Sony Ericsson Xperia Arc (LT15i)

SKÚSENOSTI majiteľaTenký dotykový smartfón s OS Android, veľkým 4,2'' displejom, 8 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, HSPA, Wi-Fi, GPS, DLNA a HDMI konektorom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

PRVÝ KONTAKT: Sony Ericsson Xperia Arc

GALÉRIA: Sony Ericsson Xperia Arc

VIDEO: Sony Ericsson Xperia Arc

FÓRUM: Aparáty Android

Prečítajte si skúsenosti Richarda Hombauera.

Telefóny striedam relatívne často, ale ako hlavný mobil sa vždy snažím používať to najlepšie na trhu. Otvorenie poviem, že sú to pre mňa aktuálne androidy. Telefón využívam na 90 %, používam teda takmer všetky funkcie, inštalujem množstvo aplikácií.

Dôležitý je pre mňa veľký a spoľahlivý displej. Bránim sa telefónom, na ktorých displeji na slnku nič nevidno. Preferujem obrazovky s uhlopriečkou 4 palce a viac, aby sa mi na nich dobre písalo. Súčasne je však pre mňa dôležitá výdrž batérie, s ktorou majú androidy menší problém, a tak si situácia žiada kapacitu aspoň 1500 mAh. K tomu pridajme čo najnižšiu hmotnosť a máme tu jeden z mála mne vyhovujúcich telefónov. Sony Ericsson Xperia Arc.

Plusy

Hmotnosť, dizajn a tvary

Tvarovanie prístroja spríjemňuje držanie v ruke. Taká Xperia Neo je funkčne takmer zhodná s Arcom, ale jej tvarovanie mi už veľmi nevyhovuje. Celkovo je však Neo pre bežného používateľa oveľa rozumnejšie navrhnutý mobil (vypínač v bočnej stene, konektory v stene hornej, menší displej s rovnakým rozlíšením, lepšia cena...). Kombinácia rozmerov a hmotnosti Xperie Arc patrí k tomu najlepšiemu na trhu. A zmestí sa do mriežky výduchov mnohých automobilov. To je môj najnovší držiak v autách s klasickou mriežkou výduchov v stredovom paneli. Tvarovanie telefónu možno nie je ideálne do vrecka nohavíc, ale zaoblený tvar zadnej steny napríklad dobre kopíruje telo vo vrecku košele.

Displej

Natiahnutý 4,2-palcový displej nemá len širokouhlý tvar, ale aj "širokouhlé rozlíšenie". Presne 480 x 854 bodov pridáva oproti tradičným konkurentom od HTC či Samsungu plochu 480 x 54 (t.j. 25 920) bodov, resp. 7 % navyše. Výnimkou sú iPhone 4 a HTC Sensation s vyšším rozlíšením. Tak isto je vďaka pomerom strán telefón stále relatívne úzky, no pri písaní na šírku máte k dispozícii rozmer klávesnice ako na 4,3-palcovom displeji. To isté platí aj pri sledovaní širokouhlých filmov.

Tlačidlá

Aj po pár mesiacoch si stále neviem vynachváliť mechanické tlačidlá pod displejom. Keď píšem v spodnej časti displeja na virtuálnej klávesnici, nemám obavy z neúmyselného dotyku tlačidla "späť", ako je tomu na niektorých zariadeniach. Tiež mám k dispozícii jednoduché rozsvietenie displeja stlačením stredného tlačidla pod obrazovkou.

Dióda

Farebná dióda vedľa microUSB konektora informuje o novej správe, udalosti, takmer vybitej batérii, ukončení nabíjania... Nakoniec som si na jej polohu zvykol, keďže na stole môže byť umiestnená na tienistej strane mobilu, čím je dióda viditeľná viac než na prednej stene.

Fotoaparát a galéria

Teší ma aj kvalita fotografií a videa. Mechanickou dvojpolohovou spúšťou fotoaparát aktivujem bez pohľadu na obrazovku. Spúšť je síce tvrdšia, ale stále ju považujem za veľkú výhodou oproti virtuálnej spúšti na displeji. Pri otvorení posledných záberov priamo z fotoaparátu je k dispozícii jemné priblíženie až do detailov. V rámci galérie už priblíženie až také dokonalé nie je. Platí to aj na iných androidoch.

Hudba

Veľmi si pochvaľujem dodávané slúchadlá v balení. Za také by sa nemusel hanbiť žiaden konkurent. Len penové nástavce na štuple do uší som si nakoniec požičal z mojich starších slúchadiel. Slúchadlá však nefungujú v každom zariadení. Ich štvoritý konektor totiž v niektorých zariadeniach (konkrétne napríklad HTC Flyer) jednoducho nesedí.

Wi-Fi, GPS

Na citlivosť Wi-Fi antény si nemôžem sťažovať. Nie je to žiaden zázrak, ale na trhu máme v tomto smere oveľa slabšie smartfóny. Aj citlivosť GPS hodnotím pozitívne.

Mínusy

Dizajn a spracovanie

Treba priznať, že náročný zákazník (napríklad majiteľ iPhonu) si všimne jemné vŕzganie zadnej plastovej steny. Mne viac chýba nejaké protišmykové riešenie, napríklad protišmyková vrstva na zadnom kryte. Arc mi podozrivo často vypadával z rúk. A pri každom páde na zem sa rozletel na kúsky. O telefóny sa snažím starať naozaj príkladne, určite ich na zem nehádžem zámerne, no Arc bol v tomto smere výnimočný kúsok.

Tlačidlá

Nerozumiem, prečo Sony Ericsson lepšie nepodsvietil trojicu mechanických tlačidiel pod displejom, alebo aspoň ich obrazové popisky. Výrobca totiž "späť" a "menu" vymenil, takže sa pripravte na časté omyly v začiatkoch.

Fotoaparát

Priznať treba pomalé spúšťanie fotoaparátu. Odblokujem displej, stlačím poriadne spúšť a čakám. Chce to jednoducho trpezlivosť.

Hudba

Chýba prepojenie odomykacieho displeja s prehrávačom hudby. Keď mám pustenú muziku, musím najprv displej odblokovať, potom vstúpiť do prehrávača hudby, a až potom prehrávač ovládať.

Prudké vybíjanie

Za tých pár mesiacov som s Arcom zažil pár nocí v off-line režime, kedy sa mimoriadne rýchlo vybil. Nepoznal som dôvod. Už mám aj novú verziu OS Android 2.3, no stále som sa s prudkým vybitím mobilu občas stretol. Často to bolo aj po zatvorení všetkých aplikácií task killerom. Nakoniec som odinštaloval množstvo zbytočných aplikácií, rôzne počítadla dát a zdá sa, že problém je vyriešený.

Konektory

Audio konektor v bočnej stene mi nikdy neprekážal, ale nabíjací microUSB mal byť jednoznačne v spodnej stene a basta.

Nainštalované aplikácie

Battery Indicator

- veľmi presný stav akumulátora v percentách v hornej lište.

Elixir

- nielen informácia o všeličom možnom od taktu CPU po vypnutie gyroskopu, ale hlavne widget s podstatne hustejším množstvom odkazov na aplikácie, kontakty, atď.

Smart Keyboard

- veľa muziky za málo peňazí, resp. zadarmo. Pripravte sa však na zložité nastavenia klávesnice a jedno až dve upozornenia denne na možnosť kúpy platenej verzie.

Sygic

- cenovo dostupná plnohodnotná navigácia.

PicSay

- využívam na zmenšenie fotografií na asi 1 Mpix a následný upload na facebook, odoslanie e-mailom a pod.

SuperDial

- skratka SuperDialu nahradila v mojom telefóne odkaz v spodnej lište so štvoricou ikon. Aplikácia rýchlo a inteligentne vyhľadáva podľa mena aj priezviska a súčasne vytvára šikovný register posledných hovorov.

Shush!

- perfektná aplikácia pre časovanie práve zapnutého tichého režimu. Stačí zapnúť tichý režim na odblkovacom displeji a vyskočí vám nastavenie doby, po ktorej sa má tichý režim deaktivovať,

Opera Mini

- najpoužívanejšia aplikácia mojou osobou, keďže 3G mám na telefónoch štandardne vypnuté a zapínam ho widgetom len vtedy, keď treba. Využívam integrovanú RSS čítačku, zdieľanie internetových stránok s redaktormi cez Gmail či známymi cez facebook, plynulé približovanie dvoma prstami, atď.

LED Light

- widget i aplikácia pre rýchlu aktiváciu blesku používaného ako LED svietidla.

Ulysse Speedometer

- aktuálne asi najlepší pomocník do auta. Aktuálna rýchlosť, nadmorská výška, head-up displej a mnoho ďalšieho.

Záver

Xperia Arc je jednoznačne ideálny smartfón pre ľudí, ktorí hľadajú dizajnovo aj technologicky to najlepšie na trhu. Preferujem nízku hmotnosť pred kovovým telom, oceňujem natiahnutý displej, ktorý na ležato ponúka viac než 4,3-palcoví konkurenti, no na výšku sa lepšie drží v ruke. Oceňujem kvalitný zvuk a slúchadlá, tak isto aj kvalitný fotoaparát s mechanickou spúšťou. Teší ma nízka hmotnosť mobilu aj so silnou batériou. A viditeľnosť na slnku tiež patrí k tým lepším medzi androidmi. Nadstavbu Timescape od Sony Ericssonu nijak zvlášť nepoužívam, mnoho vecí riešim vlastnými aplikáciami, a tak mi na Arcu chýbajú len drobnosti ako zobrazenie hudobného prehrávača na odblokovacom displeji či skratky k funkciám (napríklad otáčanie displeja) v hornej rolovacej lište. Z toho vyplýva, že som s Xperiou Arc viac než spokojný. Možno by sa dalo hovoriť aj o akomsi nadšení z tejto hračky a pracovného nástroja v jednom.

Na spríjemnenie chvíľ so špičkovým smartfónom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorý nájdete zadarmo na www.riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie. Na jej fungovanie potrebujete Wi-Fi alebo iné dátové pripojenie; čítanie digitálneho mesačníka Riview je naopak nezávislé od všetkého - stačí si len stiahnuť vybrané PDF vydanie a užívať si novinky, praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.07.2011 - 00:23

prosím vás neviete mi poradiť na mojom arc mi nechce odosielať sms a mms proste napísané je odosiela sa a neodošle a po chvíli mi vyhodí že správa neodoslaná odošla sa ked bude služba k dispozícii :/ prosím vás poradte čo s tím :/

anonymous19.07.2011 - 01:25 Trvalý odkaz

martin: majitel ajfonu a narocny zakaznik su oxymorony

anonymous19.07.2011 - 15:08 Trvalý odkaz

adamo: kedze som nemal zatial arc v ruke vonku na slnku tak k comu by si ju prirovnal ??

anonymous19.07.2011 - 15:59 Trvalý odkaz

pokomen: to zranie baterky vyriesi Android Booster s Widgetom na ploche
inac kupu fonu nelutujem

Celá diskusia 66 príspevkov