov predstavených koncom minulého mesiaca na barcelonskej výstave MWC. Dohady a uniknuté informácie pred oficiálnym uvedením sa potvrdili. Plusko si zachováva takmer totožný dizajn s predchádzajúcou generáciou, väčšina zmien sa konala pod kapotou.

Na prvý pohľad si určite všimnete nový duálny fotoaparát, ktorý pokračuje v šľapajach Galaxy Note 8, a Samsung tiež vsadil na nové farby. Je to práve nová Lilac Purple, teda orgovánová fialová, v ktorej sme Galaxy S9+ dostali na test. Čo okrem netradičnej farby nový top model od Samsungu prináša?

ikona

Samsung Galaxy S9+ (základné info)Väčší 6,2-palcový model so zakriveným displejom s pomerom strán 18,5:9 ponúkne až 6 GB RAM, 3500 mAh batériu a sekundárny teleobjektív.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Začnem tradične balením. Minuloročné vlajkové lode kórejského výrobcu zdieľali podobné čierne balenia s množstvom príslušenstva. Modelový rad Galaxy S9 v tomto trende pokračuje, čo je len dobre. Okrem bežného príslušenstva akým je nabíjačka či USB-C kábel tu nájdete dve USB-C redukcie a slúchadlá AKG.

Redukcie z microUSB a klasického USB type-A na type-C sú veľmi užitočným doplnkom. Umožnia vám pripojiť k telefónu klávesnicu, myš, USB kľúč či dokonca SSD disk Samsung T5. Oceníte ich aj v prípade, ak máte doma množstvo príslušenstva so starým microUSB konektorom. Vďaka redukcii ho môžete používať aj naďalej. Ďalšie využitie je pri prenose dát zo starého zariadenia pomocou aplikácie Smart Switch.

Pribalené AKG slúchadlá patria k tým najlepším, aké dostanete v balení smartfónu. Čerešničkou na torte by bolo puzdro, to tu však nie je. Vzhľadom na širokú ponuku originálnych puzdier je však jeho absencia pochopiteľná. Mojim osobným favoritom je Alcantara puzdro, ktoré som používal aj na Note 8.

Dizajn novej vlajkovej lode je takmer na nerozoznanie od Galaxy S8+, teda minimálne z prednej strany. Po detailnom porovnaním som však niekoľko rozdielov našiel. Galaxy S9+ má mierne odlišné rozmery. Je o milimeter a pol kratší, o takmer pol milimetra hrubší a pribral 15 gramov. Spodná brada je máličko menšia. Tieto drobné zmeny si všimnete len pri priamom porovnaní oboch smartfónov, v praxi nejde o nič dramatické.

Čo si však rozhodne všimnete je zmena v ráme, respektíve v hranách na boku. Pri predstavení smartfónov z radu Galaxy S8 sa Samsung chválil, že sa im konečne podarilo spojiť sklenenú prednú a zadnú časť s kovovým rámom bez akýchkoľvek medzier či výstupkov. Es-osmičky sú preto úplne oblé, čo je síce efektné, no oba telefóny sa preto veľmi šmýkajú. Môžno aj to je dôvod, prečo Samsung znova vytvoril hranu medzi sklom a kovovým rámom na nových modeloch. Veľmi mi to na dotyk pripomína Galaxy S7 Edge. Pravdou je však, že šmykľavosť telefónu to nijako nerieši a mne osobne viac vyhovoval zaoblený dizajn S8.

Zaoblené sú aj rohy telefónu, čo som ocenil najmä po dlhodobom teste Galaxy Note 8. Ten má rohy viac hranaté, čo v ruke nie je príjemné. Galaxy S9+ sa drží lepšie. Treba si však dávať pozor, aby vám nepadol. Sklenené telá sú na tento neduh veľmi náchylné a telefón sa bude šmýkať po akomkoľvek šikmom povrchu. Telefón je spredu aj zozadu chránený odolným sklom Gorilla Glass 5, no puzdro je podľa mňa povinnosťou. Ochránite tak telefón v prípade pádu ale predovšetkým pred mini škrabancami.

Problémom je tiež zachytávanie odtlačkov na zadnej časti, čo bude viditeľné najmä na čiernej verzii. Ani testovaná fialová v tomto ohľade nevyniká a po pár hodinách už bola posiata odtlačkami. Modrú verziu sa mi nepodarilo nájsť u žiadneho operátora ani predajcu, neviem preto posúdiť, ako sa špiní. Je škoda, že Samsung upustil od bielej verzie, ktorá je podľa našich skúseností pre celosklenený telefón najlepšou farbou. Odtlačky sú na bielej najmenej vidieť.

Fialová Lilac Purple je farbou skôr pre nežnejšie pohlavie, aj keď pár mužom sa páčila. Drvivá väčšina opýtaných by však radšej volila čiernu alebo modrú. Nami testovaná farba má vo zvyku meniť odtiene pri rôznych svetelných podmienkach. Pod nočným osvetlením je takmer zlatá, na slnku svetloružová, inokedy tmavofialová. Často som tiež na zadnej strane videl farebné dúhy, čo bolo spôsobené lámaním svetla.

Najväčšou zmenou prešla zadná strana. Čítačka odtlačkov prstov bola konečne presťahovaná pod fotoaparáty. Za jej nevhodné umiestnenie na S8 aj Note 8 si Samsung odniesol množstvo kritiky. LED blesk a snímač tepu sa premiestnili na pravú stranu fotoaparátu. Po vzore Galaxy Note 8 pribudol na Galaxy S9+ sekundárny teleobjektív. Snímač odtlačkov sa preto posunul nižšie než by bolo vhodné a pri jeho nahmatávaní si opäť zašpiníte jeden z objektívov.

Oproti S8 a S8+ je to rozhodne krok správnym smerom, pozícia čítačky však stále nie je ideálna. Oba fotoaparáty spolu so skenerom by som posunul o pol centimetra až centimeter vyššie. Keď som S9+ porovnal s OnePlus 5T či Redmi 5 Plus, oba majú čítačku vyššie a jednoduchšie ju tak nahmatáte.

Žiadnych zmien sme sa pri ovládacích prvkoch nedočkali. Tlačidlo napájania je stále vpravo, Bixby a ovládač hlasitosti vľavo. Audio konektor, USB-C port aj reproduktor ostali dole, SIM zásuvka hore. Zachovaná bola aj odolnosť voči vode a prachu IP68.

Infinity displej s minimálnym rámom sa stal poznávacím znakom vlajkových lodí Samsungu. Displej Galaxy S9+ je s najväčšou pravdepodobnosťou zhodný s Galaxy S8+, výrobca nikde neuvádza konkrétne vylepšenia. Ide teda o 6,2-palcový SuperAMOLED 18,5:9 displej s rozlíšením 1440 x 2960 bodov a podporou HDR. Stále ide o úplnú špičku medzi smartfónmi a nečudujem sa, že výrobca nemal potrebu displej nahradiť.

Nerozumiem však, prečo je stále telefón po prvom spustení nastavený na Full HD+ rozlíšenie. Výdrž batérie tak výrazne nepredĺžite, nakoľko stále budú svietiť všetky pixely na displeji. Jediná ušetrená energia môže byť vďaka procesoru, ktorý sa pri nižšom rozlíšení nebude musieť toľko namáhať. Ja som si samozrejme hneď po spustení zvolil QHD+.

V nastaveniach si môžete zapnúť filter modrého svetla, priblížiť či zmeniť písmo. Nechýba ani možnosť zmeniť režim zobrazenia, prispôsobiť teplotu farieb či upraviť zobrazovanie červenej, zelenej aj modrej samostatne.

Pozeranie videí z YouTube je na HDR displeji Galaxy S9+ zážitok. Vyskúšal som aj niekoľko 4K HDR filmov a ukážkových videí. Na prehrávanie HDR videí potrebujete aplikáciu Samsung Video Library, ktorá je dostupná zadarmo v obchode Galaxy Apps a video vo formáte .mp4 alebo .mkv. HDR obsah je stále skôr výnimkou než pravidlom, rozhodne však odporúčam aspoň raz si HDR video vyskúšať, aby ste mali predstavu o tom, čo displej dokáže. Veľmi spokojný som bol aj s čitateľnosťou na priamom slnku. Nemal som problém smartfón používať ani s čiernou témou.

Výraznou zmenou prešiel aj hardvér. Novinku poháňa čipset Exynos 9810 vyrobený 10 nm technológiou. Skladá sa zo štyroch rýchlych jadier s taktom 2,7 GHz a štyroch úsporných jadier s taktom 1,79 GHz. Čipset dopĺňa grafický procesor Mali-G72 MP18. Kapacita operačnej pamäte narástla na 6 GB. Týka sa to len S9+, nie S9. Vyšší výkon je oproti predchodcovi značný. V Geekbench 4 výkon jedného jadra narástol z 2030 na 3819 bodov a multi core z 6756 na 8902. V AnTuTu 6 dosiahol 220 221 bodov, čo je o 40 000 bodov viac než Galaxy S8. V najnovšej verzii AnTuTu je skóre 250 114 bodov.

Testovaný kus má 64 GB úložisko, z ktorého bolo po prvom spustení dostupných 50,1 GB. Za príplatok 100 eur si môžete kúpiť 256 GB verziu. Vnútorná pamäť dosiahla najlepší výsledok na androide, aký som videl. Sekvenčné čítanie bolo na úrovni 824 MB/s, sekvenčný zápis 207 MB/s. Žiadna hra ani náročný multitasking nerobili telefónu problém. Aj tie najnáročnejšie úlohy zvládol s prehľadom. V súčasnosti ide o jeden z najvýkonnejších androidov na trhu. Konkurovať mu môžu len nové modely so Snapdragon 845.

Galaxy S9+ sa nedá zahanbiť ani v oblasti konektivity. Ponúka hybridný dual SIM slot a teda možnosť rozšíriť vnútornú pamäť pomocou microSD karty až o 400 GB. Vo výbave nájdeme Wi-Fi 4X4 MIMO, Bluetooth 5.0, ANT+, NFC či LTE CAT 18 s prenosovými rýchlosťami až 1,2 Gbps. Nechýba ani bezdrôtové nabíjanie s podporou WPC a PMA.

Senzor tepu sa tiež dočkal vylepšenia, mal by dokázať merať tlak. Bude na to potrebná samostatná aplikácia, ktorá v čase testovania nebola ešte dostupná. Za najväčšie zlepšenie pokladám prítomnosť stereo reproduktorov. V tejto oblasti doteraz vlajkové lode Samsungu zaostávali za konkurenciou, najmä v podaní Apple alebo Sony. Galaxy S9 a S9+ dostali stereo reproduktory vyladené AKG.

V teste hlasitosti som hlavnému reproduktoru nameral v bezprostrednej blízkosti 108,6 dB a sekundárnemu približne 103 dB. Zapnúť si môžete aj funkciu Dolby Atmos, ktorá sa snaží vytvoriť priestorový efekt. Pozeranie videí a filmov tak dostáva úplne nový rozmer, ich prítomnosť veľmi chválim. Dá sa povedať, že už bolo načase, aby ich Samsung do vlajkových lodí priniesol.

Samsung Experience 9.0 postavený na Androide 8.0.0 Oreo nájdete v Galaxy S9 a S9+ hneď po rozbalení. Nový Android ešte viac rozširuje možnosti práce s viacerými oknami pridaním režimu obraz v obraze. Môžete vďaka tomu pozerať videá v zmenšenom okne počas toho, ako robíte niečo iné. Rovnako si môžete ľubovoľne zmenšiť aj inú aplikáciu a to až tak, že ju skryjete do bubliny ako konverzáciu v Messengeri. Správu viacerých okien má Samsung podľa mňa zo všetkých Android nadstavieb spracovanú najlepšie. Výrez časti obrazovky jednej aplikácie a pripojenie druhej veľmi rád a často používam.

Dôležitou vlastnosťou systému je aj bezpečnosť, pri ktorej Samsung vsádza na novú verziu Knox 3.1. Nechýba tak zabezpečený priečinok či pokročilé biometrické rozpoznanie. Na rozdiel od radu S8 a Note 8 teraz môžete používať rozpoznanie tváre a dúhovky naraz. U predchodcov ste si museli vybrať jeden z dvoch režimov. Rozpoznanie tak funguje v režime inteligentné skenovanie rýchlejšie a spoľahlivejšie. Odomykanie tvárou však stále nie je také rýchle ako na OnePlus 5T, no vďaka skenovaniu dúhovky bude bezpečnejšie. Odtlačok prsta je možné používať súčasne s inteligentným skenovaním

Tradičnou súčasťou je už Always on režim, Edge panely či možnosť telefón dokovať. Spolu s radom S9 bol predstavený aj nový DeX Pad, ktorý je nástupcom minuloročného DeX Station. Po pripojení telefónu ho môžete používať ako touchpad, čo pri DeX Station možné nebolo.

DeX Pad je po aktualizácii na Android 8.0 kompatibilný aj s radom S8 a Note 8. Predávaný bude samostatne za 99 eur. Novinkou v nadstavbe je možnosť otočiť domácu obrazovku na šírku. Túto funkciu si však musíte povoliť v nastaveniach. Pribudla tiež aplikácia SmartThing, ktorá umožňuje pripojenie a správu rôznych IoT zariadení pre inteligentnú domácnosť na jednom mieste.

Zrejme najväčšou zmenou prešiel hlavný fotoaparát. Väčší z dvojice S9 dostal po vzore Note 8 sekundárny teleobjektív. Umožňuje dvojnásobné priblíženie a dynamické rozostrovanie, čo je podľa nás najprepracovanejší systém pre bokeh efekt. Sekundárny fotoaparát je vybavený optickou stabilizáciou, vďaka čomu je možné teleobjektív efektívne používať. Smartfóny s teleobjektívom bez stabilizácie často nedokážu vytvoriť nerozmazané fotografie pri priblížení. Stabilizáciu tu preto pokladám na nevyhnutnosť.

Revolúcia sa však koná na hlavnom 12 Mpix snímači. Disponuje totiž variabilnou clonou, ktorá dokáže meniť medzi svetelnosťou f/1.5 a f/2.4 automaticky, ale aj podľa vášho rozhodnutia. Tento fotoaparát sme už videli vo vyklápacom modeli W2018 pre kórejský trh, sú to však práve Galaxy S9 a S9+, ktoré prinášajú variabilnú clonu v smartfóne na globálny trh. Fotoaparát okrem toho prináša aj nové režimy videa ako 4K 60 fps alebo super spomalené 960 fps HD videá.

Prostredie fotoaparátu sa opäť zmenilo. Približovanie pomocou potiahnutia spúšte je stále prítomné, 2x priblíženie sa premiestnilo na pravý okraj. Na opačnej strane sa usídlil Bixby Vision. Vzdialená ovládacia lišta sa presunula nad spúšť, nastavenia, filtre, blesk či zmena kamery sú tak konečne na dosah palca. Filtre si môžete usporiadať podľa vašich preferencii a taktiež si stiahnuť ďalšie. Úplne zobrazenie umožňuje rýchle prepnutie na pomer strán 18,5:9. Chýba mi tu nastavenie HDR, to musím stále hľadať v nastaveniach.

Prepínanie medzi režimami je možné stlačením názvu daného režimu alebo horizontálnym posunom prsta po obrazovke. Prepínanie medzi automatickým režimom, dynamickým zaostrovaním, super spomaleným videom, pro režimom, panorámou, jedlom, emotikona AR a hyperčasozberom. V nastaveniach si môžete tieto režimy usporiadať, deaktivovať či pridať pomalý záber a šport, ktoré sú štandardne vypnuté. Pro režim umožňuje ovládanie expozičného času, ISO, zaostrovania, vyváženie bielej ale predovšetkým kontrolu nad variabilnou clonou. Sami si môžete vybrať, či chcete momentálne fotografovať s f/1.5 alebo f/2.4.

Jednou z noviniek v Bixby Vision je okamžitý preklad textu do zvoleného jazyka. Z tejto funkcie som bol sklamaný, pretože takmer vôbec nefunguje. Skúšal som preklad z angličtiny do slovenčiny a z odseku textu sa zvyčajne preložili len dve, tri slová. Google Translate dokázal ten istý text v reálnom čase preložiť a prekresliť zvoleným jazykom. Bixby Vision fungoval aspoň vtedy, keď ste text odfotili. Následne sa extrahoval text a ten nechal Bixby preložiť Googlu. Potom bol už preklad korektný a hlavne kompletný. Rozpoznávanie objektov tiež nie je žiadna sláva. Niekedy bola správne rozpoznaná aspoň značka predmetu, napríklad Razer myš, inokedy bol predmet pomenovaný úplne zle. Napríklad OnePlus 5T rozoznal Bixby ako iPhone. Žeby to nebola chyba Bixbyho?

V nastaveniach je možné si prispôsobiť niektoré funkcie či zapnúť užitočné doplnky. Je tu napríklad plávajúce tlačidlo spúšte, správanie tlačidla hlasitosti, rýchle otvorenie fotoaparátu. Reakcia na podržanie spúšte môže byť sériová snímka alebo vytvorenie GIF. Zapnúť si môžete nahrávanie videí v novom formáte HEVC a fotografie v RAW. Zaujímavosťou je funkcia zosnímania okamihu pred stlačením spúšte. Takáto fotografia pohybu má samozrejme väčšiu veľkosť než bežná fotografia. Z pokročilých nastavení videí sa dozvieme, že 4K 60 fps neponúka dodatočnú digitálnu stabilizáciu, spoľahnúť sa viete len na OIS, čo však úplne stačí. Upozorňujem, že 4K 60 fps video okrem stabilizácie neumožňuje ani použitie druhého objektívu (resp. fotoaparátu). Pri 4K 30 fps plnohodnotná stabilizácia ani priblíženie nechýba.

Novinkou je super spomalené video, ktoré nahráva 960 snímok za sekundu v HD rozlíšení. Podobné spomalené video nájdeme v smartfónoch Xperia. Na výber máte z dvoch režimov. Nahrávanie spomaleného pohybu môžete ovládať sami pomocou spúšte, alebo to necháte na telefón. Keď v strede obrazu detekuje pohyb, sám spustí spomalený záber. V oboch režimoch je možné natočiť až 20 super spomalených záberov v jednom videu. Jeden spomalený záber má zachytávať 0,2 sekundy, čo sa premietne na 6-sekundový záber. Video si môžete následne upraviť, orezať, pridať hudbu či vytvoriť GIF.

Prepnúť na prednú kameru môžete aj pohybom prsta hore alebo dole. 8 Mpix snímač s clonou f/1.7 disponuje zaostrovaním, čo je medzi smartfónmi stále výnimočné. Kvalita fotografii patrí medzi špičku, to isté platí o QHD videu. Predná kamera má tiež niekoľko režimov, medzi ktorými nájdeme klasické selfie, zaostrené selfie s rozmazaným pozadím, emotikona AR a široké selfie.

Emotikona AR funguje na podobnom princípe ako Animoji na iPhone. Na rozdiel od Apple implementácie, tu si môžete vybrať či chcete svoju podobu preniesť na zviera alebo iné stvorenie, alebo len pridať rôzne objekty ako okuliare, dátum či množstvo iných nálepiek. Samostatnou kategóriou sú Moje emotikony, ktoré na základe vašej tváre zostavia sadu animovaných nálepiek, ktoré môžete zdieľať priateľom. Druhý pohľad na kvalitu fotoaprátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S9+.

Jedným z dôvodov, prečo si zvoliť väčší Galaxy S9+ je 3500 mAh batéria. Jej kapacita sa oproti predchodcovi nezmenila, stále je však o 500 mAh väčšia než S9 a 200 mAh než Note 8. S výdržou na jedno nabitie som bol spokojný, telefón vydrží deň náročného používania. Zvyčajne som sa dostal na hodnotu 4-5 hodín zapnutého displeja. Táto hodnota je lepšia než v prípade Note 8, na ktorom som mal len 3-4 hodiny. Upozorňujem, že som telefón používal s QHD+ rozlíšením, dvomi SIM kartami a neustále zapnutým LTE, WiFi, Bluetooth aj AlwaysOn displejom.

Vzhľadom na hardvérovú výbavu, ktorou S9+ disponuje a náročnosť môjho používania, je jednodňová výdrž opodstatnená. Rýchle nabíjanie v podaní Samsung Adaptive Fast Charging ma veľmi neprekvapilo. Telefón je stále kompatibilný so starým Qualcomm QuickCharge 2.0. Nabíjačka v balení má výstup 9 V 1,67 A a 5 V 2 A. Na trhu sú rýchlejšie rýchle nabíjania, než to od Samsungu, čo potvrdzuje aj test nabíjania:

- 5 min = 6 %

- 10 min = 12 %

- 15 min = 17 %

- 30 min = 37 %

- 60 min = 68 %

- 90 min = 95 %

- 108 min = 100 %

Výhody:

+ špičkový displej

+ extrémny výkon

+ stereo reproduktory

+ duálny fotoaparát s teleobjektívom a variabilnou clonou

+ veľká batéria

+ Android 8.0 v základe

+ režim viacerých okien a obraz v obraze

+ spojenie rozpoznania tváre a dúhovky

Nevýhody:

- pomalšie nabíjanie

- 4K 60 fps video nemá dvojnásobné priblíženie

- cez deň sa používa clona f/2.4

- tlačidlo Bixby nie je možné premenovať

- chýba prebudenie poklepaním

- málo rozdielov proti S8+

- návrat bočnej hrany

Orientačná cena: 949 € za 64 GB, 1049 € za 256 GB

Záver

Na dvojročné cykly smarfónov Samsungu sme si už zvykli. S4 bola vylepšená S3, S7 zase nadväzovala na S6. Galaxy S9+ nahrádza S8+ a ich podobnosť je viac než zrejmá. Nový procesor, duálny fotoaparát s variabilnou clonou, stereo reproduktory a drobné zmeny dizajnu zrejme nebudú pre majiteľov predchodcu dôvodom na výmenu. S9+ si preto viem predstaviť skôr v rukách majiteľov S7 Edge a S6 Edge.

S príchodom Galaxy S9 a S9+ na trh tiež klesla cena S8 a S8+, na čo určite viacerí čakali. Ak však hľadáte to najlepšie na trhu, Galaxy S9+ môžem len odporučiť. Displej, výkon, fotoaparáty, výdrž a dizajn sú na veľmi vysokej úrovni a máloktorý konkurent vie ponúknuť takýto komplexný a vyvážený smartfón.

Pokiaľ sa neviete rozhodnúť, či si kúpite nový Galaxy S9+ alebo Galaxy Note 8, prečítajte si náš článok Dilema: Samsung Galaxy S9+ vs. Galaxy Note 8.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S9+.

Diskusia k článku:

Nightmare 16.03.2018 - 07:36

https://m.youtube.com/watch?v=8bh9kq_hZmg Casto prepalene a hodne nerealne farby od Huawei. Take "omalovanky" ala Samsung. Stale ziram,ake fotky dokaze vykuzlit pol roka stary Pixel s jednym objektivom. Neskutocne. O tom stabilizovanom videu ani nehovoriac...

Tomáš Brestovanský16.03.2018 - 08:56 Trvalý odkaz

Samozrejme a podporuje aj MU-MIMO 4X4. To je podľa mňa novinka, doteraz som sa stretol len s 2X2. Samozrejme je potrebný aj smerovač, ktorý to podporuje, aby si to vedel využiť. Chýba ale nová 60GHz 802.11ad Wi-Fi, ktorá má max prenosové rýchlosti 4,6 Gbps. Snapdragon 845 ju má.

Tomas Van T16.03.2018 - 09:54 Trvalý odkaz

Tie slúchadlá AKG sú ozaj až také dobré? Lebo tie, ktoré som dostal ku S8, hrajú celkom priemerne, až zle (porovnával som to aj s inými kusmi, všetko z Orange, všetko zle). Slúchadlá zo Samsungu S6 boli 10x lepšie. Nehovorím, že to je najdôležitejšia vec, ale tak zamrzí to, pri takej cene telefónu a pri tom ich marketingu.

markos916.03.2018 - 10:11 Trvalý odkaz

mne sa tiez zvuk z tych akg vobec nepaci,pouzivam na note8 airpods sluchadla z apple a tie hraju super :)

Celá diskusia 33 príspevkov