Poradňa: Ako na okamžité doručovanie e-mailov z Gmailu na iOS?

Petrovi sa nedarí nastaviť e-mailového klienta na iPhone tak, aby na na novú poštu v jeho Gmail konte upozorňoval okamžite po jej doručení.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku v našej špeciálnej víkendovej rubrike.

Peter má problémy s prechodom z Androidu na iOS: "Dobrý deň, som dlhodobým používateľom Android zariadení, avšak zvedavosť ma presvedčila vyskúšať iPhone 7. Prechod vďaka aplikácií "Move to iOS" nebol zložitý, bojujem však so vstavaným e-mailovým klientom Mail.

Nemôžem dosiahnuť, aby mi e-maily iPhone notifikoval takmer okamžite, ako som bol zvyknutý pri Androide. V nastaveniach som skúšal zapnúť Push, vypnúť Push, Načítať správy každých 15 min… Stále však neviem dosiahnuť požadovaný stav. Veľakrát mi e-mail príde, až keď mobil chytím do ruky, pričom ostatné aplikácie (Gmail, Outlook, Messenger, Whatsapp a pod.) notifikujú bez problémov. Budem vďačný za každú radu a pomoc."

Peter sa zrejme pokúša v aplikácii Mail na iOS správne nastaviť svoje gmailové konto, ktoré využíval aj na Androide. V tomto prípade ho však musíme sklamať, keďže ideálne riešenie pre túto kombináciu prakticky neexistuje.

Nový e-mail na iOS pridávate v Nastaveniach a položke Účty a heslá, spôsob sťahovania e-mailov potom v cez ponuku Načítanie dát nižšie.

Pre väčšinu firemných Exchange účtov či iCloud sú dostupné voľby Push, Manuálne a Fetch.

Push je nastavenie, ktoré Peter potrebuje. Ak server tento spôsob podoporuje, upozornenie na nový e-mail je doručené prakticky okamžite po prijatí pošty a z našich skúseností môžeme potvrdiť, že funguje spoľahlivo.

Manuálne aktualizuje danú schránku až po otvorení aplikácie Mail, pričom je najšetrnejšie k batérii. Upozornenia na e-maily však bez manuálneho spustenia aplikácie nedostanete.

Fetch znamená, že požiadavka na kontrolu novej pošty bude odosielaná v pravidelných intervaloch, ktoré si nastavíte nižšie - 15 minút, 30 minút, 1 hodina, manuálne (opäť až po otvorení schránky) alebo automaticky, ktorý sa v praxi pohybuje okolo 15 minút, po pripojení na Wi-Fi a nabíjačku ešte o niečo menej.

Základný problém však spočíva v tom, že kontrolu e-mailov cez voľbu Push Gmail jednoducho nepodporuje. Ak si v aplikácii Mail otvoríte podrobnosti pre svoje konto od Googlu, medzi spôsobmi načítania uvidíte iba Fetch (pre ktorý nastavujete spomínané intervaly) alebo Manuálne.

Dôvodom je patentový spor Googlu so spoločnosťou SimpleAir, ktorej súdy priznali autorstvo metódy Push. Niektoré firmy SimpleAiru za využívanie Push-u vo svojich e-mailových službách platia, no Google sa rozhodol pre jej odstránenie.

Ak teda chcete prijímať poštu zo svojho Gmailu cez aplikáciu Mail na iOS čo najrýchlejšie, musíte sa uspokojiť s intervalom 15 minút alebo kratším (Fetch 15 min alebo Fetch automaticky).

Ja sám som sa rozhodol Gmail v aplikácii Mail ignorovať (mám ho pridaný len pre synchronizáciu kalendára a kontaktov). Mail využívam na správu pracovných schránok a kvôli Gmailu som si stiahol jeho samostatnú aplikáciu z App Store. Tá využíva vlastné riešenie a na novú poštu, ako píše Peter, upozorňuje okamžite.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 13.01.2018 - 11:21

Odporucam AirMail https://itunes.apple.com/us/app/airmail-your-mail-with-you/id993160329?mt=8 Suverenne najlepsi emailovy klient co som nasiel. Pripadne su tu nejake free alternativy: Bluemail https://itunes.apple.com/us/app/blue-mail-email-mailbox/id1063729305?mt=8 alebo Outlook https://itunes.apple.com/us/app/microsoft-outlook/id951937596?mt=8 Hodia sa, ak ma pouzivatel viac emailovych schranok. Ak niekoho zaujima na co, tak jedna schranka moze byt cisto sukromna, dalsia na newslettery, sutaze atd, dalsia na bazar a komunikaciu so zakaznikmi, a tak dalej...

Celá diskusia 1 príspevok