Motorola HS810

Recenzia Bluetooth príslušenstva Niekoľkotýždňové skúsenosti so patentovaným handsfree za zaujímavú cenu.

Motorola HS810 je starší model Bluetooth handsfree, ktorý je prelomový svojou konštrukciou. Rameno s mikrofónom zaklapnete a handsfree sa vypne i odpojí. Odklopením sa automaticky pripojí k poslednému mobilu, a keď vám v tom momente aj vyzváňa mobil, prijme sa automaticky aj hovor. Skrátka, unikátny systém, ktorý šetrí batériu, a ktorý závidia všetci konkurenční výrobcovia.

Základná charakteristika:

rozmery: 50 x 30 x 20 mm,

hmotnosť: 20 gramov,

Bluetooth 1.1,

kompatibilita s každým telefónom s Bluetooth,

výdrž do 5 h hovoru/100 h pohotovosti,

bežne vydrží až jeden mesiac.

Balenie:

handsfree, nabíjačka, návod.

Existuje aj špeciálne balenie pre Motorolu Razr V3 (ku ktorej sa výborne hodí) s nabíjačkou do auta, ktorá je ukončená dvoma koncovkami (pre V3 aj HS810).

Motorola HS810 detail Motorola HS810 detail

Novší model Motorola HS850 ponúka podporu Bluetooth 1.1 aj 1.2, dlhšiu výdrž (až dvojnásobne) a elegantnejší dizajn. Aj jej recenziu nájdete na Fony.sk (napr. pod týmto odkazom).

Motorola HS810 je patrí k najlepším Bluetooth handsfree, aké som mal kedy možnosť používať. Kvalita zvuku je dobrá, hmotnosť 20 gramov je z môjho pohľadu hraničná, kedy hodnotím handsfree ešte ako ľahké. Keďže Bluetooth handsfree používam skutočne zriedkavo (používam káblové stereo handsfree), som v tomto smere aj pomerne náročný. Nasadenie HS810 som však po pár dňoch zvládal tak, ako sa patrí.

Motorola HS810 detail Motorola HS810 detail

Držanie konštrukčne veľmi podobného handsfree HS850 som trocha kritizoval. Teraz, po niekoľkých týždňoch používania modelu HS810 môžem pehlásiť, že nie je síce najpevnejšie, ale nespadne ani pri rôznych kúskoch na bicykli. Ide skôr o pocit. Čím menej pevne je handsfree na uchu pripevnené, tým menej ho aj cítite. Motorola v modeli HS810 našla akúsi zlatú strednú cestu.

Dôležité je podotknúť, že handsfree sa nenosí na uchu neustále. A HS810 už vôbec! Nájdete na ňom praktický otvor pre pútko, vypnuté handsfree tak môžete nosiť na krku, a počas vyzváňania fónu postačí len odklopiť rameno a slúchadlo nasadiť na ucho. Tento proces trvá len pár sekúnd. Nasadenie je jednoduché aj vďaka vyklápaciemu držiaku na ucho. Po asi 3 sekundách sa handsfree pripojí k poslednému pripojenému telefónu a nastane aj spojenie hovoru. HS810 si pamätá až 8 mobilných zariadení, po pripojení deviateho sa najstaršie z jeho pamäte vymaže.

Motorola HS810 detail Motorola HS810 detail

Pred prvým použitím je dôležité 2-hodinové nabitie slúchadla. Potom stačí podržať hlavné tlačidlo tak dlho, až ostane rozsiahla okolitá plocha vďaka intenzívnej dióde rozsvietená namodro, a následne je nutné odklopenie ramena s mikrofónom. Vtedy nastáva párovanie a vy Bluetooth slúchadlo vyhľadáte pomocou svojho mobilu, zadáte 0000 a párovanie je ukončené.

Použitie na ľavom uchu je možné vďaka odnímateľnému držiaku na ucho, ktorý sa jednoducho otočí a nasadí naspäť.

Motorola HS810 detail Motorola HS810 detail

Výdrž slúchadla hodnotím po niekoľkých týždňoch používania. Handsfree som mal neustále zavreté, rameno som odklopil vždy len vtedy, keď si to vyžadovala situácia. S niekoľkými minútami hovoru denne som dosiahol výdrž aj cez 2 týždne. Pri vyčerpaní energie v slúchadle začujete opakované pípanie každých 20 s. Od prvej signalizácie po poslednú uplynie asi jedna až dve minúty, čo je veľmi málo. Podľa jedného užívateľa tohto handsfree sa po vybití slúchadla hovor automaticky presunie do mobilu, ja som však jediný raz, kedy som pocítil vybitie handsfree, musel hovor prerušiť a vytočiť ho z mobilu znovu. Nepovažujem to za tragédiu, keďže k takejto situácii dochádza vďaka rekordnej výdrži slúchadla, zriedkavo.

Modrá intenzívna dióda signalizuje niekoľko stavov:

- v zavretom stave sa rozsvieti podržaním hlavného tlačidla kvôli párovaniu,

- svieti aj počas nabíjania (po nabití zhasne),

- 10 zablikaní ukončí párovanie,

- 3-sekundový interval - pohotovostný režim,

- 8-sekundový interval - hovor.

Po pár minútach nečinnosti (v otvorenom stave) dióda zhasne. Po zaklopení ramena tiež.

Hlavné tlačidlo pre prijatie a ukončenie hovoru je ľahko nahmatateľné. Vďaka veľkej ploche za ním sa ľahko naučíte, ako toto tlačidlo nestlačiť pri manipulácii so slúchadlom. Po krátkom stlačení hlavného tlačidla môžete vysloviť hlasový príkaz. Podržaním tlačidla opakujete vytočenie posledného volaného kontaktu. Počas hovoru podržaním tlačidla prepínate medzi viacerými telefonujúcimi.

Motorola HS810 detail Motorola HS810 detail

Slúchadlo okrem hlavného tlačidla obsahuje aj dve malé tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Ich umiestnenie je celkom šikovné. Po dosiahnutí maximálnej alebo minimálnej úrovne sa ozve zvukový signál v slúchadle. Zaujímavá je možnosť ich nastavenia. Podržaním hlavného tlačidla v zavretom stave sa rozsvieti dióda. Ak vtedy stlačíte jedno z dvoch bočných tlačidiel, toto bude použité pre zvyšovanie hlasitosti.

Ak sa slúchadlo dostane do veľkej vzdialenosti od spojeného mobilu, snaží sa tento stále vyhľadávať. HS810 podporuje profily Handsfree aj Headset.

Motorolu HS810 som úspešne používal aj na prenos zvuku z PC (s pripojeným Bluetooth adaptérom) do slúchadla. Je to vhodné napríklad pri telefonovaní cez internet (Skype a pod.).

Unikátnu konštrukciu handsfree som dobre využil aj pri nosení na bicykli. Svedčia o tom aj nasledujúce fotografie.

Motorola HS810 detail Motorola HS810 detail

Cena: asi 2 300 Sk.

Handsfree poskytla spoločnosť PPI-ETC Slovakia, s. r. o.. Ďakujeme!

Motorola HS810 patrí medzi špičkové Bluetooth handsfree. Veľká dióda pomáha pri práci so zariadením a ľahko nahmatateľné tlačidlo pre prijatie/ukončenie hovoru je tiež veľmi dôležité. Jediná vec mohla byť zvládnutá lepšie - držanie na uchu. Nezaslúži si kritiku, ale k dokonalosti Motorole HS810 ešte pár krôčikov chýba. Najväčšou výhodou Paladin I je však zatvárací mechanizmus, ktorý zabezpečí výdrž slúchadla na hranici niekoľkých týždňov. Ja som s týmto príslušenstvom po niekoľkých týždňoch nadmieru spokojný. Počas celej doby jeho používania nenastal najmenší problém pri spárovaní a práci so žiadnym mobilným telefónom, ktorý som mal v tom čase k dispozícii.

Slúchadlo bolo úspešne testované s Motorolou Razr V3, Nokiou 6681, Sony Ericssonom W800i, Siemensom S55, CX75.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.08.2005 - 10:00

juro: Mozno blba otazka, ale aky je vlastne rozdiel medzi tymito dvoma?

anonymous11.08.2005 - 21:42 Trvalý odkaz

riso: no, fakt to bola nevhodna otazka. :) Pretoze v clanku je napisane: "Novší model Motorola HS850 ponúka podporu Bluetooth 1.1 aj 1.2, dlhšiu výdrž (až dvojnásobne) a elegantnejší dizajn. Aj jej recenziu nájdete na Fony.sk."

anonymous11.08.2005 - 22:19 Trvalý odkaz

mental.disease: Design je pod?a m?a rovnaký. No farebná kombinácia je iná. Teraz je elegantnejsia ?ierna, predtým bola strieborná a znovu dokola... tak to fr?í aj v hifi technike už 30 rokov...
Ve?mi pekná recenzia ;-)

anonymous12.08.2005 - 01:04 Trvalý odkaz

juro: aha...tak to som si nejako nevsimol :-) Oba vyzeraju celkom slusne. Som rozmyslal, ze by som si jeden zaobstaral. Mne sa osobne viac paci strieborne prevedenie.

Celá diskusia 4 príspevky