Telekom: internet v lietadlách nad Európou už čoskoro realitou

V lietadlách nad Európou bude rýchle internetové pripojenie čoskoro samozrejmosťou. Prvá integrovaná sieť kombinujúca pozemné LTE a satelitné pripojenie je pripravená na štart komerčnej prevádzky.

Skrátiť si dlhý let pozeraním online videí a prehliadaním internetu je na niektorých linkách možné už dnes, no vďaka prvej integrovanej sieti pre Európu - European Aviation Network (EAN) - bude internetové pripojenie dostupné po celej Európe pre všetky letecké spoločnosti.

Medzi prvých zákazníkov novej služby bude patriť British Airways. So svojimi blízkymi tak budete môcť zdieľať fotografie aj z 10-kilometrovej výšky.

Pozemnú sieť EAN tvorí zhruba 300 vysielačov inštalovaných v 28 členských štátoch Európskej únie, vo Švajčiarsku a Nórsku. Slovenský Telekom sa na vytvorení siete podieľal sprevádzkovaním troch vysielačov potrebných na pokrytie územia Slovenskej republiky.

Nová sieť poskytne bezproblémové prepojenie nad zemou aj nad vodou, a ponúkne cestujúcim prenosové rýchlosti viac než 75 Mbps. Skúšobné lety potvrdili, že sieť v praxi poskytuje nízku latenciu - menej než 100 ms.

Nová sieť musí spĺňať technické predpoklady, ktoré sú úplne odlišné od bežných sietí LTE. Musí pracovať aj pri rýchlostiach až 1200 km/h a vo výškach 10 kilometrov nad zemou.

Letecké spoločnosti budú môcť "Internet v oblakoch" cez EAN komerčne ponúkať svojim cestujúcim od prvej polovice tohto roka. Ako prvý sa túto novú službu chystá zaradiť do ponuky skupina International Airlines Group, ktorá už začala s inštaláciou potrebných zariadení vo svojich lietadlách.

Túto skupinu tvoria okrem iného leteckej spoločnosti British Airways, Iberia, Aer Lingus a Vueling.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Milenec 09.02.2018 - 19:05

Tak to je špica! Palec opäť hore.

Peter11.02.2018 - 01:30 Trvalý odkaz

dolezita bude ale cena.. ak bude 1MB stat 1€ tak dovi, dopo..

zatial su tieto sluzby extremne drahe, aj vo vyssich triedach je zdarma napr. iba hodina, a potom za to chcu nie malo penazi...

Pauli13.02.2018 - 11:49 Trvalý odkaz

Pokial to bude ako v jednej aerolinke, tak tie ceny budu velmi priaznive.

WiFi all-flight pass $10
WiFi 30-minute pass (on flights over 2 hours only) $4
Live TV $8
Messaging (access to WhatsApp, iMessage and Viber only) $2
Premium package: Live TV & WiFi bundle $15

Celá diskusia 3 príspevky