Xiaomi Roborock S50 - robotická gazdinka

Recenzia vylepšenej verzie inteligentého robotického vysávača s mopom, vyšším výkonom a väčším množstvom funkcií v aplikácii.

Nástupca populárneho robotického vysávača Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner nenechal na seba dlho čakať. Roborock S50 je nový vylepšeným modelom od rovnakého výrobcu. Zvýšil sa výkon, efektivita vysávania a pribudol mop. Aplikácia Mi Home ponúka viac možností než v prípade prvej generácie vysávača. Množstvo vylepšení so sebou prináša aj vyššiu cenu. Oba vysávače som aktívne používal dlhšiu dobu, pokúsim sa ich preto porovnať.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre:

Rozmery 353 x 350 x 96,5 mm, hmotnosť 3,5 kg, 5200 mAh batéria, senzory - LDS senzor vzdialenosti, infračervené senzory, senzor nárazu, senzor steny, senzor odpadkovej nádoby, detektor schodov, gyroskop, akcelerometer, kompas, snímač otáčok ventilátora, počítadlo prejdenej vzdialenosti, snímač zdvihu, senzor koberca.

Obsah balenia:

Xiaomi Roborock S50, malý hrebeň s orezávačom, napájací kábel, dokovacia stanica, podložka pod dokovaciu stanicu, dokumenty, náhradné trysky, filter a utierka.

Testoval som európsku verziu Roborock S50 s našim adaptérom do elektrickej siete a manuálom v angličtine. Samotný vysávač od výroby komunikuje v angličtine, nie je potrebné sťahovať jazykový balíček v aplikácii ako pri Mi Robot Vacuum Cleaner. Európska verzia sa môže pochváliť certifikáciou CE, čínsky model model má CCC. Za EU model si však budete musieť v porovnaní s lacnejšou čínskou verziou priplatiť.

Novinka má nepatrne väčšie rozmery. Dĺžka, šírka aj hrúbka narástli o pol centimetra až centimeter. V praxi je tento rozdiel nebadateľný. Čo si však všimnete je rozdiel v hmotnosti. Roborock S50 je ľahší približne o 300 gramov, váži okolo 3,5 kg. Batéria s kapacitou 5200 mAh bola mierne vylepšená, stále ponúka výdrž na dve a pol hodiny vysávania a povysávanie plochy o veľkosti 250 m² na jedno nabitie. Hlavná kefa na spodnej strane vysávača sa otáča 1350-krát za minútu, bočná 330-krát. Všetky kefy sú totožné s tými v predchádzajúcom modeli.

Kefy sú chránené proti zaseknutiu vlasmi dômyselným systémom. Vlasy sa skĺznu do drážok pri kolieskach a následne ich môžete ľahko odstrániť pribaleným orezávačom. Motor je tiež chránený proti vniknutiu vlasov. Vďaka tomu sa nemusíte obávať, že by vlasy zastavili alebo poškodili vysávač. To ocenia najmä majitelia domácich miláčikov. Nádoba na odpad sa zväčšila zo 420 na 480 ml. Je hlbšia a kratšia.

Podobne ako Mi Robot Vacuum Cleaner, aj Roborock S50 je nabitý senzormi. Novinka ich má celkom 13. Opäť tu nájdeme laserový LDS snímač vo veži s rozsahom 360 stupňov a rotáciou 5-krát za sekundu. Ultrasonický senzor bol nahradený infračerveným. Nový senzor pomáha pri navigácii a pripájaní k dokovacej stanici. Ostatné senzory neboli zmenené, zariadenie je stále vybavené detekciou schodov, senzorom zodvihnutia, kompasom či SLAM navigáciou.

Vysávač dokáže pracovať aj v úplnej tme. Priestor si delí na oblasti, efektívne plánuje pohyb a jeho chod je ekonomickejší. Vďaka tomu za kratšiu dobu povysáva tú istú plochu ako Mi Robot Vacuum Cleaner. Lepšia orientácia je spôsobená zrejme vycentrovaním LDS majáka. Roborock S50 mal výrazne menšiu tendenciu sa niekde zaseknúť.

Prachový filter sa tiež dočkal zmeny. Založený je na rastlinnom bionickom princípe. Jeho účinnosť je 95 % typ E11, čo je menej ako v prípade 99 % HEPA filtra v predchádzajúcom modeli. Nový filter je však možné umývať vodou a jeho výmena je nutná len raz za rok. HEPA filter z Mi Robot Vacuum Cleaner by ste mali meniť dvakrát do roka.

Pri priamom porovnaní filtrov si môžete všimnúť, že nový má žltkastý nádych, čo pripisujem práve bionickému zloženiu. Veľmi zaujímavý a dôležitý je fakt, že filtre majú totožné rozmery a sú navzájom kompatibilné s obomi verziami vysávača. Nie je preto problém dokúpiť si HEPA filter a vložiť ho do Roborock S50, ak uprednostňujete vyššiu účinnosť pred umývateľnosťou.

Sací výkon bol v novej generácii vysávača zvýšený z 1800 Pa na 2000 Pa, čiže o viac ako 10 %. V praxi som si túto zmenu ani nevšimol. Skúšal som porovnať množstvo zozbieraného odpadu, líšilo sa len minimálne. Pribudla funkcia rozoznania koberca, ktorá dokáže automaticky rozoznať zmeny podkladu a navýšiť sací výkon. Po aktivovaní režimu koberca je potrebné rátať s vyššou hlučnosťou. Pri bežnom používaní je Roborock S50 napriek vyššiemu výkonu tichší ako Mi Robot Vacuum Cleaner. Starší model mal hlučnosť 61-72 dB v závislosti od režimu, Roborock S50 má 56-67 dB.

Jednou z vlastností prvej generácie vysávača, ktorej zlepšenie by som uvítal, je schopnosť prekonávať prekážky. Kvôli Mi Robot Vacuum Cleaner som v domácnosti nahradil všetky vysoké drevené prahy za nízke prechodové lišty, čo výrazne pomohlo. Oficiálne údaje hovoria o schopnosti prekonať prekážku s výškou až 16 mm. Počas dlhodobého testu som si však všimol, že prvá generácia dokáže prekonať aj 18 mm prah, ak je jeho hrana skosená, nie ostrá.

Roborock S50 je v disciplíne ''prekonávania prahov'' výrazne lepší. Výrobca udáva, že prekoná až 2 cm prekážku. Nikdy som ho však nevidel prejsť cez 21 mm vysoký objekt, čiže žiadne zlepšenie oproti oficiálnemu údaju ako v prípade Mi Robot Vacuum Cleaner neočakávajte. Napriek tomu je pohyb Roborock S50 oveľa plynulejší a hladší. Predchodca musel častokrát vycúvať a znova skúsiť prekonať prah pod iným uhlom, novinka nie. Štyri, respektíve dva, milimetre neznejú ako veľký rozdiel, v praxi však áno.

Okrem vylepšeného prechodu cez prekážky je navýšený aj maximálny sklon z 15 na 20 stupňov. Zrejme aj toto pomáha pri prekonávaní prahov. Koberce akéhokoľvek druhu nerobia vysávaču problém. Poradí si asi so všetkými normálnymi dĺžkami chlpov. Rovnako mu už nerobia problémy ani čierne plochy na kobercoch, ktoré predchodca obchádzal. Celkové zlepšenie prekonávania prekážok majú zrejme na svedomí kolieska, ktoré síce vyzerajú rovnako ako pri predchodcovi, no sú uchytené presne naopak. Zatláčajú sa smerom do zadnej časti, nie prednej.

Zmene sa nevyhla ani dokovacia stanica, ktorá je teraz výrazne menšia. Nebudem preháňať, ak poviem, že celkový objem novej stanice je tretinový v porovnaní zo starou. Dok tak zaberá na chodbe či v miestnosti menej miesta. Napájacie konektory už nie sú na zadnej strane vysávača, ale zospodu. Vysávač sa dokáže sám k doku navigovať a pripojiť sa, tu sa žiadna zmena nekonala.

Pri testovaní som si však všimol, že oba vysávače nepotrebujú takmer žiadne miesto okolo stanice, aby sa úspešne pripojili. V návode k Mi Robot Vacuum Cleaner bolo písané, že je potrebné nechať pol metra po oboch stranách doku. Ja som dal nabíjacie stanice takmer úplne k sebe tak, aby sa vysávače vedľa sebe fyzicky zmestili a bola medzi nimi asi centimetrová medzera. Ani raz sa nestalo, že by jeden alebo druhý vysávač nabúral alebo sa nepripojil k doku. Nabíjanie z 0 na 100 % trvá približne tri hodiny.

Nová dokovacia stanica okrem menších rozmerov prešla aj funkčnými zmenami. Dostala ochranu proti prepätiu, nadprúdu aj skratu. To by malo zabezpečiť lepšiu ochranu vysávača pred poškodením, za čo dávam palce hore. Napájací adaptér sa tentokrát pripája už zboku, nie na zadnej strane ako pri predchodcovi. Ako som už v úvode spomenul, testovaná európska verzia má v balení európsky adaptér, nie je preto potrebná redukcia. K dokovacej stanici si tiež môžete pripnúť plastový ochranný kryt, ktorý má zabrániť poškodeniu podlahy keď ostane naplnená nádržka mopu. Oceníte to najmä vtedy, ak zvyšnú vodu zabudnete vyliať, alebo mopovanie spustíte, keď nie ste doma.

Najväčšou zmenou a vylepšením oproti Mi Robot Vacuum Celaner je rozhodne funkcia mopu. Zo zadnej strany sa k Roborock S50 pripája plastová nádržka, do ktorej sa zmestí až 100 ml vody. Tento objem vystačí na 40 až 50 minút čistenia. Túto funkciu som samozrejme intenzívne testoval, pretože podľa mňa je práve mop kľúčovým bodom, prečo sa rozhodnúť pre jeden alebo druhý vysávač.

Moje dojmy z mopu sú veľmi dobré. Vysávač počas čistenia súčasne vysáva a následne utiera, nedá sa zvoliť iba mopovanie. Po očistení mopom nebola moja vinylová, laminátová a korková podlaha mokrá ani zmáčaná. Podklad rýchlo schne a môže byť očistený aj viackrát za sebou bez toho, aby došlo k poškodeniu. Roborock S50 je teda vhodný a šetrný aj k drahým dreveným podlahám. Mopovanie sa hodí najmä na odstránenie prachu a vlasov. Ak však vysávač narazí na väčšie množstvo blata, rozmaže ho a zanechá za sebou šmuhy. Všimol som si, že mop má problém so špárami v dlažbe. Špinu do nich zatlačí a nevie ju potom odstrániť. Špecializovanému robotickému mopu sa teda Roborock S50 nevyrovná, no stále ide o výrazný krok vpred oproti predchodcovi.

Textilná utierka na spodnej časti platovej nádržky je dômyselne navrhnutá. V strede má mikrovlákna a po bokoch znížený vlas. Aktívna plocha utierania je tak približne 17 x 10 cm. Vďaka tomu sa vysávač dokáže bez problémov pohybovať pri mopovaní aj cez koberce, nezasekne sa na nich. Ľahko sa perie a rýchlo schne. Pochváliť môžem tiež systematickosť mopovania. Vysávač presne nadväzuje na prechádzajúcu líniu a nič nevynechá.

Ak by ste z nejakého dôvodu chceli mop počas chodu vysávača odstrániť, po bokoch nádržky stačí stlačiť poistky a ľahko ho odnímete. Nádobka má tendenciu po dlhšom čase sa vyzrážať a ťažko sa suší. K odstráneniu vlhkosti z nádoby nepomohlo ani sušenie na radiátore. Ešte raz preto odporúčam používať plastovú podložku k dokovacej stanici. Gumové trysky na nádobke sú na plynulé zmáčanie utierky. V balení sú aj náhradné trysky.

Na vrchu vysávača nájdeme tri tlačidlá, ktoré slúžia na vysávanie, návrat do doku a povysávanie silne znečisteného miesta v tvare štvorca. Funkcie sú teda rovnaké ako pri Mi Vacuum Cleaner. Jediný rozdiel je v tom, že vysávanie štvorca sa na ňom spúšťalo podržím domčeka. Teraz má samostatné tlačidlo. Oba vysávače môžete používať offline, bez pripojenia k routru. Všetky základné funkcie viete ovládať cez tlačidlá až na sací výkon. Ten si môžete zmeniť len v aplikácii. Preto odporúčam aspoň raz vysávač pripojiť k internetu, aby ste mohli zmeniť režim výkonu podľa predstáv.

V aplikácii Mi Home, dostupnej na Google Play a AppStore, nájdete množstvo užitočných funkcií a bola by škoda ich nevyužiť. Pripojenie vysávačov k routru je stabilné, ani raz sa mi nestalo, že by sa vysávač samovoľne odpojil. Po spustení vysávania z doku sa vysávač do stanice vždy vrátil a nevynechal žiadne miesto v byte.

Aplikácia Mi Home prešla veľkou zmenou dizajnu, týka sa to však menu, nie ovládania vysávača. Prvé čo si po kliku na Roborock S50 všimnete, je rozdielna ponuka oproti Mi Robot Vacuum Cleaner. Novinka dostala v aplikácii viac funkcií, čo rozhodne chválim. Za najväčšie vylepšenie pokladám zónové čistenie. Na mape si môžete vytvoriť obdĺžnik či štvorec ľubovoľnej veľkosti a vysávač danú oblasť povysáva. Nastaviť sa dá aj počet opakovaní, maximálne však tri. Zónové čistenie je oveľa jednoduchšie než používanie magnetických pások či iných zábran, ak chcete povysávať len určitú oblasť.

Zároveň ponúka väčšie možnosti ako vysávanie štvorca, kedže môžete nastaviť až päť sekcií a tri opakovania. Vysávač sa pri tomto režime sám vráti do doku, čo neplatí, keď vysávač fyzicky niekde položíte s spustíte štvorcové vysávanie. Jedinou chybičkou krásy tejto novej funkcie je, že sekcie môžete vyberať len z poslednej mapy, nedá sa listovať v histórii. Môže sa preto stať, že na mape neuvidíte celý byt, ak ste predtým vysávali len jednu miestnosť. Tento problém sa však určite bude dať odstrániť aktualizáciou. Či to však výrobca opraví, je ťažké predvídať.

V nastaveniach nájdete ďalšie dôležité a zaujímavé funkcie. Zvoliť si môžete opakované vysávanie v určitých dňoch a čase s vybranou intenzitou. Aplikácia zobrazuje stav opotrebenia hlavnej a bočnej kefy, výmenu filtra a očistenie senzorov, rovnako ako pri starom modeli. Nájdete tu manuál, nastavenia upozornení a voľbu sacieho výkonu. Nechýba ani možnosť aktualizovať softvér vysávača. Vysávač môžete ovládať manuálne pomocou šípok alebo joysticku. Ovládate len otáčanie do strán a chod vpred. Spätný chod a do strany nie je možný. Poslednou funkciou je nájdenie vysávača. Po jej aktivovaní vysávač prehovorí v angličtine, aby ste ho mohli ľahšie nájsť.

Výhody:

+ dizajn

+ rýchlejší a efektívnejší chod

+ vyšší výkon

+ mop

+ lepšie prekonávanie prekážok

+ viac funkcií v aplikácii Mi Home

+ podpora angličtiny štandardom

+ CE certifikácia a EU nabíjačka

+ vymeniteľné a kompatibilné kefy a filter

Nevýhody:

- vyššia cena v porovnaní s Mi Robot Vacuum Cleaner

- zrážanie vody v nádržke a plastovom podstavci doku

- mop nie je vhodný na silné znečistenie

Orientačná cena: 669 € (zľavový kupón v závere článku)

Záver

Roborock S50 je vylepšenou verziou Mi Robot Vacuum Cleaner. Má krajší dizajn, viac funkcii, vyšší výkon a lepšie prekonáva prekážky. Vo všetkých ohľadoch ide v porovnaní s predchodcom o lepší vysávač. Najväčšou zmenou je pridanie mopu a zónové vysávanie. Napriek vyššej cene stále ponúka výborný pomer ceny a výkonu. Svojou kvalitou i funkciami sa vyrovná tým najlepším robotickým vysávačom na trhu, a to za polovičnú cenu.

Na Slovensku ho predáva len jeden e-shop, a to s poriadne vysokou cenou. Odporúčam preto nákup zo zahraničných obchodov. Na Gearbest.com si môžete zakúpiť čínsku verziu s kupónom NEWXMVCM za 420 € vrátanie dodania bez ďalších poplatkov cez EU Express. Momentálne je v zľave aj európska verzia, ktorá s kupónovm NXMVCMHK stojí 380 €. Zvyčajne je však jej cena vyššia. V európskom sklade si môžete vysávať zakúpiť s kupónom RBRVCM za 462 € s dodaním do týždňa.

Diskusia k článku:

shaggy 05.02.2018 - 14:21

Tentoraz recenziu musim pochvalit, informacne vystizna, ale jedna vec by ma zaujimala ... bude fungovat aj pri tejto verzii magneticka paska? Rad by som nou "oblebil" koberec, pretoze jednak nechcem, aby mi na nom mopoval a druhak si myslim ,ze prave on bude vysavac opotrebovavat najviac, ale aby som nevyhodil 15 € do luftu, funguje to aj na roborockovi?

shaggy05.02.2018 - 14:21 Trvalý odkaz

Po pouziti kupony cena vzrastla z povodnych 447.73 na 506.23 eurokorun. Super akcia! Nepremeskajte!

Tomáš Brestovanský05.02.2018 - 14:47 Trvalý odkaz

Kupón funguje, teraz sme ho kontrolovali. Lenka si vytvorila nový účet a kupón tiež fungoval. Musíš robiť niečo zle, keď ti nefunguje. Nekúpil si ho už náhodou? Kupóny bývajú zvyčajne limitované len na jeden ks na účet.

ondrakomous05.02.2018 - 19:36 Trvalý odkaz

vari obedy, nebo jen vysava?

Richard Hombauer05.02.2018 - 19:59 Trvalý odkaz

vysava a umyva podlahu. o rok bude obedy zohrievat, o dva roky mozno napecie aj chlieb. uvidime. :)

Celá diskusia 23 príspevkov