Takto fotí Apple iPhone 8

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Apple iPhone 8 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát: 12 Mpix (4:3), LED blesk, AF, OIS, video Full HD (až 240 fps) / 4K (60 fps), clona f/1.8

Predný fotoaparát: 7 Mpix (4:3), video Full HD, clona f/2.2

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Apple iPhone 8.

Krátky komentár:

Existuje len zopár dôvodov, prečo dať prednosť drahšiemu iPhonu 8 pred minuloročným iPhonom 7. Pochybujem, že ním bude o 7 % slabšia batéria či o 9 % vyššia hmotnosť. Lákadlom môže byť sklenená zadná stena odolávajúca škrabancom a umožňujúca bezdrôtové nabíjanie. Ja osobne však vidím najväčšie zmeny vo fotoaparáte. Lenže tie súvisia skôr s výkonnejším procesorom než zmenami v hardvéri integrovaných fotoaparátov.

Predný fotoaparát má rovnaké parametre ako na iPhone 7. Tiež ponúka HDR, záznam Full HD videí a výraznejší rozdiel v porovnávaných fotografiách a videách som nepostrehol. Osmička si akurát trochu lepšie poradí s vyvážením bielej farby, za čo zrejme vďačí lepšiemu procesoru a vyladení softéru.

Zadný fotoaparát je opäť opticky stabilizovaný a s clonou f/1.9. Pri nahrávaní videa sa pridáva ešte digitálna stabilizácia, ktorá patrí k najlepším na svete. Opäť sa stretávame s ohniskovou vzdialenosťou 3,99 mm, optická sústava sa však mohla mierne zmeniť. Snímky sú oproti iPhonu 7 po celej ploche trochu ostrejšie, mierne farebnejšie, vyváženie bielej farby zväčša o čosi teplejšie.

Veľkou výhodou je záznam 4K videa so 60 snímkami za sekundu. To nedokáže žiadny konkurent, nehovoriac o smartfónoch takýchto rozmerov. Na vašej domácej 4K telke bude radosť sledovať videá z tohtoročnej lyžovačky. Výhodou 4K 60 fps je aj strih videa - takýto záznam môžem približovať, vyrezávať, spomaľovať a stále z toho bude na konci parádne Full HD video. A to mi opäť neponúka žiadny konkurent.

Live photos, resp. živé snímky už dobre poznáme. Ide o dvojsekundové 5- až 8-megabajtové Full HD videá s pomerom strán 4:3 (t.j. 1440 x 1080 px) vo formáte MOV a 20 fps, ktoré natočí iPhone 8 spolu s fotografiou. Nechápem, ako sa z toho dá následne vybrať iná fotografia v plnom 8 Mpix rozlíšení, ale vďaka Live Photos si skutočne môžete dodatočne vybrať iný záber, akoby ste nasnímali rýchlu sériu. A pritom to celé má dokopy možno 3 MB (fotografia) + 5 MB (video).

Oproti iPhonu 7 Plus / 8 Plus tu nemáme k dispozícii dvojnásobné optické priblíženie (využiteľné len za dobrých svetelných podmienok) ani rozmazávanie pozadia. A jedine iPhone X dokáže ako produkt s jablkovým logom rozmazávať pozadie aj na snímkach z prednej kamery. A to sa dnes ľuďom páči.

Ak by som mal zhrnúť možnosti fotoaparátu iPhonu 8, tak je to neuveriteľne kompaktný smartfón, ktorý dokáže malé zázraky - vďaka výkonnému procesoru nahráva perfektne stabilizované 4K video so 60 snímkami za sekundu, vďaka výbornej optike (v rámci možností) vytvára prekvapivo kvalitné fotografie cez deň aj v šere, zadnou aj prednou kamerou. Prednej podľa mňa vôbec nechýba zaostrovanie, aj tak si myslím, že patrí medzi najlepšie na trhu. Konkurenti totiž často zlyhávajú samotnej foto aplikácii. V tej nám na iPhone 8 chýba prepnutie na 16:9, rýchly vstup do nastavení a manuálny režim s dlhými expozíciami. Ak sa však chcete pohrať, dajte iPhone 8 (alebo iný) na statív, nasnímajte napríklad večernú cestu plnú áut alebo idúci vlak, potom v galérii posuňte snímku prstom hore, objaví sa ponuka efektov, medzi ktorými nájdete aj dlhú expozíciu spájajúci jednotlivé snímky do jednej. Na výslednej snímke nastane efektné rozmazanie svetiel áut, nákladného vlaku či tečúcej vody.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

David 19.12.2017 - 19:10

Mňa tá predná kamera veľmi neohúrila. Pre jedného človeka s dobrým osvetlením je super ale pri horšom osvetlení s viacerými ľuďmi alebo objektmi je kvalita nízka a obraz rozmazaný, čo je vidieť na tej skupinovej foto vyššie a nezdá sa mi že v miestnosti bolo málo svetla. Podobne zlý výsledok by dosiahli aj podstatne lacnejšie smartfóny. Inak 4K60fps je super aj na malej osmičke, obraz krásny, vysoká plynulosť a dobrá stabilizácia. Pri nižšom osvetlení u zadnej kamery už vidieť ako fotky strácajú detaily oproti väčším iP s 2 objektívmi.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy19.12.2017 - 20:40 Trvalý odkaz

Dá sa v iphone nastaviť vo fotoaplikacii formát zaberu 16:9?

Lenka Ivančíková19.12.2017 - 23:31 Trvalý odkaz

nie. v 16:9 zhotovis fotky iba pocas nahravania videa.

Karol19.12.2017 - 23:38 Trvalý odkaz

Kto je tá slečna s Richardom,čo mu prehadzuje ruku cez plece?to je jeho manželka?

martian20.12.2017 - 00:02 Trvalý odkaz

Kajo, mas ju aj na videu, ako spieva :-)

Myslim, ze drviva vacsina majitelov Exynos verzii Note 8 dufa v odomknutie 4K aspon na 60fps, ak nie priam 120fps, ktore by mal zvladat. :-)

Celá diskusia 18 príspevkov