Dilema: Huawei P10 vs. Motorola Moto X4

Dva podobne veľké smartfóny s čítačkou odtlačkov prstov vpredu a dvojicou objektívov vzadu. Ktorému z nich by sme dali prednosť?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Jeden z našich čitateľov by chcel nahradiť svoj súčasný android: "Neviem si vybrať medzi Huawei P10 a Moto X4. Chcel by som mať rýchlu navigáciu aby nesekala, foťák, na ktorý netreba dlho čakať a dobrý príjem signálu. Ak si vyberiete môj mail, tak vopred ďakujem."

Požiadavky na rýchle reakcie a bleskový štart fotoaparátu budú určite splňovať oba smartfóny z tohtotýždňového výberu. Huawei P10 sa síce už čoskoro dočká svojho nástupcu, no aj vlajkovú loď z úvodu minulého roka stále poháňa výkonný čipset Kirin 960 a 4-gigabajtová operačná pamäť. Motorola Moto X4 zas stavila na konkurenčný Snapdragon 630 s rovnako veľkou 4 GB RAM.

Aj veľkosti displejov sú takmer identické, s čítačkami odtlačkov prstov pekne pod nimi. P10-tka má 5,1-palcovú uhlopriečku s IPS panelom, Moto X4 o zanedbateľných +0,1'' väčšiu obrazovku. Rozhodovať tak môže najmä dizajn a to, či chcete na zadnej strane lákavo vyzerajúce sklo s nie vždy príjemne vystupujúcimi objektívmi, alebo dáte prednosť odolnejšiemu hliníku.

Pri Moto X4 budete môcť počítať s 3000 mAh batériou a vyššou odolnosťou voči vode vďaka certifikácii IP68. Huawei vydrží iba náhodné obliatie alebo silnejší dážď, no jeho akumulátor dostal silnejších 3200 mAh.

Medzi oboma zástupcami však nájdeme aj diametrálne rozdiely. Moto X4 vsádza na takmer čistý Android bez zbytočných grafických efektov a úprav. Nad úplnou klasikou tak nájdeme len návykovú Moto obrazovku zobrazujúcu aktuálny čas a zmeškané udalosti aj na zhasnutom displeji. K tomu pridáva dve gestá - na rýchle spustenie prisvetľovacej LED diódy a bleskový štart fotoaparátu.

Vlastne dvoch fotoaparátov. Na zadnej strane totiž nájdete 12-megapixelovú jednotku, aká majiteľa žiadneho smartfónu určite neprekvapí. Hneď vedľa je tiež objektív s 8 Mpix čipom, ktorý však ponúkne širokouhlý záber pre lepšie fotografovanie krajiniek, budov na dovolenke alebo početných skupín na rodinných oslavách. S takouto kombináciou budete mať pri svojich kompozíciách o niečo voľnejšie ruky.

A vytvoríte naozaj kvalitné snímky, ako sa môžete sami presvedčiť v našom článku Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto X4. Hneď vedla si môžete kliknúť na podrobnú recenziu.

Huawei je naopak známy svojou pomerne mohutnou nadstavbou EMUI. Tá dokonca mení aj vzhľad niektorých ikon. Čínsky výrobca tiež vsádza na dva objektívy, no používateľ medzi nimi žiadny rozdiel nespozná. Huawei na papieri uvádza, že jeden ukrýva 20 Mpix čiernobiely a druhý 12 Mpix duálny snímač od firmy Leica. Ich spojenie má priniesť viac detailov do nočných záberov, jasnejšie snímky a hranie sa s populárnym efektom rozmazaného pozadia pri fotení portrétov.

Naše ukážkové fotografie si môžete prezrieť tu. Nezabudnite si tiež prečítať recenziu kolegu Matúša.

Chybu určite nespravíte kúpou žiadneho mobilu z tejto dvojice. Oba smartfóny ponúknu podobne veľké displeje, dostatočný výkon a mimoriadne kvalitné fotoaparáty dostatočne schopné aj v zhoršených svelených podmienkach. V redakcii by mala mierne navrch Moto X4, keďže na trh prišla neskôr a ponúka lákavý širokouhlý fotoaparát.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Matej 18.02.2018 - 22:02

Pri Moto X4 budete môcť počítať so silnejšou 3200 mAh batériou chybicka :)

Matej Krajčovič19.02.2018 - 00:07 Trvalý odkaz

Vdaka, opravené.

Karol19.02.2018 - 00:28 Trvalý odkaz

U mňa je to jasné.jednoznačne Huawei P10...o Motorolu som sa nikdy v živote ani nezaujímal.ničím ma nezaujal

Železomej19.02.2018 - 16:20 Trvalý odkaz

Možno by sa čitateľ mohol pozrieť aj na Sony Xperia XA2. Cena viac-menej podobná ako Moto X4, navyše ma väčšiu kapacitu batérie (3300 ku 3000) a rovnaký procesor. Keď už pre nič iné, tak kvôli značne menšej veľkosti pri rovnakej veľkosti displeja (5,2 ku 5,2). V zahraničí už vyšli nejaké recenzie a chvália krásny displej, výbornú vydrž a foťák :-)

Železomej19.02.2018 - 16:38 Trvalý odkaz

Plus :-) je to novinka (1/2018) myslím a Android Oreo k tomu, ale to majú asi aj P10 a X4

Celá diskusia 8 príspevkov