Huawei Mate 10 Lite - úzky displej, široká clona

Recenzia 5,9'' androidu s pomerom strán 18:9 a Full HD+ displejom, 4 GB RAM a dvojicou duálnych fotoaparátov. Poteší 3340 mAh batériou.

K výborne vybavenej vlajkovej lodi Mate 10 Pro od Huaweiu pribudla na našom trhu aj o viac než polovicu lacnejšia verzia Mate 10 Lite. Niektoré ich prvky sú veľmi podobné, pri iných je to ako rozdiel medzi dňom a nocou. Aj oproti vlaňajšiemu modelu Mate 9 Lite.

Hlavným poznávacím znamením je príklon k aktuálne najhorúcejšiemu trendu, natiahnutému displeju s pomerom strán 18:9 respektíve 2:1. V ruke táto špageta pôsobí prirodzene a stavím sa, že veľká časť majiteľov ani nespozná, že je niečo inak než na ich starom mobile s klasickým displejom 16:9. Aspoň do chvíle, než si v každej novootvorenej aplikácii nevšimnú tlačidlo Prispôsobiť pre natiahnutie jej prostredia nadol.

ikona

Základné info: Huawei Mate 10 LiteCenovo dostupný zástupca novej série Mate 10 s natiahnutým 5,9'' Full HD+ displejom 18:9, duálnym predným i zadným fotoaparátom, čipsetom Kirin 659 a 3340 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Čo pridá pár riadkov k Full HD rozlíšeniu. Mate 10 Lite teda dostal panel s rozlíšením 1080 x 2160 bodov. Lenže oproti Mate 9 Lite už rozmery displeja narástli na 5,9 palca a rozmaznanejším používateľom to môže byť málo. Ja by som preferoval vyššie rozlíšenie (čo by výrazne navýšilo cenu) alebo kompaktnejšie rozmery.

Drahý top model Mate 10 Pro k vám dorazí s už nalepeným ochranným sklom, displej lacnejšieho Mate 10 Lite nijako chránený nie je. Na našom testovacom kuse boli ošúchané najmä okraje obrazovky. Na pokladanie displejom nadol teda určite zabudnite a investujte do fólie alebo inej ochrany. A radšej aj do poriadneho obalu, pravý horný okraj hliníkového tela sa totiž v našom prípade mierne ohol. Presne v mieste oslabenom vypínačom a ovládačom hlasitosti tak, ako tým trpeli iPhony 6 Plus, kým Apple v nástupcovi vymenil zliatinu za pevnejšiu.

IPS panel vypĺňa veľmi slušnú časť z prednej strany, kde tak zostalo miesto už len na logo výrobcu a maličkú notifikačnú diódu schopnú svietiť viacerými farbami. E-maily budú zelené, správy z Facebooku modré a červená ohlási kritický stav batérie.

Čítačka odtlačkov prstov sa opäť presťahovala dozadu. Nechýbajú jej funkcie stiahnutia hornej lišty s notifikáciami, spúšte fotoaparátu, listovania v Galérii alebo zdvihnutia hovoru.

V smartfóne bežal starší Android 7.0, spolu s populárnou nadstavbou EMUI vo verzii 5.1. Toto duo ponúka všetko, na čo sme zvyknutí z ostatných mobilov značky: mierne prispôsobenú uzamykaciu obrazovku s rýchlym spúšťaním fotoaparátu potiahnutím za pravý okraj, krokomer či praktickú hornú lištu so skratkami, notifikáciami a reguláciou jasu.

Medzi skratkami nájdete vypínač Wi-Fi i mobilných dát, no je tu tiež praktická LED baterka, šetriace režimy, záznam aktuálneho diania na obrazovke vo forme videa (screencast s rozlíšením 1280 x 640 bodov) a ochrana zraku v noci zožltnutím farieb displeja. Nastaviť si viete jej intenzitu a časy spustenia i ukončenia. Sám, podľa skutočného západu slnka, to tento telefón nedokáže.

Hardvérová výbava vyzerá na prvý pohľad veľmi dobre. Dostanete rovno 64 GB vnútorné úložisko (z ktorého je po prvom spustení dostupných 48,5 GB), takže možno ani nebude nutné nahrádzať slot pre druhú SIM kartu pamäťovou kartou. To všetko je doplnené, na túto kategóriu, stále nadpriemernou 4 GB operačnou pamäťou (RAM).

Absencia nahrávania videí so 60 FPS, nižšie rozlíšenie spomínaného screencastu a pomalé reakcie na stlačenie spúšte ak fotíte v tme cez Messenger alebo Instagram prezrádzajú, že s duo pozostávajúce z vlastného čipsetu Kirin 659 a grafického procesora Mali T830 mierne zaostáva. Pri pohľade na cenovku mobilu je však jasné, že kompromisy prísť musia.

Okrem spomínaných problémov s posielaním rýchlych momentiek som však žiadne spomalenie nespozoroval. Spúšťanie aplikácií aj ich prepínanie cez multitasking fungujú rýchlo.

Pomer strán 18:9 je ideálnym na zobrazenie dvoch aplikácií pod sebou. Do tohto režimu vstúpite cez ponuku multitaskingu. Postačí, ak zvolenú aplikáciu chytíte prstom a posuniete k hornému okraju. Malá ikona zámku má inú funkciu - tá konkrétnu aplikáciu ochráni pred zavretím pri uvoľňovaní celej RAM. Z našich skúseností však vieme, že to na novších androidoch nie je potrebné a tento krok vám obvykle nepomôže ani k vyššej výdrži.

Huawei si pre svojich zákazníkov pripravil niekoľko dodatočných aplikácií, ktoré v systéme nájdete už po prvom zapnutí. Poteší Počasie, Kalkulačka, Záznam zvuku, servisná aplikácia HiCare s lokalizáciou autorizovaných stredísk, Kompas, alebo prieskumník súborov a nástroj na zmenu motívov prostredia.

Populárna bude tiež aplikácia Zdravie, ktorá podrobnejšie analyzuje spomínaný krokomer a prejdenú vzdialenosť počas dňa. Podporuje rozšírenejšie tréningové plány a ciele.

Naopak, trochu zbytočných je pár hier, ktoré našťastie môžete rýchlo odinštalovať. Postačí podržať prst na ich ikone a presunúť ich k hornému okraju obrazovky.

V Nastaveniach určite zavítajte k položke Štýl domácej obrazovky. Ten určuje, či budú všetky ikony priamo na domácej ploche, alebo v tradičnej "zásuvke", odkiaľ si presuniete zástupcov na to najdôležitejšie. Hneď vedľa sú príkazy pre funkciu Dual SIM, napríklad to, ktorá karta má byť primárna pre odchádzajúce hovory, SMS a mobilné dátové prenosy.

Výrobcu chválime tiež za podrobné nastavenia toho, ktoré aplikácie môžu dáta využívať, a ktoré sa musia spoľahnúť len na bezplatnú Wi-Fi doma. Majitelia tak môžu čo to zo svojho balíčka ľahko ušetriť.

Systém umožňuje úpravu veľkosti písma aj rozmerov celého grafického rozhrania. Mierne doladiť si môžete tiež farby displeja a poradie navigačných tlačidiel v spodnej lište.

Špecifické vylepšenia potom hľadajte v položke Inteligentná pomoc. Mňa tu zaujalo najmä zmenšovanie obrazovky pre pohodlnejšie ovládanie veľkého displeja jednou rukou, vrátane klávesnice. V tomto zimnom období sa určite hodí režim Rukavice, pri ktorom obrazovka reaguje aj bez priameho kontaktu s vašou kožou.

Trochu viac som čakal od funkcie Paralelné prihlásenie. Využijete ju len s obmedzeným množstvom aplikácií, mne napríklad ponúkla len Facebook. Má umožňovať prihlásenie sa s dvomi rôznymi účtami, napríklad súkromným a pracovným. Na druhej strane, nie je to nič, čo bežný používateľ nevyhnutne potrebuje.

Oveľa viac poteší dobre známa a odskúšaná aplikácia pre vytáčanie a správu telefónnych čísel s prehľadným denníkom hovorov a zoznamom kontaktov.

Hneď vedľa budú SMS správy, kde môžu starší ľudia pohodlne približovať text iba posúvaním prstov - rovnako ako v prípade obrázkov.

Tu využijete šikovnú klávesnicu SwiftKey so slovenským prediktívnym slovníkom, synchronizáciou vlastných slov cez Google účet a samostatným riadkom pre zadávanie číslic. Veľmi rýchlo prepnete na jednoduchší Gboard alebo inú klávesnicu stiahnutú z Google Play.

Trendom posledného obdobia je integrácia duálnych fotoaparátov, či už s približovaním obrazu, širokouhlým fotoaparátom alebo aspoň lákavým režimom umelecky rozmazávajúcim pozadie. Dva objektívy na Huaweioch nie sú žiadnou novinkou, no Mate 10 Lite je prvým, kto dvojité oči preniesol aj dopredu.

Kvalitnému 13-megapixelovému fotoaparátu nad displejom pomáha menší 2 Mpix snímač. Aktivujete ho tlačidlom Portrét vľavo, vedľa ovládania blesku a záznamu krátkych pohyblivých klipov spolu so snímkou tak, ako to zvládajú napríklad iPhony a ich Live photos. Pamätajte však, že animovaný efekt z tohto androdu uvidíte iba v systémovej Galérii. Ak na obrázky používate iný prehliadač, Google Photos alebo záber odošlete na Facebook, hýbať sa nebude.

Rozostrenie pozadia v režime Portrét má len jednu intenzitu. Skontrolujte, že jeho ikona vpravo hore svieti nažlto. Hneď vedľa je totiž posuvník pre Úroveň skrášlenia, ktorý však len deformuje a vyhladzuje detaily pleti. Predná kamera dokáže nahrávať aj Full HD (30 fps) video či využiť režim Panoráma (z ponuky po potiahnutí obrazovky doľava). Tá síce deformuje záber, ale zmestí doň všetkých priateľov.

Prím naďalej hrá 16-megapixelový fotoaparát vzadu. V drahších modeloch značky mu pomáha jemný čiernobiely snímač, tu opäť iba prídavná 2 Mpix jednotka, zrejme výhradne na rozpoznávanie častí, ktoré majú byť v režime Portrét rozmazané. Objektívy navyše dosť vystupujú a ak nepoužívate ochranné puzdro, farba na ich obrube sa rýchlo poškriabe. Samotné sklo by malo zostať nedotknuté.

Po prepnutí na zadný fotoaparát pribudne aj regulácia intenzity rozmazania. To je trochu zvláštne. Zostane tu rovnaký režim Portrét s jednou intenzitou, no ja odporúčam používať nové tlačidlo virtuálna Širokouhlá clona, kde si efekt nastavíte posuvníkom podľa svojej chuti.

V špeciálnych režimoch po potiahnutí prostredia doľava to bude ešte zaujímavejšie, pribudne totiž HDR, Nočný záber, časozber a Profesionálne režimy s nastavením uzávierky, ISO, WB a zaostrovania používateľom. Posunutie doprava odhalí nastavenia fotoaparátu, kde ovládate jeho rýchle spustenie dvojitým stlačeným hlasitosti nadol, rozlíšenie (namiesto režimu 16:9 je tu pomer strán 18:9 kopírujúci displej) a ukladanie záberov do formátu RAW.

Kvalita záberov, najmä cez deň, v tejto cenovej kategórii určite príjemne prekvapí. Ponúknu minimum šumu aj v horších podmienkach, veľa detailov a cez deň aj výborný kontrast a verné farby. HDR patrí skôr k tým jemnejším a prirodzenejším.

Klasické nočné snímky môžete nechať na automatiku alebo zvoliť špeciálny režim Nočný záber. Ten po jednom stlačení otvorí uzávierku, opätovný dotyk na displej používateľom ju zasa zavrie. Vzhľadom na absenciu optickej stabilizácie ho ale využijete len so statívom.

Pri nahrávaní videí je k dispozícii pauza a zaznamenávanie fotografií, preostrovanie je pomerne rýchle. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 10 Lite.

Multimediálnu výbavu mobilu dopĺňa slušný a dostatočne hlasný reproduktor na spodnej strane. Vo výbave je tiež FM rádio, aj keď bez čítania názvu stanice. Pribalené slúchadlá by som určite nahradil kvalitnejšími. Nezaujmú zvukom, vyhotovením ani chýbajúcimi tlačidlami pre reguláciu hlasitosti. Na kábli je len tlačidlo pre príjem hovorov a mikrofón.

Kombinácia veľkej 3340 mAh batérie a Full HD+ displeja sa pozitívne odrazí na veľmi slušnej výdrži. Pri bežnom používaní sa dá počítať s prevádzkou na úrovni dvoch dní. Tá sa skráti najmä pri hraní hier a využívaní plného výkonu. Huawei Mate 10 Lite som často využíval aj ako Wi-Fi hotspot pre notebook, kde hodina zdieľania spotrebovala len cca 10 % batérie.

Pamätajte však, že Wi-Fi využíva iba pomalšie 2.4 GHz pásmo, 5 GHz chýba. Počkáte si aj pri nabíjaní cez microUSB konektor. Z nuly na 100 % potrebuje telefón až dve a pol hodiny.

Výhody:

+ 4 GB RAM, veľké 64 GB úložisko

+ silná 3340 mAh batéria a solídna výdrž

+ dual SIM (ale hybridný slot)

+ režim dvoch aplikácií zobrazených pod sebou

+ rozmazávanie pozadia aj prednou kamerou

Nevýhody:

- Full HD (Full HD+) rozlíšenie na 5,9’’ displeji môže byť málo

- displej sa rýchlo poškriabe, fólia bude nutnosť

- horšia čitateľnosť displeja na slnku

- starší Android 7.0

- zastaraný microUSB konektor

- pomalé nabíjanie

Orientačná cena: 389 €

Záver

Pre koho je teda Huawei Mate 10 Lite vhodný? Pre každého, kto chce telefón s veľkým 64 GB úložiskom za menej peňazí a záleží mu na kvalitnom fotoaparáte. Bude to dual SIM s výbornou výdržou na jedno nabitie a v súčasnosti trendovým displejom s pomerom strán 18:9.

Využijete tiež zaujímavé rozmazávanie pozadia, dokonca aj prednou kamerou. Vďaka 4 GB operačnej pamäti telefón pri bežných činnostiach nezaváha. Dobre vyzerá a prináša prostredie, ktorému nechýba nič z drahších modelov značky.

Naopak, zabudnite na rýchle nabíjanie, nahrávanie 60 fps videí a vďaka pomalšiemu čipsetu si zrejme neužijete všetky najnovšie hry. Odporúčame tiež investovať do ochranného puzdra a fólie chrániacej displej.

V jednom z e-shopov môžete oproti výrobcom odporúčanej cene aktuálne ušetriť aj 50 eur, takže kúpa začne dávať ešte väčší zmysel. Inak bude konkurencia pozostávajúca z vodeodolného Samsungu Galaxy A5 (2017) alebo Motoroly Moto X4 neúprosná.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei Mate 10 Lite.

Diskusia k článku:

Michal 23.12.2017 - 18:08

Konecne android 8.0 na mate 10 lite, celkom slusny balik 2.8 GB.

Michal23.12.2017 - 18:08 Trvalý odkaz

Recenzia dobra, co mi nesedi je ze ja mam uz od vyroby nalepenu foliu na displeji. Sice tiez uz mam objednane sklo ale ako prvotna ochrana ok. Bateria nie je najvyssia ale vydrz kupodivu dobra, u mna tiez dva dni. Co mi vadi je microUSB konektor, uz som si zvykol na type C ktory by bol ovela robustnejsi. Konektor je asi taka najvacsia slabina, inak ok.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne23.12.2017 - 21:47 Trvalý odkaz

ma ho clen rodiny, dnes mi ho pozical na pohrajkanie. vcelku zaujimavy telefon. Ja by som sice radsej doplatil za oneplus5T na 499... No ten je nudnejsi ako tento huawei.

Michal23.12.2017 - 23:03 Trvalý odkaz

Aj ja. A za tento by som osobne 380€ nedal, mam ho z o2. Ked v hotovosti, tak uz radsej Honor 9 alebo si priplatit za 5t. Co ma bavi je rychla citacka odtlackov ktora funguje aj bez prebudenia telefonu.

Martin08.01.2018 - 11:16 Trvalý odkaz

Recenzia veľmi dobrá, ďakujem. Mám otázku k paralelnému prihláseniu. Uvažujem o tomto telefóne, nakoľko som jednoduchý užívateľ a nemám prehnane veľké nároky. Ale mojou podmienkou je aby telefón bol dual sim, aspoň 32GB pamäte (ideál 64) a trošku svižný systém, aby som za rok nemusel kupovať znova nový a paralelné aplikácie, hlavne to potrebujem na Whatsup, kde striktne rozdeľujem používanie služobného a súkromného čísla. Funguje daná funkcia len na facebook, alebo sa to dá ešte nejako donastaviť.
Ďakujem

Celá diskusia 7 príspevkov