Xiaomi Mi A1 - tentoraz bez nadstavby

Recenzia verzie Xiaomi Mi 5X zaradenej do programu Android One s 5,5'' Full HD displejom, podporou 800 MHz LTE sietí a čistým Androidom.

Recenzie Xiaomi produktov sa vám snažíme prinášať na pravidelnej báze. Spoločným menovateľom smartfónov tohto výrobcu býva výborný pomer ceny a výkonu, no náročnejšia kúpa v zahraničí, či nutnosť inštalovania preloženej verzie ROM. Xiaomi sa dlho bránilo vstupu na európsky trh, tie časy sú už našťastie minulosťou. Mi A1 je prvým plnohodnotným globálnym modelom čínskeho výrobcu.

ikona

Základné info: Xiaomi Mi A1Dual SIM smartfón s čistým OS Android 7.1.2 Nougat, bez nadstavby MIUI, 5,5'' Full HD displejom, tenkým telom, duálnym 12 Mpix širokouhlým fotoaparátom, čítačkou odtlačkov a 3080 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vybrať správnu verziu Xiaomi smartfónu nemusí byť ľahké. Na internete narazíte na čínske verzie, ktoré majú čínsku nabíjačku, čínsku verziu ROM bez Google Play a slovenčiny a chýba aj podpora 800 MHz pásma LTE. Niekedy narazíte na tieto verzie s preloženými ROM od predajcu, no častokrát sú preklady nekompletné. V tomto prípade rozhodne odporúčam odomknúť bootloader a nainštalovať komunitnú verziu ROM z www.miuios.cz, ktorá obsahuje Google Play, slovenčinu, češtinu a je zbavená nepotrebných čínskych aplikácií.

Druhou verziou Xiaomi smartfónov sú globálne verzie. Tie sa líšia balením, v ktorom nájdeme nabíjačku do našej siete. Zmenený je aj systém, ktorý má opäť prívlastok Global. Táto verzia systému je preložená a podporuje aj služby od Google. Niektoré globálne verzie sú vybavené aj 800 MHz LTE, ale nie je to pravidlom. Podporu 800 MHz LTE B20 siete, ktorú u nás operátori používajú, zahájil výrobca špeciálnou verziou Mi Note 2 Global.

Tá sa od zvyšných modelov líšila aj výrazne vyššou cenou. Nasledovali globálne verzie Redmi Note 4, Redmi 4X, Redmi 4A či Redmi 3S. Tieto modely ste mohli nájsť u našich internetových predajcov a dokonca aj u operátorov. Mi Max 2 sa však napriek globálnej verzie podpory 800 MHz LTE nedočkal. Situácia sa však vyvíja správnym smerom, čo naznačuje aj najnovšia vlajková loď Mix 2, ktorá už podporuje 800 MHz LTE vo všetkých variantoch.

Xiaomi Mi A1 je rozdielny od všetkých predchádzajúcich modelov. Výrobca zobral smartfón Mi 5X, prestriekal nápisy na zadnej strane a aktivoval 800 MHz LTE. Najväčšou zmenou je ale prechod z MIUI na čistý Android. Podobný krok sme videli pri zariadeniach s označením Google Play Edition - Galaxy S4, HTC One, One M8 či Sony Z Ultra. Spolupráca Xiaomi a Googlu pod projektom Android One je významným krokom smerom k dostupnosti smartfónov tohto výrobcu na globálnych trhoch.

Rozdiely medzi Mi 5X a Mi A1 sú minimálne. Prvé vidíme na balení, ktoré má papierový obal navyše a európsku nabíjačku. Tá má však rovnaký 5V 2A výstup ako čínska verzia. Vzhľad a ovládacia schéma je na oboch zariadeniach rovnaká. Ide teda navonok o totožné zariadenia. Hlavnou výhodou bude kompatibilita Mi A1 so všetkými puzdrami a obalmi pre Mi 5X.

Pri položení Mi A1 vedľa Mi 5X si môžeme všimnúť rozdiely vo farebnom podaní displejov. Mi 5X umožňuje zmenu farieb v nastaveniach, A1 nie. Napriek snahe sa mi nepodarilo nastaviť farebný odtieň displeja Mi 5X podľa Mi A1. Dôvodom môže byť okrem rôznych ROM aj fakt, že telefóny majú zrejme rôzne panely od rôznych výrobcov. Pri Xiaomi je tento jav veľmi častý.

Najdôležitejšou zmenou pre slovenského používateľa bude prítomnosť 800 MHz LTE siete. Väčšina zo slovenských operátorov používa túto sieť v menej zahustených oblastiach mimo miest. Prínos LTE oproti 3G alebo HSPA+ je v týchto oblastiach významný, preto sa ostatné modely Xiaomi bez 800 MHz LTE často stretávajú s nevôľou slovenských zákazníkov.

Za najzásadnejšiu zmenu v Mi A1 považujem použitie čistého Android 7.1 Nougat pod záštitou Android One programu. Xiaomi si na svojej nadstavbe MIUI veľmi zakladá, preto som bol týmto krokom zaskočený. Android One je program pre výrobcov lacných smartfónov, ktorým umožňuje predávať telefóny s čistým Androidom a podporou priamo od Googlu.

Najčastejšie sa s Android One smartfónmi stretneme v Indii, Indonézii, Filipínach či Japonsku, kde je takýchto výrobcov niekoľko. O väčšine výrobcov ste asi nikdy nepočuli, medzi takých patria Karbonn, Infinix či Cherry. Micromax je o niečo známejší, no nemôže sa zrovnávať so Xiaomi. Do programu Android One len nedávno pribudli aj nové modely HTC U11 Life a Motorola Moto X4.

Android One v Mi A1 prináša niekoľko zmien oproti MIUI. Google garantuje 2 roky aktualizácií na nové verzie Androidu pre všetky smartfóny z programu Android One. Pri niektorých výrobcoch to môže byť veľká výhoda, no Xiaomi patrí medzi málo spoločností, ktoré aktualizujú aj niekoľko rokov staré modely. Oproti Mi 5X s MIUI však Mi A1 dostane update na novú verziu Androidu skôr.

Samotná aktualizácia tiež prebieha iným spôsobom ako na Mi 5X. S príchodom smartfónov Pixel predstavil Google systém dvoch partícií - A/B. Systém beží na časti A, aktualizácia sa stiahne a inštaluje na partíciu B. Po potvrdení procesu sa smartfón reštartuje a spustí systém na druhej časti, teda časti B. Celý update tak trvá len približne minútu a pol, čo je výrazne menej, než sme boli doteraz zvyknutí.

Nadstavba Mi A1 je založená na čistom Androide s minimálnymi zmenami. Xiaomi pridalo svoju aplikáciu fotoaparátu a Mi Remote pre ovládanie infraportu. Vzhľadom na použitie rovnakej aplikácie fotoaparátu a rovnakých senzorov ako má Mi 5X, môžete očakávať aj podobné výsledné fotografie. Pri priamom porovnaní oboch telefónov som na fotografiách nespozoroval žiadne významné rozdiely. Situácia sa môže však zmeniť s aktualizáciami. Kvalitu snímok a videí si môžete pozrieť v článku Takto fotí Xiaomi Mi 5X.

Zaujímavou funkciou nadstavby sú gestá na čítačke odtlačkov, ktoré Mi 5X nemá. Potiahnutím prsta nadol môžete rozbaliť lištu s upozorneniami, posunom nahor zase zavrieť. Aj upozornenia na zamknutej obrazovke sa líšia od MIUI. Na Mi A1 sa správa zobrazí v čiernobielom režime, aký môžeme vidieť na iných smartrfónoch s always on režimom. Tu je však displej IPS, takže žiadne šetrenie batérie sa nekoná. Na MIUI sa displej zapne rovno do farebného režimu pri príchode notifikácie.

Keďže je Mi A1 vybavená čistým Androidom, odomknutie bootladera je veľmi jednoduché. Stačí si aktivovať vývojárske možnosti a ladenie cez USB. Na počítači s funkčným fastboot a adb zadáte príkaz: fastboot oem unlock a je to. Na smartfónoch Xiaomi s MIUI musíte požiadať o povolenie na konkrétnom účet, následne tento účet spojiť so zariadením, počkať 72 hodín a potom cez aplikácia Mi Unlock a fastboot bootlader odomknúť. Pokiaľ by ste chceli používať systém z Mi A1 na Mi 5X, je to možne pomocou portu. Treba však počítať s tým, že ide len o port a všetky aktualizácie tak bude potrebné robiť manuálne. Rovnako nie je garantovaná stabilita systému či absencia bugov a iných problémov.

Výhody:

+ cena

+ oficiálna distribúcia na SR

+ rýchle aktualizácie a podpora od Google

+ 800 MHz LTE

Nevýhody:

- oproti MIUI strohá nadstavba s minimom funkcií

- kvalita zvuku vo videu

Orientačná cena: 239 € (zľavový kupón v závere článku)

Záver

Xiaomi Mi A1 je výborne vybavený smartfón strednej triedy. Oproti čínskemu bratovi Mi 5X ponúka pre slovenského zákazníka lepšiu softvérovú výbavu v podobe čistého Androidu s častými a rýchlymi aktualizáciami. Treba však počítať s menším množstvom funkcií a možností prispôsobenia než v prípade nadstavby MIUI.

Prítomnosť 800 MHz LTE siete ocenia najmä používatelia žijúci mimo veľkých miest, ktorým táto frekvencia na Mi 5X bude chýbať. Oba modely majú svoje pre a proti, no slovenskému používateľovi by som odporučil radšej Mi A1. Okrem vyššie spomenutých bodov treba brať do úvahy aj dvojročnú záruku, jednoduchšie reklamácie či širokú dostupnosť u našich predajcov a operátora. Pokiaľ by ste si chceli Mi A1 kúpiť lacnejšie než sa u nás predáva, stále si ju môžete kúpiť z Číny za výrazne nižšiu cenu.

ObchodGearbest.com ponúka Xiaomi Mi A1 s kupónom XmasCZ26 za 173 € a Xiaomi Mi 5X s kupónom bj5x dokonca za 155 €. Predajca odporúča použiť prepravu Belgium Registered, alebo inú registrovanú dopravu ako náhradu za EU Express. Pri použití takejto dopravy prepláca všetky colné poplatky aj daň.

Diskusia k článku:

Ján 27.12.2017 - 14:30

Kúpil som nakoniec Xiaomi MI A1, a niekto tu spomínal že nejakou aktualizáciou odomkli rýchle nabíjanie. Moja otázka teda znie či treba nejakú špecialnu nabíjačku aby mi to rýchlejšie nabíjalo lebo čo mám nabíjačku s výstupom 5V/3A tak nabíja stále 2 hodiny času. Moj bývalý samsung s7 som touto istou nabíjačku nabíjal rýchlo.

Ján27.12.2017 - 14:30 Trvalý odkaz

Nechapen, ako moze dakto oznacit za minus cisty Android s oddovodnenim ,ze zariadenie ma strohu nadstavbu. Je to cisty Android a preto tam nadstavba nema co hladat.

ondrakomous27.12.2017 - 15:04 Trvalý odkaz

To je mysleny k systemu MIUI.

Tomáš Brestovanský27.12.2017 - 16:46 Trvalý odkaz

Presne ako povedal ondrakomous, čistý Android je veľmi strohý oproti MIUI. Motorola to rieši cez aplikáciu, kde má rôzne vychytávky, tu v Android One žiadne podobné funkcie nie sú. Ak si niekto netrúfa na custom ROM alebo Xposed, môže sa cítiť systémom oproti MIUI veľmi obmedzený, preto je to spomenuté.

david hulák27.12.2017 - 19:31 Trvalý odkaz

Radšej Iphone bude vám lepšie.Nechajte si poradiť.

Celá diskusia 51 príspevkov