Takto fotí (Lenovo) Motorola Moto X4

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu (Lenovo) Motorola Moto X4 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Hlavný fotoaparát: 12 Mpix (4:3), AF, video Full HD (60 fps) / 4K (30 fps), clona f/2.0

Širokouhlý fotoaparát: 8 Mpix (4:3), 120° záber, AF, video Full HD (60 fps), clona f/2.2

Predný fotoaparát: 16 Mpix, video Full HD (30 fps), clona f/2.0

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: (Lenovo) Motorola Moto X4.

Krátky komentár:

Rýchle spustenie otočením zápästia už určite dobre poznáte. Je to známe Moto gesto. Pohybom prsta hore / dole približujete, zľava vytiahnete ponuku s nastaveniami, sprava zas poslednú snímku. Zaujímavosťou nastavení je 12 Mpix rozlíšenie snímača zadného fotoaparátu (a 8 Mpix toho širokouhlého vedľa neho), no 16 Mpix v prípade prednej kamery. Tej môžete nastaviť aj 4 Mpix pre lepšie večerné autoportréty, no po niekoľkých pokusoch v tom nevidím význam - aj pri slabom svetle obsahovali 16 Mpix zábery viac detailov. Navyše si v tme môžete pomôcť predným LED bleskom.

Páči sa mi ľahké zapnutie HDR v ľavej bočnej lište. Tá obsahuje aj ovládanie blesku a časovanej samospúšte. Tak to má byť. Po označení objektu naň fotoaparát zaostrí a vy následne môžete doladiť expozíciu snímky. Aj to sa mi páči. Podržaním prsta dané nastavenie uzamknete.

Najväčším lákadlom je nenápadné prepnutie na širokouhlý fotoaparát, resp. kameru. Nechápem, prečo sa nachádza na tak nepohodlnom mieste. Prepínač je nevýrazný a nebudem sa čudovať, ak si ho polovica majiteľov X4-ky ani nevšimne. Žiaľ, sklamanie spôsobila aj kvalita záberov z 8 Mpix širokouhlej kamery, nehovoriac o nestabilizovanom videu. Moto X4 tak nemá šancu nahradiť športové kamery typu GoPro, hoci potenciál na to má. Mrzí ma aj nízky dynamický rozsah záberov. Na širokouhlé zábery by som si dnes určite vybral radšej LG G6.

Najnovšia aktualizácia nepriniesla žiadne výrazné zmeny. Zaujímavosťou je režim Hlboký obraz, ktorý rozmazáva pozadie. Kvalitou sa síce nevyrovná drahým konkurentom typu, ale rozmazanie pozadia za portrétom zvládne dobre. Navyše ho môžete dodatočne upraviť. Režim Zvýraznená farba na čiernobielej snímke vo farbách zobrazí len odtiene označeného objektu, napríklad oranžovej poštovej schránky či jediného červeného auta na ulici.

Moto X4 poteší aj profesionálnym režimom, expozičný čas však môže byť maximálne 1/3 sekundy. Na nočné zábery so statívom teda X4-ku nevyužijete.

Záznamom 4K videa či Full HD so 60 snímkami za sekundu sa Moto X4 radí k najvýkonnejším fotomobilom, no veľmi mi tu chýba stabilizácia obrazu, ktorú lepšie zvládajú staršie vlajkové lode typu LG G6 alebo Samsung Galaxy S7. Ten by som si, úprimne, na fotografovanie či záznam videí kúpil radšej.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Začať diskusiu