Samsung Galaxy A8 (2018) - selfie má prednosť

Recenzia dvojsimkového 5,6'' Full HD+ androidu s natiahnutým displejom, 16 Mpix fotoaparátom a zvýšenou odolnosťou voči vode.

Séria Galaxy A začínala pomerne skromne, no neskôr akoby sa dizajnom i cenou začala viac prikláňať k tým najvybavenejším modelom Samsungu. Galaxy A8 (2018) sa už nehrá vôbec na nič a prevzal módny natiahnutý displej, dokonca pribudol druhý objektív prednej kamery.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A8 (2018) A530Vodeodolný android zo skla a kovu, 5,6'' Full HD+ displejom, osemjadrovým procesorom, duálnou prednou kamerou, 16 Mpix zadným fotoaparátom s clonou f/1.7 a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Sklo na oboch stranách, elegantná kontrastná čierna okolo displeja a zlatý chrbát. Novinka z konca roka 2017 vyzerá naozaj dobre. Vďaka širokohulému pomeru strán (18,5:9) Super AMOLED displeja je napriek 5,6-palcovej uhlopriečke dostatočne úzka (71 mm), aby sa pohodlne a isto držala v jednej ruke.

Takéto riešenie má však niekoľko nevýhod. Celé dva týždne som na virtuálnej klávesnici robil viac preklepov než na širšom iPhone 7 Plus. Nepáči sa mi zrušenie typického stredového tlačidla s ideálne dostupnou čítačkou odtlačkov prstov, ktorá navyše dokázala rýchlo naštartovať fotoaparát po dvojitom stlačení. Teraz tento úkon obstará vypínač.

S odomykaním systému Android 7.1.1 som však problémy nemal. Používal som automatické rozpoznávanie tváre, prípadne čítačku pod objektívom fotoaparátu na chrbte. Sken tváre nefunguje vždy úplne bleskovo a už vôbec nie v tme, no po pár dňoch si zvyknete jeden spôsob rýchlo dopĺňať druhým. Vôbec som nemal pocit, že ma krátke zaváhania zdržovali. Až považujem drahú techniku okolo Face ID v iPhone X za prehnané mrhanie peniazmi i miestom.

Kým ťuknete do vypínača naboku, môže svietiť návykový Always on dispej so zobrazením aktuálneho času, dátumu, energie v batérii a niekoľkých zmeškaných notifikácií. Tie dopĺňa naozaj veľká notifikačná dióda, schopná blikať rôznymi farbami.

Always on ponúka štyri typy zobrazenia (analógové alebo digitálne hodiny, svetový čas v inej krajine a mesačný kalendár). Pokiaľ zaspávate s mobilom vedľa hlavy, oceníte rozvrh, kedy má byť displej len čierny.

Podrobné nastavenia ponúka zobrazovací panel. Pozná žltý filter modrého svetla s automatickou aktiváciou večer, viacero volieb pre sýtosť farieb s ručným doladením bieleho bodu alebo plynule meniteľnú veľkosť písma a prostredia.

Premiešať si môžete tiež poradie troch ovládacích tlačidiel v spodnej lište, alebo povoliť jej skrývanie. To je bohužiaľ trochu neohrabané a nevyužil som ho vlastne ani raz. LG namiesto neho ponúka štvrté tlačidlo pre rýchle stiahnutie hornej lišty - to sa mi páči oveľa viac.

Obrazovka je s Full HD+ (1080 x 2220 b.) rozlíšením dostatočne jemná, dobre čitateľná zo všetkých strán a s vernými farbami. Zostávam úplne bez výhrad.

Podrobne prispôsobiť môžete domácu obrazovku s ikonami. Postačí podržať prst na voľnom mieste a kliknúť na známe ozubené koliesko. Je tu voľba pre klasickú plochu so zásuvkou pre menu aplikácií, prípadne tých, ktorí obľubujú všetky ikony rovno na jednom mieste. Vítam možnosť nastaviť si ich hustejšiu mriežku. S voľbou 5 x 6 sa ich tu zmestí až 30. Alebo nejaké ďalšie widgety.

V hornej lište nájdeme tradičné prepínače pre Wi-Fi, režim vibrácií, Bluetooth, Letový režim či baterku. Menej tradičné je tlačidlo pre streamovanie obsahu na kompatibilné televízory od Samsungu alebo Zabezpečený priečinok, ktorý ochráni vaše súbory, kontakty, fotografie a aplikácie ďalším heslom (odtlačkom) nezávislým od toho na odomykanie telefónu. Využitie už nechám na vašej predstavivosti.

Ak na niektorej z ikon na ploche podržíte prst, zobrazí sa niekoľko možností, vrátane pridania aplikácie do zabezpečného priečinka, jej odinštalovania alebo tzv. uspania, ktoré zamedzí tomu, aby softvér využíval hardvérové prostriedky a batériu.

Mali by tu byť aj ďalšie možnosti pre funkcie priamo v aplikáciách, napríklad odoslanie pošty cez Gmail, check-in cez Foursquare alebo zobrazenie poslednej konverzácie v Správach. Lenže to by Samsung musel do svojej novinky nainštalovať najnovší Android 8.0 Oreo. Takto veľký výrobca by s novými verziami OS v telefóne za päť stoviek nemal otáľať. Snáď sa updatu dočkáme čím skôr.

Posunutie smerom doľava zvykne zobrazovať Asistenta Google s praktickým vyhľadávacím riadkom. Tu je len jeho chabá náhrada v podobe Bixby. Zobrazenie náhľadu kalendára a počasia v ňom je praktické, oveľa častejšie som však potreboval niečo rýchlo "vygoogliť". A priestor pre zadanie kľúčových slov tu jednoducho nevidím. Vždy teda budete musieť otvoriť Chrome alebo vstavaný prehliadač internetu od Samsungu.

Ten si zaslúži viac pozornosti než obyčajne. Môže za to praktický nočný režim, ktorý biele pozadie na akomkoľvek webe zmení na šetrnejšie čierne. Veľmi ľahko mení veľkosť textu, čo ocenia starší ľudia s horším zrakom.

Pre tých si výrobca pripravil Jednoduchý režim celého prostredia, ktorý spleť ikon na domácej obrazovke nahradí len tým najdôležitejším.

Balík aplikácií od výrobcu zahŕňa FM rádio s RDS, funkciou Radio Text i nahrávaním vysielania, kalkulačku, praktické poznámky, e-mailového klienta a Samsung Health - monitor aktivít s čoraz populárnejším počítaním krokom a prejdenej vzdialenosti počas dňa. Ak vlastníte inteligentné hodinky či náramok (ideálne Samsung Gear) pridá všetky dáta, vrátane spánkových, z tohto zdroja.

Záujemcov o dual SIM poteší informácia, že Galaxy A8 ponúka dva samostatné sloty na nanoSIM kartu a ďalší pre pamäťovú microSD kartu. To pre prípad, že by vám nestačilo 32-gigabajtové vnútorné úložisko, z ktorého po prvom zapnutí zostane dostupných presne 22,5 GB.

Prácu s dvoma SIM výborne zvláda aplikácia pre telefonovanie a odosielanie SMS správ. Stále platí, že v denníku hovorov alebo zozname mien môžete daný kontakt posunúť do jednej zo strán. To aktivuje buď vytáčanie, alebo editor pre textové správy. V ňom môžete text zväčšovať podobne, ako by ste približovali alebo odďaľovali fotografiu.

O pohon celého smartónu sa stará samsungácky čipset Exynos 7885, v kombinácii s naozaj dostatočnými 4 GB RAM. Toto duo počas celého testu nezaváhalo a plynulo bežali aj náročnejšie hry, prípadne aplikácia pre ovládanie Bluetooth robota BB-8 od Sphero. Sekanie som nezaznamenal ani pri využívaní režimu dvoch rozdelených okien. To aktivujete cez ponuku pre multitasking.

Telefón láka na vodeodolnosť s certifikáciou IP68, vďaka ktorej by mala A8-čka vydržať ponorenie do vody hlbokej 1,5 metra počas minimálne 30 minút.

Veľa sľubuje zadný fotoaparát s maximálne 16-megapixelovým rozlíšením a svetelnosťou f/1.7. V tejto cenovej kategórii by som očakával schopnosť nahrávať 4K videá, alebo aspoň Full HD s plynulejšími 60 fps. Bohužiaľ, maximom je 1080p s iba polovičnou frekvenciou 30 snímok za sekundu.

Aplikácia fotoaparátu má dobre prepracovaný vzhľad, hoci v ponuke tlačidiel naľavo by som namiesto trochu zbytočného prepínania na širokouhlú fotografiu (ktorá bude mať len 10 Mpix) ocenil napríklad HDR. To aktivujete až hlbšie v nastaveniach, kde však môžete zaškrtnúť aj položku "Automaticky".

Pozor pri videu. Tu môžete okrem Full HD (1920 x 1080 b.) využiť tiež formát 18,5:9 plne využívajúci displej (2240 x 1080 b.). Jeho zdieľanie na Facebook či odosielanie inam však podľa mňa spôsobí viac problémov než úžitku. Systém zároveň nebude mať možnosť pracovať s digitálnou stabilizáciou videa.

Tlačidlom spúšťe môžete hýbať nahor alebo nadol, čo nahradí posuvník pre digitálne zoomovanie. Trochu zbytočné sú nálepky (niekto možno ocení virtuálne psie uši a nos namiesto tváre) a voľba Bixby Vision. Tá by mala predmety, na ktoré zamierite, oskenovať a po vyhľadaní na internete vrátiť s viac informáciami. Podobný výsledok dosiahnete po ručnom odoslaní fotky na images.google.com.

Snímok môžem vyčítať hlavne nižší dynamický rozsah. Snímky cez deň ale prinesú dostatočné množstvo detailov a verné farby. To isté platí pri využití HDR a fotografovaní v interiéroch.

Nočné fotografie dokážu príjemne prekvapiť hlavne vďaka objektívu s vysokou svetelnosťou. Budete však potrebovať statív, naozaj pevnú ruku alebo stĺp či zábradlie, o ktoré Galaxy A8 opriete. Je veľká škoda, že optická stabilizácia v tomto mobile chýba. Podobné to bude pri videách, ktorým by však viac prospelo spomínaných 60 fps. Počas ich záznamu zostane dostupné fotografovanie a pauza.

Pri prehrávaní môžete posúvaním prsta meniť hlasitosť, dvojité poklepanie odstráni čierne okraje a roztiahne prehrávané médium na celú obrazovku. Vďaka zaobleným okrajom však prídete o pár pixelov v rohoch. To už je nedostatok väčšiny moderných smartfónov s týmto čoraz populárnejším pomerom strán.

Posunutie prsta od ľavého okraja patrí režimom Panoráma, Noc, Jedlo, Časozber a Profesionálny. Ani v tom ale nenájdete manuálne zaostrovanie krok po kroku či nastavenie času uzávierky.

Viac diskusií vzbudí dvojica predných fotoaparátov. Ten základný má rovnaké 16 Mpix rozlíšenie, takže selfie z Galaxy A8 budú patriť k tým najkvalitnejším, hoci bez možnosti autofókusu. Sekundárny dostal 8 Mpix a údajne širšie pole záberu. Prepnete naň opäť vysunutím z ľavého okraja a klepnutím na funkciu Široké selfie.

Rozdiel však nie je príliš veľký, poriadny efekt dosahuje mobil až softvérovým spojením troch fotografií (ak chcete panorámy) do jedného selfie záberu. Druhý objektív tak využijete viac s funkciou Dynamické zaostrovanie, respektíve na tradičné rozostrovanie pozadia, tak ako to poznáme pri zadných fotoaparátoch mnohých smartfónov. Samsung ho dal radšej dopredu. Intenzitu budete môcť meniť posuvníkom a dodatočne aj v Galérii.

Druhý pohľad na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A8 (2018).

Integrovaná 3000 mAh batéria ponúka dnes už len priemernú kapacitu, no nikdy som nemal problém dosiahnuť celodennú výdrž. Čas rozsvieteného displeja podľa údajov v nastavení zvyčajne osciloval okolo 9 hodín. Samozrejmosťou je rýchle nabíjanie cez USB-C konektor a dodávaný adaptér podporujúci technológiu Adaptive Fast Charging. Vybitý Samsung Galaxy A8 (2018) na sto percent dobije za hodinu a štyridsať minút.

V balení nájdete okrem kábla a nabíjačky tiež jednoduché in-ear slúchadlá s ovládacím centrom pre príjem hovoru a reguláciu hlasitosti. Ich zvuk je relatívne plochý, ale svojmu účelu poslúžia. Jedna veľkosť silikónových štupľov každopádne nemusí sadnúť každému.

Slušný je takisto jeden hlasitý reproduktor, jeho umiestnenie v ráme nad vypínačom ale nie je ideálne a zvuk ľahko nechtiac zablokujete dlaňou, najmä pri hraní hier s displejom orietovaným na šírku.

Výhody:

+ odomykanie tvárou (hoci nefunguje v tme)

+ pekný displej s dostatočným rozlíšením

+ elegantný vzhľad

+ výdrž na jedno nabitie

+ samostatné sloty na dve SIM a microSD kartu

+ odolnosť voči ošplechnutiu

Nevýhody:

- na užšom displeji som robil viac preklepov

- absencia stredového tlačidla

- zatiaľ chýba Android 8.0 Oreo

- otravný asistent Bixby namiesto Google

- záznam videa maximálne vo Full HD (30 fps)

Orientačná cena: 499 eur

Záver

Tohtoročný Samsung Galaxy A8 je slušný, výkonný a veľmi dobre vyzerajúci mobil, ktorý nesklame výdržou ani celkovým výkonom. Pridajte si k tomu praktický Always On displej, jeho moderný pomer strán 18,5:9 a bezpečný pocit, že vďaka certifikácii IP68 zvládne aj mohutný dážď alebo náhodný pád do vody. A fanúšikov selfie záberov istotne poteší efektné rozmazávanie pozadia.

Cenovka atakujúca 500 eur však rozhodne nie je nízka a za takéto peniaze by sme čakali najnovší Android 8.0 Oreo, fotoaparát s optickou stabilizáciou či aspoň nahrávanie 4K videí. Nič z toho sa nekoná. Do nášho hľadáčika sa tak dostanú skôr menší súrodenci Galaxy A5 alebo Galaxy A3, zatiaľ vo verzii 2017.

Hranicu piatich stoviek podlezie aj starší Samsung Galaxy S6 s lepším fotoaparátom, jemnejším displejom a stále s imidžom jedného z najvýkonnejších strojov na trhu. Cena A8-čky však o pár mesiacov určite klesne. Kartami môže zamiešať aj prítomnosť samostatných slotov pre microSD a obe nanoSIM vo verzii Duos.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A8 (2018).

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 05.02.2018 - 22:17

Ahojte..dnes mi prišla aktualizácia na Oreo na Galaxy A8 2018,zakúpený v O2.

sam9811.02.2018 - 23:13 Trvalý odkaz

Dá sa na ňom stlačiť spodnú časť displeja namiesto klikania na domovske stredové tlačidlo ako je to v prípade s8?

Bejo12.02.2018 - 10:44 Trvalý odkaz

počkám na s9 možno by mala mať tlačidlá pod displejom ako to bolo a s7 špekuluje sa niečo také

LOL12.02.2018 - 22:52 Trvalý odkaz

Kludne si pockaj aj na S12, kedze uz sa dost dlho vie, ze S9 bude len kozmeticke vylepsenie S8 a na vzhlade a ovladani sa nezmeni nic.

Celá diskusia 6 príspevkov