Nokia X7

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO multimediálny mobil s OS Symbian Anna, 4'' dotykovým AMOLED displejom, 8 Mpix fotoaparátom bez AF, FM rádiom, Wi-Fi, GPS, HSPA, 3,5 mm jackom a Bluetooth 3.0

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom,

OS: Symbian Anna,

procesor: 680 MHz, ARM 1136JF-S

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA + HSUPA,

rozmery: 120 x 63 x 12 mm,

hmotnosť: 146 gramov (zistená: 148 g),

displej: AMOLED dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 640 x 360 b., 50 x 88 mm, 16:9, uhlopriečka 4'' (reálne 101 mm),

fotoaparát: 8 Mpix, duálny LED blesk, záznam HD videí (1280 x 720 b., 25 fps),

pamäť: 256 MB RAM + 350 MB ROM + microSDkarta (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2,0 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi, USB on-the-go,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, rozpoznávanie hudby (Shazam),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, Flash Lite 4.0

batéria: integrovaná Li-Ion, 1200 mAh

výdrž: do 9,5 h hovoru / do 450 h pohotovosti / do 50 h hudby / do 6 h videa

SAR: 0,94 W/kg (norma 2 W/kg),

cena a dostupnosť: odhadovaná cena 460 eur / druhý štvrťrok 2011

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, autofókus, pravdepodobne DLNA a HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

OS Symbian^3 PR2

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, 8 GB microSD karta, stereo slúchadlá WH-701, microUSB kábel,

Nokia X7 je dizajnovo zaujímavý a kvalitne spracovaný smartfón s najnovším operačným systémom od Nokie, ktorý doľaďuje ďalšie nedostatky dotykového Symbianu. Krajšie ikony, lepšie listovanie domácimi obrazovkami, vylepšená klávesnica v správach...

Zmien je mnoho, no väčšinou sú len kozmetického charakteru. Hardvér sklame absenciou zaostrovania fotoaparátu, len dvomi reproduktormi, hoci to na prvý pohľad vyzerá na reproduktory vo všetkých štyroch zrezaných rohoch, či opäť len jedným tlačidlom pod displejom v štýle iPhonu (ak si raz zvyknete na tlačidlo späť, bude vám vždy chýbať...o tom vedia svoje majitelia starších Sony Ericssonov aj dnešných androidov).

Keďže ide o prvý kontakt, ktorý bude neskôr doplnený videom, budem v ňom stručnejší a priamejší.

Procesor je zhodný s Nokiami C7, E7, N8, teda žiadna sláva, ale ani tragédia. Aj operačný Systém je podobný tomu v spomínaných Nokiách, akurát dostal prívlastok PR2 (teda OS Symbian^3 PR2).

Tvarovanie je síce pekné a netradičné, ale Nokia X7 sa zle drží v ruke, vyšmykuje sa z nej, takže o stabilite nemôže byť reči. Jedna vec je príjemné držanie v kancelárii a druhá zase ovládanie telefónu na ulici. Keď už sme vonku, nemusíte sa obávať lesklého displeja. Nokia X7 s AMOLED displejom sa vyrovná Samsungu Galaxy S. Na slnku automaticky pridá jas, a ani práca s telefónom na pláži nebude veľký problém. Nečakajte však antireflexný displej Nokie E71 a podobných. Tie časy sú už dávno preč.

Umiestnenie a riešenie ovládača hlasitosti či spúšte fotoaparátu je tiež skôr estetické než praktické. A to je škoda. Vypínač v hornej stene zhasína displej ako na androidoch či iPhone, no je neprakticky umiestnený v pravej časti. Pravákom tak pri jeho používaní hrozí vypadnutie prístroja z ruky.

Na prednú kameru slúžiacu na videohovory zanevrela už aj Nokia. HTC ju používa napríklad na funkciu zrkadlo, čo je sympatické a praktické. Sklamaním je aj spomínané (ne)využitie štvorice reproduktorov, keďže horné rohy sú len atrapami.

Nokia X7 v nastaveniach nepozná automatickú reguláciu jasu (ako som už písal, na ulici však jas automaticky zosilnel), ale môžete si určiť veľkosť použitého písma v celom systéme. Časový limit podsvietenia displeja môže byť už tradične maximálne 60 sekúnd. Akcelerometer je na môj vkus príliš citlivý, otáčanie obrazovky, stíšenie upozornenia či zvonenia otočením telefónu však môžete vypnúť. Symbian Anna otáča aj domácu obrazovku a hlavné menu, čo ponúka len zopár konkurentov s OS Android.

Umiestnenie microUSB konektora do hornej steny som kritizoval na Samsungu Galaxy S a inak tomu nebude ani v prípade tejto Nokie. Bezplatná a dobrá navigácia v cene a vy nemáte ani ako pohodlne telefón v aute nabiť. V polohe na ležato sa to celkom dá, ale v polohe na výšku to nepôjde len tak jednoducho.

Štvorpalcový displej je fajn, aj farby sú fajn, aj odolné sklíčko je fajn...a páči sa mi neustále zobrazovaný šetrič v podobe ručičkových hodín. Mrzí ma slabšie rozlíšenie (640 x 360 b. je asi 70 % rozlíšenia bežných androidov s WVGA displejom, t.j. 800 x 480 b.), ktoré Nokia nazýva nHD (prakticky je to aj QHD, teda štvrtina HD).

Rýchlosť reakcií systému je v poriadku, v tomto nemám X7 čo vyčítať. Niektoré trhnutia pri listovaní domácimi obrazovkami považujem za bežnú prax aj na iných systémoch.

Slabá kvalita hlasnej reprodukcie z dvoch malých reproduktorov v dolných rohoch. Je to lepšie než napríklad Xperia Arc, ale od X7 som skrátka čakal viac. Nokia ma prekvapila funkčnou reguláciou hlasitosti aj po spustení šetriča. To na starších Symbianoch možné nebolo.

Slúchadlá v balení dnešných telefónov sú často tragické, a tak ma štuple v balení X7 naozaj potešili. Dobre tlmia ruch okolia, takže hudbu netreba púšťať nahlas a ku ich kvalite tiež nemám výraznejšie výhrady. Potešia tiež priaznivcov hĺbok. Mrzí ma, že ekvalizér ponúka len pevné predvoľby a neumožňuje majiteľovi nastaviť vlastné nastavenie.

Ak však porovnám pozeranie videí na Xperii Arc a Nokii X7, je jednoducho lepšia Nokia. Krajší zvuk, krajší obraz (väčší kontrast, silnejšia čierna farba...).

Fotoaparát nezaostruje, ale inak patrí k tým najrýchlejším a za kvalitu snímok sa tiež nemusí hanbiť. Podobne ako E7, aj X7 prekvapí veľmi kvalitným záznamom videa aj po priblížení obrazu. V tomto drahé Nokie vynijakú pred všetkými konkurentmi s inými OS.

UKÁŽKA HD VIDEA 1 (súbor 27 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 25 fps; zvuk: AAC, stereo, 128 kbps; celkovo: 90 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA 2 (súbor 23 MB, MPEG4; obraz: 1280 x 720 b., 25 fps; zvuk: AAC, stereo, 128 kbps; celkovo: 90 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Nokia X7 bez problémov prehráva DivX videá.

Budík vás zobudí aj vo vypnutom stave, na rozdiel od androidov či iPhonu.

Funkcia Volaj ukrýva aj inteligentné vyhľadávanie kontaktov. To je dobre.

V Nokia Maps som nepostrehol žiadne významné zmeny. Ak bude mať X7 dobrý GPS prijímač, môžete sa na tieto bezplatné mapy celého sveta priamo v mobile spoľahnúť.

Kalendár dostal pod mesačný náhľad zoznam udalostí v označený deň. Novinkou tiež je hlásenie pripomienky, ktoré ostane zobrazené na displeji aj v prípade, že ho prepočujete. Celkovo pripomínanie udalosti je nanovo prepracované, a už nie je tak otravné ako na starších Nokiách. Odklad pripomienky je o 5 minút.

Webový prehliadač si poradil so všetkými možnými webovými stránkami, funguje aj zobrazovanie flash animácii.

Funkcia Obchod je len vylepšený Ovi Store. Všetko tu funguje konečne tak, ako má. Vyhľadávanie, kategórie, sťahovanie na pozadí, inštálácia...

Dobrú výdrž na jedno nabitie zabezpečuje najmä to, že nie ste stále online ako na androidoch (Gtalk, neustála synchronizácia...), ale aj to, že si môžete nastaviť plán preberania e-mailov od "čo najskôr celý deň od pondelka do nedele" až do "od 8:00 do 16:00 každé 4 hodiny len v pondelok". Toto je veľká výhoda Symbianu, ktorá dokáže ušetriť veľa energie. K tomu obmedzte siete len na GSM (vypnúť 3G) a zázrak je tu.

Z drobností mi na X7 chýba informačná dióda. Na tú som si už celkom zvykol. Oproti modelu N8 mi tu zase chýba HDMI konektor.

Výhody:

- opravené nedostatky predchádzajúceho OS (e-maily, obchod, kalendár, menu...),

- dobrá kvalita foto-video (okrem makro záberov),

- šetrič v podobe hodín s minimálnym vplyvom na batériu,

- detailne časovo nastaviteľná kontrola e-mailov,

- kvalitné bezplatné mapy,

- mechanická (hoci nepohodlná) spúšť fotoaparátu.

Nevýhody:

- tvar pre ľahké vyšmyknutie z rúk,

- chýba zaostrovanie fotoaparátu,

- slabá QWERTY klávesnica,

- Obchod stále nedosahuje kvalít konkurencie (ale už je to lepšie),

- príliš citlivý ekcelerometer,

- nie je možné úplne vypnúť Wi-Fi.

Orientačná cena: zatiaľ neznáma

Záver

Nokia X7 nie je pre mňa vôbec sklamaním a paradoxne nebudem kritizovať systém, ale hardvér. Tvarovanie napomáha vypadnutiu telefónu z ruky (a stalo sa!) a totálne obmedzuje používanie ovládača hlasitosti či spúšte fotoaparátu. Zo štyroch reproduktorov sú nakoniec len dva a zaostrovanie fotoaparátu už Nokia asi nadobro zavesila na klinec. Symbian Anna je však celkom vydarená. E-mailový klient konečne používa normálne písmo, pod kalendárom je praktický zoznam udalosti v označený deň, menu si môžem usporiadať ako len chcem a poteší tiež krajšími ikonami. Doladiť treba zadávanie textu, keďže v mnohých funkciách je viac krokové - otvoriť klávesnicu, zadať text, potvrdiť. Po prečítaní prvého kontaktu si vie každý zvážiť, či viac ocení kvalitný záznam videa a rýchly fotoaparát pred zaostrovaním. Dokonalý telefón neexistuje, no ak vám Google jednoducho vadí, na Symbian ste zvyknutí a hľadáte novú hračku, bude X7 zaujímavou skúsenosťou. No podľa mňa je X7 dôkazom, že Nokiu už úspech iPhonu veľmi štve, a tak sa snaží toho akosi priveľa skopírovať. Nie je to určite krok vedľa, len je to zrazu príliš vidieť. X7 je zvláštny mobil. Ak bude mať dobrú cenu (do 400 eur), nevidím dôvod na neúspech. Ale viac by som za ňu jednoducho nedal.

Druhý názor

Lenka Ivančíková: Veľmi dobre sa drží v ruke, kovové telo pôsobí elegantným dojmom. Pod displejom sa nachádza jedno hardvérové tlačidlo, podobne ako u Nokie E7 slúži na vstup do Menu. Tlačidlo na zblokovanie displeja sa nachádza na hornej strane spolu s microUSB konektorom a 3,5 mm jackom. Na ľavom boku je slot pre pamäťové karty. Čo ma potešilo, bola spúšť fotoaparátu na pravej strane. Jeho dlhším podržaním sa fotoaparát aktivoval. Zarazilo ma, že bez chýbajúcej pamäťovej karty sa nedá fotiť. Pri pokuse o zhotovenie fotografie sa objavuje hlásenie s upozornením, že je potrebné vložiť pamäťovú kartu. Škoda, že na spustenie FM rádia je stále potrebné mať pripojené slúchadlá. Budík budí aj vo vypnutom stave. Chýbajúci autofókus je pre ma záhadou. Pri natáčaní videa preto nie je možné ani zaostrovanie. Batéria je integrovaná a tak na jej prípadnú výmenu budete musieť navštíviť servis. Nokia X7 má iba tri domovské obrazovky. Na náš trh by sa mala dostať v druhom štvrťroku za orientačnú cenu 456 €.

Produktová stránka: Nokia X7

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.06.2011 - 19:15

Po pol roku používania začala mrznúť. Po vybití baterky a znovu nabití asi dva tri týždne ide a potom zas zamrzne. Dnes idem dať reklamovať tak uvidím čo mi tam nahrajú.

anonymous12.04.2011 - 17:19 Trvalý odkaz

Slik: Urcite je to multimedialne delo: 256MB RAM +350 MB interna pamat. Musi byt jaka raketa v kombinacii s pravekym OS Symbian.

anonymous12.04.2011 - 17:24 Trvalý odkaz

Solik: Bez autofokusu ? shock :-8

anonymous12.04.2011 - 17:37 Trvalý odkaz

Dumbo: Predpokladam, ze hraju iba dva..A dalsie dva su len ako doplnok..

anonymous12.04.2011 - 18:11 Trvalý odkaz

rado: :D to si dal........dumbo :D ale co vies mozna zapnes hudbu a rozbije ti aj pohar s vinom na stole

Celá diskusia 267 príspevkov