Dilema: Huawei Nova 2 vs. Sony Xperia XA2

Cenovo výhodnejší smartfón nemusí byť vždy tou lepšou voľbou. Najmä ak proti nemu stojí silnejšia batéria a novší Android.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Náš čitateľ Vladimír hľadá slušné mid-end zariadenie s podporou dvoch SIM kariet: "Ahoj, potreboval by som poradiť pri výbere mobilu. Rozhodujem sa medzi Huawei Nova 2 a Sony Xperia XA2. Prípadne mi skúste poradiť niečo iné. Musí to byť kompaktný dual SIM s dobrým príjmom signálu do 400 eur. Ďakujem!"

Huawei Nova 2 je tenučký 5-palcový android s Full HD displejom a slušnou hardvérovou výbavou.

O pohon sa stará procesor z dielní Huaweiu, Kirin 659. Skombinovaný je so 64 GB vnútorným úložiskom a 4 GB operačnou pamäťou.

Predáva sa v decentnejšej čiernej a troch výrazných pastelových farbách (modrá, zelená a ružová), takže ak chcete, môže na seba pútať o niečo viac pozornosti. Výrobca už tradične vsádza na pomerne výrazne prispôsobenú vlastnú grafickú nadstavbu EMUI, ktorá sa však rokmi vývoja stala pomerne obľúbenou. Miernou nevýhodou môže byť starší Android 7 Nougat. Hoci Huawei prisľúbil update na Oreo, majitelia sa ho zatiaľ nedočkali. Dúfame, že sa na tomto záväzku nič nezmenilo.

Nova 2 prichádza aj s ďalším jednoznačným prvkom spájajúcim sa s logom čínskeho výrobcu - čítačkou na zadnej strane a dvojicou fotoaparátov. Tomu 12-megapixelovému pomáha ešte 8 Mpix snímač, vďaka ktorému dostanete možnosť softvérovo rozmazávať pozadie a vytvárať tzv. bokeh efet.

Každopádne, smartfón sa náš trh oficiálne nedováža. Novu 2 nemá výrobca ani na svojej stránke v slovenčine a lokálne porovnávače ho nájdu za cenu okolo 300 eur len v neznámych e-shopoch. S prípadnou opravou v autorizovanom servise tak môže byť problém.

Sony Xperia XA2 bude naopak stávkou na istotu. Má o trochu väčší 5,2-palcový displej s rovnakým Full HD rozlíšením, na trh prišla už s najnovším Androidom 8.0 Oreo a do hrubšieho tela dostal výrobca silnejšiu 3300 mAh batériu (Huawei má len 2950 mAh akumulátor).

Čítačka odtlačkov je tiež vzadu a hoci je zadný fotoaparát len jeden, 23-megapixelová jednotka sa v službe drží už od modelov XA1 a XA1 Plus. Pre bližšiu predstavu o kvalite snímok by tak mal poslúžiť náš starší článok Takto fotí Sony Xperia XA1 + videá z mobilu, hoci nevylučujeme, že Sony mierne vylepšilo aj optiku pred snímačom Exmor RS.

Predný fotoaparát dostal 8 Mpix rozlíšenie, 120° širokouhlé snímanie a schopnosť nahrávať Full HD videá. Hlavný snímač zvládne 4K záznam.

Okrem rýchleho nabíjania sa budete môcť spoľahnúť na technológiu Qnovo, ktorá má manažovať nabíjací prúd cez noc a znížiť tak opotrebovanie batérie. To všetko v oficiálne dovážanom smartfóne za cenu približne 345 eur.

Podľa nás sa špekulácie s nižšou cenou nie vždy vyplatia. Preferujeme smartfóny z overených e-shopov, takže naša voľba by padla na Xperiu XA2. Prinesie aj trochu väčší displej a silnejšiu batériu, spolu s najnovším Androidom 8.0 Oreo.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 25.02.2018 - 13:17

Na gearbeste je Nova 2 v modrej farbe za 180€. Cize sa oficialne nepredava, ale za 180€ je to skoro raz taky rozdiel oproti xperii :)

Železomej25.02.2018 - 14:48 Trvalý odkaz

Keď už uvažovať nad Huawei Nova, tak by som sa pozeral po minuloročnej Nove s procesorom Snapdragon 625 (v Datarte za 280€)... beží na android 7 Nougat. Zaobstaral som ho pred asi rokom pre manželku v Orangei. A určite spokojnosť, a rýchlosť ako za mlada! :-)
No z tejto dvojice by som teraz uprednostnil XA2

anonymous26.02.2018 - 04:29 Trvalý odkaz

Ja som teraz riešil tiež taký problém. Som užívateľ iPhone 8 Plus a chcem nejaký Android do 400€, ako druhý mobil. Tiež som rožýšľal nad Xperiou XA2, hlavne pre jej miernu nadstavbu a teda skoro čistý Android. Pozeral som aj po značke Huawei, tie majú síce bohatú nadstavbu, ale dobre odladenú. Zatiaľ som sa ale nerozhodol, pretože ma buď odradila výbava, alebo dizajn. No pouvažoval by som nad Moto X4, tá sa dá na bazároch kúpiť nová aj okolo 200€, potom nad Honorom 9, ten má výbornú výbavu za skvelú cenu, prípadne počkaj do apríla na nové Nokie, ktoré majú čistý Android.
A k tomu Huaweiu Nova 2 - ten nemá NFC.
Ja som hladal mobil, ktorý má NFC a USB-C. A tam prichádzala do úvahy Moto X4, ktorá je aj vodeodolná, Sony XA2, Honor 9 a teraz aj nové Nokie.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease26.02.2018 - 09:11 Trvalý odkaz

Huawei nova 2: rok starý telefón s neistými aktualizáciami. Inak dobrý súper. Väčšie pamäte. 143 g. Selfie camera 20 MP :)
Xperia XA2: podľa Google dostane Android 10. väčšia batéria 3300 mAh (Quick Charge 3.0), väčší displej v "rovnakom" tele (75.0% screen-to-body ratio). NFC, FM rádio, Bluetooth 5.0, aptX HD. Lepší čipset (GPU)

Celá diskusia 4 príspevky