Poradňa: Zvoliť na nakrúcanie videí Galaxy Note 8 alebo iPhone 8 Plus?

Väčšinu zákazníkov pri výbere nového smartfónu zaujíma najmä výkon, kapacita batérie, rozlíšenie displeja či kvalita fotoaparátu. Čo však v prípade, že na mobil chcete nakrúcať najmä profesionálne vyzerajúce videá?

Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Víkendovú rubriku s rovnakým názvom totiž tvoríme priamo na základe vašich otázok. Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejší e-mail a tomu sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Dnes skúsime odpovedať čitateľovi, ktorý chce s mobilom nahrávať množstvo videí v čo najvyššej kvalite: "Potreboval by som poradiť ohľadom výberu mobilu, ktorý budem používať aj na natáčanie videí, smerujúcich na YouTube. Aktuálne mám Samsung Galaxy S7 edge a premýšľam nad výmenou za Galaxy Note 8. Pri prechode na Galaxy S8 by som nevidel veľký posun. Dokúpil by som mikrofón RODE VideoMicro a nejaký šikovný statív.

Zvažujem aj iPhone 8 Plus (iPhone X už je aj cenovo vysoko a bokeh efekty prednej kamery nevyužijem). Má o čosi vyššiu cenu, ak rátam s 256 GB verziou a na strane Samsungu s dokúpením kvalitnej UHC III microSD karty. iOS mi nesedí, ale ak by mala byť kvalita videa a komfort práce o poznanie lepší, dokážem sa vrátiť. Na editáciu budem využívať softvér Movavi v PC."

Toto je veľmi vyrovnaný súboj, ktorý ťažko rozhodnúť len na základe pohľadu do papierových parametrov. V prípade videí je dôležitá najmä optika, kvalita snímača pod ňou a v neposlednom rade aj komfort práce s aplikáciou priamo v mobile.

Apple iPhone 8 Plus môže mať trochu navrch. Pri maximálnom 4K rozlíšení môžete využívať režim s až 60 snímkami za sekundu, vďaka čomu budú videá vyzerať plynulejšie. Lepšie sú spomalené videá (Full HD s 240 fps) i práca s označením bodu pre zaostrenie a následná korekcia expozície prstom na displeji aplikácie fotoaparátu.

Tu však výhody iPhonu zrejme končia a pri praktickom používaní na dennej báze môže mať naopak navrch Samsung Galaxy Note 8. A nie len preto, že ponúka optickú stabilizáciu aj na druhom objektíve s 2-násobným priblížením alebo svetlejšie nočné zábery.

iPhone je mimoriadne praktický len do chvíle, kým chcete nakrútený materíal zostrihať priamo v bezplatnej aplikácií iMovie pre iOS alebo ho bleskovo preniesť do zariadenia s macOS cez AirDrop. Presun do počítača s Windowsom je zložitý. Káblom je to nepraktické a cez cloudové úložiská zdĺhavé. Pri každodennom nahrávaní obsahu stratíte mnoho času.

Vybratie microSD karty z Galaxy Note 8 a jej vsunutie cez adaptér do počítača bude takmer okamžité. Jednoduchšie je tiež pripojenie mikrofónu, kedže Samsung stále ponúka 3,5 mm audio jack. Výhodu však vidíme v širšej ponuke príslušenstva pre iPhone. Napríklad prídavných objektívov.

Pre oboch konkurentov je maximum 4K záznam, hoci Samsung ho zvládne len s polovičnou frekvenciou. Môže to vynahradiť prednou kamerou s vyšším QHD rozlíšením videa, hoci naše skúsenosti hovoria, že jej zaostrovanie príliš nevyužijete. Ostrenie tu nie je tak prirodzené ako vzadu a pri snímaní samého seba je skôr na škodu.

Porovnanie fotoaparátov: iPhone 8 Plus vs. Galaxy Note 8

Druhý názor kolegu Richarda:

"iPhonu 8 Plus by som dal prednosť len pri editácii videí priamo v ňom. Druhou výhodou je záznam 4K videa so 60 fps. Spomalené 4K video z lyžovačky bude lepšie vyzerať z iPhonu. Time Lapse (časozber) nahrávajú oba vo Full HD rozlíšení, na Galaxy Note 8 to vieš nastaviť, iPhone ponúka len jednu (aj keď univerzálnu) rýchlosť. Ak by som strihal video v počítači, radšej by som si všetko natočil na rýchlu microSD kartu a tú potom vložil do PC alebo presunul videá káblom. Presun fotografií a videí káblom z iPhonu (cez Mass Storage, teda mimo iTunes) je komplikovaný, súbory sú rozhádzané, názvy súborov neobsahujú čas vytvorenia a zle sa vyhľadávajú aj sa s nimi ťažko pracuje. Skrátka, na tvoje účely by som si kúpil Samsung Galaxy Note 8."

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Ondrej 18.11.2017 - 19:39

A čo takto XZ1, ktoré natáčajú veľmi dobre?

Adam18.11.2017 - 22:04 Trvalý odkaz

Note 8 dokáže nahrávať aj 4k 60fps videá. Len ho treba mať root a niečo tam nastaviť

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne19.11.2017 - 02:41 Trvalý odkaz

Skoda dostupnosti LG V30. Urcite by som nan pockal.

Lenka Ivančíková19.11.2017 - 10:06 Trvalý odkaz

LG V30 by mal na Slovensko prist este pred Vianocami. :) Uz testujeme.

Celá diskusia 9 príspevkov