Android Pay čoskoro dorazí aj na Slovensko

Pred pár dňami Google sprístupnil bezkontaktné platby mobilom cez NFC u našich západných susedov a onedlho by sme sa mali rovnakej služby dočkať aj na Slovensku.

V Čechách je Android Pay zatiaľ dostupný pre zákazníkov troch bánk. Na využívanie služby si treba stiahnuť aplikáciu z Google Play a vyplniť údaje o platobnej karte. Mobilné zariadenie musí disponovať NFC technológiou a mať nainštalovaný Android 4.4 KitKat a novší. Potom stačí pri platení u obchodníka vytiahnuť telefón a priložiť k terminálu.

Google na svojom blogu informoval, že onedlho po spustení v Čechách a Brazílii príde služba aj na Slovensko. Presný termín ani ktoré banky budú službu podporovať sme sa nedozvedeli. Je pravdepodobné, že pôjde len o niekoľko týždňov a prvé budú zapojené bankové domy, ktoré majú s bezkontaktnými platbami skúsenosti.

Platby pomocou NFC technológie nie sú nič nové. Pred rokom sprístupnila Tatra banka pre operačný systém Android aplikáciu MobilePay. Použiť ju môžete nielen na platbu mobilom v kamennej predajni, ale aj na bezpečné platenie cez internet. Vtedy karta používa fiktívny token, takže obchodník nevidí pravé číslo a nemôže tak kartu zneužiť.

Svoju vlastnú službu, no u nás stále nedostupnú, má aj Apple (Apple Pay) a Samsung (Samsung Pay). Kórejský výrobca ju priniesol na európsky trh v roku 2015 a umožňuje platiť mobilom nielen na bezkontkatných termináloch, ale i v obchodoch, ktoré majú terminál s magnetickým prúžkom.

Zdroj: blog.google.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu