Sony Ericsson Xperia mini pro (SK17i)

PRVÝ KONTAKT so smartfónomDotykový smartfón s 3'' displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, GPS, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, FM rádiom s RDS a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a hardvérovou QWERTY klávesnicou,

OS: Android 2.3 Gingerbread + nadstavba Timescape

procesor: 1 GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 92 x 53 x 18 mm,

šírka otvoreného prístroja: 83 mm

hmotnosť: 136 gramov (zistená: 138 g),

displej: aktívny (TFT), mobile BRAVIA, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, HVGA (320 x 480 b.), 42 x 64 mm, uhlopriečka 3'' (76 mm),

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam HD videí (1280 x 720 b.),

predná kamera: VGA (640 x 480 b.)

pamäť:512 MB RAM + dostupných 400 MB + microSD karta (do 32 GB)

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), TV-Out,

ostatné:minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, informačná dióda

batéria: Li-Ion 1 200 mAh, EP500

výdrž: 340 min hovoru / 331 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, okolo 220 eur

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt obkektívu, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka Greenheart, 2 GB microSD karta, náhlavná súprava Greenheart, elektronický návod.

Sony Ericsson Xperia mini pro sa odvíja od modelu Xperia mini, preto sa v recenzii zameriame hlavne na rozdiely medzi týmito dvoma zariadeniami.

plus/mínus: Sony Ericsson Xperia mini - skúsenosti majiteľa

Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma súrodencami je prítomnosť hardvérovej qwertz klávesnice v prípade mini pro. Ďalšími podstatnými rozdielmi sú vyššia hmotnosť a nárast veľkosti o pár milimetrov z každej strany. Hmotnosť sa zastavila na čísle 138 gramov, čo znamená nárast o 39 gramov oproti reálnej hmotnosti Xperie mini (zistených 99 g). Tento nárast používateľ pocíti ako pri práci, tak aj pri nosení telefónu, napríklad vo vrecku nohavíc.

Iné je taktiež rozloženie konektorov a tvar tlačidiel. MicroUSB konektor a 3,5 mm jack našli miesto na vrchnej stene telefónu. Zmenil sa aj tvar krytu microUSB konektora, no na funkčnosti to nepridalo, odstraňuje sa stále rovnako zle. Tlačidlo ovládania hlasitosti ako aj tlačidlo návratu na domácu obrazovku sú viac zapustené, čo je podľa mňa tiež krokom k horšiemu. Zmenil sa aj tvar vypínacieho tlačidla a spúšte fotoaparátu. Vypínacie tlačidlo sa horšie stláča, spúšť má lepšie odlíšiteľné polohy slúžiace na zaostrenie a odfotografovanie objektu. Zmenou prešiel aj tvar zadného krytu. Odstraňuje sa síce ťažšie, ale telefón pôsobí pevnejším dojmom. Pribudla predná kamera na videohovory, ktorá sa dá využiť aj na rýchle zhotovenie autoportrétu.

Hlavnou devízou tohto modelu je už spomínaná qwertz klávesnica. Jednotlivé klávesy sú dobre odlíšené, miernou nevýhodou je ich tvrdosť. Po dlhšom čase strávenom písaním sa človek stretne s únavou brušiek prstov. Stále je to však lepšie riešenie ako písať na softvérovej klávesnici. Rýchlosť písania je diametrálne vyššia a preklepy prakticky zmizli. Písanie s diakritikou je podobné ako na softvérovej klávesnici, dlhším podržaním tlačidla. Ak sa pod jednym písmenom nachádza viac znakov, príslušný znak môžete vybrať pomocou šípok alebo dotykom displeja. Čísla sú prítomné ako sekundárna funkcia tlačidiel vo vrchnom rade. Klávesnica v zavretom stave dobre nedolieha a pri zatrasení, prípadne pri chôdzi s telefónom v ruke pruží.

S prítomnosťou hardvérovej klávesnice naberá iný rozmer aj inteligentné vyhľadávanie. Vyhľadávať môžete hneď po odomknutí displeja, ktoré prebehne aj pri vyklopení klávesnice. Vyhľadáva sa postupným zadávaním znakov na klávesnici. Nevýhodou je, že vyhľadávať v kontaktoch sa dá až po zvolení vyhľadávania len v kontaktoch, pri možnosti vyhľadávať všetko, nefunguje. Na xperii mini to funguje bez problémov.

Telefón obsahuje hlasové ovládanie, pomocou ktorého sa dajú ovládať jednotlivé funkcie telefónu, vyhľadávať na webe, ako aj v mapách. Podporuje viaceré svetové jazyky, slovenčina podporovaná nie je. Rozpoznávanie reči nie je dokonalé a preto by som ho považoval, len ako doplnkovú funkciu.

Mnohí ocenia prítomnosť aplikácie Moxier pro, ktorá zaisťuje podporu e-mailov cez Microsoft Exchange ActiveSync. V základnej výbave nájdete taktiež aplikáciu McAfee VirusScan Mobile, ktorá zaisťuje antivírovú ochranu zariadenia. Prehliadanie dokumentov zaistí aplikácia OfficeSuite, ich editáciu podporuje až verzia pro, ktorá nie je prítomná. Ďalšou zaujímavou aplikáciou je Timescape, ktorá na jednom mieste prepája všetky udalosti v rámci telefónu, ako aj sociálnych sietí. Z Marketu sa dá stiahnuť množstvo rozšírení pre túto aplikáciu. Zamrzí neprítomnosť ovládania hudby na lockscreen-e, čo sa však dá vyriešiť inštaláciou prehrávača Winamp, ktorý vytvorí vlastný lockscreen, obsahujúci základné možnosti ovládania.

Fotoaparát je rovnaký ako v xperii mini podporujúci maximálne rozlíšenie 5 Mpix. Menu fotoaparátu obsahuje základné funkcie ako režim snímania, vyváženie bielej, kompenzácia expozície, scénické režimy, možnosti zaostrenia. Prítomná je taktiež možnosť zaostriť na zvolený bod dotykom displeja, no musí sa aktivovať. Pri automatickom ostrení na jeden bod táto funkcia nie je prítomná.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 17 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b.; celkovo: 45 MB / min.)

Video nahráva v HD kvalite a podporuje automatické preostrovanie počas snímania videa, čo je v tejto triede telefónov skôr výnimkou.

Výhody:

+ rozmery

+ prítomnosť hardvérovej qwertz klávesnice

+ HD video s možnosťou automatického preostrovania počas snímania videa

+ e-mailový klient s podporou Microsoft Exchange ActiveSync

+ pomer cena/výkon

+ predpoklad aktualizácie na Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Nevýhody:

- tvrdosť tlačidiel klávesnice, jej nedoliehanie v uzavretom stave

- kvalita zvukového výstupu

- vyhľadávanie kontaktov funguje iba pri špecifikovaní obsahu vyhľadávania

- zle odnímateľný kryt microUSB konektora

- hlbšie zapustené tlačidlá hlastosti a návratu na domácu obrazovku

Orientačná cena: 212 € (Epicentrum.sk)

Záver

Sony Ericsson Xperia mini pro je zaujímavý telefón. Za cenu okolo 220 eur ponúkne kvalitný displej, hardvérovú qwertz klávesnicu, 5 MPix fotoaparát s podporou HD videa s automatickým preostrovaním, a to všetko pri zachovaní kompaktných rozmerov. K tomuto všetkého pridáva decentný design, a to ho predurčuje do rúk širokého spektra ľudí.

Produktová stránka: Sony Ericsson Xperia mini pro

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.10.2011 - 06:05

Pls súrne ako sa na tomto fone dá dostať do recovery modu chcem tma hodiť cyanogen mod ale nejako som sa zasekol ak ho tam niekto dáaval alebo aj iný tak mi napíšte dík

anonymous05.05.2011 - 23:09 Trvalý odkaz

ssamoo: Vsetko pekne, ale rozlisenie displeja mohlo byt este vacsie..

anonymous05.05.2011 - 23:13 Trvalý odkaz

syky: je tam chyba,napisane tam mate ze 3 mpix fotak zostal,ale pritom ma 5mpix fotak,nie?

anonymous05.05.2011 - 23:17 Trvalý odkaz

NortySP: jj fotak 5mpx, a pri videu mate ze HD (1080x720) chyba vam tam 200 :)
***vdaka za upozornenie, opravene. - redakcia***

anonymous05.05.2011 - 23:35 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ssamoo, rozlisenie displeja mi nazivo prislo uplne v poriadku. ja by som vsak cakal mensiu hrubku.

Celá diskusia 458 príspevkov