Xiaomi Mi Body Fat Scale - inteligentná váha za päťdesiat

Recenzia Bluetooth váhy s aplikáciou pre Android a iOS, ktorá meria BMI, percentá tuku, hmotnosť kostí, vodu v tele a ďalšie parametre.

Xiaomi vyrába množstvo inteligentných výrobkov do domácnosti a na monitorovanie zdravia. Do druhej kategórie patria inteligentné náramky Mi Band a AmazFit či váha Mi Smart Scale. Je to práve váha, ktorá sa dočkala novej verzie s názvom Mi Body Fat Scale. Prináša výrazné zlepšenie monitorovania vášho tela, no za vyššiu cenu a s menej elegantným dizajnom.

Balenie je viac než minimálne, tvorí ho iba návod v čínštine. Nenájdeme v ňom ani potrebné štyri AAA batérie, čo je oproti prvej verzii, ktorá mala AA batérie v balení, krok späť. Tentoraz ale proces párovania a výberu jednotiek hmotnosti prebieha výhradne v aplikácií a nie je potrebné prepínať tlačidlo ako na Mi Smart Scale.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Základné parametre:

Rozmery 300 x 300 x 20 mm, hmotnosť: 1,6 kg, rozsah váženia: 5 kg – 150 kg, minimálna jednotka: 50 g, materiál ABS, prepojenie cez Bluetooth 4.0.

Dizajn Mi Body Fat Scale by som označil za menej príťažlivý než v prípade prvej verzie. Telo váhy je vyrobené z ABS platu a senzory z nehrdzavejúcej ocele. Spracovanie je kvalitné, nič nevŕzga, plast je príjemný na dotyk. Chýba mi však prémiový dojem, ktorý mala prvá verzia zo skla. Na druhej strane, so sklom treba zaobchádzať opatrnejšie a tiež je na pocit chladné, čo vám môže na bosé nohy prekážať. Sklo na Mi Smart Scale sa na rozdiel od plastu takmer vôbec nešpinilo, čo je opäť bod pre predošlú verziu. Každá váha má svoje plusy a mínusy, keď berieme do úvahy spracovania aj použitých materiálov.

Ak chcete naplno využívať funkcie Mi Body Fat Scale, je potrebné si stiahnuť aplikáciu Mi Fit, ktorá je dostupná na Google Play a App Store. Aplikácia Mi Fit prešla niekoľkými vylepšeniami a vo verzii 3.0 dostala aj úplne nový grafický kabát.

Párovanie s váhou je jednoduché, stačí ísť do nastavení, zvoliť pridať váhu a postaviť sa na ňu. Následne si vyberiete, že chcete merať hmotnosť v kilogramoch a zariadenie je pripravené na používanie.

Váženie prebieha úplne štandardne, postavíte sa na váhu a čakáte, kým sa prestane hmotnosť pohybovať. Následne treba ešte pár sekúnd počkať, kým sa odmerajú ďalšie parametre, čo je signalizované blikajúcim pruhom pod číslami hmotnosti. Všetky namerané hodnoty sa následne zobrazia v aplikácii.

Môžete tu vidieť graf hmotnosti, zmeny oproti predošlým meraniam či porovnanie s inými ľuďmi. Hmotnosť môžete zadať aj manuálne. Nechýba možnosť odvážiť dieťa, či iného člena rodiny. Stačí, ak sa postaví na váhu a sama rozozná, že ide o iného človeka. Opýta sa preto o koho ide a danému človeku vytvorí ďalší profil, ktorý sa následne bude zobrazovať vo vašom Mi Fit. Je škoda, že nie je možné váhu spárovať s viacerými Mi účtami, a tým pádom ju nemôžu používať viacerí ľudia naraz.

Všetky odmerané hodnoty vašich blízkych sa budú zobrazovať totiž na vašom účte a vy musíte byť prítomní pri vážení. Teda lepšie povedané, váš smartfón. Pri zadaní väčšieho počtu používateľov som si všimol problém rozoznať jednotlivých používateľov. Pokiaľ sa hmotnosť a telesné zloženie dvoch používateľov podobajú, zariadenie má problém určiť, ktorý používateľ sa práve postavil na váhu. Riešením je zadanie merania cez aplikáciu, čím presne určíte, kto sa ide vážiť.

Novinkou oproti prvej verzii váhy je Body skóre. Je to číslo so stupnicou 0-100, pričom 100 je najlepšia hodnota. Do tohto skóre sa započítava telesný tuk, svalstvo, voda, bazálny metabolizmus, viscerálny tuk, BMI a kostná hmota. Všetky tieto údaje dokáže váha odmerať a zobraziť na grafoch. Ak niektoré hodnoty nie sú ideálne, zobrazia sa vám upozornenia s radami, ako tieto hodnoty zlepšiť.

Namerané údaje som porovnal s váhou Omron BF 511 a môžem povedať, že sú veľmi podobné. Odchýlka v meraniach sa pohybuje na úrovni pár percent. Jediné väčšie rozdiely som si všimol pri testovaní na obéznych ľuďoch, kedy boli väčšie odchýlky v množstve svalstva. Presné výsledky boli pre mňa prekvapením, pretože váha na meranie využíva len elektrický obvod nôh a nie aj rúk, ako váha Omron. Namerané hodnoty sú však len orientačné a ani najdrahšie športové váhy nedokážu s úplnou presnosťou odmerať zloženie ľudského tela.

Výhody:

+ prehľadná aplikácia v slovenčine

+ množstvo meraných parametrov

+ presné výsledky

+ väčšia stabilita než pri Mi Scale

Nevýhody:

- plastové telo

- chudobné balenie

- namerané dáta sa ukladajú len v prítomnosti smartfónu s Mi Fit

Orientačná cena: 52 € (zľavový kupón v závere článku)

Záver

Xiaomi Mi Body Fat Scale je ďalším z inteligentných výrobkov od Xiaomi, ktorý využíva výbornú aplikáciu Mi Fit. Nová verzia váhy prináša zmenený dizajn, ktorý má kladné aj negatívne stránky. Podstatné je ale vylepšenie funkčnosti, váha teraz dokáže merať zloženie tela. Merania sú prekvapivo presné, čo robí z Mi Body Fat Scale výborného pomocníka pri snahe o zdravý životný štýl. Tieto funkcie sú však len pridanou hodnotou a Mi Body Fat Scale funguje samozrejme aj ako bežná váha, ktorá vám odmeria hmotnosť, keď sa ňu postavíte.

Váhu si môžete zakúpiť na Gearbest.com, kde vďaka kupónu warehouseCZ47 stojí iba 40 € vrátane dopravy cez DHL zo skladu v ČR. Za rovnakú cenu ju však môžete kúpiť aj u oficiálnej distribúcie na Slovensku z mi-store.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu