Orange: 5G sieť chceme uviesť medzi prvými v Európe

Orange sa pripravuje na zavedenie 5G a má ambíciu uviesť novú generáciu sietí ako jeden z prvých operátorov v Európe. Niekoľko rokov si ešte počkáme.

Orange usporiadal v priestoroch dátového centra TechPark v Bratislave stretnutie so zástupcami štátnej a zákazníckej sféry, ktorého témou boli možnosti 5G siete.

5G siete predstavujú veľkú technologickú zmenu s dopadom na mnohé aspekty života spoločnosti i jednotlivca. Medzi hlavné atribúty patrí vysoká rýchlosť, spoľahlivosť a veľmi nízka latencia.

Podľa Markusa Borcherta, senior viceprezidenta Nokia Europe, má byť prínosom sietí piatej generácie napríklad spolupráca mobilných robotov v reálnom čase či riadenie autonómnych vozidiel. Ich využívanie mý prinesieť aj výrazné zníženie spotreby energií v sieti a niekoľkonásobne vyššiu výdrž batérií v zariadeniach.

Na rozdiel od doterajších generácií sietí, ktoré projektovali a budovali jednotliví operátori, pre implementáciu 5G sietí je kľúčový dialóg so zákazníkmi a spoločná zodpovednosť ešte pred samotným dizajnovaním siete. 5G reaguje na špecifické potreby zákazníkov spôsobom, ktoré predchádzajúce generácie mobilných sietí nepoznali. Preto si vyžaduje masívnu dostupnosť optických prístupových sietí, bez ktorých plnohodnotné 5G nemôže fungovať.

Ďalším dôležitým predpokladom efektívneho rozvoja 5G sietí je dostupnosť relevantného frekvenčného spektra. Pre optimálne fungovanie 5G bude potrebný mix frekvenčného spektra pod 1 GHz, 1 – 6 GHz a nad 6 GHz. Za optimálne minimum sa považuje 100 MHz kontinuálneho spektra v pásme 3400 – 3800 MHz a 200 MHz v časti mm vĺn.

"Orange podporuje vzájomnú koordináciu operátorov, aby nedochádzalo k znehodnoteniu dostupného frekvenčného spektra vytváraním ochranných pásiem jednotlivých operátorov," vyjadril sa generálny riaditeľ Pavol Lančarič. Náklady na budovanie 5G siete majú byť výrazne vyššie než pri 3G a 4G, môže ísť až o stovky miliónov eur.

Operátor bude pri vývoji piatej generácie spolupracovať so spoločnosťami Nokia a Ericsson. Jeho ambíciou je uviesť 5G ako jeden z prvých operátorov v Európe medzi rokmi 2020 a 2022.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

marek1234 20.11.2017 - 06:05

A k comu to bolo akoze dobre? Nemaju poriadnu ani 4G, nedokoncenu, pomalu, extremne predrazenu a uz sa kikirika do sveta,ze chcu byt prvy. Este donedavna sa za necely 1GB dat platilo 15 EUR pri (ne)sikovnej prime. Novinari sa mali pytat na vysvetlenie tabulky spotreby dat krajin OECD a Slovenska.

nanoSIM20.11.2017 - 08:18 Trvalý odkaz

Operátori všetkých krajín, spojte sa.

Budovanie nového pokrytia si bude vyžadovať oveľa hustejšiu infraštruktúru optických káblov napojených na vysielače. Investície budú finančne náročné. „Podobne ako v minulosti, aj pri sieti piatej generácie budú potrebné investície rádovo v stovkách miliónov eur,“ tvrdí hovorca spoločnosti Slovak Telekom Michal Korec. Všeobecne sa preto predpokladá, že operátori budú na budovaní novinky spolupracovať. „Ide o investíciu, ktorá sa nedá spraviť na samostatnom piesočku,“ konštatuje šéf technologického portálu Ondrej Macko. Podľa Lančariča však zatiaľ ku konkrétnym dohodám medzi operátormi zatiaľ nedošlo.
Zatiaľ ďakujeme?

http://finweb.hnonline.sk/ekonomika/1065356-piata-generacia-spoji-sily-…

Manobb20.11.2017 - 09:52 Trvalý odkaz

Ak sa budú v budovaní 5G siete snažiť rovnako intenzívne ako intenzívne plánujú až vyse 5 rokov zjednodušiť svoj cenník, tak na tuto ich snahu môžeme rovno zabudnúť. Pán generálny by mal menej sľubovať a viac konať.

Dezi20.11.2017 - 11:36 Trvalý odkaz

dovtedy japonci budu mat 7G

Celá diskusia 4 príspevky