Zákazníci mBank najčastejšie nakupujú na AliExpresse a holdujú hazardu

Podľa analýzy internetovej banky u nás záľuba nakupovania cez e-shopy stále rastie. Možno prekvapí, že až štvrtina z objemu platieb smerovala na stávkovanie.

Kým minulý rok vykonali zákazníci mBank 11,2 milióna platieb kartou, tento rok ich už na konci novembra bolo vyše 12,1 milióna. Čo sa týka transakcií cez osobný terminál, tvoria 87 % zo všetkých platieb. Priemerný počet transakcií za mesiac je pritom viac než 964-tisíc.

Slováci stále viac navštevujú internetové obchody. V minulom roku nakupovali cez internet 1 270 758-krát, do novembra tohto roka už prebehlo 1 494 620 transakcií. Aj pri nákupoch v e-shopoch platí, že najštedrejšie sú pred Vianocami.

obr: mBank

Tak ako vlani aj tento rok dominuje medzi nakupujúcimi čínsky e-shop AliExpress. Do novembra už stihli zákazníci mBank vykonať 231 036 platieb v celkovom objeme 2 215 719 eur. Počet platieb je dokonca vyšší než súčet úhrad cez platobné brány PayPal a GoPay, ktoré slúžia na platenie na internete. Priemerná platba však bola len 9,59 eura, čo značí, že aj naďalej tu Slováci nakupujú najmä po malých čiastkach.

Z mBank analýzy vyplýva, že značný objem platieb smeroval na kúpu elektronických diaľničných známok. Zákazníci do nich investovali vyše 335-tisíc eur, čo je porovnateľné s objemami, ktoré boli smerované na stávkovú kanceláriu Fortuna či zľavový portál Zlavomat.sk.

obr: mBank

Na stránky spojené so zábavou a tipovaním mierilo 25 % z celkového objemu platieb. V tejto oblasti je lídrom slovenský Tipos s objemom takmer 2 milióny eur, nasleduje Tipsport s 914-tisíc eurami a Fortuna, do ktorej smerovalo niečo vyše 356-tisíc eur z platieb kartou. Top desiatku spoločností s najväčším objemom platieb kartou na internete uzatvára Železničná spoločnosť Slovensko.

Treba pripomenúť, že mBank má na Slovensku v internetovom bankovníctve vedúce postavenie, preto jej klienti oproti zákazníkom iných bánk pravdepodobne vykonávajú elektronické transakcie vo zvýšenej miere.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 11.12.2017 - 23:33

Ono je to trochen skreslené. Ebay tam nefiguruje, lebo tam každý platí cez PayPal. Aliexpress to nepodporuje..

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy12.12.2017 - 07:44 Trvalý odkaz

davat cislo kreditky cinanovi?! ehm take rozumne ;)

nobody12.12.2017 - 09:01 Trvalý odkaz

Ono to bude asi tym, ze tuto "skvelu" banku ktora meni podmienky ako fuka vietor vacsina pouziva ako sekundarnu banku najma na to, ze davaju to cislo "kreditky" cinanovi :)

oliver9912.12.2017 - 09:57 Trvalý odkaz

K tej kreditke a cinan, mam tb a ich apku mobilepay, ked idem kupovat k cinanom, vygenerujem cez tu apku kartu, zaplatim s nou a po platbe ju zahodim, jednoduche a neriesim paypal atd

Juraj11112.12.2017 - 10:14 Trvalý odkaz

A nie je lepšie mať normálnu kartu kde nemusíš pri každej prkotine generovať kartu?
Napr platby za TV (sharing) do zahraničia mesačne pravidelne (trvalý príkaz)- to by som akože mal generovať kartu každý mesiac? Takto máš účet kde máš minimum € aby si poprípade o ne neprišiel a všetko je jednoduchšie :-)

Celá diskusia 14 príspevkov