Poradňa: Vyberáme ochranné sklo a obal na Samsung Galaxy S8

Mobil za niekoľko stoviek eur si zaslúži dôkladnú ochranu. Pozreli sme sa na výhody a nevýhody ochranných skiel, obalov a iných riešení pre jeden z najlepšie vybavených modelov na trhu.

Víkendový seriál Poradňa je určený priamo čitateľom webu Fony.sk. Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Jakub hľadá vhodný ochranný obal na svoj Samsung Galaxy S8: "Dobrý deň prajem. Chcem sa vás spýtať, aký kryt si mám kúpiť na môj Samsung Galaxy S8. Aká je najlepšia alternatíva krytu na ochranu telefónu a hlavne displeja? Ten je prioritou. Je aj nejaké kvalitné sklo alebo fólia, ktorá sa po dvoch týždňoch používania nezačne odlepovať?"

Riešiť ochranu displeja svojho mobilu by ste mali ešte predtým, než bude neskoro. Väčšina drahších smartfónov používa ochranné sklá Gorilla Glass od firmy Corning, respektíve ich alternatívy. Tie pri bežnom používaní dokážu odolať kontaktu s väčšinou každodenných predmetov.

Pokiaľ teda svoj mobil nebudete nosiť vo vrecku spolu s kľúčami, mincami, pokladať ho displejom nadol alebo na seba nenaskladáte viac telefónov naraz, ani po niekoľkých mesiacoch by ste na zapnutom displeji nemali spozorovať žiadne škrabance. Najväčšou hrozbou sú letné dovolenky a ostré zrniečka piesku zachytené v oblečení. Tie dokážu displej brúsiť ešte niekoľko týždňov po návrate domov.

Jakuba však zrejme najviac zaujíma ochrana obrazovky pri náhodných pádoch. Na zakrivenom modeli Galaxy S8 môže cena za jej výmenu presiahnuť tri stovky.

V súčasnosti patria medzi najobľúbenejšie takzvané ochranné sklá. Niekoľko stotín milimetra hrubý materiál zväčša nijako výrazne neobmedzuje čitateľnosť displeja ani registráciu dotykov prstov systémom. Výrobcovia takýchto riešení sľubujú, že sklo pri páde na zem pohltí silu nárazu a zväčša sa síce roztriešti alebo popraská, no displej pod ním by mal zostať nedotknutý.

Samozrejme, nič nie je dokonalé a či budete mať šťastie alebo nie, závisí od výšky pádu, uhla dopadu i materiálu, na ktorý vaše zariadenie priletí. Na základe našich skúseností ale môžeme ochranné sklá označiť za pomerne lacný a spoľahlivý spôsob ochrany. Ak ho rozbijete alebo poškriabete, môžete kúpiť a nalepiť nové.

Nevýhody lacnejších skiel za približne 20 eur sú estetické. Pri zakryvených 2.5 D sklách (a vôbec nemusí ísť o tak výrazný presah ako na modeloch Galaxy S7 edge, S8, S8+ alebo Galaxy Note 8) len málokedy kopírujú celú šírku telefónu. Displej tak bude svietiť ešte niekoľko milimetrov ďalej na každej strane.

Riešením by mohli byť dvojnásobne drahšie sklá od výrobcov ako PanzerGlass (PanzerGlass PREMIUM) alebo Spigen (GLAS.tR Full Cover Glass), ktoré sa nám zdajú byť širšie.

Ak sklo skombinujete s ochranným obalom alebo krytom, ktorý presahuje aj cez okraje, výsledok bude vyzerať ešte lepšie.

Obaly s vystupujúcimi okrajmi ponúknu dodatočnú ochranu. Po položení telefónu displejom nadol by sa mala podložky dotýkať práve obruba krytu, nie samotný displej. Budete tak v bezpečí pred nečistotami a prachom na stole. Dobrú úspešnosť by mohli mať aj pri pádoch na zem.

Platí, že čím hrubší obal alebo kryt, tým menšie riziko poškodenia skleneného chrbta alebo iných častí smartfónu. Tenšie obaly zas vyzerajú elegantnejšie.

Lacné priesvitné silikónové alebo plastové obaly, ktoré ale väčšinou časom zožltnú, začínajú na cene do 10 eur, kvalitnejšie stoja obvykle 15 až 20 eur.

V ponuke sú aj viacúčelové kryty. Samsung množstvo z nich ponúka priamo vo svojom oficiálnom e-shope. Takéto produkty zväčša najviac ladia s farbami samotných mobilov.

Flipové ClearView puzdro za 49 eur ochráni displej aj boky telefónu a vďaka funkcii Always-on ukáže aktuálny čas a zmeškané notifikácie. Zainvestovať môžete aj do obalov, ktoré okrem mobilu skryjú aj vaše platobné karty. Neustále odklápanie puzdra pre prístup k displeju ale môže byť otravné a rôzne tipy pre cestovateľov neodporúčajú držať všetky cennosti a osobné predmety spolu.

V klasických fóliách na displej alebo pokusoch s nanotechnológiami veľký zmysel nevidíme. Viac než pred rozbitím po pádoch chránia pred škrabancami, ktorým ale obvykle smartfóny odolávajú viac než statočne.

Pozreli sme si originálne príslušenstvo k Samsungu Galaxy S8 a S8+

Aký je lepší obal na iPhone, tenký alebo hrubý? (video)

Za lepšie riešenie považujeme ochranné sklá, ideálne drahšie, ktoré prekrývajú čo najväčšiu plochu prednej strany. Ak chcete chrániť aj krehký sklenený chrbát vášho prístroja, najlepším riešením bude ochranný obal s presahmi po okrajoch. Tie tenučké dobre vyzerajú a nebude vám ľúto mobil nedbalo odložiť do priehradky v aute ani na betón či kamene v prírode. Hrubšie odolajú aj pádom z výšky. Multifunkčné obaly budú zaujímavé iba pre špecifickú skupinu zákazníkov a rozumieme aj tým z vás, ktorí najradšej na svoj smartfón nedávajú vôbec nič.

Niektoré e-shopy, operátori alebo banky zas ponúkajú aj poistenie, ktoré náklady za výmenu poškodeného displeja výrazne skresá. Ochane pred rozbitím a krádežou sme sa venovali v jednej z minulých Poradní.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

martian 25.11.2017 - 15:13

Pripajam sa so ziadostou, len na Note 8. :-) Puzdro mam LED od Samsungu. Drahsie, ale skvele. I ked som sa obabral a z ilustracnych foto som si myslel (nalepka upozornujuca na mag.pole), ze zatvaranie ma na magnet. Lenze nema... Hladam este nieco na displej. Panzerglas vyzera fajn, aj Whitestone. Len ani za svet najst ich v kombinacii s LED puzdrom, ci sa nezacnu odlepovat. Zhanal som aj v predajniach, ze by som to priamo vyskusal, no neuspesne. Vcera vecer ma zachytil v BA v Bory Mall chlapik s ponukou folie Clear Coat. Poslali ma tam dokonca aj priamo z predajne Samsung. :-) Mladenec vytiahol svoj vlastny Note 8, vybral z puzdra, aby som si ho mohol pozriet. Vyzeralo to celko dobre dobre.Foliu tam vyzeru a aplikuju. Cenu neviem. :-) Mate niekto skusenosti?

martian25.11.2017 - 15:15 Trvalý odkaz

A propos, niektore skla sa neznasaju s obalmi. Treba hladat "case friendly".

juryno25.11.2017 - 20:19 Trvalý odkaz

ja som aliexpres. na S8+ mam sklo zo zahnutymi rohmi do 3eur a obal do 4 eur. su to maximalne sumy, da sa aj lacnejsie. treba sa dobre popozerat na obrazky, aby clovek vedel co kupuje a ako ten zadny kryt chrani so sklom cely mobil. Je to tam 3 az 8 x lacnejsie a tie puzdra co kupite tu maju zvacsa rovnakeho vyrobcu ako aliexpres

Matej26.11.2017 - 00:27 Trvalý odkaz

Ja som nasiel vhodnu kombinaciu obalu: Spigen Neo Hybrid Crystal a origos Samsung folie. Padol mi ten telefon uz asi trikrat z dvoch metrov a ani jeden skrabancek. Samotny ten obal precnieva nad displej. S8+.

Matej26.11.2017 - 05:24 Trvalý odkaz

www.ipitaka.com

Toto by som skusil, carbonove ultratenke puzdro. Asi nesplni moc ochrannu funkciu, ale vyzera mega dobre.

Celá diskusia 5 príspevkov