RÚ SR: LTE využíva viac než 2,09 milióna obyvateľov Slovenska

Vysokorýchlostné pripojenie k internetu cez mobilné 4G siete je stále populárnejšie, pokrytie narastá. Cez LTE technológiu sa pripájajú domáci používatelia aj firemní zákazníci.

V prvom polroku 2017 využívalo na Slovensku LTE pripojenie vyše 2,09 mil. zákazníkov, ktorí preniesli približne 9400 TB dát. Až 78 % z nich tvorili s 6600 TB prenesených dát bytoví zákazníci.

V sledovanom období bolo na Slovensku evidovaných 7,4 miliónov SIM kariet, z toho takmer 4 milióny (spolu 3G a 4G) sa aktívne používali na širokopásmový prístup na internet. Z uvedeného počtu patrilo 3,1 milióna SIM kariet bytovým zákazníkom.

Technológiu LTE využíva na Slovensku niekoľko ďalších spoločností v pevných sieťach na nomádsky prístup. Ide o pripojenie, pri ktorom sa umiestnenie koncového zariadenia môže meniť, ale počas používania má koncové zariadenie stále (fixné) umiestnenie.

Aktuálne LTE pokrytie populácie Slovenska podľa operátorov:

- O2 90,4 %

- Telekom 88,65 %

- Orange 85,9 %

- 4ka 70 %

Štatistika vyplýva z údajov, ktoré Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) poskytli mobilní operátori O2, Orange, Telekom a Swan. V štatistike je zahrnutá len technológia LTE. Technológie GSM/GPRS a technológie tretej generácie (3G) sa nezapočítavajú. Reportované sú len maloobchodné prístupy. Do celkového počtu sú zahrnutí len aktívni zákazníci, požívatelia s obmedzeným prístupom na internet alebo len s e-mailovými službami nie sú zahrnutí.

Len nedávno sme vám priniesli zaujímavé čísla o využívani mobilných sietí na Slovensku. V tomto článku sa dozviete, koľko miliárd minút sme pretelefonovali a koľko SMS správ rozoslali za prvých šesť mesiacov tohto roka.

Zdroj: teleoff.gov.sk

Diskusia k článku:

Medino 15.11.2017 - 15:00

Z tych 2,09 miliona asi 2,08 ani netusi ze sa pripajaju cez LTE, pretoze ani nevedia co LTE znamena :)

David15.11.2017 - 19:47 Trvalý odkaz

2,09 milióna sim kariet z vyše 7 miliónov je dobrý fail operátorov. Tu aspoň vidieť koľko ľudí má vypnuté dáta. Tu by trebalo apelovať na operátorov aby sprístupnili net za normálnu cenu aj na predplatenkách. Takto sa len sami oberajú o zisky a pritom si myslia ako dobre okrádajú Slovákov sumou 6€ za 1GB, lenže opak je pravdou.

Celá diskusia 2 príspevky